Cvp: Parçalarını Ayrı Ayrı Topladığım Sistem İçin Görüş Talebi
Dün müsait olamadım , devam edeyim yazılarıma . Dün söz bırakmıştım Hyper X ssd güncel verileri de paylaşabilirim diye . Bırakıyorum buraya epi topu 150 gün çalışmış ve sadece eczanede yan bilgisayar olarak kullanılan eczane programları dışında hiçbir yükleme yapılmayan bir bilgisayar. Kingstonun verilerine göre 641 TBW ömrü olduğunu söylüyor. 2 yıl da garantisi varmış 1 yıldan kısa sürede canı yüzde 93 e düşmüş , ekleyeyim bu 3. değişimi.

Dün samsunga bakamadım ama şu an baktığıma göre 300 TBW ömür biçmişler sanırım 200 olmuştur ve daha taş gibi . Aynı şekilde Toshiba tr200 kodlu ssdler (Xıoxia vb) de problemli onu da paylaşacağım . Ama baktığımızda TBW değerleri devasa garantileri sözüm ona çok iyi. Sonuç olarak Uğur farklı birşey söylemediğimize eminim ama Samsung ya da Seagate ssd konusunda 1TBW değer dahi verse , tercihimi bu 2 markadan yana yaparım . Uzun ömürlü olması(verdiğinin TBW değerinin bir önemi benim için yok aslında kullanıcı için de olmamalı diye düşünüyorum . Örnek vermek gerekirse citroen c3 1.2 80 beygir arabada 240 kadran var ama 160 ı geçmiyor.) ve problemsiz olması açısından. Ki veri aktarımı da sorunsuz yapılabiliyor bence çok büyük artı. Bundan sonra tekrardan konumuza döneceğim.
Şöyle bir durum var lütfen bu söylediğim takibinizde olsun . Uğurun ve benim sürekli bahsettiğim platform güncelleme konusu . Şu anda Ddr 5 bir nevi test aşamasında ve sadece şu an için intele özgü . Amd de yeni soket ve Ddr5 sistemlerle girdiğinde dengeler değişecektir. Oyun ve program üreticileri yıllardır ddr4 sistemler ve ddr4 bant genişliğinde çalışıyor. Şunu çok açıklıkla söyleyebilirim kendim de bir ddr4 kullanıcısı olarak bundan 2 sene sonra ddr5 ile geliştirilen , ya da ddr5 e uyumlu geliştirilen oyun ve programlarda %30 ddr4 ün kayıbı olacak . Bunu neye dayanarak söylüyorum , Ddr4 ve ddr3 sistemlere bakabilirsiniz. aynı şekilde ddr3 ve ddr2 sistemlere de . Hepsinde sonuç aynıydı . Ki şu da var, üreticiler şu an amd nin atağını bekliyorlar (ya da bizler yani kullanıcılar ) . Hatta ben tahminimi arttırıp R7 5800 3d işlemciler için dahi DDR5 anakartlar geleceğini düşünüyorum. Yani demem o ki şu an denk ya da üstün gözükseler dahi bundan 2 yıl sonra bu günki mhz ve cl değerinde olan ramler dahi ddr4 sistemlerden %20 daha performanslı çalışacak. Bu konuda yeni nesile geçmek mühim.
Dün müsait olamadım , devam edeyim yazılarıma . Dün söz bırakmıştım Hyper X ssd güncel verileri de paylaşabilirim diye . Bırakıyorum buraya epi topu 150 gün çalışmış ve sadece eczanede yan bilgisayar olarak kullanılan eczane programları dışında hiçbir yükleme yapılmayan bir bilgisayar. Kingstonun verilerine göre 641 TBW ömrü olduğunu söylüyor. 2 yıl da garantisi varmış 1 yıldan kısa sürede canı yüzde 93 e düşmüş , ekleyeyim bu 3. değişimi.

Dün samsunga bakamadım ama şu an baktığıma göre 300 TBW ömür biçmişler sanırım 200 olmuştur ve daha taş gibi . Aynı şekilde Toshiba tr200 kodlu ssdler (Xıoxia vb) de problemli onu da paylaşacağım . Ama baktığımızda TBW değerleri devasa garantileri sözüm ona çok iyi. Sonuç olarak Uğur farklı birşey söylemediğimize eminim ama Samsung ya da Seagate ssd konusunda 1TBW değer dahi verse , tercihimi bu 2 markadan yana yaparım . Uzun ömürlü olması(verdiğinin TBW değerinin bir önemi benim için yok aslında kullanıcı için de olmamalı diye düşünüyorum . Örnek vermek gerekirse citroen c3 1.2 80 beygir arabada 240 kadran var ama 160 ı geçmiyor.) ve problemsiz olması açısından. Ki veri aktarımı da sorunsuz yapılabiliyor bence çok büyük artı. Bundan sonra tekrardan konumuza döneceğim.
Unbeknownst' Alıntı:BatuhanKLC' Alıntı:Dostum sistemin kesinlikle kötü değil ve kötü toplanmamış. Ben senin yerinde olsaydım kısmını yazmıştım , Elinde ddr5 i iliklerine kadar sömüren bir işlemci ve Ddr5 alsan çok iyi bir anakart var . Bu açıdan bakınca ddr 4 mantıksız . Ben aldığın haliyle üstüne 4-5 daha koyup kesinlikle ddr5 e geçerdim. Arada ciddi performans farkı var onu demek istedim. Yani şöyle söyleyeyim sen 12900 değil de 11900 performansı alacaksın sisteminden . Bu şekilde düşünebilirsin. Bir de eğer ddr5 de düşük cl değeri bekliyorsan tahmin ettiğin gibi olmayacak . Kanal ve teknoloji farkı var belleklerde. Sanırım Hocamın bir videosu vardı bununla alakalı , eğer yoksa ondan dinlemek isterim ben şahsen. Gidiş geliş hesaplandığı için cl değerleri yüksek diyeyim en basitinden. Ki İntel sistemler için cl değerleri cas değerleri alt gecikmelerin önemi AMD kanadındaki gibi değil . Şu an en genel kullanılan bellek Ddr4 sistemlerde 3000 mhz ve cl 16 , Ddr4 sistemlerin çıkışında da 2933 mhz cl 16 bellekler görebilirsin. Demem o ki o kadar üstün bir ilerleyiş beklememelisin. 6000 Mhz Cl 36-34 çok iyi değerler .
Anladım, açıklama için sağ olun, şimdi kafamda daha iyi oturdu. Yine de performans ve gecikme değerleri açısından büyük ilerlemeler olmasa da şu an teknoloji yeni çıktığı için gerçekten fahiş fiyatlara satıldığını ve aradan geçecek sürede fiyatlarının hızlı bir şekilde normal seviyelere doğru ilerleyeceğini düşünmekteyim yabancı kaynaklardan takip edebildiğim kadarıyla.
Bahsettiğiniz performans farkı ve DDR4'ün sanki 11. nesil i9 kullanıyormuşum gibi performansa yol açacağı konusundaki görüşünüze şüpheyle yaklaşıyorum. Gamersnexus i9-12900K DDR5 vs DDR4 test sonuçlarında oyun testlerinde göz ardı edilebilir bir fark olduğunu düşünmekteyim:
https://youtu.be/fIN8lLhSqmg?t=470
Ayrıca CS GO gibi bazı oyunlarda DDR4 performansı DDR5'i sollayabiliyor (!!!), testlerle kanıtlanmış durumda. Bunu da belirtmiş olmak istedim:
https://youtu.be/fIN8lLhSqmg?t=515
Başka kanallar tafarından yapılan testlerde de Microsoft Simulator gibi oyunlarda da DDR4'ün DDR5'i yüzde 10 gibi ciddi bir oranla solladığı tespit edilmiş. Ancak bunların CS GO testinde DDR5 önde görünüyor:
https://youtu.be/T5_7nJT2KBw?t=345
Bu iş en sonunda dönüp dolaşıp sonsuz RAM marka, markanın segmentleri, Mhz ve CL değeri kombinasyonu arasında bir noktada anlamsız bir yere gidiyor gibi, ancak benim için önemli olan husus 12900K'dan DDR4 ile de DDR5'e kıyasla çok da bir kayıp olmadan hatta yeri geldiğinde kazanç olacak şekilde performans alınabildiği gerçeği.
Şöyle bir durum var lütfen bu söylediğim takibinizde olsun . Uğurun ve benim sürekli bahsettiğim platform güncelleme konusu . Şu anda Ddr 5 bir nevi test aşamasında ve sadece şu an için intele özgü . Amd de yeni soket ve Ddr5 sistemlerle girdiğinde dengeler değişecektir. Oyun ve program üreticileri yıllardır ddr4 sistemler ve ddr4 bant genişliğinde çalışıyor. Şunu çok açıklıkla söyleyebilirim kendim de bir ddr4 kullanıcısı olarak bundan 2 sene sonra ddr5 ile geliştirilen , ya da ddr5 e uyumlu geliştirilen oyun ve programlarda %30 ddr4 ün kayıbı olacak . Bunu neye dayanarak söylüyorum , Ddr4 ve ddr3 sistemlere bakabilirsiniz. aynı şekilde ddr3 ve ddr2 sistemlere de . Hepsinde sonuç aynıydı . Ki şu da var, üreticiler şu an amd nin atağını bekliyorlar (ya da bizler yani kullanıcılar ) . Hatta ben tahminimi arttırıp R7 5800 3d işlemciler için dahi DDR5 anakartlar geleceğini düşünüyorum. Yani demem o ki şu an denk ya da üstün gözükseler dahi bundan 2 yıl sonra bu günki mhz ve cl değerinde olan ramler dahi ddr4 sistemlerden %20 daha performanslı çalışacak. Bu konuda yeni nesile geçmek mühim.