Sistem bileşenlerinizin bilgilerini ekstra bir yazılım kurmadan öğrenmenin birkaç yolunu aşağıda anlatıyorum, umarım faydalı bir içerik olur.
- Windows 8/10/11 için Ayar > Sistem > Hakkında konumundan CPU modeli, RAM miktarı ve işletim sistemiyle alakalı şeyleri öğrenebilirsiniz.
- Başlata veya Arama bölümüne yada Windows Tuşu + R tuşuna basılınca açılan Çalıştır penceresine msinfo32.exe yazıp ENTER tuşuna basarsanız açılan pencerede pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Başlata veya Arama bölümüne yada Windows Tuşu + R tuşuna basılınca açılan pencereye dxdiag.exe yazıp ENTER tuşuna basarsanız açılan pencerede pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Başlata sağ tıklayıp Aygıt Yöneticisi veya Başlat bölümüne Aygıt Yöneticisi yazıp aracı çalıştırın. Açılan pencerede hangi donanımın bilgisine edinmek istiyorsanız üzerine sağ tıklayın ve Özellikler > Ayrıntılar > Özellik konumuna gelip altındaki seçeneği Aygıt Açıklaması yapıp aşağıdaki alanda donanım adına erişebilirsiniz. Aynı pencerede Özellik kısmını Donanım Kimlikleri seçerseniz aşağıdaki listeden en tepedeki girdiyi sağ tıklayıp ardından Kopyala seçeneğine bastığınızda bu girdiyi Google üzerinden aratırsanız hangi donanıma sahip olduğunuzu sürücü bilgisiyle öğrenebilirsiniz.
- RAM modül kod numaranızı bu yerlerden öğrenemeyebilirsiniz. Bunun bilgisine erişmek için Başlata veya Arama bölümüne yada Windows Tuşu + R tuşuna basılınca açılan pencereye CMD.exe yazıp ENTER tuşuna basın. Yani Komut İstemi aracını çalıştırın. Daha sonra açılan siyah pencerede wmic memorychip get devicelocator, partnumber kodunu yazıp ENTER tuşuna basarsanız belleklerinizin kod numarası bilgisine erişebilirsiniz.