Sistem Yükseltmeye Hangi Donanımdan Başlamalıyım?

IronHoar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba,
Sahip olduğum bilgisayar günümüz oyunlarında iyi bir performans sağlasa da, önümüzdeki yıllara erken bir hazırlık amacıyla sistem yükseltmeye gitmem gerektiğini düşünüyorum. Bu sistem yükseltmesi için acelem olmadığı ve aynı anda birkaç donanımı yükseltmeye yetecek bütçem olmadığı için yavaş yavaş ve aralıklı bir şekilde yükseltmeye gideceğim. Bu yüzden yükselttiğim donanımın bilgisayarımda gözle görülür cinsten performans artışı sağlamasını istiyorum. Donanım konusunda derin bir bilgiye sahip olmasam da tabii ki ekran kartı veya işlemci gibi temel bileşenleri yükseltmenin performans artışı sağlayacağını biliyorum. Fakat ekonomik olarak RAM yükseltmesine gitmek benim için daha uygun olacaktır. Asıl sormak istediğim soruya geçmeden önce bilgisayarımın donanım özelliklerini paylaşayım;​
-Anakart: ASUS PRIME B450M-K DDR4 3200MHz (OC) ​
-Ekran Kartı: Asus ROG Strix RX570 OC 4GB GDDR5 256Bit​
-İşlemci: AMD Ryzen 3 2300X Soket AM4 3.5GHz 8MB Önbellek 4 Çekirdek ​
-RAM: CORSAIR 8GB DDR4 3000MHz CL16 Siyah Vengeance LPX​
-SSD/HDD: TOSHIBA OCZ 480GB SSD​
Aklımdaki sorulara gelecek olursak,​
   Daha önce de söylediğim gibi, aynı marka ve modelde 8GBlık bir RAM daha alarak 16GB'a yükseltmeyi düşünüyorum. Fakat sistemim göz önüne alındığında önceliği RAM yükseltmesine vermeye gerçekten gerek var mı? Yoksa önce ekran kartı veya işlemci olarak mı yükseltmeye gitmeliyim?​
   Ekran kartı ve işlemci arasında tercih yapmam gerekirse önce hangisini yükseltmeliyim? Darboğaz konusunda pek bir bilgiye sahip değilim fakat bildiğim kadarıyla işlemci yeterli performansa sahip değilse ekran kartının gelişmiş olmasının pek bir faydası olmuyormuş. Bu yüzden performans olarak geride kalan donanımı yükseltmek daha mantıklı geliyor. İşte bu noktada sahip olduğum ekran kartı ve işlemciden hangisi yetersiz kalıyor bilmiyorum.​

Aklımdaki soruları detaylıca sizlere aktardığımı düşünüyorum. Bu konularda terimsel olarak pek bilgiye sahip olmadığım için herkesin anlayabileceği bir şekilde cevaplarsanız çok sevinirim. Herkese sağlıklı günler.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
İşlemciniz 2300X 'mi yoksa 3300X 'mi? 2300X biraz eski bir işlemci o yüzden soruyorum bunu. Eğer 2300X ise FPS bazlı işlemcinizi yükseltmeniz şuan ki ekran kartında bile doğrudan FPS artışı sağlar.

RAM yükseltmesi önceliğiniz olsun doğrudan bir FPS artışını olur çift kanal bellek olduğundan.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri