Sıvı Soğutma Fan Yönleri Nasıl Olmalı?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
pompa hızımda genelde fan hızıyla paralel çalışıyor yanış hatırlamıyorsam. Amd yazılımındaki atuo overlockingden bahsediyorum. bios üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadım. bu arada bu sorunları yaşarken defauld seçeneği aktifmiş.
Buradan OC işlemi uygulamayın. Ayrıca otomatik OC önerebileceğim bir şey değil. Yazılımdan OC hiç önermiyorum. Yazılımda sadece OC performansınızın değerlerini test edersiniz ve o değerlerde stabil çalıştığını gördüğünüzde ki bu manuel ayardan bahsediyorum frekans ve voltaj ayarınızı el ile gireceksiniz yani, stabil değerleri bulduğunuzda bu değerleri BIOS üzerinden girip yazılımla işinizi bitireceksiniz.

Eframes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Sıvı soğutma fanlarında alttan takıp içerdeki ısıyı dışarı atma tavsiye ediliyor ama ben fanları yukarı takıp dış ortamdan serin havayı içeri çektirip radyatöre vurdurmayı daha doğru buluyorum,arka egzoz fanım 140'lık önde bende de 2*200mm'lik fan var radyatör ısısını ön fanların etkisiyle egzoz fan daha hızlı çekiyor.İçeriden dışarı vurdurduğunuzda radyatör ısısını uzaklaştıran ekstra bir etken yok o ısı doğrudan kasa gövdesine çarpıyor ve ısıtıyor.Ön fanların ve egzoz fanın bir tık yüksek devirde çalışmasıyla radyatör ısısını çok hızlı bir şekilde sistemden uzaklaştırabiliyorsun diye düşünüyorum

KS

selcukaysu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
Buradan OC işlemi uygulamayın. Ayrıca otomatik OC önerebileceğim bir şey değil. Yazılımdan OC hiç önermiyorum. Yazılımda sadece OC performansınızın değerlerini test edersiniz ve o değerlerde stabil çalıştığını gördüğünüzde ki bu manuel ayardan bahsediyorum frekans ve voltaj ayarınızı el ile gireceksiniz yani, stabil değerleri bulduğunuzda bu değerleri BIOS üzerinden girip yazılımla işinizi bitireceksiniz.
Bu konuyla ilgili ayrıca destek isteyecegim galiba.cok tesekkur ederim.

KS

selcukaysu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
Tabi ki sorun yok destek veririz. Öncelikle şu soğutucu ve fan durumunuzu bir düzeltelim. Dediklerimi denediniz mi?
maalesef . bir kaç çizim ve modelleme yazılımını kurarken windowsumda sorun oldu formatlamam gerekti. sadece ufak bir gözden geçirdim fan alanını . Muhtemelen onu söksem bile iç tarafa alınamayacak gibi duruyor. vida delikleri denk gelmeyecek gibi.kesin bilgiyi yarın verebilecek gibiyim .birde ilave olarak "bilgisayarınızda bellek sorunu var" diye bir uyarı aldım sistemi açtıktan sonra memtest86 ile teste koydum. bunlarla vakit harcayınca fanla ilgilenmedim maalesef. ama kesin dönüş yapacağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
maalesef . bir kaç çizim ve modelleme yazılımını kurarken windowsumda sorun oldu formatlamam gerekti. sadece ufak bir gözden geçirdim fan alanını . Muhtemelen onu söksem bile iç tarafa alınamayacak gibi duruyor. vida delikleri denk gelmeyecek gibi.kesin bilgiyi yarın verebilecek gibiyim .birde ilave olarak "bilgisayarınızda bellek sorunu var" diye bir uyarı aldım sistemi açtıktan sonra memtest86 ile teste koydum. bunlarla vakit harcayınca fanla ilgilenmedim maalesef. ama kesin dönüş yapacağım.
İç taraf ile dış taraftan montajda bir fark yok, vida yönü değişecek. Örnek vermek gerekirse ön taraftan takılmış fanlar ve uzun vida kullanıldıysa iç taraftan vidalanacak. Eğer kısa vidaysa dış taraftan vidalanacak bu kadar. Vida ile ilgili sorun olması pek mümkün değil.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İç taraf ile dış taraftan montajda bir fark yok, vida yönü değişecek. Örnek vermek gerekirse ön taraftan takılmış fanlar ve uzun vida kullanıldıysa iç taraftan vidalanacak. Eğer kısa vidaysa dış taraftan vidalanacak bu kadar. Vida ile ilgili sorun olması pek mümkün değil.
Bellek testinde sorun mu çıktı?

KS

selcukaysu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7

Ekli dosyalar

• 20220809_232040.jpg
    20220809_232040.jpg
    6.5 MB · Görüntüleme: 23
  • 20220809_232058.jpg
    20220809_232058.jpg
    6.5 MB · Görüntüleme: 23
  • 20220809_232122.jpg
    20220809_232122.jpg
    6.7 MB · Görüntüleme: 23
KS

selcukaysu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
Arızalı büyük ihtimalle, garantiye vereceksiniz gibi duruyor.
Dün D.O.C.P kapatıp tekrara teste koydum sabah baktığımda son aşamaya geçmişti önceki test daha erken fail demişti.acaba d.o.c.p yüzünden olabilir mi ? test sonuçlarını görmek lazım tabi.

KS

selcukaysu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
birde ilave olarak kasanın eksos fanını cha fan a takmıştım sizce cpu fana taksam çokmu yorar. İlave olarak takacağım fanlar olacak. onlarıda takabilir miyim cpu fan a?

Son düzenleme:

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Hocam D.o.c.p kapalı sonuçlar.
3 ihtimal var. Birincisi DOCP profilindeki aktif olan ayarlarlar işlemciniz ve anakartınız tarafından desteklenmiyor. İkincisi bellekler arızalı. Üçüncüsü işlemci arızalı. Birinci kısmı deneyerek öğrenebilirsiniz ki denemekten kastım bellekleri manuel OC ile 3000/3200/3600 artık hangisiyle hız o değere OC etmek tabi voltaj ve CL yani Timing değerleriyle birlikte. İşe yaramazsa diğer iki olasılıktan birisidir ki büyük olasılıkla belleklerde arıza var o durumda.

KS

selcukaysu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
3 ihtimal var. Birincisi DOCP profilindeki aktif olan ayarlarlar işlemciniz ve anakartınız tarafından desteklenmiyor. İkincisi bellekler arızalı. Üçüncüsü işlemci arızalı. Birinci kısmı deneyerek öğrenebilirsiniz ki denemekten kastım bellekleri manuel OC ile 3000/3200/3600 artık hangisiyle hız o değere OC etmek tabi voltaj ve CL yani Timing değerleriyle birlikte. İşe yaramazsa diğer iki olasılıktan birisidir ki büyük olasılıkla belleklerde arıza var o durumda.
İnşallah birinci seçenektir hocam. sagolun

KS

selcukaysu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
Hocam konu çok dağıldı galiba. Sıvı soğutma fan yönleri uyguladığım şekilde doğru olduğunu konunu sonucu olarak görebiliriz .İlave olarak sizin öndeki büyük fanları içeri alma tavsiyenizi gerçekleştiremedim maalesef. Çünkü vida deliklerinin denk geldiği yerde, resimde işaretlediğim en aşağıdaki diğer hdd bölümünü de sökmem gerekiyor ki o psu ya kadar uzanan devasa bir metal bölüm vidalı mı perçinli mi ayırt bile edemedim. o yüzden aynı yerinde kalmak zorun da fanlarım .yine de 2 li hdd modülünü çıkardım sirkülasyonu artırması adına .sipariş ettiğim diğer fanları tatil dönüşü 1 buçuk hafta sonra montajlayıp sonuçları değerlendirip yeni konu açmayı düşünüyorum. Sizlerdeden ricam konu kapanmadan önce bir soruma cevap vermeniz olacak. Sipariş ettiğim 6 adet fanın corsair marka olan 3 ünü zaten psu dan güç alan corsairin kontrolörüne bağlayacağım. Lakin diğer 3 ü için fan çoğaltıcı ve argb çoğaltıcı aparat (https://www.amazon.com.tr/gp/product/B09PGV4WF6/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1) (https://www.amazon.com.tr/gp/product/B087FPC6J6/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1)ile montajlamayı hedefliyorum. ürünleride temin ettim. Fanlarım ise argb( https://www.hepsiburada.com/aerocoo...e-cfastr12-p-HBV00000OG7NP?magaza=Hepsiburada) model. Bu fanları montajlamak için çoğaltıcılarımı a rgb girişine fan çoğaltıcıyı da cpu fan girişine takmayı düşünüyorum. Sizce bu aparatların anakartım için sakıncası var mı . Çok yük oluşturup zarar verir mi ? vermez ise sipariş ettiğim fanlardan brisini eksos bölümündeki ile değiştirmeyi düşünüyorum. yeterli olur mu?

Ekli dosyalar

• Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    166.2 KB · Görüntüleme: 17

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Fazla karışık yazmışsınız ama anladığım kadarıyla cevap vereyim. ARGB için aldığınız kontrolcü zaten ekstra PSU üzerinden gelen SATA POWER kablosuyla güç alıyor. Yani anakarta bir güç yüklemesi yada anakartın yetersiz kalması söz konusu değil.

PWM yani fan çoklayıcı için seçtiğiniz üründe böyle bir ekstra güç desteği yok ama 1 anakart fan soketi en fazla 4 fanı besleyebilir. Önerim 3 fan üzerine çıkmamanız ama dediğim gibi 4 fanı besleyebilir. Anakarta bir zararı yok.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri