PC KENDİ KENDİNİ KAPATMA SORUNU

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Emre Ünal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi günler. Yaklaşık 4-5 gündür bilgisayarım ara sıra anlık olarak donuyor mouse klavye vs hiçbir şeyler bir şey yapamıyorum sonra görüntü birden gidiyor. Fakat kasanın, ekran kartının, işlemcinin fanları dönmeye devam ediyor. Ancak kasadaki restart tuşuyla tekrar çalıştırabiliyorum. Sorun ilk GTA 5 oynarken ortaya çıktı fakat oynamazken de oluyor. Sıcaklıktan mı diye merak ettim fakat kasayı elle kontrol ettiğimde hafif de olsa bir sıcaklık alamadım, PUBG oynarken ısınırdı mesela hissederdim ama herhangi bir sorun oluşmazdı. Sistemi alalı bir ay oluyor yaklaşık yani kasa temizliğinden de olduğunu sanmıyorum.

Sistem özellikleri:

CORSAIR 8GB DDR4 3000MHz CL16 Siyah Vengeance LPX Single Kit Ram
Sharkoon TG5 Kırmızı USB3.0 4XLed Fan Temperli Cam ATX Gaming Kasa
Sharkoon SHP650 V2 650W 80 Plus ATX PSU
Sapphire RX590 Nitro+ Special Edition 8GB GDDR5 256Bit AMD Rdeon DX12 Ekran Kartı
AMD Ryzen 5 2600 Soket AM4 3.4GHz 19MB Önbellek 6 Çekirdek İşlemci (fan dahildir) - Tray
GIGABYTE B450M S2H AMD B450 Ryzen 2 AM4 DDR4 3200MHz (OC) M.2 VGA DVI HDMI ANAKART
Gigabyte 480GB UD Serisi SATA3.0 2.5" SSD (550MB Okuma/480MB Yazma )

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
HWMonitör yazılımı ile işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarınızı kontrol eder misiniz. Boştaki değerleri kaydedin ve MSI Afterburner yazılımı ile OSD ekranı açın işlemci / ekran kartı ve RAM kullanımlarını ve sıcaklık durumlarını kontrol edin. Kaç dereceye çıkıyor sistem buna bakın ve hem boşta hemde yükte olan değerleri paylaşın bakalım.

Sistemi hazır toplanmış mı aldınız siz mi topladınız. Macun vs. düzgün sürmemiş olabilirsiniz diye soruyorum. Eğer toplanmış geldiyse sorun yoktur %99 ihtimalle.

Ayrıca RAM veyahut İşlemcinizde OC varsa bu işlemleri geri alıp deneyin.

KS

Emre Ünal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
sİtopyadan hazır aldım ya macun sürmüşlerdir herhalde diye düşünüyorum. OC olarak sadece BIOS’tan ram frekansını 2133ten 3000 yaptım zaten ramin kendi değeri bu. 

Kaç derecelik bi sıcaklık sorun yapar ki nasıl anlayacağım onu? Aniden gittiği için görüntü o anlık görebileceğimi sanmıyorum. Kaldı ki oyun ne ekranı ne rami yarı yarıya bile kullanmıyor

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Kullanım oranları önemli değil bir sıcaklık artışı sebep olabilir ama yük bağımsızda olur artış. İşlemciniz 90 derecelerde geziyorsa ekran kartıda keza öyle sorun vardır. RAM XMP ayarında bir hatada olanbilir standart değerinde olması önemli değil işlemi geri alıp deneyin sorun yine olursa eski haline alırsınız.

Bu arada tüm sistem kablolarınıda kontrol edin belki bir oturmayan kablo vs. olabilir güç ihtiyacında bundan dolayı sistem kesintileri meydana gelebilir her kablo eksiksiz ve tam oturmuş olsun.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Sıcaklık sorununuz yok. Bunu geçtik peki 1 saat hiç kapanmadı mı?

Ne aralıklar ile kapanıyor veyahut belli bir işlemi yapınca hep aynı şekilde kapanıyor mu?

Birde kapanma işlemi direkt ani kesinti şeklinde mi oluyor yoksa reset filan mı atıyor sistem.

KS

Emre Ünal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hiç kapanmadı. Bugün mesela sabah açtım tarayıcıda gezinirken birden takıldı öyle kapandı. Belli bi düzeni yok maalesef, oyundan kaynaklı sandım. ilk kez, gta oynarken oldu ondan sonra düzensizleşti.

Direkt kesinti şeklinde hocam. Dediğim gibi fanlar çalışmaya devam ediyor ama kasada kırmızı ışık yanmayı bırakıyor ssdye yazma işlemi yapılırken yanan ışık. Kasadaki restart tuşuna basarak ben tekrar açıyorum kendi resetlemiyor

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bana RAM ile ilgili bir sorun gibi geldi ondaki belirtilere benziyor. Dediğim gibi önce XMP ayarınızı kapatın ve deneyin. İşe yaramaz ise sonra RAM 'lerinizi sökün ve soketlerini üfleyin toz vs. çapak bir şey olmasın RAM ve Sokette. RAM 'leri teker teker deneyin. İşe yaramaz ise önce BIOS sıfırlama deneyin anakart üzerindeki pili söküo öyle çalıştırırsanız sistemi sıfırlanır BIOS sonra kapatıp sistemi geri takarsınız işlem tamama olur böyle deneyin ve işe yaramaz ise bir BIOS güncellik durumunuzu kontrol edin ve eski bir BIOS ise update işlemi yapın.

KS

Emre Ünal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ayarı değiştirmeyi ve BIOS güncellemeyi deneyeceğim. Fakat dediğiniz pil çok ters bir yerde onu çıkarmak için birçok şeyi sökmek gerekiyor onu göze alamıyorum şimdilik. :D

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Emre Ünal' Alıntı:
Ayarı değiştirmeyi ve BIOS güncellemeyi deneyeceğim. Fakat dediğiniz pil çok ters bir yerde onu çıkarmak için birçok şeyi sökmek gerekiyor onu göze alamıyorum şimdilik. :D

Pil sökmek tüm BIOS ayarlarını tam anlamıyla sıfırlar bir ayar sebebi ise sorun diye önerdim aklınızda bulunsun diye dedim. Zaten BIOS 'u güncellediğinizde BIOS sıfırlanıyor gerek kalmaz.

KS

Emre Ünal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tekrardan 2133 mhzye aldım bir süredir bu sorunu yaşamıyorum. Fakat neden böyle bir şey olduğunu anlamadım boşuna mı 3000mhz ram aldım ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Emre Ünal' Alıntı:
Tekrardan 2133 mhzye aldım bir süredir bu sorunu yaşamıyorum. Fakat neden böyle bir şey olduğunu anlamadım boşuna mı 3000mhz ram aldım ?

Anakartınız GIGABYTE B450M S2H modeli bence bir BIOS güncellemesi yapın ve sonrasonda XMP ile 3000 mhz ayarına alın RAM 'inizi. BIOS güncellemesi çoğu sorunu çözer. Eğer yine işe yaramaz ise RAM 'de sorun vardır iade edin.

KS

Emre Ünal

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
pDeneyeceğim. Güç sorunu olamaz değil mi? Frekans farkı bu kadar zorlamaz herhalde

mavi

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam merhaba ben de aynı sorunu yaşıyorum da uzun uğraşlar sonucu bu konuyu bulabildim.Benim de anakartım gigabyte b450m s2h.Sorunu nasıl hallettiniz yardımcı olabilir misiniz?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri