RAM'in MHz'sini arttıramıyorum.

ahmfhm12

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar benim 3000 MHz (8x2) 16GB Ram'im var. Fakat 2133 MHz de kullanabiliyorum BIOS menüsünden 3000 MHz ye çıkarttığım zaman bilgisayar açılış ekranında daha masaüstüne bile gelmeden donuyor (hatta 2 kere mavi ekran verdiği de oldu) ve tekrar MHz'yi 2133 e düşürmem gerekiyor.
Bilgili kişilere sorduğumda Anakartın o kadar MHz'yi desteklemiyordur dediler fakat benim anakartım 3600 MHz'ye kadar destekliyor, çözümünü bulamadım bir türlü.
Kime sorsam yapamadı bir arkadaşım burayı önerdi "profesyonel kişiler var burada kesin çözerler" dedi ondan buraya geldim çözeceğinizi umuyorum, şimdiden teşekkürler.
Not: bu sorunu bu kadar çözmek istememin sebebi arkadaşlarımın benim bilgisayarımda 20-30 fps e kadar çok rahat artabileceğini söylemesi, o da doğru bilgi mi bilmiyorum doğru olup olmadığını söylerseniz çok sevinirim.

Bilgisayar bilgileri
RAM: Gskill RIPJAWS 3000Mhz Kırmızı (8x2) 16GB RAM
Anakart:Gigabyte B450M S2H
İşlemci:Ryzen5 5600x
Ekran Kartı:Gigabyte GeForce RTX 3060Ti 8GB EAGLE OC
Belki lazım olur diye discorduda bırakıyorum(inşallah yasak değildir eğer öyle ise uyarın düzenleyip sileyim):ahmfhm12#0060

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,416
Cvp: RAM'in MHz'sini arttıramıyorum.

Selamlar.

Bu tip durumlarda üç farklı kriter var;

1-) Birincisi BIOS update yapmanız gerekiyor. Son sürüm BIOS update için B450M S2H destek bölümünden indirerek yapabilirsiniz.

http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/b450m_s2h#support-dl

2-) İkinci kısımda RAM slotlarının yerini değiştirin. A2 - B2 slotlarına takılı değil mi? Bilgisayarı kapattıktan sonra iki RAM'i de sökün. Ardından yer değişikliği yapın.

3-) Üçüncü kısımda ise yine olmazsa, bazen şu sorunla karşılaşabiliyoruz. CPU üzerine takılı olan soğutucu çok sıkı montajlandığı için, işlemciye fazla baskı yapıyor. Pinler gereğinden fazla baskı yediğinde sistem sapıtmalar yaşıyor. Bu durumun olup olmadığını da kontrol ederek deneyip sonucu yazar mısınız?

KS

ahmfhm12

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
BIOS'un güncel olup olmadığını nereden anlayabilirim boşu boşuna eğer güncel ise zaten güncel olan şeyi güncellemeye çalışmıyım, birde benim anakartta 2 tane ram slotu var ikisinin yerini mi değiştireyim?
Yarın okuldan gelince deneyip cevap yazacağim iyi günler.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Taner beyin söyledikleri bilindik olasılıklardır. Denemekte fayda var.

BIOS sürümünüzü Windows üzerinden başlata msinfo32 yazıp aracı çalıştırıp öğrenebilirsiniz. Alternatif diğer yolsa BIOS 'a girip ana menüden öğrenebilirsiniz. Taner beyin verdiği Gigabyte linkinden sürümünüzün güncelleğini kontrol ettikten sonra güncel değilseniz güncelleme yapabilirsiniz. BIOS güncellemesini bilmiyorsanız YouTube ara yüzüne Gigabyte B450 BIOS Update yazarak işleyişi öğreneceğiniz içeriklere ulaşabilirsiniz.  

RAM için söylenenlerse şu Taner bey belleklerin numaralarını 4 kanal bellek mimarisine göre söylemiş. Aslında demek istediği anladığınız şey yani belleklerin yerlerini değiştirip denemeniz. Ayrıca bellekleri tek tek 2 sokette de ayrı ayrı denemenizi rica ediyorum. Tek olduklarında 2 bellekte 2 sokette de sorun çıkartıyor mu bakın. Bunu şunun için yapıyorsunuz bellekler çift olarak mı çalışmıyor yoksa tek olarak mı bunu anlarsak sorunun diğer olasılıklarını biraz daha eleyebiliriz.

Son olarak soğutucu montajınızı Taner beyin dediği gibi kontrol edin eğer fazla baskı varsa gevşetin ama soğutucu ne boştaymış gibi hareket edecek kadar gevşek olacak nede çok sıkı olacak.

Son olarak belleklerinizi kit halinde mi aldınız yoksa ayrı ayrı mı? Eğer kit halinde almadıysanız bellekler birebir aynı bile olsalar yonga farkları yüzünden DUAL olarak çalışmıyor olabilir. Olasılık dahilinde bir sorundur bu.

Sonuçların hepsini bildirirseniz daha sonrasında ne yapılabilir nasıl yönlendirebiliriz sizi bakarız.

KS

ahmfhm12

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

Selamlar,

Geçen gün RAM'lerin yerini değiştirmeyi ve ikisinide tek tek takmayı denedim ve yanılmıyorsam 1 tane ram'im bozuk.
ismlendirme yaparak söylüyorum X isimli Ram'i taktığımda düzgün çalışıyor fakat Y isimli Ram'i taktığımda bilgisayar açılmıyor daha windows ekranına gelmeden donuyor hatta direkt monitöre görüntü gelmiyor, hafta sonu garantiye götürmeyi düşünüyorum.

Bir kaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim;
1)İtopyanın mağazasına götürürsem orada hallederler mi, orası teknik servis hizmeti veriyor mu?
2)Sadece Ram'i mi götüreyim yoksa beraberinde bilgisayarıda mı götüreyim?
3)2 Ram de birbirinin aynısı olduğu için hangi belge hangisinin belgesi anlamadım, anlamanın bir yolu var mı? yoksa 2 garanti belgesinide götürsem mi onlar kendisi anlar mı?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Teknik servis hizmetini marka özelinde vermiyorlar ama sizin yerinize garantiye göndereceklerdir Vatan Bilgisayar 'ın yaptığı gibi ama bunu teyit edin arayıp firmayı.

Eğer aynı kit içerisinden çıkan bir RAM ise yani kit halinde aldıysanız tek tek değil aynı paket içinden çıktıysa ürünler kit halinde bir üründür ki sizde bu şekilde geri götürün ve sorunu belirtin. Kasayı götürmeniz gerekmez. Ama sorundan 100% eminseniz böyle yapın. Ben 99% ihtimalle RAM 'den olduğuna kanaat getirdim söylediklerinizden ama orada başka sistemde denerler ve çalışırsa buda demektir ki o bellekte sizin anakarta özel bir sıkıntı olabilir. Bu yüzden eğer sistemi götürebilirseniz her durumda daha avantajlı olabilir.

Son sorunuza gelirsek eğer tek bir bellek kitiyse yanı paket içinden çıkansa tek bir belgesi olur. Kit halinde iade veya servis hizmeti sunulur. Eğer ürün bozuk çıkarsa sizden o sağlam belleğinde alınması ve size yeni kit verilmesi gerekir.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri