r5 2600 ve gigabyte b450m s2h anakart voltaj ayarı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Fatih Demirhan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar. dedigim gibi r5 2600 ve b450m sh2 anakarta sahibim. İşlemcim turbo frekansına cıkmıyor ve core performance boost acık iken gereginden fazla ısınıyor. Technoxxx bunun icin bir video yapmıstı işlemcinin voltajını düşürerek ayarlıyordu bu sorunu. Ama ben voltajı ne yükseltebildim ne de düşürebildim gigabyte anakartın menüsü cok karısık geldigi icin kendim bilmedigim icin dokunmakta istemiyorum. Yani net olarak sorunum muhtemelen :
 Anakartım işlemcime otomatik voltaj verdigi icin artık az mı fazla mı bilmiyorum.. işlemcim turbo frekansına cıkamıyor ve core performans boos acıkken fazla ısınıyor. En fazla 3.7 ghze cıkıyor. Core performance boost kapalı iken işlemcim oyunlarda en fazla 62 derece oluyor.
 Lütfen ilgilenir misiniz bu sorunu çözmek istiyorum. İşlemcimi maksimum stock verimde kullanmak istiyorum.
Simdi uyuyacagım icin görüpte menusunu merak eden arkadaslar b450m s2h voltage yazıp menusunu görebilirler. Simdiden cok tesekkur ediyorum

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Anakartınız işlemcinin ısısal değerini göz önüne alarak Turbo Boost yapar. 3.9 GHz Ryzen 2600 işlemcisi için maks. frekan eğer fazla ısınırsa bunu aşağıda tutar. 3.7 GHz demişsiniz demek ki stok soğutucu ile bu frekansa kadar çıkabiliyor. Voltaj ayarını düşürebilirsiniz bu işe yararayabilir ama dengeyi tutturabilmek ve işlemcinizin potansiyelini görebilmek için biraz uğraşabilirsiniz.

BIOS 'a girin Advanced ayarlarına tıklayın. M.I.T. ayarlarında Advanced Voltage Settings ayarlarına girin ve Dynamic Vcore(DVID) ayarını ayarlayacaksınız. SOC yazan ve aşağıdaki ayar RAM OC ayarları için onlara dokunmayın. Dynamic Vcore(DVID) ayarını Auto ayardan çıkartın manuel olarak frekansınızı çok ufak miktarlarda azaltarak Windows üzerinden test edebilirisiniz. Doğru değeri bulana kadar yada tatmin olduğunuz değeri deneyebilirsiniz ama işe yaramaz ise soğutucu almanız gerekecektir.

KS

Fatih Demirhan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Anakartınız işlemcinin ısısal değerini göz önüne alarak Turbo Boost yapar. 3.9 GHz Ryzen 2600 işlemcisi için maks. frekan eğer fazla ısınırsa bunu aşağıda tutar. 3.7 GHz demişsiniz demek ki stok soğutucu ile bu frekansa kadar çıkabiliyor. Voltaj ayarını düşürebilirsiniz bu işe yararayabilir ama dengeyi tutturabilmek ve işlemcinizin potansiyelini görebilmek için biraz uğraşabilirsiniz.

BIOS 'a girin Advanced ayarlarına tıklayın. M.I.T. ayarlarında Advanced Voltage Settings ayarlarına girin ve Dynamic Vcore(DVID) ayarını ayarlayacaksınız. SOC yazan ve aşağıdaki ayar RAM OC ayarları için onlara dokunmayın. Dynamic Vcore(DVID) ayarını Auto ayardan çıkartın manuel olarak frekansınızı çok ufak miktarlarda azaltarak Windows üzerinden test edebilirisiniz. Doğru değeri bulana kadar yada tatmin olduğunuz değeri deneyebilirsiniz ama işe yaramaz ise soğutucu almanız gerekecektir.

cevabınız icin teşlekkür ederim. autodan cıkardıgım zaman ilk normal sonra da - ibareli 0.xxxx gibi bir sayı ile başıyor. sizce kaç ile başlamam gerekiyor. yüksek voltaj vermek istemiyorum ayarlayayim derken. +0.300 gecince anakart uyarı veriyor zaten aştınız diye acaba kacla baslamam gerekir.  internette herhangi bir bilgi bulamadım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Öncelikle güncel BIOS sürümünü kullanın güncel değilse BIOS 'unuz güncelleyin. Güncel BIOS bazı sorunları çözer belki bir voltaj ayarı ile iyileştirme vardır güncel kalın. İşe yaramaz ise aşağıdakileri uygulayın.

O değer ana voltaj değerinin üzerine yada aşağısına (+) veya (-) değer olarak voltajı oynamanıza izin veriyor. Direkt ana voltajı değil onun üzerine yada aşağısına değer veriyorsunuz. Örneğin; +0.300 dediğiniz zaman ana voltaja +0.300 artı değer vermiş oluyorsunuz ama siz (-) değer vereceksiniz ve 300 olarak oynama yapmayın, 100 değerini maks. voltaj oynama payı olarak alın. -0.100 gibi bu değerlerde (-) olarak deneyin -0.100 çok aşırı gelirse -0.075 yapın, az gelirse -0.150 yapıp deneyin. Bunun gibi ufak değerler ile oynayacaksınız. Her voltaj değişiminden sonra kaydet deyip Windows 'a dönün ve işlemcinin sıcaklık ve performans ölçümlerini yapın ki düşük voltaja bağlı performans kaybı yada frekans azalması gibi bir sorun ile karşılaşmayın. Performans ölçümü için CineBench yazılımını kullanabilirsiniz. İşleme başlamadan stok haliyle bir test yapın ve aldığı bu puanın işlemlerinizden sonra kontrol edin aşağı inmediğine bakacaksınız. Ufak düşüşler olur ama büyük farklar sorun var demektir. Yukarı bir artış varsa iyi demektir sabit bir orandaysa olumsuz bir durum yok demektir. Sıcaklık durumunu ve frekans durumunu HWMonitör yazılımı ile kontrol edebilirsiniz.

KS

Fatih Demirhan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Öncelikle güncel BIOS sürümünü kullanın güncel değilse BIOS 'unuz güncelleyin. Güncel BIOS bazı sorunları çözer belki bir voltaj ayarı ile iyileştirme vardır güncel kalın. İşe yaramaz ise aşağıdakileri uygulayın.

O değer ana voltaj değerinin üzerine yada aşağısına (+) veya (-) değer olarak voltajı oynamanıza izin veriyor. Direkt ana voltajı değil onun üzerine yada aşağısına değer veriyorsunuz. Örneğin; +0.300 dediğiniz zaman ana voltaja +0.300 artı değer vermiş oluyorsunuz ama siz (-) değer vereceksiniz ve 300 olarak oynama yapmayın, 100 değerini maks. voltaj oynama payı olarak alın. -0.100 gibi bu değerlerde (-) olarak deneyin -0.100 çok aşırı gelirse -0.075 yapın, az gelirse -0.150 yapıp deneyin. Bunun gibi ufak değerler ile oynayacaksınız. Her voltaj değişiminden sonra kaydet deyip Windows 'a dönün ve işlemcinin sıcaklık ve performans ölçümlerini yapın ki düşük voltaja bağlı performans kaybı yada frekans azalması gibi bir sorun ile karşılaşmayın. Performans ölçümü için CineBench yazılımını kullanabilirsiniz. İşleme başlamadan stok haliyle bir test yapın ve aldığı bu puanın işlemlerinizden sonra kontrol edin aşağı inmediğine bakacaksınız. Ufak düşüşler olur ama büyük farklar sorun var demektir. Yukarı bir artış varsa iyi demektir sabit bir orandaysa olumsuz bir durum yok demektir. Sıcaklık durumunu ve frekans durumunu HWMonitör yazılımı ile kontrol edebilirsiniz.

İlginiz icin cok teşekkür ederim. Ben mi beceremedim bilmiyorum ama voltajı -100 , - 150 , -0.75 . +0 .0 +0.75 . +0 .100 hepsinde denedim ancak ryzen masterden bakıp aida dan stres test actıgım zaman ne frekans 3.700den yukarıya cıkıyor ne de voltaj değişiyor voltaj bütün değerlerde hep aynı seviyelerde otomatik olarak veriliyor. Sanırım biraz karışık ben birşey anlayamadım.. ilginize tesekkurler. Core performance boostu kapatıp öyle kullanıyorum suanlık

işlemciyi aldıgımdan beri daha hic 3.9 da calıstıgınız görmedim. sıcaklıklar 55 iken bile stres testi acayım oyun acayım hic 3.9 olmadı. fx 8150 vardı elimde o direkt olarak 4 ghzde calısıyordu

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ryzen Master ayarlarınıza müdahale ediyor olabilir bu yazılımı kullanmayın BIOS ile ayarlarınızı kontrol edin yapın ve kaydedin. Birde BIOS 'tan ayarlarınızı yaptıktan sonra kaydet demeyi unutmayın. En ufak bir oynamada bir olumlu yada olumsuz tepki olmalı. Bide BIOS 'u güncel değilse güncelleyin demiştim onu kontrol edin.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri