Radyatör fanı nedir?

Ufuk01

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Toplama bilgisayar alacağım.internette bilgisayar toplama rehberi videolarını izliyorum adamın biri işlemci fanı aldı içinden 2tane fan çıktı sonra dediki bunun bitanesi radyatör için sonra radyatöre fan taktı....Bende düşündüm ki radyatöredemi fan takılıyor? Radyatör ne bilmiyorum ben fanı olan ekran kartı işlemci PC kasası Alacam yani fana para vermiycem..Şimdi radyatöre fan takılıyorsa benim bir tanede radyatör içinmi fan almam lazım? Yoksa radyatörün içinde  kendi fanı mı çıkacak?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Cvp: Radyatör fanı nedir?

Radyatör fanı aşağıdaki resimdeki gibi işlemciniz için ekstra bir sıvı soğutucu aldıysanız onun soğutma metallarinin üzerine takılan fana denir. Fan tipi olarak özel bir yanı yok aynı kasa fanı ama hava aktarım özellikleri farklı. Sizin zaten ekstra olarak almanıza gerek yok böyle sıvı soğutucu aldıysanız işlemcinize ürün kutusu içinden o ürüne fan çıkıyor.

corsair-cw-9060049-ww-icue-h60i-sivi-sogutma-f-a-islemci-sivi-sogutma-149274_500.jpg

Ekstra olarak ekran kartınızın fanları zaten var ve işlemci için sıvı soğutucu yoksa kendi soğutucusu vardır ekstra fan vs. gerekmez. Sadece kasada fan yoksa kasaya ekstra fan almanız gerekir o kadar.

KS

Ufuk01

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

Fanı olan işlemci Alıcam onun içinden radyatör için de fan çıkacak yani? Peki sağolun yanıt için.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Sıvı soğutmalarda radyatör olur sadece. İşlemcinin kendi soğutucusuysa siz ekstra bir ürün almadıysanız radyatör olmayacak işlemci soğutucusunda ve fanı olacak siz bir şey almayacaksınız.

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,366

Radyatörler genelde 3 gruba ayrılır. 120mm/240mm ve 360mm olarak. Bu tip radyatörlerin içerisinde özel sıvılar vardır. İşlemciniz ısındığında radyatör işlemci üzerine temas ederek içindeki sıvı sayesinde soğuk kalmasını sağlar. Sürekli bir devir daim yapar. Alt borudan soğuk su işlemciye gelirken, üst borudan da ısınan su geri gider. Bu sayede sürekli soğuk kalması hedeflenir.

O yüzden radyatörlerin içerisinden de fan çıkar. 120mm aldıysanız tek fan, 240mm aldıysanız iki fan, 360mm aldıysanız 3 fan çıkar. Bu fanlar da radyatörü soğuk tutarak hava üfler.

KS

Ufuk01

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

Anlamadım AMD ryzen 3700x işlemci veya  3800x Alacam ikisinden biri wraith prism fan yazıyor ...
Şimdi bunun soğutucusu radyatör mü olacak yoksa normal fanmı olacak? Radyatör soğutucusu olacaksa radyatör için ekstra fanmı almam gerekiyor yani bunumu ima ediyorsunuz?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Wraith Prism Fan yazan işlemcinin içinden kendine özel soğutucu çıkıyor anlamına geliyor. Soğutucunun adı Wraith Prism olarak geçiyor. Yani özetle bu 2 işlemcinin de kutularının içinde kendi soğutucusu çıkıyor. Bir şey satın almanız gerekmiyor.

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,366
RE: Cvp: Radyatör fanı nedir?

Ufuk01' Alıntı:
Anlamadım AMD ryzen 3700x işlemci veya  3800x Alacam ikisinden biri wraith prism fan yazıyor ...
Şimdi bunun soğutucusu radyatör mü olacak yoksa normal fanmı olacak? Radyatör soğutucusu olacaksa radyatör için ekstra fanmı almam gerekiyor yani bunumu ima ediyorsunuz?

Şöyle özetleyeyim;

AMD Ryzen 3700X veya 3800X içerisinden çıkan radyatör yani sıvı soğutma değil. Normal bildiğimiz RGB aydınlatmalı fan çıkar. Bunu işlemciye direkt takıp kullanabilirsiniz.

Radyatör ise içerisinde sıvı olan soğutma biçimidir. Radyatör satın aldığınızda fan almanıza gerek yok, içerisinden dahili olarak çıkar.

Mesela;

• AMD Wraith Prism fan;

• 240mm sıvı soğutma;

Radyatör dediğimiz de aşağıdaki arkadaş oluyor. Bu 240mm olan modeli mesela. İki tane hortumu var. İki tane üzerinde dahili fanı var. 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri