RAM Hız aşırtma

ondergokturk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi akşamlar sayın hocam 
g.skill ripjawsv 8gb 2400mhz ddr4 ram  kullanıyorum
Asus b350 m-k anakart
AMD ryzen 1200 işlemcim var ve
Ramin MHz değerlerini hız aşırtmsı yaparak yükseltmek istiyorum 3000 MHz hıza çıksam bir sorun oluşur mu
Çünkü ekstadan 3000 MHz lik aynı ram den almayı düşünüyorum
Yardımcı olursanız sevinirim ???

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM OC işlemi biraz karışık CL yani gecikme değerleri ile oynamanız gerekecek ve buna bağlı olarak Voltaj ile oynamanız gerek. 2666, 2933 yada 3000 MHz yapabilirsiniz ama işlemler karışık dediğim gibi. Bellek modeli önemsiz yapılan işlemler aynı ama dediğim gibi rakamlar belleğe göre değişiyor. https://www.youtube.com/watch?v=vY3MFpwrOTQ örnek bir video videodaki rakamları uygulamayın sadece fikir edinmek için izleyin.

Önce 4 adet CL değerini otomatikte bırakıp sadece 2933 yada 3000 frekansa alıp 0.1 Voltaj verip deneyin. İşe yaramaz ise voltajı 0.15 yapın en fazla 0.2 değerinde arttırma yapın. RAM 'iniz 1.2V siz önce 0.1 arrtırıp 1.3V yapacaksınız işe yaramaz ise 1.35V oda iş yaramaz ise 1.4V en fazla değer bu olsun üzerine çıkmayın. Tüm bunlar işe yaramaz ise ki işe yarayıp yaramadığını Windows açılırsa test ederek anlayacaksınız. https://downloads.passmark.com/downloads/petst.exe bu bağlantıdaki yazılım test için. Yazılım kurulunca açın Test sekmesinden Memory / All deyip test gerçekleştirin test aşamasında sistem mavi ekran yada kapanma gibi sorunlar ile karşılaşmaz ise sorun yok demektir. Eğer bunlar işe yaramaz ise RAM 'inizin 4 adet CL gecikme değeri ile manuel oynayacaksınız. Voltajı yeniden düşürün 1.25V yada 1.3V yapın ve CL değerleri ile oynayın. Bu değerlerin mantığı şu ilk değer yani CAS değeri her zaman en düşük olan değerdir RAM 'iniz CL15 sanırım kod numaraını bilmediği için tam emin değilim CL15 bu 15 değeri ilk değer bunu CL15 olarak bırakın işe yaramaz ise CL16 yapın en fazla bu olmalı. Sonra RAS to CAS yani tRCD değeri var bu genelde ilk değer ile aynı yada bir iki tık üzerinde olur önce aynı deneyin sonra bir bir arttırp denersiniz. Sonraki değer RAS tRP bu değer le bir önce ki değeri aynı yapmaya çalışın işe yaramaz ise bir tık üzerinde olsun. Son değer Cycle Time tRAS bu değer diğerlerinde yüksek olur RAM 'inizin kod numarasını kendi sitesinde aratın 2400 MHz için ne değerlere sahipmiş bunu bakın bu değeri önce kurcalamayın sonra işe yaramaz ise bir tık arttırırsınız.

Yani işin özü şu RAM 'iniz diyelim ki 2400 MHz hız için CL15-15-15-35 olarak 1.2V voltajında çalışıyor. Size önce 2933/3000 Mhz bu iki hızdan birisine çekin hızı sonra CL15-15-16-36 değerlerine 1.3V verip deneyin. Voltaj en az dokunmanız gereken değerdir. İşe yaramaz ise CL15-16-16-36 yapıp tekrar deneyin sonra başa doğru yükseltiyoruz. İşe yaramaz ise CL16-16-16-36 yapın deneyin buda işe yaramaz ise biraz voltaj arttırın 1.35V yapın. Böyle böyle deneyip stabil çalışan değeri bulacaksınız.

KS

ondergokturk

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Bilgilendirme için teşekkür ederim yükseltme konusunda az çok bilgim var zaten remi ilk taktığımda 2133 MHz di 2400 e çektim  ram im ve anakartım overclock yapmayı destekliyor fakat hani demek istediğim daha önce üzerinden yazan MHz değerlerinin üstüne çıkmadım her hangi bir sorun teşkil eder mi onu deneyen vardır belki diye sordum gerçi şans işi elektronik ürünler ben denerim yanmaz bir başkası MHz değeriyle oynar yanar orası başka ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Çok zorlamayın 2133 mhz hıız 3000 mhz hıza almak biraz zor olacaktır tabi ama zaten size uyarıda bulundum RAM ancak yüksek voltaj ile yakarsınız size zaten sınır olacak rakamı söyledim. 1.4V bunun üzerine çıkmayın yeter normalde 1.35V sınır derdim ama çoğu RAM 1.4V dayanabiliyor kolayca hatta 1.5V sınırına kadar dayananlar var ancak riske girmeye gerek yok.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri