Yanmış AMD Ryzen 7 9800X3D CPU Reddit'te Dikkat Çekti

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
482
Bugünün trend haberlerinden biri
Olaya maruz kalan kişi Reddit kullanıcısı ilk önce burada paylaşmış durumunu.
Konu neredeyse bütün yabancı haber portallarının ve blogların ilgisini çekmiş.

Kullanıcı, tehlikeye atılmış CPU'yu, bir MSI MAG X870 Tomahawk anakartını ve AM5 soketini gösteren birkaç görüntü paylaşmış.

Paylaşılan görüntülere dayanarak, bazı Reddit kullanıcıları hasarın CPU'nun kendisinden ziyade AM5 soketindeki hatalı temaslardan kaynaklanabileceğine inanıyor. Ancak, hasarın kesin nedeni henüz belirlenemedi.

Soket arızası mı yoksa kullanıcı hatası mı üzerine yorumlar

Yanmış 9800X3D ve takıldığı MSI Mag X870 Tomahawk anakartının bazı resimlerini paylaştı.

GcU8KtbbkAE8tcd.jpg

GcU8KtYbcAAiVHO.jpg

AMD-Ryzen-7-9800X3D-AM5-Socket-CPU-Burn-_2-scaled.jpeg

GcTuOaOaAAAve4l.jpg

AMD Ryzen 7 9800X3D CPU'daki bu yanma şimdiye kadar gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor. Anladığımız kadarıyla, anakartın altın temas pedleri üzerinden aşırı voltaj vermesinden sorumlu olduğu ve CPU'yu yakmış olabilecek şey bu.

-------------------------

Bunun benzer bir durum olabileceğinin başlıca göstergesi, CPU'nun altında altın temas pedlerinde oluşan benzersiz çıkıntıydı, ancak burada durum böyle görünmüyor. Belirtildiği gibi, bu oldukça benzersiz bir yanık ve bu tür sorunlarla ilgili başka bir rapor yok. Bir kez daha, kullanıcılar çipi takmadan önce hem anakartlarındaki hem de CPU'larındaki temas pedlerinin ve pinlerin mükemmel durumda olduğundan emin olmalıdır. Pinlerde ufak bir değişiklik veya konum değişikliği bile PC donanımınızda istenmeyen hasara yol açabilir.

(Son iki yorum wccftech e ait)

-----------------------------------------

Son düzenleme:

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
İşlemcinin yandığını ilk defa duyuyorum artık nasıl bir test yapıp zorladılarsa başarmışlar.:ROFLMAO:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
İşlemcinin yandığını ilk defa duyuyorum artık nasıl bir test yapıp zorladılarsa başarmışlar.:ROFLMAO:
Üst tarafından yanan 13-14 serisi İntel işlemcileri biraz araştır. Yabancı forumlarda daha sık görebilirsiniz. Hatta yerli videolara bile konu olmuştu.
9800X3D'nin soğutması daha başarılı, 3D V-Cache çekirdeğin altına yerleştirilmiş olduğundan. Ancak işlemcinin çekirdek frekans hızı cidden yüksek zaten. Bir de ona hız aşırtma ekstra yapılmışsa gümmmm.
Yapılmamışsa bunu biz anlayamayız. İşlemci alttan yanmış resimde göründüğü üzere.

Zaten fabrika çıkışlı OC yapılmış işlemcilere ekstra yüksek voltaj ve aşırı OC denemeleri sonucu yanan işlemci normal bir durum bence.
Anormal olan fabrika çıkış boost hızıyla kullanıldığı halde arızalanan işlemciler.

Bendeki 5700X3D işlemci kendi boost hızıyla 11 günlükken arıza yaptı. Sıvı soğutmayla kullanıyordum. Hatta 4 yıllık 5600X işlemciyi taktım PSU ve anakart hala sağlam. İşlemciyi aldığım yere gönderdim servise vermişler. Servis sonucunu hala bekliyorlar. İşlemci değişimi yapmazlarsa THH ile uğraştıracaklar bir de.

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
Üst tarafından yanan 13-14 serisi İntel işlemcileri biraz araştır. Yabancı forumlarda daha sık görebilirsiniz. Hatta yerli videolara bile konu olmuştu.
9800X3D'nin soğutması daha başarılı, 3D V-Cache çekirdeğin altına yerleştirilmiş olduğundan. Ancak işlemcinin çekirdek frekans hızı cidden yüksek zaten. Bir de ona hız aşırtma ekstra yapılmışsa gümmmm.
Yapılmamışsa bunu biz anlayamayız. İşlemci alttan yanmış resimde göründüğü üzere.

Zaten fabrika çıkışlı OC yapılmış işlemcilere ekstra yüksek voltaj ve aşırı OC denemeleri sonucu yanan işlemci normal bir durum bence.
Anormal olan fabrika çıkış boost hızıyla kullanıldığı halde arızalanan işlemciler.

Bendeki 5700X3D işlemci kendi boost hızıyla 11 günlükken arıza yaptı. Sıvı soğutmayla kullanıyordum. Hatta 4 yıllık 5600X işlemciyi taktım PSU ve anakart hala sağlam. İşlemciyi aldığım yere gönderdim servise vermişler. Servis sonucunu hala bekliyorlar. İşlemci değişimi yapmazlarsa THH ile uğraştıracaklar bir de.
İntel rekabet uğruna Voltaj arttırıp performans sağlıcam derken kendi kendini yaktı işin sonunda biz kullanıcılar zararlı çıkmayalım 13. Nesil i9 sistemim var test etme,zorlama,overclock gibi sevmediğim işler yapmadım kule tipi soğutucu ile stabil 1 yıldır kullanıyorum.

KS

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
482
Dikkat çektikleri ana noktalardan biri işlemciyi anakarttaki sokete oturturken, tam yerleşmemiş olabileceği.

İkinci fotodaki işlemcinin soket üzerindeki hafif kayması. Soket çentikleri ile birebir örtüşmemiş

Son foto işlemci berbat olup çıkarıldıktan sonra, anakart soketi çevreleyen plastik çerçevede esilme- baskı ile bir kıymık oluşması. Plastik kısım deforme olmuş.
Bundan sonra oluşan hasar ve yanmayı , zincirleme reaksiyon sonucu oluşan sonuçlara dayndıranlar da olmuş

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Dikkat çektikleri ana noktalardan biri işlemciyi anakarttaki sokete oturturken, tam yerleşmemiş olabileceği.

İkinci fotodaki işlemcinin soket üzerindeki hafif kayması. Soket çentikleri ile birebir örtüşmemiş

Son foto işlemci berbat olup çıkarıldıktan sonra, anakart soketi çevreleyen plastik çerçevede esilme- baskı ile bir kıymık oluşması. Plastik kısım deforme olmuş.
Bundan sonra oluşan hasar ve yanmayı , zincirleme reaksiyon sonucu oluşan sonuçlara dayndıranlar da olmuş
Hepsi sadece varsayımsal.
Muhtemelen teknik servis bile incelese sorumlusu anakart mı net karar veremez. Yuva tam oturacak şekilde mi tasarlanmış ona bakmak lazım. Sağlamken çektiği fotoğrafları var mıydı o konuda?

KS

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
482
Bu durumu yaşayıp paylaşımı yapan, anakartı alındığı haldeki durumunu hiçbir şekilde vermemiş.

Reddit te birkaç başlıkta konusu var.
Şuradaki dikkatimi çekti

''Bu parçaları sizden satın alabilir miyiz? Eğer öyleyse gamersnexus dot net ekibine e-posta gönderin. Perakendenin tamamını öderiz. RMA'lardan geçmenize gerek kalmadan yeni bileşenlerinizi satın alabilirsiniz.''

KS

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
482
İkinci perde olarak devam ediyor.

Kullanıcı, Mag870 Tomahawk kullanırken sorunu bildirdiği için;
Msı hasarlı 9800x3d nin farkındayız şeklinde bir açıklama yapar.
''Olayı araştırmak için Gamer Nexus ile birlikte çalışıyoruz''

Konu Buidzoid in ilgisini çeker ve bir video anlatımı yayınlar.

Bu videoda birkaç nokta dikkatimi çekti. Türkçe altyazı desteği ile izlemek gerekecek.

İşlemciyi anakarta takarken anakartın pozisyonundan bahsediyor.
Anakart dikey konumda cpu montajı.
Dikey konumda montajda, bir elinizle cpu yu tutuyorsunuz. Sonrasında bir şekilde
mandalı kapatmak için parmaklarınızı kaldırdınız. Yerçekimi etkisi ile cpu nun oturttuğunuz yerden hafif bir oymaması-kayması ve ..........
Anakart yatay pozisyonda cpu montajı ile karşılaştırma

Ayrıca:

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
1731702020209.png

1731702180736.png

2. resimdeki işaretli kısımda ben bir ezilme varsa da göremedim.

2. resimki işaretli kısımda herhangi bir ezilme belirtisi var mı?

KS

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
482
image.png

Üstteki plastik çerçevedeki hafif yırtılma ve orta sol bölümdeki küçük tırnaktaki ezilme sonucu deformansyona dikkat çekiyorlar

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Ekli dosyayı görüntüle 39272

Üstteki plastik çerçevedeki hafif yırtılma ve orta sol bölümdeki küçük tırnaktaki ezilme sonucu deformansyona dikkat çekiyorlar
Geometriye aykırı. İşlemci form değişip de sol altı ezmeden nasıl o şekilde oturacak?
Sol alt kısmın da ezilmiş olması gerekir. Belki de ezilmişse bile ben fark edemedim herhangi bir ezilme varsa.

Smyrneos

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
219
Arkadaşlar kuvvetle muhtemel işlemci tam yerleşmemiş. Ancak işlemci tam yerleşmediği halde işlemci soket mandalının kapatılabilmesi de ayrı bir garabet.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri