Mavi Ekran Hataları

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi akşamlar Uğur Bey, Sistemi sonunda kurdum yalnız bazen açılışlarda mavi ekran verip sistem tekrar başlatılıyor, uzun süreli oyun oynamadım ama oyun esnasında herhangi bir mavi ekran hatası almadım. Karşılaştığım hatalar ise System_Service_Exception ve Apc_İndex_Mismatch hataları ile karşılaştım. Bunun sonucunda acaba RAMlerde bir problem var mı diye Memtest86 testini gerçekleştirdim yaklaşık 4 saat civarı sürdü ve herhangi bir Error ile karşılaşılmadı. Bu problemlerin çözümü için başka denemem gereken birşeyler var mıdır? Teşekkür ederim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
C:\Windows\Minidump klasöründeki dosyaları arşivleyip paylaşın bakalım. Büyük ihtimalle bir sürücü sorunudur veya BIOS güncel değilse onun ile alakalıdır ama siz dosyaları paylaşın bakalım neymiş.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Hata dosyanızın birisi bozuk disk, hatalı veya arızalı donanım odaklı bir hata olarak görünüyor. Disk verilerinize bakın HDTune veya CrystalDiskInfo ile diskin durumu nedir belli olur. Arızalı başka bir donanım olacağını pek sanmıyorum o yüzden bunu es geçiyorum. Ancak donanımlarınızın bağlantılarını kontrol edin güç bağlantıları gevşek montajlar vs..

Diğer hatalarınız ikişer adet aynı hatadan. Genelde sürücü odaklı sorunlarda ve OC odaklı sorunlarda oluşan bir hata olarak görünüyor. OC işlemlerini RAM , Ekran kartı ve işlemci dahil geri alıp deneyin. Ayrıca Ağ Kartı, Ekran kartı sürücülerinizi silip tekrar kurun. Ayrıca Windows sürümünüz güncel değilse yani son sürüm Win10 ve ona uygun doğru sürücüler değilse bu sorun yine olabiliyor. Yani son sürüm Windows kullanmıyorsanız o sürüme geçin veya sürücülerinizin bu kullandığınız Windows sürümü için olup olmadığını kontrol edin.

Bunları tek tek kontrol edin.

Biraz acele ile baktım pek müsait sayılmam detay için o yüzden kaba taslak bunlara bakın yeterlidir sorunu bulmanız için.

KS

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
HDTune ve CrystalDiskMark ile M2ssd ve Hdd yi kontrol ettim herhangi bir problem gözükmüyor gibi ama yine ekran görüntülerini de buraya ekliyorum.

M2SSD

HDD Sağlık testinde de herhangi bir hata vermedi.

OC olarak sadece ramin XMP profilini açarak 3200 Mhz seviyesine yükselttim profil 1 seçerek manuel herhangi bir müdahalede bulunmadım. Ekran kartı ve işlemci ile ilgili oc yapmadım sadece AI Suite kullanarak fanların optimizasyon ayarlarını yaptım ondan kaynaklanabilir mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
RAM dahil OC işlemlerini kaldırıp deneyim demiştim. RAM 'de XMP profiliniz bir OC işlemidir yani devre dışı bırakıp deneyin.

Disk verilerinize bakın derken HDTune veya CrystalDiskInfo ile diskin durumu nedir ona bakın demiştim. Size BAD SEKTOR taraması yapmışsınız SSD diske BAD SEKTOR taraması yapılmaz. Healt altında zaten tüm bilgilerini bulursunuz. Aynı şekilde CrystalDiskInfo yazılımıda tüm bilgileri gösterir diskin. 

Tüm donanımlarınızın bağlantılarını kontrol edin demiştim. Güç bağlantıları gevşek montajlar vs. şeyler ve gerekirse sistemin montajını tekrar yapın. İşlemcide bir montaj hatası veya bir macun bulaşması devre bileşenlerine vs. pek çok şey olabilir bir bakın demiştim.

Diğer hatalarınız ikişer adet aynı hatadan demiştim onlarda genelde sürücü odaklı sorunlarda ortaya çıkan hatalardan. Yani önce güncel Windows kurulumunuz yoksa veya güncelleştirmeleri yapmıyorsanız yapın demiştim. Sonrasında Ağ Kartı, Ekran kartı ve Ses kartı sürücülerinizi silip tekrar kurun demiştim. Ses ve Ekran kartı için DDU yazılımını kullanabilirsiniz silmek için. Ağ kartı sürücüsünü kaldırması için CCleaner yazılımını kullanabilirsiniz. Ayrıca doğru sürücü yani işletim sisteminize doğru ve uygun sürücüyü indirdiğinizden emin olun. Genelde bu tarz sürücü sorunları Ağ veya ses kartından olur ki genelde Wifi kartı sürücüsü çıkar sorun ama zaten ağ sürücülerini kaldırıp tekrar kurun demiştim size.

KS

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tüm OC işlemlerini geri aldım, bağlantıların tümünü kontrol ettim bağlantı problemi gözükmüyor, işlemci termal macunu temizleyip tekrar düzgün bir şekilde macunlayıp montajladım, Windows10 güncel sürüm yüklü, ekran kartı ses kartı güncel, sadece bugün BIOS güncellemesi için kontrol ettiğimde yeni BIOS güncellemesi gelmiş ama oda içerik olarak Ryzen 5000 serilerinin b550 anakartlara uyumu konusunda yapılan bir güncelleme sanırım onu da yapmalı mıyım? Birde bu hatayı sürekli almıyorum bazen sistem açılırken veriyor kullanırken herhangi bir problem olmuyor yada henüz öyle bir problem ile karşılaşmadım. 

Ayrıca Sistem boşta iken işlemci sıcaklığının 30 ile 45 dereceler arasında dolanması normal midir? CPU Core Voltage Auto'da kendisi bazen 1,44v 1,104v gibi kendi voltaj veriyor duruma göre.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Birincisi BIOS sürümünüz için yazan güncelleme bilgileri sadece ön planda olan bilgileri verilir yani arka planda pek çok hatayı düzeltirler. Yapmanızda fayda var diyebilirim.

İkinci olarak size sürücüleriniz güncel mi diye sormadım. Bazen bir hata olur sistemde sürücü çakışması vs. sorunu. O yüzden kaldırıp kurmak sürücü hatasının önüne geçebilir.

Sisteminiz başlangıçta Windows aşamasına geçerken hata veriyorsa bu sorun genelde bir sürücü sorunudur. Genelde ağ kartı bu tarz hatalara sebep oluyor o yüzden deneyin demiştim size. Bazen frekans veya voltaj hataları da bu tarz sorunlara sebep olabilir.

Size önce BIOS 'u güncelleyin o bir ihtimal voltaj kontrolünü düzeltebilir. İşe yaramaz ise sürücü odaklı dediklerimi yapın. Oda işe yaramaz ise işlemci voltajını sabit olarak siz belirleyin yani undervolt yapın işlemciye belki bir voltaj hatasıdır. 1.1V civarına kadar düşüyorsa o voltajdan başlayın derim. Sonrasında performans sorunu yaşamazsanız veya mavi ekran hataları devam etmez ise daha da düşürebilirsiniz. 1.05V > 1V > 0.95V diye mavi ekran veya performans sorunu olmayan noktaya kadar indirebilirsiniz. Her düşürdüğünüzde kaydedip sistemi açmanız ve testler yapmanız gerekiyor.

KS

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi akşamlar Uğur bey, bugün de unexpected store exception hatası aldım, xmp profili kapalı memtest86 error 0 gözükmekte, ddu ile ekran kartı driverı kaldırılıp tekrar son sürüm kuruldu, scannow ile hatalar düzeltildi, chkdsk yapıldı. Yine sistem açılırken aldığım bir hata. Minidump dosyasını yüklüyorum müsait zamanınızda bakarsanız memnun olurum.

https://drive.google.com/file/d/14rmjnlaQO3CEv7QoKQWS4aFbfPbXOsMj/view?usp=sharing

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Aldığınız hata bellek ile işlemci arasında bir iletişim kopukluğunda oluşan bir hata. Eğer hala devam ediyorsa sorunlar aşağıdakilerden olabilir.

• RAM modülleri DUAL Channel soketlerinde değilse olabilir.
  • BIOS hataları , güncel olmayan BIOS , Windows da anakart çipseti kurulu değilse veya Windows da bir yetkisiz erişim varsa(Virüs vb.) bunlar varsa olabilir bu hata.
  • Windows sorunu yani işletim sistemi hataları olabilir bu soruna ki Scannow komutu Windows ta bir sorun varsa düzeltir yani format yada Windows sıfırlama sorunu çözebilir.

KS

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bellek arızası gibi duruyor ama memtest86 hata bulmadı onu çözemedim. Bellekte bir sorun var diyeceğim ama XMP kapalı yada açık test sorunsuz bitti demiştiniz sanırım? 

Anakart üzerinde bir sürekli yanan LED vs. var mı kırmızı,sarı veya beyaz olarak? Ve varsa yanında yazar LED 'in hangi bileşende sorun olduğu.

KS

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Evet memtest86 ile XMP açık ve kapalı olarak 2 kez test ettim herhangi bir error vermedi. 2-4 slotlarında takılı idi yerlerini değiştirdim 1-3 slotlarına taktım açılışta bu hatayı verdi. Anakart üzerinde yanan bir led yok onları da kontrol ettim. Sistem açılışında qled bileşenleri kontrol ediyor herhangi bir uyarı ledi yakarak hata vermiyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
2 ve 4 numaralı soketler sisteminizdeki DUAL Cannel soketleridir yani çift bellekler için kullanılan soketler. Yani soketlerinizi 2 ve 4 yapın tekrar.

KS

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
En son hatayı ramları 1-3 slotlarına aldığım için mi aldım peki? Ramleri tekrardan 2-4 slotlarına taktım. XMP Kapalı açmadım bu şekilde hata alıp almayacağımı test mi edeyim yine Uğur bey?

KS

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Teşekkürler Uğur Bey, o zaman xmp kapalı bir şekilde sistemi herzamanki gibi kullanıp tekrardan hata verip vermemesini kontrol edeceğim değil mi? Ekstradan memtest yapmama gerek yok değil mi?

KS

Croless

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi günler Uğur Bey, yine rahatsız ediyorum kusura bakmayın bugün de açılışta memory management hatası aldım ancak minidump dosyası oluşturulmamış. Ramlerden mi şüphelenmeliyim?

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri