Laptop'uma Ekleme Yapmayla İlgili Fikirlerim Var.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

BrkyyKA

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba, 

Ben, Monster Tulpar t5 v19.1 cihaza sahibim. Bu cihazımı genel olarak oyun oynamak için kullanıyorum fakat bir laptop olduğu için bazı zamanlar taşımak istiyorum ki arkadaşın evine gitmek, yatağa taşımak, oda değiştirmek gibi durumlarda rahat ettiğim için laptop kullanmayı seviyorum. O yüzden "sat kasa al" şeklinde yorum yapmanıza gerek yok laptop kullanmaktan vazgeçmeyi düşünmüyorum. Sadece aklımdaki fikirler bana mantıklı geliyor uzun zamandır, ama buraya yazıp benden daha bilgili insanların bir hatam varsa bunu düzeltmelerini istediğim için ve ya bunun bir teknik probleme neden olabileceğini düşünüyorlarsa beni bu konuda uyarmalarını istediğim için bu konuyu açıyorum.
Cihazımın işlemcisi oyun anında turbo moda aldığımda soğutucusuz şekilde 90 derece stabil şekilde kasma,donma gibi problemler olmadan akıcı şekilde 60fps sabit oynatıyor tüm oyunları. Fakat 90 derece laptop için stabil olsa bile ben bunu düşürmek istediğim için soğutucu aldım ve 85 80lere düşürdüm. 
Laptopuma monitör almak istiyorum. Monitör aldığımda laptopun monitörünü kullanmayacğaım çünkü 60hz bir monitörü var ben monitör alırsam 144hz almayı planlıyorum. 144 hz monitör varken laptopu taşımadığım sürece oyun sırasında monitörümü kullanacağım. Aklımdaki plan da şu şekilde ben Monster'ın kendi soğutucusnu kullanıyorum bu soğutucu gayet soğuk hava veriyor fakat fanları 2 tane ve yavaş. Ben bu soğutucunun üstüne ve ya altına ekstra 6 küçük ve hızlı fanı olan bir soğutucu alırsam Monster'a ait soğutucu klima görevi görüp, üstüne koyduğum soğutucu da vantilatör görevi görerek benim cihazımın soğumasına etki edecek gibi duruyor. Ben böyle düşünüyorum, yanlışım varsa düzeltebilirsiniz. Bu şekilde bir ekleme yaparsam cihazıma masaüstü gibi oyun sırasında daha düşük derecelerde çalışıp ömrünü uzatmama yardımcı olur mu yoksa düşüreceği *benim tahminimce* 70 derecelerde de çalışması ömrünü etkiler mi? 
Cihazımın düşük derecede çalışmasının ömrüne bir katkısı olur mu? Yüksek derece kullandığımda cihazımın ömrü kısalır mı? Kısalabileceğini ben düşünüyorum fakat emin olmak için sormak istedim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Fan devirleri aynı olmaz ise türbülans dediğimiz olay meydana gelir. Yani hızlı olan fanın aktardığı hava aynı şiddette diğer fan tarafından atılmaz ise bir titreşim oluşur ve hava fanın etrafında dağılır. Bu ses yapar ve tam olarak bir işe yaramaz. Aynı devirde aynı anda aynı şiddette dönen fanlara ihtiyacınız var ki aynı kanat yapısıda olmalı ki aktardıkları hava aynı olsun. Yani özetle düşündüğünüz şey pek işe yaramaz.

KS

BrkyyKA

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Fan devirleri aynı olmaz ise türbülans dediğimiz olay meydana gelir. Yani hızlı olan fanın aktardığı hava aynı şiddette diğer fan tarafından atılmaz ise bir titreşim oluşur ve hava fanın etrafında dağılır. Bu ses yapar ve tam olarak bir işe yaramaz. Aynı devirde aynı anda aynı şiddette dönen fanlara ihtiyacınız var ki aynı kanat yapısıda olmalı ki aktardıkları hava aynı olsun. Yani özetle düşündüğünüz şey pek işe yaramaz.

Anladım teşekkür ederim.

Peki cihazımın 90 derecede çalışması uzun sürede ömrünü kısaltır mı bu hızı düşürmek için çabalamam mantıklı mı? Ona göre başka yapabileceğim şeyler araştırmayı düşünüyorum bildiğiniz üzere bilgisayar fiyatları yenisi alınabilecek şekilde değil. Olabildiğince uzun süre kullanmak istiyorum bunun için ekstra yapabileceğim bir şey var mı? dereceyi düşürmem ya da düşürmemem ömrünü etkiler mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Laptop ve PC bileşenlerinin tehlike sınırı genelde 95 derece civarıdır. 90 o sınıra yaklaştığınızı gösteren bir şeydir. Zaten ana tehlike sınırı genelde 100-110 derecedir ki bu durumda zaten sistem kendisini ısındığından dolayı koruma amaçlı kapatır. Ayrıca ısınmayı cihaz kendisi frekans düşürerek üreticinin belirlediği sınırlara gelmeden düşürür. Siz 90 civarının çok üzerine çıkmamaya çaba gösterin yeterli ki aldığınız Monster soğutucu bunu sağlıyor anladığım kadarıyla.

KS

BrkyyKA

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Laptop ve PC bileşenlerinin tehlike sınırı genelde 95 derece civarıdır. 90 o sınıra yaklaştığınızı gösteren bir şeydir. Zaten ana tehlike sınırı genelde 100-110 derecedir ki bu durumda zaten sistem kendisini ısındığından dolayı koruma amaçlı kapatır. Ayrıca ısınmayı cihaz kendisi frekans düşürerek üreticinin belirlediği sınırlara gelmeden düşürür. Siz 90 civarının çok üzerine çıkmamaya çaba gösterin yeterli ki aldığınız Monster soğutucu bunu sağlıyor anladığım kadarıyla.

evet monster soğutucum bunu sağlıyor ısısını devamlı msi afterburner uygulamasından kontrol ediyorum oyun sırasında stabil tutmak için özen gösteriyorum soğutucu 85lere düşürüyor bazen yüksek oyunlarda yine 90 civarında oluyor yüksek ayarlar vb bu yüzden birazcık daha düşük çalıştırıp ömrünü uzatmayı düşünüyordum. teşekkür ederim tekrardan

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Şuan bence yapmanız gereken bir şey yok. Aldığınız soğutucuya baktım Monster Pusat Notebook Soğutucusu - 299,00 TL gayet kaliteli ve pahalı bir ürün. Dönüş hızı az 1000 RPM ama aktardığı hava 94.7 CFM olarak görünüyor bu oldukça yüksek bir rakam 1000 RMP hıza göre.

Bence yapmanız gereken bir şey yok ama ama ille bir şey yapmanız gerekiyorsa bence ortam sıcaklığınızı kontrol edin ve çok sıcak bir ortamda aşırı yüksek yüklü oyun ve uygulamaları çalıştırmayın. Ortam sıcaklığınız doğrudan cihazın sıcaklığını etkiler.

KS

BrkyyKA

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Şuan bence yapmanız gereken bir şey yok. Aldığınız soğutucuya baktım Monster Pusat Notebook Soğutucusu - 299,00 TL gayet kaliteli ve pahalı bir ürün. Dönüş hızı az 1000 RPM ama aktardığı hava 94.7 CFM olarak görünüyor bu oldukça yüksek bir rakam 1000 RMP hıza göre.

Evet kullandığım soğutucum o. Dönüş hızının yetersiz olduğunu düşünmüştüm fakat 1000rpme göre iyiyse tamamdır. Teşekkür ederim tekrardan ilgilendiğin için ekstra bir şey yapmadan uslu uslu kullanmaya devam edeceğim :D

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Ayrıca iş yükünüz ağır değilse Windows ayarlarından Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri Güç modunuzu düşürebilirsiniz. Buda frekansları ve güç kullanımlarını düşürdüğü için sistemin daha serin çalışmasını sağlar.

KS

BrkyyKA

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Ayrıca iş yükünüz ağır değilse Windows ayarlarından Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri Güç modunuzu düşürebilirsiniz. Buda frekansları ve güç kullanımlarını düşürdüğü için sistemin daha serin çalışmasını sağlar.

Tamamdır bunu yapacağım. Bu ısıyı düşürmek için frekansları sınırlayan uygulamalar vardı bu uygulamaları kullanıp frekansları sınırlamam mantıklı mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri