Ryzen 5 4650G Pro ve Patriot Steel Ram overclock

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
Merhaba,
Ryzen 5 4650G Pro 
soğutucu: https://www.teknobiyotik.com/donani...yumlu-yuksek-performans-islemci-sogutucu.html

Gigabyte b450m s2h 
patriot 2x8gb 3200mhz ram'e sahibim.
Overclock yapmak istiyorum soğutuculu ram'ler olduğu için kaç mhz'ye çıkarabilirim. Apu bir sistem olduğu için işlemci ve ram e yapacağım overclock sistemimde performans artışı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Fakat düzgün bir rehber bulamadım yardımcı olabilecek arkadaş var mı ?
Bilgisayarım çok serin çalışıyor 60 dereceyi bile görmüyordur biraz yormak istiyorum verimi almak istiyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM için 3600MHz hıza kadar anakartınız destek veriyor ancak işlemciniz 3200MHz üzerinde stabil çalışmayabilir bilginiz olsun. Deneyin önce eğer performans odaklı sorunlar yaşarsanız bilin ki işlemciniz o frekans belleklerde sorun yaşıyordur.

İşlemci OC İşlemi için eğer stok fan varsa önermem. Sebebi ufak bir OC ayarı bile stok fanı ciddi zorlayabilir. Buna bağlı ses ve sıcaklıklar orantısız şekilde artabilir. Deneyebilirsiniz elbet ama bilginiz olsun diye söyledim. Zaten anakartınız çok giriş seviyesi. OC için yeterli VRM güç bileşenleri yok. Çok bir şey başarabileceğinizi sanmıyorum. Sebebi yetersiz VRM için OC işlemlerinde fazla voltaj vermek zorunda kalabilirsiniz ki buda yemeyebilir. Denenebilir bunda sorun yok ancak işe yaramazsa nedenini bilin.

OC işi biraz riskli olduğundan sizi direkt yönlendiremem. Ancak OC işi çok detay ayarlar bilmiyorsanız basitçe Frekans ve Voltaj arttırımı ile yapılabilir. Öncelikle sadece frekansı azar azar yükseltirsiniz. Örnek olarak maksimumda tek çekirdek için 4.2GHz(4200MHz) hızına çıkıyor işlemci siz tüm çekirdekler için 4200MHz OC ayarını verebilirsiniz başta. Sistem sorunsuz açılır ve CPU işkence testini(Örnek, OCCT veya Prime95) en az 15dk. sorunsuz atlatabilirse ve puanlama yazılımlarından(Örnek, Cinebench veya PassMark Performans Test) düşük puan almazsa o voltaj yeterli demektir. Sorun olursa demek ki voltaj yetersiz geldi. Bu durumda voltajı az bir miktarda arttırmalısınız. Örnek olarak anakart 1.2V veriyor olsun işlemci için. Siz ufak ufak mesela 1.225V verin başta ve kaydedin. Sistem açılırsa testleri tekrar edin sorun yoksa bu voltaj yeterli olmuştur diyebiliriz. Basitçe GPU içinde benzer şeyler geçerlidir.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
ugur.gozaydin' Alıntı:
RAM için 3600MHz hıza kadar anakartınız destek veriyor ancak işlemciniz 3200MHz üzerinde stabil çalışmayabilir bilginiz olsun. Deneyin önce eğer performans odaklı sorunlar yaşarsanız bilin ki işlemciniz o frekans belleklerde sorun yaşıyordur.

İşlemci OC İşlemi için eğer stok fan varsa önermem. Sebebi ufak bir OC ayarı bile stok fanı ciddi zorlayabilir. Buna bağlı ses ve sıcaklıklar orantısız şekilde artabilir. Deneyebilirsiniz elbet ama bilginiz olsun diye söyledim. Zaten anakartınız çok giriş seviyesi. OC için yeterli VRM güç bileşenleri yok. Çok bir şey başarabileceğinizi sanmıyorum. Sebebi yetersiz VRM için OC işlemlerinde fazla voltaj vermek zorunda kalabilirsiniz ki buda yemeyebilir. Denenebilir bunda sorun yok ancak işe yaramazsa nedenini bilin.

OC işi biraz riskli olduğundan sizi direkt yönlendiremem. Ancak OC işi çok detay ayarlar bilmiyorsanız basitçe Frekans ve Voltaj arttırımı ile yapılabilir. Öncelikle sadece frekansı azar azar yükseltirsiniz. Örnek olarak maksimumda tek çekirdek için 4.2GHz(4200MHz) hızına çıkıyor işlemci siz tüm çekirdekler için 4200MHz OC ayarını verebilirsiniz başta. Sistem sorunsuz açılır ve CPU işkence testini(Örnek, OCCT veya Prime95) en az 15dk. sorunsuz atlatabilirse ve puanlama yazılımlarından(Örnek, Cinebench veya PassMark Performans Test) düşük puan almazsa o voltaj yeterli demektir. Sorun olursa demek ki voltaj yetersiz geldi. Bu durumda voltajı az bir miktarda arttırmalısınız. Örnek olarak anakart 1.2V veriyor olsun işlemci için. Siz ufak ufak mesela 1.225V verin başta ve kaydedin. Sistem açılırsa testleri tekrar edin sorun yoksa bu voltaj yeterli olmuştur diyebiliriz. Basitçe GPU içinde benzer şeyler geçerlidir.

Bu soğutucu mevcut işlemcimde çok serin çalışıyor apu olmasına rağmen.
https://www.teknobiyotik.com/donani...yumlu-yuksek-performans-islemci-sogutucu.html
Ram için 3600 MHz ram nasıl yapabilirim hangi kısımdan yani, ek olarakta stabil olmadığını nasıl anlayacağım. 
Işlemci için de bir şeyler yapmak istiyorum ama keşke sağlam bir rehberim olsa. 
Bu işlemciden Ryzen 7 5700G ye geçmek mantıklı mıdır peki?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Soğutucu yeterli olacaktır OC işi için.

Frekans + CL yani gecikme süreleri ile oynayarak yapabilirsiniz. Maksimum 1.4V civarlarına kadar çıkmanızı öneririm voltaj olarak. RAM 'iniz büyük ihtimalle 3200MHz CL16-18-18-36 ve 1.35V değerlerindedir. 3600MHz için voltaj ile oynamadan CL17 ile deneme yapabilirsiniz. Diğer rakamları başta kurcalamayın. Eğer yemezse diğer rakamları da 18-18 olanları benzer değerler ile +1 arttırıp deneyebilirsiniz. Yemezse sondaki rakamı da arttırın +1 oda yemezse. +1 CL17 üzerinden tüm rakamları tekrar arttırın. Oda yemezse CL18-20-20-38 filan deneyebilirsiniz. En son CL18 üzerine çıkmayın. Voltajı arttırabilirsiniz bu CL(timing) süreleri ile sınır verdiğim CL18 değeri üzerine ve 1.4V sınırlarını aşmadan. Biraz dene yanıl işidir OC o yüzden biraz sabretmeniz gerekiyor.

Sabit bir değer yoktur OC işinde. Basitçe size anlattım aslında. Kafa karışacak bir şey yok. İşlemcide sadece frekans ve voltaj değerleri ile oynuyorsunuz. Rehber bile olsa aynı şeylerden bahsedilir basit OC işinde.

5000 serisi APU işlemcileri daha iyi APU deneyimi sunuyorlar. Hatta şuan rakipsizler diyebilirim. Sizin işlemciniz ile 5700G işlemcisi arasında ortalama 5FPS fark var 5700G lehine. 5 FPS sizin için önemliyse ve bütçeniz için sıkıntınız yoksa geçebilirsiniz.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
ugur.gozaydin' Alıntı:
Soğutucu yeterli olacaktır OC işi için.

Frekans + CL yani gecikme süreleri ile oynayarak yapabilirsiniz. Maksimum 1.4V civarlarına kadar çıkmanızı öneririm voltaj olarak. RAM 'iniz büyük ihtimalle 3200MHz CL16-18-18-36 ve 1.35V değerlerindedir. 3600MHz için voltaj ile oynamadan CL17 ile deneme yapabilirsiniz. Diğer rakamları başta kurcalamayın. Eğer yemezse diğer rakamları da 18-18 olanları benzer değerler ile +1 arttırıp deneyebilirsiniz. Yemezse sondaki rakamı da arttırın +1 oda yemezse. +1 CL17 üzerinden tüm rakamları tekrar arttırın. Oda yemezse CL18-20-20-38 filan deneyebilirsiniz. En son CL18 üzerine çıkmayın. Voltajı arttırabilirsiniz bu CL(timing) süreleri ile sınır verdiğim CL18 değeri üzerine ve 1.4V sınırlarını aşmadan. Biraz dene yanıl işidir OC o yüzden biraz sabretmeniz gerekiyor.

Sabit bir değer yoktur OC işinde. Basitçe size anlattım aslında. Kafa karışacak bir şey yok. İşlemcide sadece frekans ve voltaj değerleri ile oynuyorsunuz. Rehber bile olsa aynı şeylerden bahsedilir basit OC işinde.

5000 serisi APU işlemcileri daha iyi APU deneyimi sunuyorlar. Hatta şuan rakipsizler diyebilirim. Sizin işlemciniz ile 5700G işlemcisi arasında ortalama 5FPS fark var 5700G lehine. 5 FPS sizin için önemliyse ve bütçeniz için sıkıntınız yoksa geçebilirsiniz.
Hocam selamlar,
3600 mhz ayarına çıkabildim herhangi ekstra bir ayar yapmadım ek 1 ve 2 de 3600mhz olduğunu görebilirsiniz. yanlış bir şey yapmış olsam sistem mavi ekran verirdi sanırım değerleri sizde kontrol eder misiniz rica etsem. sorun var mı? ek olarak 1.35v ta çalıştığını gördüm. CL değerini değişmeyi göremedim.
https://www.hizliresim.com/f5m0is9
https://www.hizliresim.com/cien86p

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
3600MHz evet şuan da. Bir sorun yok anacak CL değeri ile oynamamışsınız. Sorun çıkabilir yükte. OCCT yazılımı ile bir bellek ve CPU testi yapın. Mavi ekran yada benzeri bir sorun olursa CL veya Voltaj değerlerinde sorun var demektir.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
ugur.gozaydin' Alıntı:
3600MHz evet şuan da. Bir sorun yok anacak CL değeri ile oynamamışsınız. Sorun çıkabilir yükte. OCCT yazılımı ile bir bellek ve CPU testi yapın. Mavi ekran yada benzeri bir sorun olursa CL veya Voltaj değerlerinde sorun var demektir.
CL değerleri ile nasıl oynayacağımı anlayamadım açıkçası B450M S2H anakartım var ama rehber göremedim. Ek olarak cpu içinde ayar yaptım kontrol eder misiniz sorun var mı sizce? 
https://www.hizliresim.com/7s3o1l6 
Ve occt ile kaç dakikalık bir test yapmam gerekli.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
10-15dk. yeterli olacaktır.

İşlemci için biraz fazla voltaj vermişsiniz. 1.35V 'mu yazıyor orada? Çok fazla bence.

O voltajı kademe kademe düşürüp OCCT veya Prime95 ile testler yapın. Ne kadar aşağı olursa o kadar uzun ömür ve o kadar az sıcaklık demek oluyor.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
ugur.gozaydin' Alıntı:
10-15dk. yeterli olacaktır.

İşlemci için biraz fazla voltaj vermişsiniz. 1.35V 'mu yazıyor orada? Çok fazla.

Evet 4.2ghz 1.35v olarak ayarlamış bir youtuber
https://youtu.be/Qk-NvJnsldY?t=126
bende ondan gördüm başka örnek bulamayınca uyguladım. Ryzen master da apply and test diyince başarılı olduğunu görüyorum işlemin. kaç v yapmalıyım voltajı?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
CL değeri Timing diye geçiyor.

O voltajı kademe kademe düşürüp OCCT veya Prime95 ile testler yapın. Ne kadar aşağı olursa o kadar uzun ömür ve o kadar az sıcaklık demek oluyor.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
Valla sıcaklık göremiyorum test yaparken 56 derece mi ne oldu buz gibi çalışıyor :D ama anakartta ayrı bir şey var sanırım onlar zarar görsün istemem.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Package sıcaklığı yani paket sıcaklığa bakacaksınız. HWMonitör ile bakın sıcaklıklara.

Şimdi anakart biraz düşük bir model olduğundan tamam voltaj biraz yüksek girilmesi gerek ama düşürebildiğiniz yere kadar test yaparak düşürün.

Öyle bir voltaj verdim çalıştı sorun yok demek değil yani. Her işlemci aynı voltaj değeri ile çalışmaz. Her anakartta öyle. O yüzden sizdeki işlemci ve anakart için olabilecek minimum voltajı deneme yöntemi ile bulacaksınız.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
ugur.gozaydin' Alıntı:
Package sıcaklığı yani paket sıcaklığa bakacaksınız. HWMonitör ile bakın sıcaklıklara.

Şimdi anakart biraz düşük bir model olduğundan tamam voltaj biraz yüksek girilmesi gerek ama düşürebildiğiniz yere kadar test yaparak düşürün.

1.30 dk sonra ki sonuç: https://www.hizliresim.com/e49u6hb
15dk beklemeli miyim şu anda 1.35v da çalışmakta. 1.325 iyi mi yoksa 1.3 vs mi denemeliyim. 
Ve ram için önerdiğiniz cl değeri nedir?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Devam edin evet en az 10-15dk. test gerekli.

1.35V yerine 1.3 deneyin çalışırsa sorun olmazsa 1.25 deneyin sorun çıkarsa 1.275 denedin. Dediğimi anladınız umarım. Minimum değeri bulun.

CL değeri gecikme süresidir. RAM 'in ne kadar süre geciktiğini nanosaniye cinsinden ayarlıyorsunuz. Mesela CL16 3200MHz bir bellek 16 nanosaniye gecikiyor demek oluyor. CL17 17 nanosaniye. Bu değerler size az görünebilir ama 1 CL fark bile ciddi performans farkı demektir. CL16 iyi bir rakam ama siz direkt frekans değiştirdiniz o CL değeri o frekans ile sorunsuz çalışmayabilir. Çünkü o CL değeri 3200MHz için ayarlanmıştı siz standardı bozdunuz ama sadece frekansta. O yüzden CL değerlerinizi manuel ayarlamanız gerekebilir.

KS

xlinus

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
56
ugur.gozaydin' Alıntı:
Devam edin evet en az 10-15dk. test gerekli.

1.35V yerine 1.3 deneyin çalışırsa sorun olmazsa 1.25 deneyin sorun çıkarsa 1.275 denedin. Dediğimi anladınız umarım. Minimum değeri bulun.

CL değeri gecikme süresidir. RAM 'in ne kadar süre geciktiğini nanosaniye cinsinden ayarlıyorsunuz. Mesela CL16 3200MHz bir bellek 16 nanosaniye gecikiyor demek oluyor. CL17 17 nanosaniye. Bu değerler size az görünebilir ama 1 CL fark bile ciddi performans farkı demektir. CL16 iyi bir rakam ama siz direkt frekans değiştirdiniz o CL değeri o frekans ile sorunsuz çalışmayabilir. Çünkü o CL değeri 3200MHz için ayarlanmıştı siz standardı bozdunuz ama sadece frekansta. O yüzden CL değerlerinizi manuel ayarlamanız gerekebilir.

18 dakikalık test sonucu buyrun:
pek zorlama olmadı sanırsam. 1.3v da yeniden yapıyorum testi.
https://www.hizliresim.com/chkshxo

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri