Yeni Topladığım PC De İlk Açılışta Kapanıp Tekrar Açılma Sorunu

Onur Uzun

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar, DDR5 sistemimi yeni topladım bileşenler şöyle:

-Asus tuf gaming b760m-plus wifi
-i5 14600KF
-Asus tuf gaming RTX 4070 oc
-Corsair Vangeance 2x16gb 6000mhz cl30
-Kioxia exeria basic 1 tb gen4 ssd
-Twinmos 1 tb gen3 ssd
-Deepcool pn850m 850W 80+ Gold psu
-Arctic Liquid Freezer ııı pro 360 aio

Anakart bios güncellemesi yapıldı, sistem açıldıktan sonra stabil çalışıyor mavi ekran vs herhangi bi sorun yaşamıyorum sadece pc yi soğuk çalıştırmada power tuşuna ilk bastığımda ışıklar yanıyor fanlar dönüyor sonra hemen anlık olarak geri kapanıyor her şey ve 2-3 saniye sonra kendiliğinden geri açılıyor sistem. Ram frekansını XMP açık halde 6000 mhz ve 5600 mhz olarak iki şekilde de denedim ama durum değişmedi. XMP yi kapatırsak 4800 mhz ye alıyor ram frekansını ve bu şekilde henüz denemedim. Sorun bu mu bilmiyorum zaten. Yaptığım araştırmalar yoluyla bu duruma sebep olabilecek tüm bios ayarlarını denedim. Sistem açıldıktan sonra herhangi bi sorun yaşanmamasına rağmen ve oyunların rahatlıkla ve sorunsuz oynanabilmesine rağmen ramleri söküp tekrar takmayı da denedim. Pc kapalı ve fişi çekili haldeyken kasa power tuşuna 20-30 saniye basılı tutarak statik elektriği boşaltma yöntemini de denedim sonuç değişmedi. Pc yi kapattıktan sonra fişi çekip yani gücü tamamen kesip sonra tekrar fişe takıp normal çalıştırmak için kasa power tuşuna basınca yaşanıyor bu sorun, pc yi kapatıp fişi çekmeden biraz sonra tekrar power tuşuna basıp çalıştırınca direkt tek seferde normal açılıyor sistem. Anakartı ikinci el az kullanılmış biçimde aldım, hiç cmos reset yapmadım denemediğim tek yöntem bu ama sorunun bundan kaynaklaması düşük bi ihtimal olarak değerlendiriliyor genel itibariyle. Bu sorunu benden başka yaşayan olduysa ve çözümünü bulabildiyse lütfen beni de aydınlatsın. İyi forumlar herkese.

X99

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
646
Armoury crate kaynaklı olabilir. Sistem ilk açılıyorken fanların Argb'si fabrika ayarında yanar, sonra söner , kullandığın proğradaki ayarladığın renklere geçer.

KS

Onur Uzun

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Armoury crate kaynaklı olabilir. Sistem ilk açılıyorken fanların Argb'si fabrika ayarında yanar, sonra söner , kullandığın proğradaki ayarladığın renklere geçer.
Hocam sadece ışıkların sönüp bikaç saniye sonra tekrar benim ayarladığım şekilde yanması gibi sadece ışıklarla ilgili bi sorun değil gibi. Çünkü fanlar dönmeyi de bırakıyor bildiğin sistem kapanıyor 2-3 saniye sonra tekrar açılıp fanlar dönmeye ve ilk önce varsayılan ayarda (rainbow) ışıkları yanmaya başlıyor sonrasında benim ayarladığım renge geçip sistem normal açılıyor ve stabil çalışıyor.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
879
Önce sistemi en ham halinde (işletim sistemi de dahil) bir süre denemeniz çıkabilecek sıkıntıların tespiti açısından çok daha faydalı olurdu.
Bios, chipset güncel, diğer sürücüler güncel...
BİOS default ayarlarda, herhangi bir hız aşırtma ayarı yapılmamış halde..
RAM lar XMP disable halde- kapalı... Bu konumda RAMler temel frekansta bir süre kullanım...
RAM ler doğru slotlara takıldığında emin olun GRİ iki slota tavsiye ediyor ASUS
Armory Create bu aşamada işin içine karıştırmayın bence de..

Pc yi kapattıktan sonra fişi çekip yani gücü tamamen kesip sonra tekrar fişe takıp normal çalıştırmak için kasa power tuşuna basınca yaşanıyor bu sorun, pc yi kapatıp fişi çekmeden biraz sonra tekrar power tuşuna basıp çalıştırınca direkt tek seferde normal açılıyor sistem.

Fişi neden söküyorsunuz ki normal zamanlar için, evi uzun süre terk etmeyeceksiniz takılı kalsın.
Uzatma kaplosu veya akım korumalı olanı, açma kapama butonu olan edinip, sürekli takılı halde bırakılabilinir.

Kasa marka ve model nedir?

Sonrası için; kasa güç düğmesi bağlantısı ve veya diğer psu güç bağlantıları, kasa ön panel ince kablo bağlantıları, buradan da kontrole gidilebilinir. Ne olur ne olmaz dersek..

X99

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
646
- Biosun güncel olması iyi. Windows kurulum İso dosyasının 24 hazirandan sonra indirilmiş olması gerekli. 24 Haziranda Windows secure boot sertifika güncellemesi yaptı. Agesa Firmware kaynaklı sorunun da olabilir.
- Windows İso dosyası eski ise Rufus kullanmadan Media Cretion Tool ile yeni İso oluşturun.
- @solaris 'in dediği gibi gibi sistemi ham kullanın. XMP kapalı olsun.
- Bios ayarından elektrik gelince sistem direkt açılsın ayarı var, o ayar açıksa kapatın, siz komut vermeden çalışmasın.
- Montajı gözden geçirin. Soketler gevşek olmasın, tam oturduğuna dikkat edin.
- Güç kaynağı için OCCT testi yapın. Test sırasında sistemde kapanma ya da hata olursa,farklı güç kaynağı ile denenecek.
- USB portlarını da kontrol edin, kısa devre ya da bozuk USB girişi olmasın.
- Secure boot sertifikası ve Windows ön yükleyici UEFİ boot tarafında da güncelleme yapılabilir.
Bu adımları bir deneyin. Çözülmezse bakalım, mutlaka bir detayı atlıyorsunuzdur.
- Bir de bu Asus intel sistemlere Me güncellemesi geldi. O güncellemeyide mümkünse yapın.

KS

Onur Uzun

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Önce sistemi en ham halinde (işletim sistemi de dahil) bir süre denemeniz çıkabilecek sıkıntıların tespiti açısından çok daha faydalı olurdu.
Bios, chipset güncel, diğer sürücüler güncel...
BİOS default ayarlarda, herhangi bir hız aşırtma ayarı yapılmamış halde..
RAM lar XMP disable halde- kapalı... Bu konumda RAMler temel frekansta bir süre kullanım...
RAM ler doğru slotlara takıldığında emin olun GRİ iki slota tavsiye ediyor ASUS
Armory Create bu aşamada işin içine karıştırmayın bence de..

Pc yi kapattıktan sonra fişi çekip yani gücü tamamen kesip sonra tekrar fişe takıp normal çalıştırmak için kasa power tuşuna basınca yaşanıyor bu sorun, pc yi kapatıp fişi çekmeden biraz sonra tekrar power tuşuna basıp çalıştırınca direkt tek seferde normal açılıyor sistem.

Fişi neden söküyorsunuz ki normal zamanlar için, evi uzun süre terk etmeyeceksiniz takılı kalsın.
Uzatma kaplosu veya akım korumalı olanı, açma kapama butonu olan edinip, sürekli takılı halde bırakılabilinir.

Kasa marka ve model nedir?

Sonrası için; kasa güç düğmesi bağlantısı ve veya diğer psu güç bağlantıları, kasa ön panel ince kablo bağlantıları, buradan da kontrole gidilebilinir. Ne olur ne olmaz dersek..
BİOS default, XMP kapalı hale getireceğim.
Ramler tavsiye edilen slotlarda doğrudur.
Armoury Create'i de sistemden kaldırırım.

Hocam pc akım korumalı açma kapama butonu mevcut ben her kapattığımda prizdeki butonu da kapatıyorum bu bir alışkanlık ama bundan önceki sistemimde de yapıyordum ve böyle bir sorun yoktu. Kaldı ki sadece evden çıkarken prizi kapatsam ve saatler sonra eve geldiğimde pc yi çalıştırsam o anda yine aynı kapanıp açılma sorunu olacak ama işte neden olsun ki?

Kasa modeli Deepcool CH260, 360mm aio destekleyen kompakt yapıda bi kasa.
Kasa güç düğmesi bağlantısı olarak F_panel bağlantısı mevcuttu ve doğru yere taktığımdan eminim yanlış yere takmak zaten mümkün değildi. PSU kablolarını da doğru taktığımdan eminim. Kasanın ön panel ince (tek pin halinde) kablo bağlantısı yok, takmadığım tek bağlantı HD Audio kablosu.

KS

Onur Uzun

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
- Biosun güncel olması iyi. Windows kurulum İso dosyasının 24 hazirandan sonra indirilmiş olması gerekli. 24 Haziranda Windows secure boot sertifika güncellemesi yaptı. Agesa Firmware kaynaklı sorunun da olabilir.
- Windows İso dosyası eski ise Rufus kullanmadan Media Cretion Tool ile yeni İso oluşturun.
- @solaris 'in dediği gibi gibi sistemi ham kullanın. XMP kapalı olsun.
- Bios ayarından elektrik gelince sistem direkt açılsın ayarı var, o ayar açıksa kapatın, siz komut vermeden çalışmasın.
- Montajı gözden geçirin. Soketler gevşek olmasın, tam oturduğuna dikkat edin.
- Güç kaynağı için OCCT testi yapın. Test sırasında sistemde kapanma ya da hata olursa,farklı güç kaynağı ile denenecek.
- USB portlarını da kontrol edin, kısa devre ya da bozuk USB girişi olmasın.
- Secure boot sertifikası ve Windows ön yükleyici UEFİ boot tarafında da güncelleme yapılabilir.
Bu adımları bir deneyin. Çözülmezse bakalım, mutlaka bir detayı atlıyorsunuzdur.
- Bir de bu Asus intel sistemlere Me güncellemesi geldi. O güncellemeyide mümkünse yapın.

Hocam Me güncellemesini de yaptım ben. Sadece Secure boot sertifikası ve Windows ön yükleyici UEFİ boot tarafındaki güncellemeyi nasıl yapabilirim onu bilemedim. Bu arada benim kullandığım iso dosyası 24 Hazirandan önce indirilmişti, ben direkt biosu default hale getirip sonrasında yeni iso dosyasıyla temiz kurulum yapsam yeterli olur mu? Sonrasında sorun yine devam ederse diğer adımları gözden geçirsem?

X99

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
646
yeni iso dosyasıyla temiz kurulum yapsam yeterli olur mu?
Önce yeni İso ile bir temiz format atın. Diğer adımlara sonra bakarız. Rahatça Valorant ve CS oynuyorsan secure boot sertifikaların güncel demektir, o tarafta sorun yok demektir. Diğer adımlara sırasıyla bakarız.

KS

Onur Uzun

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Önce yeni İso ile bir temiz format atın. Diğer adımlara sonra bakarız. Rahatça Valorant ve CS oynuyorsan secure boot sertifikaların güncel demektir, o tarafta sorun yok demektir. Diğer adımlara sırasıyla bakarız.
Aynen CS de sorun yok. Son kez şunu merak ettim neden rufus ile değil de Media Cretion Tool ile yapmamı söylediniz? Daha önce hiç bu şekilde yapmadım, Media Cretion Tool ile yapabilmem için bilmem gereken farklı bişey var mı?

X99

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
646
Media Cretion Tool ile yapabilmem için bilmem gereken farklı bişey var mı?
Media Cretion Tool Rufustan kolaydır. Rufusta ayarlarınız yanlış olabilir ya da Rufus sürümü hata olabilir. Mesela şu an son güncel rufus bazı iso dosyalarında hata çıkarıyor, kurulumdan sonra sistem sapıtıyor. Microsofttan İso dosyasını indireceğin zaman zaten devreye Media cretion tool girer, kullanması basit, bir de UEFİ desteği daha iyi. Formatı kasanın ön panelinden atmayın. Kasa arkası anakart üzerinden USB girişinden atın.

Kullandığın İso dosyası da bozulmuş olabilir. Yenilemekte fayda var.

KS

Onur Uzun

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Media Cretion Tool Rufustan kolaydır. Rufusta ayarlarınız yanlış olabilir ya da Rufus sürümü hata olabilir. Mesela şu an son güncel rufus bazı iso dosyalarında hata çıkarıyor, kurulumdan sonra sistem sapıtıyor. Microsofttan İso dosyasını indireceğin zaman zaten devreye Media cretion tool girer, kullanması basit, bir de UEFİ desteği daha iyi. Formatı kasanın ön panelinden atmayın. Kasa arkası anakart üzerinden USB girişinden atın.

Kullandığın İso dosyası da bozulmuş olabilir. Yenilemekte fayda var.
Tamamdır hocam çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Format sonrası sonucu buradan bildiririm.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri