RAM yükseltme tavsiyesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

furkanog

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Merhabalar.

Sistemime RAM yükseltmesi yapmak istiyorum. Mevcut sistemim şu şekilde:

• İşlemci: AMD Ryzen 5 2600X
  • Anakart: Gigabyte B450M S2H
  • Bellek: XPG 16GB (2x8GB) Gammix D30 3000MHz CL16 DDR4 Dual Kit Ram
  • Ekran Kartı: Sapphire Radeon RX570 Pulse 8GB GDDR5 256 Bit
  • PSU: High Power 600W 80+ GOLD
Yavaş yavaş tüm bileşenlerimi güçlendiriyorum. İleride anakartımı, ekran kartımı ve işlemcimi de güçlendireceğim. Şimdi RAM yükseltmesi yapmak istiyorum ileriye dönük. 2x8 16 GB RAM alacağım tekrar. 3600 MHZ almak istiyorum, sanırım anakartım en fazla bunu destekliyor. Araştırdığımda şu RAM'leri buldum, nasıldır ? Önerdiğiniz başka RAM var mıdır ? Bütçem 700-900 TL arasında fakat şu olsa çok iyi olur denilecek bir şey varsa aşabilirim.

Crucial Ballistix 16 GB (2x8) 3600 MHz DDR4 CL16 BL2K8G36C16U4BL Ram

Ek olarak; bilgisayarda oyun dışında yazılım ve tasarımla uğraşıyorum. RAM yükseltmesinin oyunlara ve render sürelerine etkisi olacağını düşünüyorum elbette fakat ne kadar etkisi olur ?

Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bulduğunuz RAM çok çok başarılı alın geçin fiyatıda çok iyi ama 2 sorun var.

Birincisi bulduğunuz fiyat 855 TL Amazon Germany yani Almanya şubesinden geliyor. Garantide sorun yaşayabilirsiniz bilginiz olsun. Diğer satıcılarında en iyisi Aison firması puanı bayağı iyi Crucial Ballistix BL2K8G36C16U4BL 16 GB DDR4 3600MHz RGB PC RAM BELLEK CL16(2x8GBKit) - 929 TL kendi sitesinde biraz daha ucuz buradan alabilirsiniz. Alternatif olarak Kingston HyperX Fury 3600MHz CL17 ürününü daha ucuza bulursanız tercih edebilirsiniz veya 1000 TL üzerinde G.Skill Trident Z veya Z Neo 3600MHz CL16 belleklerine bakabilirsiniz. G.Skill ürün biraz daha iyi ama çok aşırı bir fark yok yani Crucial Ballistix ürününü alabilirsiniz.

İkinci sorun ise Ryzen 2000 serisi işlemcileri için 3600MHz hızında çalıştıramayabilirsiniz. İşlemcinizin sınırı var 3200MHz veya 3466MHz hızına kadar olması gerekiyor sınır. Ryzen 3000/5000 serisi işlemcilere geçerseniz anakartın maksimumda izin verdiği hızlara kadar çıkabilirsiniz bellekte.

Frekans artışı CL değeri yükselmediği sürece avantaj sağlar hem iş hem oyun odağında.

KS

furkanog

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ugur.gozaydin' Alıntı:
Bulduğunuz RAM çok çok başarılı alın geçin fiyatıda çok iyi ama 2 sorun var.

Birincisi bulduğunuz fiyat 855 TL Amazon Germany yani Almanya şubesinden geliyor. Garantide sorun yaşayabilirsiniz bilginiz olsun. Diğer satıcılarında en iyisi Aison firması puanı bayağı iyi Crucial Ballistix BL2K8G36C16U4BL 16 GB DDR4 3600MHz RGB PC RAM BELLEK CL16(2x8GBKit) - 929 TL kendi sitesinde biraz daha ucuz buradan alabilirsiniz. Alternatif olarak Kingston HyperX Fury 3600MHz CL17 ürününü daha ucuza bulursanız tercih edebilirsiniz veya 1000 TL üzerinde G.Skill Trident Z veya Z Neo 3600MHz CL16 belleklerine bakabilirsiniz. G.Skill ürün biraz daha iyi ama çok aşırı bir fark yok yani Crucial Ballistix ürününü alabilirsiniz.

İkinci sorun ise Ryzen 2000 serisi işlemcileri için 3600MHz hızında çalıştıramayabilirsiniz. İşlemcinizin sınırı var 3200MHz veya 3466MHz hızına kadar olması gerekiyor sınır. Ryzen 3000/5000 serisi işlemcilere geçerseniz anakartın maksimumda izin verdiği hızlara kadar çıkabilirsiniz bellekte.

Frekans artışı CL değeri yükselmediği sürece avantaj sağlar hem iş hem oyun odağında.

Yanıtınız için çok teşekkürler. Sanırım R5 2600x dediğiniz gibi en fazla 3466MHz destekliyor. İlerisi için bu ürünü alıp şimdilik 3466MHz kullanacağım. Garanti açısından 100 TL fazla vermek çok daha mantıklı. Tekrar teşekkürler.

KS

furkanog

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
LordGrimTR' Alıntı:
Bütçeniz ne kadar bilmiyorum ama ben sizin yerinizde olsam az bişey daha biriktirir https://www.itopya.com/adata-xpg-gammix-d30-16gb-2x8gb-3000mhz-ddr4-cl16-dual-pc-ram/ bu ramları alırdım ama size kalmış

kusura bakmayın yanlış link atmışım doğrusu https://www.itopya.com/xpg-32gb-2x16gb-gammix-d30-kirmizi-3200mhz-cl16-ddr4-dual-kit-ram/ budur

Yanıtınız için teşekkürler. Şuanda 16 GB RAM bana yeterli geliyor fakat yeni programlar ve oyunlar için bir süre sonra düşük kalacaktır tabikide. Şuanlık frekansı daha yüksek RAM'leri satın alıp, anakartımı yükselttiğimde aynı RAM'lerden bir çift daha almayı planlıyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Önerdiğim belleğin ki sizin bulduğunuz belleği alıp kullanabilirsiniz. Performans artışınız olur ve genel olarak iyi bir bellek almış olursunuz.

Hayırlı olsun diyorum.

Başka sorularınız için foruma yine bekleriz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri