UPS Elektrik Varken PC'ye Restart Attırdı.

Efendi Bey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Öncelikle merhaba, bu forumda ilk konum.
Şimdiden yardımcı olacak herkese teşekkür ederim.

Sorunum şu;
Ben dün Forza Horizon 4 oynarken monitördeki görüntünün birden gittiğini farkettim.
Bu sırada UPS'den akü moduna geçme sesi ve Dıt uyarı seside geliyordu. Ama bu sırada garip bir şekilde evde elektrik gitmemiş, çalışan TV kapanmamış.
Ardından monitörden görüntü gittikten sonra PC kapanmadı, kendi kendine yeniden başlatma moduna geçti 3-5 saniye sonra.

Yaşadığım sorunu aynı şekilde Makelsan desteğe arayıp anlattım.
Şebekeden yüksek akım geldiğinde kendini korumaya alır cihaz, gibi bir şey dediler. Ondan kaynaklıolabileceğini söylediler.
Çünkü Ups'den hem aküye geçme sesi olan "tık tık" sesi, hemde sesli uyarı geliyordu o sırada. Eğer bu sesleri duymasaydım, UPS'den şüphelenmezdim.

Ayrıca bunun sebebi sanırım o sırada sokağa döşenen fiber hatla alakalı %99.
Ben Pc' deyken, fiber hat çalışması sırasında elektrik hattında bir sorun oldu sanırım. Ama bahsettiğim gibi TV'de kapanma olmamıştı o sırada. Ardından bir kaç saat sonra elektrikler genel olarak gitti baktım Ayedaş minibüsü gelmiş.

Tam elektrik gittiği sırada minibüsü orada gördüm, demek ki benim yaşadığım bu sorun olduğu sırada böyle bir şey oldu diye düşünüyorum. Ayedaşa daha önce haber vermişler sanırım.

Bahsettiklerim ışığında sorunun gerçekten şebekeden kaynaklı yüksek akımdan olduğunu söyleyebilir miyiz? Yoksa başka bir sorun mu vardır?

UPS;
Makelsan Lion 850VA.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Cvp: UPS Elektrik Varken PC'ye Restart Attırdı.

Size söylenen bilgiler ve anlattıklarınız doğrultusunda sorun akım kaynaklı olabilir. Her cihaz aynı akım aralığında çalışmaz. TV cihazınızın çalışma akım aralığı geniş olabilir. O yüzden o ürün veya genel çalışan ne varsa UPS gibi tepki vermemiş olabilir.

KS

Efendi Bey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Kasa restart atacağı sırada UPS'in ilk açılışında gelen "tık tık" sesi ve akü moduna geçtiği vakit gelen "dıt, dıt" uyarı sesi geliyordu hocam.
Sanırım bağlı cihazları korumaya almak adına böyle bir şey yaptı dediğiniz gibi.
Sizce UPS'den bu sırada bahsettiğim seslerin gelmesi, PC'nin restart atmasına sebep olduğunun %100 tespiti midir hocam? Yani UPS'in gelen akıma verdiği tepki olarak kasanında yeniden başlamasından söz ediyorum.

Ki evet hocam, bir kaç yerde daha sorduğumda gelen akımın düzensiz veya dalgalı olmasına karşın UPS'in verdiği tepki ile ilgili konudan bahsettiler bunun sebebi olarak.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

UPS 'in klavuzuna bakın. O seslerin anlamları yazar. Eğer koruma amaçlıysa okuduğunuzda anlarsınız.

KS

Efendi Bey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: UPS Elektrik Varken PC'ye Restart Attırdı.

ugur.gozaydin' Alıntı:
UPS 'in klavuzuna bakın. O seslerin anlamları yazar. Eğer koruma amaçlıysa okuduğunuzda anlarsınız.

Hocam klavuzda şu tarz yerler gördüm, bunları tam olarak anlayamadım.
Bu dediğim olay olduğu vakit UPS ses çıkardı, fakat kaç saniye olduğunu tam hatırlayamıyorum.
10 saniye aralıklarla değildir, sanırım üst üste bir kaç sefer bu dıt sesi gelmişti diye hatırlıyorum.

O zaman, Aşırı yük tarzı bir uyarı vermiş.
Düşük akü uyarısı verdiğini sanmıyorum hocam, çünkü haftalardır prizde takılı, ilk aldığımda da 5-6 saat hiç bir cihaz takılı olmadan şarj oldu.

Bir de hocam, UPS'e bağlı Grup Prizde bir de Rgb Led Şerit için güç adaptörü bulunuyor.
Bu adaptör üstündeki ışık, kablo prize takılı olduğu vakitlerde hep yanık vaziyette duruyor.
Ups'in böyle bir tepki vermesinin Rgb Led Şeritin adaptörü ile bir ilgisi var mıdır?

Ek olarak, klavuzdaki bazı bölümlerin fotoğrafını çektim hocam.
Bunun hakkında da açıklama yaparsanız çok sevinirim.

KS

Efendi Bey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Büyük ihtimalle evet Aşırı Yük uyarısı almışsınızdır.

Hocam peki bu anlık olarak gelen bir akımdan dolayı oldu evet.
Fakat bu duruma UPS neden böyle bir tepki vermiştir, hemen yanıt veremedi veya gecikti diyebilir miyiz UPS için?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Ürün eğer Line bir ürünse Online bir ürün değilse bundan dolayı biraz gecikme oluş olabilir. Büyük bir dert değil. Kafanıza takmayın bu kadar.

KS

Efendi Bey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Ürün eğer Line bir ürünse Online bir ürün değilse bundan dolayı biraz gecikme oluş olabilir. Büyük bir dert değil. Kafanıza takmayın bu kadar.

Sağolun hocam, merakımı mazur görün.Bir şey daha sormak istiyorum. Tekrardan ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

UPS olmasaydı eğer sistemde, bu gelen düzensiz akıma karşı PSU nasıl bir tepki verirdi? Yani UPS bir şekilde PC'ye düzensiz akım vermemek ve kapanmamasınıda sağlamak için restart attırmış oldu bir bakıma.

Eğer UPS olmasaydı, PSU filtreleyebildiğini filtreleyip, geride kalan düzensiz akımıda parçalara mı iletecekti acaba? Yoksa o da bir tepki verir miydi UPS gibi?

Çünkü ben 3 yıl kadar UPS olmadan kullandım sistemi.UPS alma sebebim ise bu 3 yıl içerisinde yaşadığım elektrik kesintileri oldu. Fakat elektrik varken bahsettiğim şey neden oldu diye birden kafamda soru işareti oluşmuştu. O yüzden konu açtım.

Sizede kafamdaki bu soruyu giderdiğiniz için tekrardan teşekkürler.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

PSU birimizin eğer yüksek akım olsaydı ne kadarı ile baş edebilirse o akamı karşılayıp kalanını kendisine yada sisteme absorbe edecekti. Ya PSU yada parçalar fazla akımdan arızalanabilir. Bu tamamen PSU ürününüzün kalitesi ile alakalı bir durum. UPS bir nevi sistemi kurtarıyor bu durumlarda. Sadece kendisi bozulur en fazla o durumda. Çünkü 2 aşamalı bir güç sisteminiz oluyor bu durumda. Hem UPS korumaları hem de PSU korumaları devreye giriyor. Düşük akımda bir sorun olmaz. En fazla sistem kapanır veya reset atar. Ani dalgalanmalarda da sistem reset atar. Yani ani düşüş veya yükseliş oldu diyelim UPS karşılayabildiğini karşılar ve sistemde ani güç kesintileri yapabilir ki bu durumda da ani bir dengesizlik olduğu için sitem reset atabilir.

UPS öncesinde bir sorun olsaydı zaten sistem performans veya başka türlü bunları size yansıtırdı. Bir sorun olmamış o dönemde.

KS

Efendi Bey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Evet hocam, UPS'den önce böyle bir şey ile karşılaşmamıştım.

Peki UPS'in verdiği bu tepki daha sonra da tekrar edebilir mi gelen akıma bağlı olarak?

KS

Efendi Bey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Bir kere yaptıysa benzer her durumda aynı sonucu verecektir.

Peki düzensiz akımı nasıl engelleyebiliriz acaba hocam?

Ayrıca UPS'e bağlı Grup Prizdeki Rgb Led Şeridin adaptörünü çıkartmam bu sorunu çözmüş olabilir mi peki?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

UPS zaten bu akımı toparlayan bir araç sizin sisteminiz için. Eğer mahalle genelinde ciddi bir problem yoksa ev elektrik hattınızın sağlıklı olması yeterli olacaktır. Bir elektrikçi ev hattına bakıp durumu değerlendirebilir. Diğer söylediğiniz hakkında bir fikrim yok.

KS

Efendi Bey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
UPS zaten bu akımı toparlayan bir araç sizin sisteminiz için. Eğer mahalle genelinde ciddi bir problem yoksa ev elektrik hattınızın sağlıklı olması yeterli olacaktır. Bir elektrikçi ev hattına bakıp durumu değerlendirebilir. Diğer söylediğiniz hakkında bir fikrim yok.

Hocam geçen hafta UPS'in duvardaki prize takılı olan kablosunu çıkardığımda, PC'yi kapanmadan tutmayı başarmıştı.
Umarım bu dengesiz dalgalı akım olayı bir daha olmaz.

Bunlar dışında önerebileceğiniz başka bir husus var mıdır?
Bu şekilde kullanmak herhangi bir şeye zarar verir mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Bir sorun yok bu şekilde kullanabilirsiniz. Eğer çok çok dert ederseniz ekstra bir voltaj regülatörü alabilirsiniz ama UPS + Voltaj regülatörü bütçe odağında pek mantıklı olmaz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri