Yüksek Veya Düşük Boyutlu Dosya ve Klasör Kopyalarken Hız Çok Yavaş (Laptop)

KroFessionaL

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar,
Uzun süre önce almış olduğum Toshiba Satellite L755 1MG Marka ve model olan laptop'u kulanıyorum. 2012 yılında satın almıştık zamanına göre çok iyi bir laptoptu ve beni bugünlere kadar getirdi. Bu laptop normalde bu kadar yavaş olmamasına rağmen son yıllarda dosya kopyalama hızı o kadar düştü ki çok uzun zaman almaya başladı. Şuan çok yavaş bir şekilde USB 3.0 Flash disklerde dahil olmak üzere bilgisayar içerisindede (10-13 MB/SN) hızında kopyalıyor. Bu durumun sebebini ve çözümünü öğrenmek istiyorum. Bu sorun donanımsal olduğunu düşünüyorum ve harddiskin değişmesi mi gerekir?
Not: Bilgisayar içi kopyalamada yavaş fakat usb lere göre biraz daha iyi denilebilir. (30MB/SN) Fakat 80-90'dan düşüyor kısa bir sürede. İlk başta ramden destek alınabildiği söyleniyor o sebeple sonra yavaş hıza düşüyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birincisi USB bellek gibi harici bir cihaza aktarım yaparken hız bakımından sınırınız en düşük hıza sahip olan cihazdır. Yani bu durumda USB belleğin yada aktarım yaptığınız diğer cihazın aktarım hızına takılıyorsunuz. Bunda bir sorun yok bu işlem yapısı böyle.

2. olarak disk içi aktarım hızları ise diskin ömrüne doluluk oranına ve kullanımına bağlı değişir. Yani disk çok dolu olabilir bu hızı yavaşlatır. Diski başka bir yazılım kullanıyordur arkada o yavaşlatır veya diskiniz artık son demlerine gelmiştir buda yavaşlatır.

KS

KroFessionaL

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Birincisi USB bellek gibi harici bir cihaza aktarım yaparken hız bakımından sınırınız en düşük hıza sahip olan cihazdır. Yani bu durumda USB belleğin yada aktarım yaptığınız diğer cihazın aktarım hızına takılıyorsunuz. Bunda bir sorun yok bu işlem yapısı böyle.

2. olarak disk içi aktarım hızları ise diskin ömrüne doluluk oranına ve kullanımına bağlı değişir. Yani disk çok dolu olabilir bu hızı yavaşlatır. Diski başka bir yazılım kullanıyordur arkada o yavaşlatır veya diskiniz artık son demlerine gelmiştir buda yavaşlatır.
Cevabınız için teşekkür ederim. Bu işlem hızının artması için bu donanıma nasıl bir çözüm üretebiliriz. Bulunduğum bölgede bir bilgisayarıcıya danışsam bu laptop'a ssd harddisk veya yeni bir daha kaliteli daha hızlı harddisk ekleyebilirmiyiz eskisinin yerine veya aynısı ile değişince hızda fark olurmu? 8 sene oluyor hiç değişmedi. Uyum sağlanıyormu onuda bilmiyorum. Bu konuda bilginize ihtiyacım var. Hızı etkileyen sadece harddisk midir yoksa başka bir donanım da dahil mi bu duruma çünkü işlemci 8 çekirdek i7 ve ram 8gb fakat ayrı ayrı ram ve önbellek sorunu var sanki 4 gb önbelleğe alıyor tam performans alamıyorum bir ara farklı markalar ile değiştirilmişti. Hangi parçaları yenileyebiliriz?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Öncelikle USB yada dışarıdan bağladığınız aygıt için hızınızı disk değişimi ile sağlayamazsınız. Dediğim gibi dışarıdan bağladığınız aygıt hızı en az diskiniz kadar hızlı olmalı ki arada performans farkı sınırı oluşmasın. İsterseniz en hızlı SSD diski takın dışarıdan taktığınız aygıt ne kadar hızlı ise SSD disk o kadar aktarım hızına çıkabilir. Bunun dışında diskin kendi içinde yaptığınız kopyalamalar ve okumalar yavaş ise disk odaklı sorun vardır 8 senelik bir disk diyorsunuz bu çok ama çok uzun bir süre bir HDD için. Büyük %99 ihtimalle disktir sorun. SSD alıp HDD yerine makineye eklenebilir ki bunu sizde yapabilirsiniz eğer anlıyorsanız donanım ve elektronikten anlıyorsanız tabi. Yoksa bir PC tamircisi yada Vatan Bilgisayar , MediaMarkt gibi bir yere götürürseniz makinenizi diski mağazadan alırsanız onlar takarlar. Ayrıca RAM önbellek sorunu var derken neyi kastediyorsunuz? Eğer harici ekran kartı yoksa makinede RAM 'in bir miktarı ekran kartı için ayrılır bunu kastediyorsanız bunda sorun yok.

KS

KroFessionaL

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Öncelikle USB yada dışarıdan bağladığınız aygıt için hızınızı disk değişimi ile sağlayamazsınız. Dediğim gibi dışarıdan bağladığınız aygıt hızı en az diskiniz kadar hızlı olmalı ki arada performans farkı sınırı oluşmasın. İsterseniz en hızlı SSD diski takın dışarıdan taktığınız aygıt ne kadar hızlı ise SSD disk o kadar aktarım hızına çıkabilir. Bunun dışında diskin kendi içinde yaptığınız kopyalamalar ve okumalar yavaş ise disk odaklı sorun vardır 8 senelik bir disk diyorsunuz bu çok ama çok uzun bir süre bir HDD için. Büyük %99 ihtimalle disktir sorun. SSD alıp HDD yerine makineye eklenebilir ki bunu sizde yapabilirsiniz eğer anlıyorsanız donanım ve elektronikten anlıyorsanız tabi. Yoksa bir PC tamircisi yada Vatan Bilgisayar , MediaMarkt gibi bir yere götürürseniz makinenizi diski mağazadan alırsanız onlar takarlar. Ayrıca RAM önbellek sorunu var derken neyi kastediyorsunuz? Eğer harici ekran kartı yoksa makinede RAM 'in bir miktarı ekran kartı için ayrılır bunu kastediyorsanız bunda sorun yok.
USB 3.1'e kadar destekliyor ve hızı 140MB/sn fakat harddisk çok yavaş o sebeple sordum. Donanım ve elektronikten anlamıyorum bir kaç defa söküp parçaları tanımaya ve takıp çıkarmaya çalıştım ve sonunda tamire verdim cihazı. Vatan burada var yakınımızda hemen. RAM olarak yüksek oranda önbelleğe alıyor eskiden 8gb ramin 6-7 sini önbelleğe aldığını ve boşta bırakmadığını görmüştüm. Tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Ekran kartı intel ve nvidia var harici olarak nvidia olması gerek fakat tek değil yani adaptasyon sorunu yaşadığım dönemlerde olmuştu sanırım driver sebebi ile oyunlarda inteli görüp ibre 90'u vuruyordu.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
KS

KroFessionaL

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Disk aklımda. RAM'E görev yöneticisinden bakıyorum bu önbellek de çok yüksek rakamlar ve boş az olması ayrıca kullanılabilirde 1-1.5gb bulunması normalmi oluyor bu ayarları düzeltebileceğimiz takviye sistemi varmı nasıl yapabilirim nvidia 3d ayarlarından maximum performans seçtim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Screenshot-1.png

Yukarıdaki resim kendi sisteminden. Ön belleğe alınmış yazan şuan hali hazırda kullanılan bellek miktarıdır. hemen üzerindeki kullanılabilir kalan değerdir. Bir sorun yok.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri