Kullanılabilir Ram ve Ekran Kartına Ayrılan Ram Sorunu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hun-

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Merhabalar, daha düne kadar bu sorunum yoktu bir donanımsal sorun yaşadım tamiriydi, sıfırdan kurulumlar/formattı derken bu problem çıktı başıma.

12 GB belleğim var, 8 GB kullanılabilir 4 GB donanıma ayrılmış gözükmekte ve bu dxdiag'da donanım ekran kartım gözüküyor.
R9 290 TRI-X ekran kartına sahibim. 4 GB bir ekran kartı niye bir 4 GB'ta daha gerek duysun ki, nereden çıktı şimdi bu :dodgy: ?
Bir yardımcı olabilir misiniz, bu sorunun üstesinden nasıl gelirim?

W10PR0 64Bit Orjinal windows kullanmaktayım UEFI ISO dosyasını microsoft'un kendi sitesinden çektim. Elimde ki orjinal key ile de doğruladım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
BIOS ekranında F7 ile Advanced Mode’a girip 
System Agent (SA) Configuration a girip 
Graphics Configuration tıkla ve sonra DVMT Pre-Allocated (Dynamic video memory technology) buradan Varsayılan değeri MB değerini azalt 32MB yapabilirsin. F10 ile kaydet ve çık.
İşe yaramaz ise Windows ta başlata Sistem yapılandırması yaz Önyükleme sekmesinde Gelişmiş seçeneklere tıkla bellek bölümü var aktif kutusunda ki tiki kaldır uygula de sistemi yeniden başlat.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
F7 ye gerek yok gelişmiş ayarlar veya Advanced setting diye menülerde olması gerek BIOS ekranın UEFI değilse başka bir isimde olabilir.

Bulamazsanız birde ikinci dediğim ayarı kontrol edin sistem üzerinden.

KS

Hun-

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ikinci dediğiniz ayar kapalı ben yarın müsait bir anımda konuya bios'un detaylı resimlerini atarım. 20 dakika bakındım ama bulamadım ne yazık ki:))

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Hun-' Alıntı:
ikinci dediğiniz ayar kapalı ben yarın müsait bir anımda konuya bios'un detaylı resimlerini atarım. 20 dakika bakındım ama bulamadım ne yazık ki:))

Öyle diyorsan tabi müsait değilim telefondan detaylı anlatım yapamıyorum k.bakma.

KS

Hun-

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ugur.gozaydin' Alıntı:
Öyle diyorsan tabi müsait değilim telefondan detaylı anlatım yapamıyorum k.bakma.

:D  yok hocam estağfurullah siz gayet güzel ilgileniyorsunuz, ben kendim için söylemiştim yeğenler geldi de evin içinde koşuşturuyorlar pc tam anlamıyla hazır değil diye bozuk dedim onlara kapattım bilgisayarı :shy: 

Bazı seçeneklerin iç kısımlarına dair de görüntüler var.

Resimler bunlar;
1-) https://img.webme.com/pic/m/mirzamtv/1aaa.jpg
2-) https://img.webme.com/pic/m/mirzamtv/2aaa.jpg
3-) https://img.webme.com/pic/m/mirzamtv/3aaa.jpg
4-) https://img.webme.com/pic/m/mirzamtv/4aaa.jpg
5-) https://img.webme.com/pic/m/mirzamtv/5aaa.jpg
6-) https://img.webme.com/pic/m/mirzamtv/6aaa.jpg
7-) https://img.webme.com/pic/m/mirzamtv/7aaa.jpg
:cool: https://img.webme.com/pic/m/mirzamtv/8aaa.jpg
Not: link olarak koydum, sitede resim boyutu epey yer kaplıyor, küçültmeyi denedim olmuyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Tamam Peripherais sekmesine gel BIOS Features 'in yanında burada Internal Graphics adı ile devam eden 2 ayar olması gerek veya Peripherais kategorisinde GFX Configuration ayarı içerisinde bu Integrated Graphics ayarı Disable yap sorun çözülebilir. Son sekmeden Save & Exit yap hepsi bu kadar.

KS

Hun-

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ugur.gozaydin' Alıntı:
Tamam Peripherais sekmesine gel BIOS Features 'in yanında burada Internal Graphics adı ile devam eden 2 ayar olması gerek veya Peripherais kategorisinde GFX Configuration ayarı içerisinde bu Integrated Graphics ayarı Disable yap sorun çözülebilir. Son sekmeden Save & Exit yap hepsi bu kadar.

Nereyi bahsettiğinizi tam olarak anlayamadım, gönderdiğim 8 adet resimde bu sekmelerin içeriklerine dair paylaşımlarda vardı aslında acaba oradan mı gördünüz, yoksa ezbere mi yazdınız ya da ben mi göremiyorum :(

Peripherais'in içerik kısmı▼
perip.jpg

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Gigabyte 'ın sitesindeki videolara ve netten hangi kategoride hangi başlıkta olduğunu kontol ettim BIOS sürümlerinde ve markalarda faklılıklar olabilir menüler arasısında GFX Configuration veya Integrated Graphics ayarı var mı, kontrol eder misin?

KS

Hun-

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ugur.gozaydin' Alıntı:
Gigabyte 'ın sitesindeki videolara ve netten hangi kategoride hangi başlıkta olduğunu kontol ettim BIOS sürümlerinde ve markalarda faklılıklar olabilir menüler arasısında GFX Configuration veya Integrated Graphics ayarı var mı, kontrol eder misin?

işte başta söyleyecektim bu firmanın Allah  :angel: versin diye. sıkıntı orda f3 en güncel bios sürümüne sahibim f1'de de bulamadım f3'te de bu menüyü. İşin kötü yanı bu sorunu ekran kartına ayrılan bellek olarak değilde donanıma ayrılan bellek olarak araştırdığımda gigabyte sahiplerinin bir çoğu bu tür bir menüyü bulamıyor, bence böyle bir menü yok ama bakmaya devam edeceğim, attığım 8 adet resimde tekrar ediyorum mesela a sekmesinin altında ki olabilecek seçeneklerin içinin açılmış halinin de fotosunu attım. Ben göremedim bir türlü ya ben bakar körüm ya da gigabyte koymayı unutmuş :dodgy:

bir de sormak istediğim bir şey var
http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-990fxa-ud3rev_40#support-dl

adresinde güncel sürücüleri kontrol ediyorum, "[font=Arial, 微軟正黑體,](Note) Win10 RS3\RS4 supported." diye bir yazı var peki bu nedir? benim windows'um rs3/rs4 destekliyor mu ya da bu versiyon mu? ya da bu versiyonun üzeri bir versiyonsa destekliyor anlamında mıdır? nasıl çözerim bu işi:) Anakartsal donanımların sürücülerini Driver Booster ile güncelledim geçici olarak.[/font]

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İlk olarak sen haklısım bu BIOS ta verdiğim grafik ayar bölümü yok şöyle bir şey sorucam işlemcin nedir? Bazı anakartlar işlemcide grafik yongası olmasa bile RAM üzerinden bellek ayırabiliyor bazı kartlar grafik yongası yoksa menüyü göstermiyor böyle olabilir. Sana Windows üzerinden bir kaç ayar önericem ama şuan müsait değilim birde oradan bakalım.

KS

Hun-

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ugur.gozaydin' Alıntı:
İlk olarak sen haklısım bu BIOS ta verdiğim grafik ayar bölümü yok şöyle bir şey sorucam işlemcin nedir? Bazı anakartlar işlemcide grafik yongası olmasa bile RAM üzerinden bellek ayırabiliyor bazı kartlar grafik yongası yoksa menüyü göstermiyor böyle olabilir. Sana Windows üzerinden bir kaç ayar önericem ama şuan müsait değilim birde oradan bakalım.

hocam yine de bir hatam olmasın diye evirdim çevirdim bahsettiğim/bahsettiğin gibi bu ayar ne yazık ki yok, hatta gözüme yatan direkt etki edebileceğini düşündüğüm disable seçeneklerini enable yaptım ki, otomatik ayırmıştır belki bu meret manuel ayarlama sekmesi gelir diye o da nafile :blush:

Şimdi sisteminden evvel şunu tekrar belirtmekte fayda görüyorum, eğer ki dediğiniz gibi olsa bu hep böyle olmaz mıydı? benim anakart sorunu ortaya çıkana kadar ben w10 home 64 bit'te 12 gb değeri tamamıyla alıyordum, hiçbir yere ayırmamış şekilde.
Muhasebesini yapıyorum ramlar de sorun da yok, yer değiştirme kombinasyonlarını da denedim. Zaten sorun olmadığı resimler de de ortada. 12 gb ram görünüyor, 4'ü kullanıma ayrılmış dxdiag'da evet ben bunu ekran kartına ayrılmış olarak görüyorum diye doğrulamasını da yapıyor. Garip bir sorun var ama hadi hayırlısı... 

işlemcime gelecek olursak, Amd fx 8350.

Cevaplarınızı beklemedeyim, müsait olduğunuzda cevap vermeniz yeterlidir sizi de yoruyorum kusuruma bakmayın :-/

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
3 yöntem buldum Sadece 1 'ini denemeni tavsiye etmiyorum Regedit üzerinden yapılan bir ayar ama PC 'nin açılmama riski var bunun yerine format atman daha mantıklı. Bir diğer yöntem ise BIOS üzerinden Onboard GPU veya başı her anakartta farklı oluyor son 2 kelimesi Display Output olarak biten bir ayar bunu PCI-E olarak ayarlamalısın eğer bu ayarda değilse tabi eğer zaten bu ayarda ise bu seçeneği es geçebilirsin. Son olarak şuna bakarmısın normalde herkes 'de ayrılmış video belleği yazar 4096 MB olarak görünür bu sadece görünen bir yazı bu RAM 'ini kullanmaz RAM 'in kaç GB ise onu kullanır yine böyle bir şey mi senin gördüğün RAM 'i 12 GB olarak tamamen kullanıyor musun test ettin mi? Yoksa 8 GB 'mı kullanılıyor maksimum. Başlat / Ayarlar / Sistem / Monitör / Gelişmiş görüntü ayarları / Ekran 1 için görüntü bağdaştırıcısı özellikleri 'ne tıkla açılan pencere dxdiag ile aynı şeyleri söylüyorsa bu bir sorun değil bir Windows özeilliği. Bilgisayarıma sağ tıklayıp özellikler dersen Sistem bilgisi ekranı açılır burada RAM 'in düzgün görünüyorsa sıkıntı yapma bende de ve diğer herkes dede bu ayrılmış bellek görünür. Bende 4096 MB olarak görünüyor örnek olsun diye söylüyorum RAM kullanımına engel değil bu.

KS

Hun-

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
öncelikle teşekkürler, adımları uygulamadan önce şunları belirteyim istedim;

1-) regedit üzerindekini ben de görmüştüm fakat denemedim. Format konusuna ise şöyle değineyim 3 format yedi:) 1 hdd bozulmadan önce 2 de yeni hdd'ye attım değişmedi.

2-) Ekran kartı giriş slotuna daha önce gözüm ilişti PCI-E seçeneği haricen vardı ama ben de PCI-E 1 seçiliydi. 4 slot olduğu için sonlarında slot rakamlı olanı tercih edilendi ben de bir şey farkedeceğini düşünüp değiştirmemiştim. Eğer ki bu seçeneğe al derseniz deneyeyim bana aynı ayar gibi geldiği için daha önce es geçmiştim.

3-) Ekran kartım 4 gb, yaklaşık toplam bellek 8 gözüküyor dxdiag'da bilgisayarım özellikler yapınca da 12 gb var 8 kullanılabilir gözüküyor. Resimlerini konuya atmıştım zaten. Bunun dışında kullanıp/kullanmadığını test etme şansım var mı bilmiyorum nasıl yapabileceğimi söylerseniz denerim.

5yglaL.png

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Altta ki seçenekleri deneyin;

Windows + R tuşlarına basın ve açılan pencereye services.msc yazıp Enter'a basın. Açılan ekranda Windows Search ve Superfetch seçeneklerini bulun ve sağ tıklayıp Devre dışı bırakın ve ardından Durdur tuşuna basın. Ardından bilgisayarı yeniden başlatıp tekrar deneyin.

BIOS ayarlarına girip RAM 'lerin frekanslarını varsayılan halde kullandığından emin olun belki frekans atadıysanız bu sorun olabilir.

Windows + R tuşlarına basın ve açılan pencereye msconfig yazıp Enter'a basın. Açılan pencerede Önyükleme sekmesine tıklayın. Burada Bellek üst sınırı seçeneğinin 0 olduğundan emin olun.

AMD kartınız için kontrol paneli programında Paylaşılmış video belleği adında bir ayar arayın ve bulursanız bu ayarı kapatın.

BIOS 'ta Advanced bölümünde Enable memory gap kısmını önce varolan ayardan Disable 'ye çekin kaydet deyin ve çıkın sorun yine aynı ise eski haline geri çekin.

Başlata Bellek tanımlama aracaı yazın veya Çaliştır komut yerine mdsched.exe yazın ve çalıştırın gelen pencerede şimdi yeniden başlat seçeneğini seçin. PC yeniden başlayacak ve MAVI yada Siyah bir ekranda bellekleri kontrol edecek bir sorun olursa düzeltmeye çalışacak veya direkt hata kodunu size verecek işlem bitince PC masaüstüne dönecek buradan sonra Başlat simgesine sağ tıklaın ve Olay görüntüleyicisini açın.Sol menüde "Windows günlükler - Sistem " bölümünde olaylar arasında "MemoryDiagnostics" yazan raporu inceleyebilirsiniz. Burada hata varsa yazar siz bana sonucu SS alıp etın ben bakarım. Eğer tüm bunlar işe yaramadıysa aldığınız 8 GB 'ın üzerinde ki diğer 4 GB RAM sisteminizde ki diğer 8 GB RAM ile uyumsuz bu yüzden kullanıma izin vermiyor olabilir. Bunu da şu şekilde anlayabilirsiniz RAM 'ler teker teker deneyin sisteminizde eğer ayrı ayrı olarak çalışıyorlarsa 2 RAM uyumsuz demektir.

KS

Hun-

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Hocam çok sağ olun çok ilgilisiniz ama tekrar tekrar aynı konuları yazmak biraz garip geliyor. Mesajlarımın neredeyse tümü kendini tekrar eden türden. Benim açımdan hiçbir problem yokta sizi yormama adına söylüyorum.

1. bahsettiğiniz 0 değerinin zaten seçili olduğunu söyledim.
2. uyumsuz olma gibi bir şansı yok, daha önce 12 GB sorunsuz kullandığımı söyledim.
3. AMD kartının paneli çok değişmiş ayar menüsüne bir türlü ulaşamadım kabataslak bir programa dönüşmüş resmen.
4. superfetch seçeneği yok.
5. ram frekansları kendi değerinde hiçbir zaman overclock(ürünle oynama) taraftarı değilimdir.
6. yine bunu da belirtmek gerekirse, bellekler de bir problem yok.

konuya gelirsek, anlaşılan o ki belirli bir yöntemi yok ben bu yöntemleri denerim olursa geri dönüş yaparım herhangi bir çözüm bulursam da dönüş yaparım konuya, sizi daha fazla yormayayım ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ben uyumsuz derken şunu kastediyordum 12 GB sorunsuz okunmuş bunu görüyor resimlerden ancak iş kullanıma gelince parantez içinde ki alan kullanılmıyorsa söylediklerim bunu anlatmak içindi. Bazı önerilen ayarlar her sistemde olmayabilir bunu herkes bilir zaten hizmetler menüsünde ki ayar ve AMD programında ki ayar gibi. Ben size tamamen tek bir yorumda yapılabilecek bildiğim tüm bilgileri paylaşmak istedim ki hepsine tek bir yorumdan ulaşın 1/2 öneriyi de aynı şekilde tekrarladım bu doğrudur siz başka bir çözüm bulursanız veya bir şekilde kendiliğinden çözülürse yine yazarsınız konu açık kalacak.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri