NVIDIA ekran kartı ayarları nasıl olmalı?

NewCommandore

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
18 Tem 2021
Mesajlar
2
Tepki
0
Konum
Belirtilmemiş
Merhaba arkadaşlar, masaüstünde sağ tıkladığımızda NVIDIA Denetim Masasını açıp buradan ayar yapabiliyoruz. NVIDIA GeForce Experience uygulaması üzerinden oyunları optimize edip uygun seçenekler ile oyunları başlatabiliyoruz, ek olarak oyun içerisinde ayarlar bölümünden grafik seçeneklerini değiştirebiliyoruz. Benim anlamadığım oyunun hangisini baz aldığı. Ben diyelim masaüstünde sağ tıklayıp NVIDIA Denetim Masası'na girdim buradan ayarları yaptım. GeForce Experience uygulamasıda optimizasyon yapmıştı, oyuna girdiğim zamanda oyun ayarlarından grafik ayarlarını değiştirdim. Hangisi geçerli olacak o konuda yardımcı olursanız sevinirim. Açıkçası oyun içerisinden ayar yapabiliyorsak Denetim Masası ve Experience uygulaması ne işe yarıyor çözemedim. Video izlerken tarayıcı üzerinden (Netflix, YouTube) buradaki görüntü ayarını mı sağlıyor çözemedim. Son olarak 3D uygulamasının karar vermesine izin ver seçeneği önyüklü olarak geliyor. Bu ayarın tam olarak ne olduğunu çözemedim. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.
 

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Katılım
11 Eki 2017
Mesajlar
41,834
Tepki
4,131
Konum
34 | İstanbul Anadolu
NVIDIA Geforce Experince üzerinden yapılan ayarlar direkt oyun içindeki ayarları değiştiriyor. Yani oyun içinden sizin ayar yapmanız ile aynı Experince programının yaptıkları. Ancak NVIDIA Denetim Masası üzerinden yapılan ayarlar oyundaki ayarlara ek olarak yada oyundaki ayarları geçersiz kılıp NVIDIA kendisi Denetim Masası üzerinden yaptığınız ayarı uyguluyor. Yani Expreince ve NVIDIA Denetim Masası ayarları farklı şeyler birbirlerine ektisi yok.

Expreince içinden yapılan ayarlar oyun içindekiler ile aynı olduğundan siz o zaman bu yazılım ne işe yarıyor diye düşünmüşsünüz haliyle. Ancak bu kadar basit değil. Örnek olarak oyun içinden ayar yapmak istemiyorsunuz oyuna girmeden birkaç tık ile oyun ayarlarını kartınıza uygun hale getirebilirsiniz. Resimli olarak Expreince hangi ayarın ne işe yaradığını gösteriyor detaylı ayarlarda yapabilirsiniz Experince üzerinden. Ayrıca çözünürlük ayarıda yapılabiliyor Experince üzerinden ki diyelim ki oyun monitörünüzü tanımlayamadı ve çözünürlük sizin monitörününüzden daha büyük bir ayarda buda oyunun siyah ekranda Out of Range hatasıyla kalması demek oluyor. Experince ayrıca burada çözünürlük ayarı yapabildiğiniz içinde önemli bir yazılım.

NVIDIA Denetim Masası ayarları ise genel olarak belli bir yazılıma yada tüm sisteme özel ayar yapmak isterseniz o çalışacak yazılımdaki ayarları geçersiz kılıp zorlama olarak yaptığınız ayarların uygulanmasınız sağlayan bir yazılım. Genel olarak oyunların içindeki tüm ayarların bir kopyası burada bulunur ve isterseniz biliyorsanız ne yaptığınızı zorlama birkaç ayar buradan ekleyebilirsiniz. Örnek olarak oyunda V-Sync desteği yoktur buradan zorlama V-Sync ayarı ekleyebilirsiniz. Yada monitörünüz 1080p çözünürlüğündedir ama ekran kartınız bu çözünürlükten fazlasını kaldırabiliyordur. NVIDIA denetim masasından bu çözünürlüğü oyun içinde 1080p değilde 2K yada 4K ayarına yapay olarak çıkartabilirsiniz. İşte bunun gibi detay ayarlar için NVIDIA Denetim Masasındaki ayarları kullanabilirsiniz. Ancak normal şartlarda ne Experince nede NVIDIA Denetim Masası ayarlarını kurcalamanıza gerek yok.


Biraz uzun oldu ama detaylıca anlatmak istedim.
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri
Üst