RENDER ALIRKEN GÖRÜNTÜ KESİLMESİ

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Mert Doğan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar konuyu doğru yere açmışımdır umarım. Daha önce böyle bir sorunum yoktu 2-3 gündür fark ettim bu problemi. RENDER çok fazla alıyorum After Effects ve Premiere gibi programlardan. RENDER'ı başlattığımda 3-5 dk sonra bilgisayar görüntü vermeyi kesiyor. Klavye-Mouse çalışmıyor sanki takılı değillermiş gibi. Ama kasa normal her şeyi çalışıyor kapanmıyor. Görüntü gidiyor POWER tuşuna basılı tutup kapayıp tekrar açmak zorunda kalıyorum. Tekrar açtıktan sonra RENDER'ı alabiliyorum ama ara ara böyle yapıyor neden anlamış değilim.

Bu arada az önce CINEBENCH Testi deneyeyim dedim onda da kapandı.

PC Özellikleri:
Ryzen 5 2600
RX 580 8GB
32 GB 3000 MHz RAM
B450M-A Prime Asus Anakart
750W Güç Kaynağı
500 GB Samsung 970 EVO

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Öncelikle BIOS 'unuzu ve Windows 'unuzu ve sistem güncellemelerinizi güncel tutun.

https://www.amd.com/tr/support/chipsets/amd-socket-am4/b450 - Bu bağlantıda B450 Chipset sürücünüz var bunu indirin ve kurun.
https://www.asus.com/tr/Motherboards/PRIME-B450M-A/HelpDesk_BIOS/ - Bu bağlantıda son BIOS sürümünüz var sürüm 1804 bunu kontrol edin şuan ki sürümünüz eski ise onu güncelleyin. Şuan ki kullandığınız sürümü msinfo32 yazıp başlata çıkan aracı çalıştırıp kontrol edebilirsiniz.

Bunlar işe yaramaz ise sistem ayarlarınızda bir sorun olabilir. Güç ayarlarınızı en yüksek performans ayarına alın. Buda işe yaramaz ise bir format atın.

KS

Mert Doğan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tamam dediğiniz gibi yaparım ama. Ya çok enteresan alakasını bir türlü anlayamıyorum bunların güncel olmaması Cinebench testinde veya After Effects'de render alırken neden görüntüyü kesmesine sebep olabiliyor ki? Bu kadar fark ediyor mu gerçekten?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bir güç aktarım sorunu vs. yaşanıyorsa ani yüke bağlı yazılım bazlı sorunlar buna neden olabilir. Denemekte fayda var ilk önce bunların etkilerinden kurtulun sonrasına bakarız.

KS

Mert Doğan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İkisini de yükleyip güncelledim. Yine sorun devam ediyor. Cinebench testinde RUN dediğimde Render ortaya kadar tamamlanıyor işlemci sıcaklığı 80-85 arasında dolaşıyor birden görüntü gidiyor. Ekran Kartı ısınmıyor 60 derece civarlarında falan. Hatta Görev Yöneticisinden baktığımda İŞLEMCİ %98 Kullanılıyor diyor bir anda Kırmızı olup görüntüyü kesiyor. Format atacağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sıcaklık 85 derece civarını geçiyor mu? İşlemciler için kendini korumaya aldığı bir sıcaklık sınırı vardır. Bu sınır genelde çok ufak farklılıklar gösterir ama genelde 90 derecedir ama sizin sistemde bu değer 85 civarında olabilir buda işlemcinin kendisini kapatmasına ve bu sizdeki soruna sebep olmasına neden olur.

İşlemci sıcaklığını kontrol edin ve bu sorunun kaç dereceden sonra başladığını öğrenmeye çalışın bir defa tekrar edin testi ki hep aynı sıcaklık oranında mı bu sorun oluyor bunu anlamış olursunuz.

KS

Mert Doğan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Format attım, sıfırdan tüm güncel Driverları indirip önerilen neyse kurdum. Cinebenchte yine kapanıyor. Ama mesela PC UserBenchmark testini sorunsuz tamamlıyor linki de bırakıyorum. https://www.userbenchmark.com/UserRun/18960799 Acaba Cinebencte mi sorun var? Belki dediğiniz gibi sıcaklıktan dolayı olabilir ama sıcaklık o kadar yükseğe çıktığında işlemci fanı en yüksek RPM'de de dönmüyor. BIOS'tan fan ayarı yapıp deneyeceğim.

KS

Mert Doğan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Az önce PassMark'ın Performance Testini de yaptım. İşlemci 81-82 ye kadar çıktı bi anlık ama kapanma olmadan test komple bitti. BIOS'tan fan hızını %100 yapmama rağmen Cinebenchte 83e çıkınca kapatıyor kendini veya dediğin gibi 85e çıkıyor aslında ama o arayı gösteremeden bilgisayar kendini korumaya alıyor. Cinebench en ağır Test Programı sanırım ama benim derdim Cinebenchte değil aslında After Effects ve Premiere. Onlar da o kadar ısıtacak cinsten programlar değil... Ben bu testi tamamlayamayacağım sanırım anlamadım. Sıvı soğutucu mu almak lazım :)

IntelBurnTest ile 90 dereceyi gördüm ve kapandı. Sorun sıcaklık doğru ama Stok AMD fanı yetmiyor sanırım bu testlerde.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemci voltaj ayarı ile sıcaklıkları düşürebilirsiniz. Bu en azından işlem yapabilmenizi sağlar. BIOS ayarlarından CPU Core Voltaj ayarınız anakartınız tarafından kaç verilmiş ise bunu biraz düşürerek işlemci sıcaklığını azaltabilirsiniz.

Bunun için örneğin anakartınız işlemci için 1.3V değer atamış siz bunu 1.25 yapıp kaydedin kapatın (Ufak farklar ile düşüş yapın). Sonra CineBench testi yapın ve ve sıcaklıkları kontrol edin. Test tamamlanırsa puanı kaydedin ve sıcaklıkları not alın. Sonra bir yük yazılımı kullanın https://www.passmark.com/products/burnintest/ bu yazılım gibi açın yazılımı ve listeye CPU / GPU / RAM bileşenlerini ekleyip 10 dk. test başlatın bunun amacı belli bir süre boyunca düşük voltajdan dolayı mavi ekran verecek mi sistem bunu anlamak. Sorun olmaz ise kapatın sistemi BIOS 'a giri bir miktar daha 1.2V mesela yapın voltajı ve kaydet deyip tekrar aynı işlemleri yapın. Cinebench puanı düşük voltajdan dolayı düştü mü buna bakın eğer düştüyse voltaj çok az olmuştur 1.225 yapın yani biraz yükseltin ve tekrar deneyin sorun olmaz ise tekrar diğer yazılım ile 10 dk. test edin. Bu şekilde doğru sıcaklık ve en düşük sorun olmayacak çalışma voltajını bulacaksınız. Biraz meşakatli ama genelde %99 işe yarar.

KS

Mert Doğan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bu dediğinizi biraz erteleyeceğim. 1 kere daha After Effects veya Premiere'de kapanma sorunu yaşarsam yapacağım voltaj ayarlarını. Buraya detaylı yazarım sonuçları. Mesela şuan 12 dklık After Effects renderı alıyorum işlemci 65 dereceyi geçmiyor. Böyle devam ederse Cinebench pek dert değil. :)

KS

Mert Doğan

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bilgisayarı komple söküp bir temizledim, termal macun falan yeniledim. Cinebench'i açtım valla 2581 puanı aldım. Hiç kapanma olmadı. Amacıma ulaştım :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sorunun çözüldüğüne sevindim. Isıdan kaynaklı sorun yaşıyormuşsunuz sonuç olarak çözülmüş. Size tavsiyem bütçeniz oluştuğunda aşağıdaki soğutuculardan birisini almanız olur.

Hava soğutma;
Dark Freezer X124 - 201,24 TL

120mm Sıvı Soğutma;
Deep Cool Mealstrom 120T - 367,24 TL

240mm Sıvı Soğutma;
CoolerMaster MasterLiquid ML240L - 607,36 TL

Bu 3 üründen hava soğutma modelini bile alsanız işlemciniz 60 derecelerde dolaşır maks. 70 dereceyi görür. Diğerlerinde daha iyi sonuçlar alırsınız. Her halükarda stok soğutucudan iyi bir deneyim elde edersiniz.

Başka sorularınız için foruma yine bekleriz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri