R7 3800X'i R5 5600X ile güncellemek mantıklı mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar,

6-7 ay kadar önce topladığım sistem için birkaç sorum olacak.​
Mevcut sistemim;​
MSI MAGForge 100M​
MSI MPG B550 GAMING PLUS​
Palit RTX 3070 Gaming Pro Oc​
Ryzen 7 3800X (stok fanla kullanıyorum)​
Toughpower GF1 750W​
Trident Z Neo DDR4-3600MHz CL16 (2x8GB)​
Kingston A2000 NVMe PCIe SSD​
Bilgisayarı sadece günlük kullanım ve oyun için kullanıyorum, render vesaire yapmıyorum.​
İşlemciyi 3800X'ten 5600X'e güncellemek benim kullanım senaryom için daha iyi midir?​
(İşlemciyi değiştirirken fark ödemeyeceğim.)​
Stok fan kullanıyorum, kasa içi çok ısındığı için yoran oyunlara girerken kasa kapağını açarak kullanırken açıyorum.​
5600X'e geçersem TDP değeri de 105'ten 65'e düşecek. Çok etkisi olur mu? Soğutucu olarak da ne önerebilirsiniz kasaya göre?​
(Bütçe geniş)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
1080p çözünürlükte çoğu oyunda A ve AA oyunda daha fazla FPS alırsınız ama AAA yani grafiksel yükü ve yüksek bütçeli oyunlarda pek bir şey değişmez. Ayrıca 1080p çözünürlükten yüksek bir çözünürlükte oyun oynuyorsanız 2K veya 4K hiç bulaşmayın. Özetle bence değmez ki zaten bu sene AMD yeni işlemcilerini tanıtacak sene sonuna kadar işlemcileri görürüz. Bence bekleyip eğer yükseltme yapacaksanız o işlemcilerden yükseltme yapın ki anakartta değişecek buda önden bir bilgi olsun size.

KS

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
1080p çözünürlükte çoğu oyunda A ve AA oyunda daha fazla FPS alırsınız ama AAA yani grafiksel yükü ve yüksek bütçeli oyunlarda pek bir şey değişmez. Ayrıca 1080p çözünürlükten yüksek bir çözünürlükte oyun oynuyorsanız 2K veya 4K hiç bulaşmayın. Özetle bence değmez ki zaten bu sene AMD yeni işlemcilerini tanıtacak sene sonuna kadar işlemcileri görürüz. Bence bekleyip eğer yükseltme yapacaksanız o işlemcilerden yükseltme yapın ki anakartta değişecek buda önden bir bilgi olsun size.

Monitör 1440p hocam yazmayı unutmuşum. Sizle beraber topladık bu sistemi.

KS

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Kasa içi hava akışı çok kötü. 
Kasanın camı kapalı halde kullanamıyorum. 

Yük altındayken
Camı kapatınca GPU 75-76 CPU 80-85 derecelere çıkıyor. 
Camı açınca ise GPU 68-69 CPU 69-72 derece civarı oluyor.

Şu soğutucuyu alıp kasanın üst kısmına taksam hem işlemci sıcaklığı için, hem de kasa içi hava akışındaki sorun çözülür mü hocam?

Kasa iç görselleri aşağıdaki şekilde

https://www.hizliresim.com/6ug55sx
https://www.hizliresim.com/flv4od7
https://www.hizliresim.com/eb6wtlb
https://www.hizliresim.com/1mwkyke
https://www.hizliresim.com/7au08mg

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Kasanızın hava akışı kötü değil. Mesh bir kasa kendisi ama içeri taze hava akışınız yetersiz gibi duruyor. Ayrıca öncedeki 2 fandan altta olan PSU kısmına aktarıyor havanın çoğunu buda yanlış bir karar. Size iki tavsiyem var. Birincisi CFM yani hava akışı yüksek fanlar satın alın önce en az 2 adet önerim 3 adet. Ayrıca kasa dışına hava atmak içinde aynı tarzda 1 fan yeterli olur. Sıvı soğutmaya gelince bütçe verin öneri yapayım. Bulduğunuz ürün performans olarak iyi ama daha iyi modeller var piyasada. Bütçenize bağlı tabi.

KS

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
1000 liraya kadar çıkabilirim.

Ama fanları nasıl yapacağımı anlamadım. Öndeki 2 fanı iptal mi edeceğim?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Hava akışı yüksek fan kullanırsanız önde yani o fanları üst tarafa alırsanız yada 1 tanesini arkaya öyle kullanabilirsiniz. Ön tarafa hariciden 3 adet hava akışı yüksek fan alırsanız kasa için hava akışınızda sorun kalmaz demek istedim. İşlemciye ise güzel bir soğutucu alırsınız sıcaklık sorununuz olabildiği en iyi noktaya düşer.

Arctic Liquid Freezer II 120mm - 599 TL Pek çok düşük fiyatlı 240mm sıvı soğutma ile benzer sıcaklıkları sunan bir üründür + SilverStone Air Blazer 120R 94 CFM hava akışı ARGB LED 120mm Fan (SST-AB120R-ARGB) - 129 TL 3 adet fan ile beraber toplamda 986 TL yapıyor. Öndeki 2 fanı sökün ve kasanın üst paneline alın. Daha sonra bu 120R 3 fanı kasa önüne alıp bu fan 94 CFM hava akışına sahip ki bu değer standart fanların 2 katı bir değerdir. Bu 3 fan içeriye oldukça yüksek bir hava çekecek. Sıvı soğutmayı arkadaki 120mm fanı söküp oraya takın kasanız bu montaja destek sunuyor. Öndeki 2 fanı kasa üstüne alın. Bu sayede oldukça serin bir kasa sıcaklığınız olacak.

KS

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Hava akışı yüksek fan kullanırsanız önde yani o fanları üst tarafa alırsanız yada 1 tanesini arkaya öyle kullanabilirsiniz. Ön tarafa hariciden 3 adet hava akışı yüksek fan alırsanız kasa için hava akışınızda sorun kalmaz demek istedim. İşlemciye ise güzel bir soğutucu alırsınız sıcaklık sorununuz olabildiği en iyi noktaya düşer.

Arctic Liquid Freezer II 120mm - 599 TL Pek çok düşük fiyatlı 240mm sıvı soğutma ile benzer sıcaklıkları sunan bir üründür + SilverStone Air Blazer 120R 94 CFM hava akışı ARGB LED 120mm Fan (SST-AB120R-ARGB) - 129 TL 3 adet fan ile beraber toplamda 986 TL yapıyor. Öndeki 2 fanı sökün ve kasanın üst paneline alın. Daha sonra bu 120R 3 fanı kasa önüne alıp bu fan 94 CFM hava akışına sahip ki bu değer standart fanların 2 katı bir değerdir. Bu 3 fan içeriye oldukça yüksek bir hava çekecek. Sıvı soğutmayı arkadaki 120mm fanı söküp oraya takın kasanız bu montaja destek sunuyor. Öndeki 2 fanı kasa üstüne alın. Bu sayede oldukça serin bir kasa sıcaklığınız olacak.

Gürültüsü nasıl olur hocam bunun? Bir de bunları alsam montajını ben video izleyerek yapamam. Ücretini versem yapar mısınız?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Montaj için üretici derken neyden bahsediyorsunuz bilmiyorum ama DC üzerinden beni eklerseniz size video görüşme ile size montaj yaptırabilirim. Hiç bilmeyen kişilere bu şekilde sistem toplatmışlığım var.

Ses olarak fanlar oldukça sessizler ve sıvı soğutmada olabildiğnice sessiz bir üründür.

KS

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bunları yaparken anakartı vs de komple sökmem gerekecek mi? Bir de ekstra çoklayıcı vs almam gerekir mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Anakartı sökmeniz gerekmiyor. Anakartınızda 7 adet fan girişi var ki birisi CPU fan için kullanılacak. 3 fan için bir çoğaltıcı almanız gerekmiyor. Zaten 2 fanda kasada var ki onlar ile beraber 5 fan yapıyor. Ekstra kablo vs. gerekmiyor özetle.

KS

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam peki dediğiniz yönteme alternatif olarak, 360mm sıvı soğutma alınarak  radyatör ön tarafa takılsa öndeki 2 fan yukarı takılsa nasıl olur sizce?

KS

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam ben o öndeki fanları sök kablolarını vs yukarı tak beceremem. Şu ürünü alıp üst tarafa taksam sorun çözülür mü?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Olabilir ama bence kasanın önüne takın bunu alıp ve kasanın öndeki fanlarını üstte takın. Sizin öndeki fanlar biraz yetersiz CFM değerine sahip içeri düzgün hava çekilmiyor gibi duruyor. O yüzden bu sıvı soğutmayı öne takın ki içeri hava akışı yüksek olsun.

KS

ex160524

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Okuduğuma göre sessiz çalışan soğutması iyi bir ürünmüş. Pompasının üzerinde ayrıyeten bir fan var.

Son kararımız buysa daha iyisi yoksa sessizlik ve soğutma bakımından 1000 TL bütçede Arctic Liquid Freezer II 240mm[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif] [/font]sipariş ediyorum.

Kurulumunda bana icabı halinde görüntülü yardım eder misiniz?

Birde kasaya sığması konusunda endişem var ama kesin sığar mı acaba?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
240mm bir soğutma desteğiniz var kasanızda önde ve üstte ki zaten son sınır 240mm daha üzeri yok. O yüzden 240mm bir ürün alıp keyfinize bakabilirsiniz. Önerdiğim ürünü alabilirsiniz. DC üzerinden ekleyin beni yardımcı olurum montajda.

Hayırlı olsun diyorum.

Başka sorularınız için foruma yine bekleriz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri