Overclook Yapmamak Sorun Teşgil Eder Mi?

NewCommandore

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar, sistem toplamayı düşünüyorum, daha önce hiç masaüstü pc kullanmadım. Bu konuyla alakalı rehber videoları izlerken sürekli overclook terimiyle karşılaşır oldum. Ram mhz'leri bios üzerinden xmp ile kolayca overclook yapılabileceğini öğrendim. Fakat ekran kartı ve işlemci overclook yapma tereddütlüyüm ve bu konu hakkında hiçbir bilgim yok. Ramleri yapıp işlemci ve ekran kartını yapmazsam herhangi bir sorun oluşur mu? Ekran kartlarını incelediğimde bazılarında oc ibarelerini görüyorum. Bunlar hazır oc yapılmış versiyonları olduğunu okudum. Alım yaparken tecrübeli olmadığım için oc edition olan ekran kartını alacağım galiba. Fakat işlemci konusunda ne yapacağımı ve çok bir fark oluşturup oluşturmayacağını çözemedim. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Ekran kartına OC işlemi genelde gereksiz bir işlemdir. AAA oyunlarda 3-5 FPS fark ve daha alt sınıf oyunlarda 5-10 FSP fark için kartı zorlamanın bir mantığı şahsi fikrimce yok. Zaten kartlar son potansiyeline oldukça yakın stok ayarlarda geliyorlar. OC veya OC olmayan versiyon diye bir ayrım yapmanıza gerek yok kartı alırken. OC ve OC olmayan kart arasında büyük farklar yok. Zaten aynı GPU işlemcisini kullanıyorlar. Hangisi bütçenize uygunsa onu seçin bu dert edilecek bir şey değil.

İşlemciye OC işlemi yapılabilir bunda bir sorun yok ama yapmasanız da eğer ona yetecek bir ekran kartı aldıysanız ekstra olarak OC vs. gibi işlere bulaşmanız gerekmez ki zaten genelde oyuncu kitlesinin büyük bir çoğunluğu stok halde kullanır işlemcilerini. İşlemciye yapılan OC işlemi detay bilgi gerektirmez ama dikkat gerektirir. Eğer bilmiyorsanız hiçbir şey bulaşmayın gereği yok.

RAM için ise XMP(ASUS anakartlarda DOCP) ayarı zaten RAM markalarının kendilerinin bellekleri sattıkları frekansta sizin birkaç tık ile çalıştırmanız anlamına geliyor. Herhangi bir ekstra bilgiye gerek yok bu işlem için. Zaten aldığınız RAM diyelim ki 3000MHz ise bunu 3000MHz hızında kullanabilmek için firmanın kendisinin ayarladığı ayarı ON/OFF olarak devreye alıp çıkartma işlemine XMP deniyor. Bunu her sıfır sistemde aktif etmek performans için önemli bir şey.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri