Sistemime Hangi Performans Testlerini Yapabilirim?

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Merhaba,

Sürekli sıcaklık kontrolü fan hızı fps vs bakmaktan oyun oynayamıyorum. Sistem henüz yeni olduğu için biraz daha temkinli yaklaşıyorum. Bu durumdan kurtulmak için sınırları zorlamam gerektiği kararına vardım.

Parçaların garantisini sıkıntıya sokmayacak şekilde hangi uygulama ile hangi testleri yapmam gerekiyor ki içim rahatlasın ve bu psikolojik sıkıntımdan kurtulayım :)

• CPU — i5 11600
• GPU — MSI RTX 3070 ti GAMING X TRIO
• MB — MSI B560 TOMAHAWK
• PS — MSI 750GF
• RAM — CRUCIAL BALLISTIX 4000MHz CL18
• SOĞUTUCU — ARCTIC 34 eSport DUO
• MONITOR — GIGABAYT G27QC
• KASA — MSI 110R

Gerekli gereksiz hepsini yazdım. Oyunlarda sanki sistemin hakkını verecek bir akıcılık alamıyorum gibi. O yüzden bu testleri yapıp sorunun bilgisayarda değil bende olduğunu görmem lazım :D direkt link atarsanız test uygulaması için çok iyi olur.

Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.

Moderatörün son düzenlenenleri:

Atalayq

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
420
Msi Afterburner ile FPS izlemesi yeterli oluyor. Ekran kartınızı Furmark ile test edin. En bilindik uygulamalardır sebebi ise işe yaramaları işe yaramasa buralara kadar gelmezdi. Sadece Ram dikkatimi çekti. OC yapmıyorsanız yapın. Marka olarak güzel cip çıkabiliyor.
Thaiphoon Burner indirin EEPROM kısmına tıklayın SPD sekmesi var orayı ss atın. Cipleriniz güzelse OC ile daha iyi fpsler alabilirsiniz. Onun dışında benim tavsiyem bu kadar. Çözünürlüğünüz umarım 2k’dır

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,416
@Atalayq gerekli önerileri vermiş. Bende üstüne ilaveden şunları tavsiye edebilirim;

1-) OCCT işlemciye %100 yük bindirerek 15 dakika açık bırakın. Anakart, CPU, GPU ve diğer bileşenlerin kaç derece sıcaklıklara ulaştığını net görebiliyorsunuz. Ayrıca anlık voltaj değerlerini de takip edebilirsiniz.

2-) Cinebench 23 ile bir tek çekirdek ve çoklu çekirdek testi yaparak sonucu buraya atın. Performans kaybı var mı bakalım.

3-) 3DMark TimeSpy uygulaması varsa bir FHD çözünürlük testi yaparak yine sonuçları atarsanız güzel olur.

KS

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Bu arada bios menüye bakmak istedim fakat daha önce girebildiğim menüye şu an ulaşamıyorum. Ekran siyah kalıyor. Gelişmiş seçeneklerden uefi ayarları aç sekmesi veya açılışta del tuşu ile giriş seçeneklerini denememe rağmen sonuç aynı siyah ekran. Neden kaynaklı olabilir sizce.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Msi Afterburner ile FPS izlemesi yeterli oluyor. Ekran kartınızı Furmark ile test edin. En bilindik uygulamalardır sebebi ise işe yaramaları işe yaramasa buralara kadar gelmezdi. Sadece Ram dikkatimi çekti. OC yapmıyorsanız yapın. Marka olarak güzel cip çıkabiliyor.
Thaiphoon Burner indirin EEPROM kısmına tıklayın SPD sekmesi var orayı ss atın. Cipleriniz güzelse OC ile daha iyi fpsler alabilirsiniz. Onun dışında benim tavsiyem bu kadar. Çözünürlüğünüz umarım 2k’dır
Sistemi ben toparladım, çözünürlük 2K zaten monitörü yazmış kullanıcı. Bellekleri de bilerek Crucial seçtim 4000MHz zaten yeterli ekstra OC işlemci performansını bir yerden sonra kötü etkiliyor. Denenebilir ama şart değil diye düşünüyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bu arada bios menüye bakmak istedim fakat daha önce girebildiğim menüye şu an ulaşamıyorum. Ekran siyah kalıyor. Gelişmiş seçeneklerden uefi ayarları aç sekmesi veya açılışta del tuşu ile giriş seçeneklerini denememe rağmen sonuç aynı siyah ekran. Neden kaynaklı olabilir sizce.
Daha önce girebiliyor muydunuz yoksa hiç mi giremediniz? Eğer hiç giremediyseniz 2 önerim var, birincisi RAM 'leri çıkartın ve tek tek RAM ile deneyin, belki bir BIOS güncellemesi veya ayarı gerekebilir çalışırsa, diğeri BIOS pilini söküp deneyin.

Bu arada montajı kim yaptı? Yapan kişi her şeye dikkat ederek ekstrem güç kullanmadan montaj yaptı değil mi?

KS

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Daha önce girebiliyor muydunuz yoksa hiç mi giremediniz? Eğer hiç giremediyseniz 2 önerim var, birincisi RAM 'leri çıkartın ve tek tek RAM ile deneyin, belki bir BIOS güncellemesi veya ayarı gerekebilir çalışırsa, diğeri BIOS pilini söküp deneyin.

Bu arada montajı kim yaptı? Yapan kişi her şeye dikkat ederek ekstrem güç kullanmadan montaj yaptı değil mi?
Cmos reset sonrası düzeldi şükürler olsun :) montaj bana ait.

KS

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
3dmark.PNG

3dMark testi bu şekilde.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Düzeldiğine sevindim. Şimdi testlere gelecek olursak aşağıdakiler test edilebilir.
  1. Önce OCCT yazılımıyla POWER sekmesinden kısa süreli bir test başlatın ve bu sırada HWiNFO yazılımdan test esnasında Anakart, CPU ve GPU Voltaj kanallarından 12V kanalının minimum 11.9V civarlarında voltaj verip veremediğini kontrol edin. Bu test PSU ürününüzün kalitesini ve bir sorun olup olmadığını anlamanız adına yaptığımız bir test. Ayrıca bu esnada sıcaklıkları da kontrol edebilirsiniz HWINFO yazılımından.
  2. Daha sonra yukarıdakinden geçerse, Cinebench R23 ile tek ve çok çekirdek CPU testi yapın ve puanları CPU Panda veya CPU Monkey bu sitelerden karşılaştırın. Ortalama olarak benzer puanlar almanız gerek. Üzeri önemli değil ama çok altındaysa sorun var demektir.
  3. En son olarak Memtest86 ile bellek testi yapın ama bu test en uzun süren testtir bilginiz olsun. Testi BIOS üzerinden belleklerin XMP profilin açık yapmayı unutmayın. Testin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız memtest86.txt adlı bu metinde anlattım.

KS

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Düzeldiğine sevindim. Şimdi testlere gelecek olursak aşağıdakiler test edilebilir.
  1. Önce OCCT yazılımıyla POWER sekmesinden kısa süreli bir test başlatın ve bu sırada HWiNFO yazılımdan test esnasında Anakart, CPU ve GPU Voltaj kanallarından 12V kanalının minimum 11.9V civarlarında voltaj verip veremediğini kontrol edin. Bu test PSU ürününüzün kalitesini ve bir sorun olup olmadığını anlamanız adına yaptığımız bir test. Ayrıca bu esnada sıcaklıkları da kontrol edebilirsiniz HWINFO yazılımından.
  2. Daha sonra yukarıdakinden geçerse, Cinebench R23 ile tek ve çok çekirdek CPU testi yapın ve puanları CPU Panda veya CPU Monkey bu sitelerden karşılaştırın. Ortalama olarak benzer puanlar almanız gerek. Üzeri önemli değil ama çok altındaysa sorun var demektir.
  3. En son olarak Memtest86 ile bellek testi yapın ama bu test en uzun süren testtir bilginiz olsun. Testi BIOS üzerinden belleklerin XMP profilin açık yapmayı unutmayın. Testin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız memtest86.txt adlı bu metinde anlattım.
OCCT.PNG

Sıcaklık değerleri 95-97 görünce kapattım hemen :D normal mi sizce bu durum devam etmeli miydim ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Soğutucunun macun ve montajını kontrol edin bir sıkıntı var gibi duruyor. Bendeki 140W TDP değerindeki 5820K işlemcisi OC ile bu testte 80-85 derece civarlarında dolanıyor ki benim şuan ki kasamın önü kapalı bir kasa. Sizde bir sıkıntı var gibi duruyor.

KS

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Soğutucunun macun ve montajını kontrol edin bir sıkıntı var gibi duruyor. Bendeki 140W TDP değerindeki 5820K işlemcisi OC ile bu testte 80-85 derece civarlarında dolanıyor ki benim şuan ki kasamın önü kapalı bir kasa. Sizde bir sıkıntı var gibi duruyor.
Power değil de cpu sekmesinde yaptığım testte %100 cpu kullanım ile maks 70 dereceyi gördü. Power sekmesinde böyle yapması yine de macun ve soğutucu kaynaklı mıdır diyorsunuz? Ona göre açıcam makinayı.

1651678624424.jpeg

CPU POWER 2 ye gerek var mı mesela bunu da soracaktım aslında.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Evet 2. kabloyu da takın. Tek sokete gereksiz yük binmesin.

POWER testi tüm bileşenleri yüke sokuyor ekran kartının ısısını çekmiş olabilir soğutucu diyeceğim ama benim testlerde de benim kart 80 derecelere çıkıyor yine de bu sonuçları almıyorum. Bana fazla geldi.

KS

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Anlık olarak mı gösterdi acaba, devam edemedim dediğim gibi. Risk alıp tekrar yapsam yüksek sıcaklıkta sisteme zarar verir mi yoksa otomatik kapatır mı?

Moderatörün son düzenlenenleri:
KS

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Soğutucu içerisinde çıkan macunu kullanmıştım onu değiştireyim bari. Geçen sene aldığım mx-4 vardı onunla deneme yapar tekrar buraya yazarım :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Ancak o soğutucunun içinden çıkan macunda MX-4 fark olmayacaktır eğer sürme veya montajda sorun yoksa tabi.

Bu arada bende ilk 1 dk. içinde yükseliyor işte yavaş yavaş 70 ve sonrasında benim sistemde 80 civarlarına. Öylede kalıyor sonrasında. Sizdeki işlemci sıcaklık limiti 100 veya 105 derecedir sonra anakart sistemi kapatır otomatik. Riske atmaz yani ama sizde bir sorun var bariz belli soğutucuda.

KS

Uçak Teknisyeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Macunu yeniledim değişen bir şey olmadı yine 100 derecede dolaştı CPU sıcaklığı inat ettim 3-4 dakika işlem devam etti sonra kapattım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri