NvMe SSD kurulumu Bios ayarları nasıl olmalı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Evilpluto

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Merhaba 
CORSAİR mp510 M2 SSD var MSİ B450 Tomahawk sürücülerini indirdim Amd Raid sürücüsünü kurmak istediğimde mevcut M2 SSD nin Bios dan Raid modu olarak ayarlanması gerektiği şeklinde bir uyarı aldım. Sistem varsayılan olarak ahcı modunda kurdum M2 üzerine yanlış mı yaptım Raid olarak mı ayarlayıp kurmam gerekiyordu?
Şimdi Biostan Ahcı yerine Raid modunu seçtim yeniden başlattım sorunsuz açıldı sistem açılışta birkaç ayarlama yaptı açıldı, gerek varmı yeniden format atıp sistemi Raid modunda kurmaya? Yanlız her yeniden başlatmada bu ekran çıkıyor :

Ayrıca Raid modu ile sistemi açtığımda diğer sabit diskler kayboluyor bilgisayarım bölümünde görünmüyor sadece C diski görünüyor onun için bende tekrar ahcı moduna aldım sistemi 
Ne yapmalıyım Raid modunda temiz kurulum yaparsam düzelir mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Öncelikle Clear CMOS yani BIOS 'u resetleyin anakarttın kitapçığında nasıl yapıldığı yazar. Sonra BIOS monüsü altında MSI anakartlarda M.2 Genie adında bir araç olması gerek ana ekranda görünür genelde bu ayarı aktif edip save edin BIOS 'u evet deyip yeniden başlatın ayarlarınızı bu işlem otomatik RAID yapar.

Eğer bu ayar yoksa sizde https://www.youtube.com/watch?v=VMOAcSH8KSc bu video size yardımcı olur. Biraz fazla uğraşmışsınız aslında, resimde hem hata alıyorsunuz hemde işleme devam etmek için CTRL+R tuşuna basın diye uyarı alıyorsunuz. Videoda GIGABYTE anakart var ama MSI anakartlarda aynı ve size yardımcı olacaktır.

KS

Evilpluto

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Videoda benzer sorun anlatılmış ama adam diyorki disklerin hepsini seçeceksiniz sonra onları Raid moduna almak için silecek filan riskli bi işe benziyor ben sizin dediğiniz ayarı deneyeceğim oldu oldu olmadı uğraşmayacağım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kormac' Alıntı:
Videoda benzer sorun anlatılmış ama adam diyorki disklerin hepsini seçeceksiniz sonra onları Raid moduna almak için silecek filan riskli bi işe benziyor ben sizin dediğiniz ayarı deneyeceğim oldu oldu olmadı uğraşmayacağım

Zaten videoda anlatılıyor. RAID iki diskin birleşimi yani güvenlik açısından hangi 2 diski RAID yapmak istiyorsanız o diskleri sistemde takılı bırakın ve işlemleri öyle yapın. Benim bahsettiğim yöntemde aynı tüm diskleri RAID olarak ayarlıyor yani her halükarda sadece RAID yapmak istediğiniz diskleri sisteme takın işlemi öyle yapın. Sonra RAID bitince diğer diskleri takabilirsiniz.

KS

Evilpluto

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Benim eskiden hatırladığım Raid, iki eş boyutlu diskin birleştirilmesi performansın iki katına çıkarılması gibi birşeydi
Şimdi benim disklerim
240 gb m2 SSD
120 gb sata SSD 
160 gb HARDDİSK 
500 gb HARDDİSK 
1 Tb HARDDİSK 
Bunları nasıl Raid olarak çalıştıracağız ben sadece M2 için bir ayar olarak düşünmüştüm

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kormac' Alıntı:
Benim eskiden hatırladığım Raid, iki eş boyutlu diskin birleştirilmesi performansın iki katına çıkarılması gibi birşeydi
Şimdi benim disklerim
240 gb m2 SSD
120 gb sata SSD 
160 gb HARDDİSK 
500 gb HARDDİSK 
1 Tb HARDDİSK 
Bunları nasıl Raid olarak çalıştıracağız ben sadece M2 için bir ayar olarak düşünmüştüm

Doğru hatırlıyorsunuz ama bunu iki diski birleştirerek yapıyor. Bence RAID yapmayın AMD StoreIM teknolojisi ile HDD 'nizi 120 GB SSD ile hızlandırabilirsiniz. Yoksa m2 SSD 'niz zaten hızlı 240 GB m2 SSD ile 120 GB SATA SSD 'ye RAID yaparsanız sadece kapasite artışı olur ama önermem. 2 aynı disk daha mantıklı olur bu konuda.

AMD StoreIM için aşağıdaki anlatımına ve 

https://www.amd.com/en/technologies/store-mi Bu bağlantıdaki en alt kısıma gidin ve DOWNLOAD NOW 'a basın ve inen uygulama ile yapılacak işlemler çok basit zaten. İhtiyacınız olan şeyler 400 serisi bir anakart ve SSD + HDD ikilisi bu kadar tüm hepsi sizde var zaten.

Yapmanız gerek ilk etapta SSD ve HDD 'nizin bölünmemiş olması gerek, yani diskleriniz C ,D, E vs. diye bölümlendirilmemiş olmalı. Ayrıca disklerin içleri boş olmalı.

Daha sonra yazılımı açınca http://www.youtube.com/watch?v=6qAO6ByyxNI&t=0m16s bu videodaki işlemleri yapacaksınız hepsi bu kadar. Videoda Create Bootable StoreMI yani ilk seçeneği seçiyor bu Windows 'un kurulu olduğu disk ile diğer diskinizi birleştirip tekbir Bootable yani Windows kurulu diski olarak kullanmak için olan bir seçenek. Diğerleri mesela, Create Non-Bootable StoreIM işlemini ise bir SSD 'niz var ve HDD 'nizi hızlandırmak istiyorsunuz. Bu SSD 'den bir miktar ayırıp HDD diskinizi hızlandırabilirsiniz.

AMD StoreIM için aşağıdaki anlatımına ve 

https://www.amd.com/en/technologies/store-mi Bu bağlantıdaki en alt kısıma gidin ve DOWNLOAD NOW 'a basın ve inen uygulama ile yapılacak işlemler çok basit zaten. İhtiyacınız olan şeyler 400 serisi bir anakart ve SSD HDD ikilisi bu kadar tüm hepsi sizde var zaten.

Yapmanız gerek ilk etapta SSD ve HDD 'nizin bölünmemiş olması gerek, yani diskleriniz C ,D, E vs. diye bölümlendirilmemiş olmalı. Ayrıca disklerin içleri boş olmalı.

Daha sonra yazılımı açınca http://www.youtube.com/watch?v=6qAO6ByyxNI&t=0m16s bu videodaki işlemleri yapacaksınız hepsi bu kadar. Videoda Create Bootable StoreMI yani ilk seçeneği seçiyor bu Windows 'un kurulu olduğu disk ile diğer diskinizi birleştirip tekbir Bootable yani Windows kurulu diski olarak kullanmak için olan bir seçenek. Diğerleri mesela, Create Non-Bootable StoreIM işlemini ise bir SSD 'niz var ve HDD 'nizi hızlandırmak istiyorsunuz. Bu SSD 'den bir miktar ayırıp HDD diskinizi hızlandırabilirsiniz.

KS

Evilpluto

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Storemi duymuştum bu çok daha iyi bir fikir 
Benim sistemin M2 SSD de kurulu Sata SSD boş oyun kurulumlarınıda 1 Tb HARDDİSK e kuruyorum ama bu yarı yarıya bölümlenmiş durumda yarısını depo diğer yarısını oyun kurulumu olarak kullanıyorum 
Şuan sistemi yeni kuruduğum için yarısı boş, SSD zaten boş bu şekilde yapılır mı acaba?
Soğulun bunu deneyeceğim

KS

Evilpluto

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Şuan daha büyük bir sorunumuz var uğur kardeşim, şimdi M2 SSD sini kullandığım zaman sata 5 ve 6 portlar sanırım devre dışı kalıyor sata 5 porta takılı harddiskim vardı disk kayboldu bulamadım sonra 2. Porta taktım geldi 
Ne yapacağız şimdi böyle teknoloji olur mu, böyle saçmalık olur mu?  O zaman benim benim bu M2 yi kullanmam mümkün değil ilerde harddisk alacağım çünkü depolama için bunun Bios ayarı bişeyi yoksa direk iade edeceğim M2 yi
Bi keresinde teknopat yorumcusu Recep baltaş bir incelemesinde 3 tane m2 SSD yuvası olan anakarta M2 takarken slotların bir tanesi için :" bunu kullanamayız, bu sata yolunu kullanıyor kullanırsak sata 5,6 portları devre dışı kalır" demişti. 
Galiba B450 Tomahawk bu slot üzerine kurmuş M2 SSD sini 
Rezalet!

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kormac' Alıntı:
Şuan daha büyük bir sorunumuz var uğur kardeşim, şimdi M2 SSD sini kullandığım zaman sata 5 ve 6 portlar sanırım devre dışı kalıyor sata 5 porta takılı harddiskim vardı disk kayboldu bulamadım sonra 2. Porta taktım geldi 
Ne yapacağız şimdi böyle teknoloji olur mu, böyle saçmalık olur mu?  O zaman benim benim bu M2 yi kullanmam mümkün değil ilerde harddisk alacağım çünkü depolama için bunun Bios ayarı bişeyi yoksa direk iade edeceğim M2 yi
Bi keresinde teknopat yorumcusu Recep baltaş bir incelemesinde 3 tane m2 SSD yuvası olan anakarta M2 takarken slotların bir tanesi için :" bunu kullanamayız, bu sata yolunu kullanıyor kullanırsak sata 5,6 portları devre dışı kalır" demişti. 
Galiba B450 Tomahawk bu slot üzerine kurmuş M2 SSD sini 
Rezalet!

B450 Tomahawk özelliklerine baktım. m2 portunua SSD takarsanız SATA 5 ve 6 devre dışı kalır yazıyor. Anakart kitapçığından bir alıntı aşağıda okuyabilirsiniz.

Screenshot-1.png

KS

Evilpluto

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Ben alırken detaylı bakmamışım galiba bu B450 olan diğer anakartlarda da böyleymiş 
Peki şimdi bunu iade edeceğim sizin öneriniz nedir?  Yukarda sistem disklerini de yazdım ilerde 1 Tb alırım Depo için en eski olan 160 gb çıkarmak durumunda kalırım M2 kullanırsam 
İade edeyim mi yoksa kalsın mı?  Değer mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kormac' Alıntı:
Ben alırken detaylı bakmamışım galiba bu B450 olan diğer anakartlarda da böyleymiş 
Peki şimdi bunu iade edeceğim sizin öneriniz nedir?  Yukarda sistem disklerini de yazdım ilerde 1 Tb alırım Depo için en eski olan 160 gb çıkarmak durumunda kalırım M2 kullanırsam 
İade edeyim mi yoksa kalsın mı?  Değer mi?

Bence disk sayısını azalttın. Ben olsam 500 GB HDD ve 120 GB/240 GB SSD 'yi satıp 1 yada 2 TB HDD alırdım.

KS

Evilpluto

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Yani iade etme diyorsun? 
Siz ne derseniz onu yapacağım artık beynim durmuş durumda 
Ben tabi sabit diskleri bozulana kadar kullanan biriyim biliyorsunuz bunlar ram, anakart gibi değil bozulmadığı sürece iş görüyorlar

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kormac' Alıntı:
Yani iade etme diyorsun? 
Siz ne derseniz onu yapacağım artık beynim durmuş durumda 
Ben tabi sabit diskleri bozulana kadar kullanan biriyim biliyorsunuz bunlar ram, anakart gibi değil bozulmadığı sürece iş görüyorlar

Yani herkes m2 SSD 'ye geçme derdinde standartlar ve gelecek artık m2 SSD 'lerde siz neden m2 SSD 'den vaz geçmeye bu kadar meillisiniz anlamadım. Ben olsam şöye yapardım arşiv için 2/4 TB bir HDD alırdım sistem için m2 SSD böyle hayatınız çok daha iyi olur.

KS

Evilpluto

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Diğer forumlarda da soruşturuyorum M2 için sizin kadar olumlu konuşan yok tabi vardır bir bildiğiniz ama işte Atx aldığım anakartı mAtx yaptı şuan 6-2 =4 sata girişi kaldı ona canım sıkılıyor yoksa büyük boyutlu hdd alır işimi görürüm onda sorun yok 
Neyse adminim çok uzattık zahmet verdik sizede kapatabilirsiniz konuyu iade etmeyeceğim kalsın böyle napalım sizi mi kıracağım :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kormac' Alıntı:
Diğer forumlarda da soruşturuyorum M2 için sizin kadar olumlu konuşan yok tabi vardır bir bildiğiniz ama işte Atx aldığım anakartı mAtx yaptı şuan 6-2 =4 sata girişi kaldı ona canım sıkılıyor yoksa büyük boyutlu hdd alır işimi görürüm onda sorun yok 
Neyse adminim çok uzattık zahmet verdik sizede kapatabilirsiniz konuyu iade etmeyeceğim kalsın böyle napalım sizi mi kıracağım :)

Pişman olmazsınız m2 ile merak etmeyin. Sadece dediğim gibi tek bir büyük HDD ile halledin işinizi.

Başka sorularınız için foruma yine bekleriz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri