Q8200 işlemcim var bios üzerinden overclock yaparsam % kaç performans artışı alırım yüksek performanslı ekran kartlarında darboğaz sorunu kalkar mı
G41m-es2l anakart modelimDarboğaz azalır yada kalkabilir ama sıcaklık artar ve anakartınız OC destekliyor mu orası belli değil.
G41 chipset i oc için verimlimiG41m-es2l anakart modelim
x forumdan buldum 2015 yapılmıstırQ8200 işlemcim var bios üzerinden overclock yaparsam % kaç performans artışı alırım yüksek performanslı ekran kartlarında darboğaz sorunu kalkar mı
Başkan arasam bulamam sağolasınx forumdan buldum 2015 yapılmıstır
herkese merhaba, bu konuda sizlere eski nesil anakart ve işlemciye overclock yapmayı anlatacağım. Sosyal'de çoğu insan eski işlemcilere nasıl overclock yapacağını merak ediyor, umarım faydalı bir rehber olur.Anakartım Asus'un ürettiği P5G41T-M LX modeli anakart G41 Chipset'e sahip DDR3 destekli ve 775 soket, işlemcim ise 2009 yılında İntel tarafından üretilen Q8400. İşlemcim 1333 mhz fsb'de çalışan 4 mb önbelleğe sahip bir işlemci çarpan sayısı ise en fazla 8'e çıkıyor yani 333x8 =2.6 ghz ben bunu 3.0 ghz'ye çıkarıcağım eskiden ne kadar iyi olsa da bu artık eski bir işlemci.İşlemci soğutucum ise Zalman cnps 9700.
Öncelikle bios'u güncelliyeceğim bunun için Asus'un sitesinden anakartımın sayfasına gireceğiz.
![]()
Destek kısmına girerek önce Asus Update programını indireceğiz.
![]()
Ardından güncel bios'u indirelim.
![]()
Şimdi indirdiğimiz bios'u masaüstüne çıkaralım.
![]()
Ardından Asus Update'i kuralım ve çalıştıralım update bios from file diyip next'e basalım.
![]()
Buradan dosyamızı seçip next'e basalım.
![]()
Bunlar eski ve yeni bios'un bilgileri flash butonuna basalım.
![]()
Evet bios başarıyla güncellendi şimdi evet deyip bilgisayarı yeniden başlatalım.
![]()
Bilgisayarımız yeniden başlıyor.
![]()
![]()
![]()
Şimdi F1'e basıp bios'a girelim.
![]()
F5'e basıp bios'u sıfırlayalım.
![]()
Artık overclock işlemine geçebiliriz Advanced sekmesinden JumperFree Configuration menüsüne girelim.
![]()
![]()
AI Overclocking'e gelip enter'e basalım Auto'yu Manual'a getirelim gördüğünüz gibi bu bus hızı yani 333x8=2.6 ghz.
![]()
Cpu Vcore'e gelip +100mv verelim bu çekirdek voltajını arttıracaktır yani çekirfdek hızını 1250 v'den 1350 v olarak değiştireceğiz.
![]()
Şimdi bus hızını 333'den 380'e çekelim yani eskiden 333x8=2.6 ghz olan hız şimdi 380x8=3.05ghz olacak ayarlarımız bu şekilde F10 a basıp kaydedip çılakım.
![]()
Bu işlemcinin eski değerleri.
![]()
Bu ise işlemcinin yeni değerleri core voltage'den +100v güç verdiğimizi görebilirsiniz.
![]()
45 dakika boyunca Prime95'in çalışmasına rağmen değerler böyle.
![]()
Sonuç olarak eski parçaları overclock etmiş olduk umarım beğenirsiniz ve işinize yarar.