O led tuş ona basın 10 15 saniye kadar cmos sıfırlasın bios ekranı açılır büyük ihtimalle sizin anakartın iç kısımda ekranın veya bir şeyi var mı orada hata veren ışık filan cpu, dram, gpu , boot, ışıkları ya da ledi filanArkadaşlar merhaba b550 anakart kullanıyordum ryzen 9 3900x ile kullanıyordum x570 aldım ve gereken herşeyi taktım elektrik geliyor ama açılmıyor arkasında su led yanıyor yardımcı olabilrimisiniz
tamam o tuşa 10-15 saniye basılı tutun bios sıfırlansın sistem biosa girer kaydedip açarsınız sonra anakart marka tam model adına göre bios güncellersiniz.Hayır hiç bir led uyarıcı yok
Sisteminizi tam olarak yazın anakartınızın marka modeline takısına kadar ultra pro elite s gibi takıları var rev numarası kaç kutusundan daha kolay anlaşılır siz tam olarak sistemin içinin fotograflarını da atın bakalım bir fiziksel olarakHiç bir türlü yanıt vermiyor
tamam ben direk görsele dalmışım.Ryzen 9 3900x gigabbyte x570 aorus master anakart 3070 ekran kartı Asus noctuanın corsair 3600 mhz ram işlemci soğutucuyu çıkardım şimdilik denerken
Evet sizin modelde fiziksel tuş yok ve dediğiniz yöntemle yapılıyor kitapçığında yazılı . Büyük ihtimalle bozuk bios olabilir kendisinin modelinde zaten clear cmos tuşu var yanıyor zaten ama tepkime vermiyor ya da sistem hiç start almıyor mu arkadaş online değil sanırımBios hatasına benziyor. Benzer birşeyi bende yaşamıştım x570 ile. Kitapçığına bakın biosu çalışan son sürüme döndürmek için ne yapmanız gerekiyor. Misal msi x570 tomahawk wifi modelinde güç kablosunu çıkarıp 5-10 saniye kitapçıkta yazan 2 pini kısadevre yapmanız gerekiyor. Fakat iyi okuyun. Örneğin benim kullandığım modelde gücü tamamen kesmeden kısa devre yapmayın diye güzel bir uyarı var.
İlgili bios işlemciyi desteklemiyor büyük ihtimal ile. Son sürümü bir yüklesin bakalım.Evet sizin modelde fiziksel tuş yok ve dediğiniz yöntemle yapılıyor kitapçığında yazılı . Büyük ihtimalle bozuk bios olabilir kendisinin modelinde zaten clear cmos tuşu var yanıyor zaten ama tepkime vermiyor ya da sistem hiç start almıyor mu arkadaş online değil sanırım
BIOS sıfırlamayı hızlandırır ve kısa devre yapması zarar vermez. Henüz bilmiyorsanız bilginizi güncellemenizi öneririm. Elektriği kestikten sonra pili de çıkarınca yapılacak kısa devre sadece sistemde eğer bir akım kalmışsa boşalmasına yarar.Hayır kısa devre filan yaptırmasın
Bilip bilmemekle alakalı değil dediğiniz yöntem direk resmi yöntem değil öncelikle kişiye sistemine resmi yollardan zarar gelmeyeceğini kanıtlamakla işe başlamalı insan ve bende direk kendim son çare denemek zorunda kalacağım bir şeyi ilk deneme olarak yapmıyorum zaten pili çıkarıp 10 -12 saniye bekleyip illa sistemde ki gücü atacaksa herhangi bir güç bağlı değilken power tuşuna aralıklarla basarsa onu atar zaten. Burada birbirimize yardım etmek için varız henüz bilmiyorsanız böyle şöyle diyerek başlarsa herkes burası sadece tartışma forumuna döner. Buyrun siz yardımcı olun ben karışmıyorumBIOS sıfırlamayı hızlandırır ve kısa devre yapması zarar vermez. Henüz bilmiyorsanız bilginizi güncellemenizi öneririm. Elektriği kestikten sonra pili de çıkarınca yapılacak kısa devre sadece sistemde eğer bir akım kalmışsa boşalmasına yarar.
Bilip bilmemekle alakalı değil dediğiniz yöntem direk resmi yöntem değil öncelikle kişiye sistemine resmi yollardan zarar gelmeyeceğini kanıtlamakla işe başlamalı insan ve bende direk kendim son çare denemek zorunda kalacağım bir şeyi ilk deneme olarak yapmıyorum zaten pili çıkarıp 10 -12 saniye bekleyip illa sistemde ki gücü atacaksa herhangi bir güç bağlı değilken power tuşuna aralıklarla basarsa onu atar zaten. Burada birbirimize yardım etmek için varız henüz bilmiyorsanız böyle şöyle diyerek başlarsa herkes burası sadece tartışma forumuna döner. Buyrun siz yardımcı olun ben karışmıyorumİyi geceler.
Pili çıkarıp pilin takıldığı kısma metal bir cisimle kısa devre yaptırmasından bahsetmişsiniz ben ona karşı söyledim öteki türlü videoda herhangi bir şekilde bios pilini soktuğu yere bir temas yok keza kaldı ki anakartta Clear CMOS tuşu fiziksel var olmasa anakartlarda belirtilen yerlerde genlde pinlerle belli olup o zaman bir kontrol kalemi ile oralara tutulur sıfırlanir bios pilinin takıldığı kısma değil yani.. neyse konu amacından sapmasın arkadaşın sorunu çözülsün gerisi önemli değil.
CMOS sıfırlama aparatı ile pilin olduğu yerden temas ettirerek yapılan işlem aynıdır. Hatta dediğiniz yöntem de aynıdır ve aynı şeyi yapar. Hiç biri sisteme zarar vermez. Kanıtlamak derken? Neyi kanıtlamak gerek. Tartışma haline getiren ben değilim ve amacım da tartışma değil. Benim yazıma cevap yazmışsın, öyle bir şey yapmasın demişsiniz. Ona cevap yazdım. Forum kültürünü uzun süredir bilirim. Size herhangi bir hakaretim veya kırıcı sözüm de olmadı. Garip tepkinizi anlayamadım ve bu şekilde konuyu tartışma yerine çevirmenize gerek yoktu. Size de iyi geceler.
İkinci eltamam ben direk görsele dalmışım.
Anakartınız yeni mi ikinci el mi aldınız
Evet stres olup uyudum fiziksel power tuşu var dediklerinizin bir kısmını denedim şimdi diğer şeyleri denetecegimEvet sizin modelde fiziksel tuş yok ve dediğiniz yöntemle yapılıyor kitapçığında yazılı . Büyük ihtimalle bozuk bios olabilir kendisinin modelinde zaten clear cmos tuşu var yanıyor zaten ama tepkime vermiyor ya da sistem hiç start almıyor mu arkadaş online değil sanırım
Anakart modelini sonradan yazmış. Ben de anakart modelini bilmediğim için tüm anakart modellerine uyacak yöntemi yazdım. Anakarta göre CMOS sıfırlama yöntemleri farklı farklı olabiliyor, isimleri dahi değişebiliyor. Ayrıca tüm o işlemlerin hepsi aslında birer kısa devre yaptırıp anakartta kalan yük varsa boşalmasını ve BIOS sıfırlanmasını sağlar. Bu bir tuş olabilir veya anakart üzerinde CMOS yazan yerde 2 tel olur bunları birbirine temas ettirirsiniz ve bunların hepsi birer kısa devredir. Sadece yapıldığı nokta farklı, işlevleri aynı.Pili çıkarıp pilin takıldığı kısma metal bir cisimle kısa devre yaptırmasından bahsetmişsiniz ben ona karşı söyledim
Anakart modelini sonradan yazmış. Ben de anakart modelini bilmediğim için tüm anakart modellerine uyacak yöntemi yazdım. Anakarta göre CMOS sıfırlama yöntemleri farklı farklı olabiliyor, isimleri dahi değişebiliyor. Ayrıca tüm o işlemlerin hepsi aslında birer kısa devre yaptırıp anakartta kalan yük varsa boşalmasını ve BIOS sıfırlanmasını sağlar. Bu bir tuş olabilir veya anakart üzerinde CMOS yazan yerde 2 tel olur bunları birbirine temas ettirirsiniz ve bunların hepsi birer kısa devredir. Sadece yapıldığı nokta farklı, işlevleri aynı.
Neyse konu sahibi için yazayım. BIOS sıfırlama işe yaramazsa ve imkan varsa USB bellek ile BIOS yükseltmeyi deneyin. Belki BIOS kodları bozulduysa işe yarayabilir. Bu da işe yaramazsa servise gitmeniz gerekmekte. @rifatsen
Dilerseniz farklı anakart olsa da Türkçe'sini izleyip nasıl yapıldığını anlayabilirsiniz.
Flashback BIOS yükleme videoları: