anakar cpu ışığı

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar merhaba yaklaşık 4-5 saat önce pc yi açıp ekran kartımın güncellemesini yapıp pc yi temizlemek için söktüm fakat parçalarını geri topladığımda ana kart üzerinde CPU hata ışığı yanmaya başladı ve ekranıma görüntü gelmemekte. Daha sonra ana kart üzerinde sol üstte CPU 6 pim kablonun takılı olmadığı fark ettim o kabloyu taktım fakat sorun halen çözülmedi . İşlemciyi söktüğümde ana kart üstündeki işlemci soketinin 2 pimin eğilmiş olduğunu gördüm ama daha 5 dakika önce çalıştırıp kullandığım için pimleri bu şekilde olması gerektiğini düşündüm ve hiç bir şey yapmadım. daha sonra sıvı soğutmamın fanlarının ve rgb ışıklandırmanın çalıştığını fakat pompa kısmındaki rgb ışıklandırmanın yanmadığını fark ettim bütün kabloları teker teker kontrol ettim ama hiç bir probleme rastlamadım monitöre hala görüntü gelmemekte ama bütün her şey sorunsuz çalışıyor. yardımcı olursanız sevinirim 
Ana Kart : MSI z390 Tomahawk 
İşlemci: İntel İ5 9400f

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Eğik olan işlemci pinlerini düzeltmeniz gerek. Bu pinleri siz eğmediyseniz yani daha öncesinde eğildiyse CPU montajına bağlı yani baskı kuvvetine bağlı sorun yaşamamış olmanız bu pinlerin bu şekilde olması gerektiği kanaatine varmanıza sebep olmasın. Pinler eğik ise düzeltilmesi şart. Eğer siz düzeltemezseniz hiç bulaşmayın bir bilene yada anakart servisine yaptırın.

KS

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Eğik olan işlemci pinlerini düzeltmeniz gerek. Bu pinleri siz eğmediyseniz yani daha öncesinde eğildiyse CPU montajına bağlı yani baskı kuvvetine bağlı sorun yaşamamış olmanız bu pinlerin bu şekilde olması gerektiği kanaatine varmanıza sebep olmasın. Pinler eğik ise düzeltilmesi şart. Eğer siz düzeltemezseniz hiç bulaşmayın bir bilene yada anakart servisine yaptırın.
Hocam biraz uğraşlar sonucunda bios pilini de cikartip geri taktim ve ramlerimden 1 tanesini cikarttim ve bu sefer calisti fakat mavi ekranda sorun gider pc kapat format at diye seceneklerin oldugu ekran geldi ne ettiysem windowsu acamadim bios pilini cikarttigim için bios guncellemesini yapmammi lazim yoksa bios guncellemesini yapip sifir bastan temiz bi windowsu da yuklemem gerekiyormu

ugur.gozaydin' Alıntı:

Bu arada eğik gorunen pinlere ince uçlu tornavida ile baski uygulamadan hafifçe dokundum sadece baskada bisey yapmadim işlemciyi taktim 3 ramden birini cikarttim dedigim ekran geldi

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sonuç olarak görüntü geldi peki kırmızı uyarı ışığı halen daha yanıyor mu?

NOT : 3 RAM genelde sistemde önerilen bir şey değildir. DUAL Channel performansından yararlanamazsınız ve genelde 3 RAM yada doğru tek rakam(1/3/5/7) RAM performans ve uyum açısından sistemde bazı sorunlara sebep olabilir performans açısından. 3 RAM takacaksanız size önerim DIM B2 ve A2 + DIM B1 soketlerini kullanın. Ayrıca dediğim gibi tek rakam RAM performans düşüşü yaratır.

KS

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Sonuç olarak görüntü geldi peki kırmızı uyarı ışığı halen daha yanıyor mu?

NOT : 3 RAM genelde sistemde önerilen bir şey değildir. DUAL Channel performansından yararlanamazsınız ve genelde 3 RAM yada doğru tek rakam(1/3/5/7) RAM performans ve uyum açısından sistemde bazı sorunlara sebep olabilir performans açısından. 3 RAM takacaksanız size önerim DIM B2 ve A2 + DIM B1 soketlerini kullanın. Ayrıca dediğim gibi tek rakam RAM performans düşüşü yaratır.
Evet hocam kirmizi ışık sondu dedigim ekran geldi ama ne yapicagimi bilemiyorum suanda yanlis birseyde yapmak istemiyorum

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sorun kalmamış yaptıklarınızda bir problem yok. Sadece RAM için dediklerimi deneyin. Bu arada 3 bellek işe yaramaz ise 2 belleği değiştirerek deneyin. Belki 1 bellekte arıza filanda olabilir.

KS

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Sorun kalmamış yaptıklarınızda bir problem yok. Sadece RAM için dediklerimi deneyin. Bu arada 3 bellek işe yaramaz ise 2 belleği değiştirerek deneyin. Belki 1 bellekte arıza filanda olabilir.

Hocam tam olarak olayı özet geceyim bende 3 adet hyperx ram var 3 ude 3200mhz 16 Cla degerine sahip fakat 2 ram rgb iken 1 adet ram rgb degil di.
Baya ugrastan sonra rgb olmayan rami cikartinca CPU ışıği söndu ekrana goruntu de geldi fakat;
1.Bilgisayara format at 
2.Windowsun acilmasina engel olan programi kurtar
3.Windowsu sil ve tekrar yukle
Vb.yazilarin oldugu mavi ekran aciliyor hangi secenegi sectiysem hata veriyor ve az once birsey farkettim kasa yerde yatay bi sekilde acildigi zaman dedigim mavi ekran sayfasi aciliyor fakat kasayi ayaga kaldirdigimda ekran donuyor reset atmam gerekiyor. Bu gece usb uzerine anakartimin yeni gelen  bios guncellemesini atip sabah eve geldigimde pc ye yeni bios guncellemesini aticam fakat kasayi yatay veya dikey kullanama engel olan şeyi hala anlamadim havaya kaldirdigimda islemcinin pinlerle olan baglantisinda kopukluk oldugu icinmi donma yasatiyor acaba yoksa baska bir problemmi var. Yardimlariniz icin çok tesekkur ederim

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ekran kartınızın montajını kontrol edin. Kasa dikey konumdayken ekran kartınız uç tarafa doğru aşağı eğilme yapar. Bu eğilme kartın ağırlığına göre az veya çok olabilir. Bundan dolayı sokete binen yük donanımsal bir kilitlenme yaşatabiliyor olabilir. Dikey konumdayken kartın uç tarafından yukarı doğru kartı hafifçe kaldırın , düzeltin ve soketine doğru hafifçe ittirin. Bu şekilde tutun ve sistemi başlatın. Eğer düzgün açılırsa sorun bu sokete binen yük kaynaklı demektir. Eğer sorun çözülmezse kasa içerisinde dikey konumdayken aşağı doğru sarkan bir devre elemanı sistemsel takılma yaşatabiliyor olabilir. Bunu anlamak için sistemi komple söküp dışarıda toparlayıp sorunun kaynağını tespit etmeniz gerek.

KS

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Ekran kartınızın montajını kontrol edin. Kasa dikey konumdayken ekran kartınız uç tarafa doğru aşağı eğilme yapar. Bu eğilme kartın ağırlığına göre az veya çok olabilir. Bundan dolayı sokete binen yük donanımsal bir kilitlenme yaşatabiliyor olabilir. Dikey konumdayken kartın uç tarafından yukarı doğru kartı hafifçe kaldırın , düzeltin ve soketine doğru hafifçe ittirin. Bu şekilde tutun ve sistemi başlatın. Eğer düzgün açılırsa sorun bu sokete binen yük kaynaklı demektir. Eğer sorun çözülmezse kasa içerisinde dikey konumdayken aşağı doğru sarkan bir devre elemanı sistemsel takılma yaşatabiliyor olabilir. Bunu anlamak için sistemi komple söküp dışarıda toparlayıp sorunun kaynağını tespit etmeniz gerek.
Peki dedigim mavi ekran olayini sadece biosu guncelleyerek kurtulabilirmiyim yoksa sifirdan 
Temiz windows kurulumuda yapmam gerekiyormu

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Mavi ekrandaki menü olayı sistem sürekli Windows doğru açılmadan kapandığı için Windows hasar almış. Bu yüzden bu menü ile karşılaşıyorsunuz. Bunu BIOS ile düzeltemezsiniz. Onarım yada sistem kurtarma deneyebilirsiniz. O mavi ekranda Sorun gider adı altında Gelişmiş seçenekler kısmında olması gerek Sistem geri yükleme kısmını kullanarak en yakın tarihe sistemi geri yükleme yapın. İşlem başarılı olursa Windows normal açılacaktır.

KS

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Mavi ekrandaki menü olayı sistem sürekli Windows doğru açılmadan kapandığı için Windows hasar almış. Bu yüzden bu menü ile karşılaşıyorsunuz. Bunu BIOS ile düzeltemezsiniz. Onarım yada sistem kurtarma deneyebilirsiniz. O mavi ekranda Sorun gider adı altında Gelişmiş seçenekler kısmında olması gerek Sistem geri yükleme kısmını kullanarak en yakın tarihe sistemi geri yükleme yapın. İşlem başarılı olursa Windows normal açılacaktır.
İşlem basarili olmaz ise tekrardan windows yuklemem gerekicek sanirim sabah gidince dediklerinizi uygulayacagim.
Tesekkur ederim.

KS

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:

Hocam İyi akşamlar;
Sistemi bir kac program yazilimiyla acmayi başardim suan hic bir soru yok fakat biostan ram frekansini artirinca ve islemci boost modunu acinca sistem yine cpu ışı yakiyor ve 2 kere kendine reset atip eski degerlerine geri donuyorlar bunun icin ne yapmam lazim bios pilini cikardigim icin  işlemci voltajı düştu tahminimce işlemci voltajinda dogru orani nasil bulabilirim 
İşlemci: İntel 9400f

KS

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
QralCrazy' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:
Hocam işlemci boost ettigimde voltaji otomatik aliyor ve sistem sorunsuz aciliyor ama 
Ram frekansin dusuk oldugunu gordum ve XMP ozelligi actigim an sistem donuyor cpu isigi tekrar yaniyor ve XMP özelligini otomatik olark sistem sifirliyor ram ile ilgili bir problemmi var yoksa sorun baska bir yerdemi tam anlamis degilim ve ayriyetten xmp acinca kulakliktan cizirti sesleri geliyor kapatinca ses gidiyor  yardimci olursaniz sevinirim

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemciniz K serisi değil yani frekansı ile doğrudan oynayamazsınız. Anakartın kendi fabrika ayarları ile kullanabilirsiniz ancak. BOOST yani işlemcinin kendi maksimum frekansına işlemci kendisi çıkar zaten ki onu ayarı ON/OFF yaparak çözmüşsünüz.

RAM XMP olayına gelirsek ya RAM arızanız var ya BIOS sürümü o RAM için o XMP ayarını kabul etmiyor yada anakartta bir güç problemi var ki bu güç kaynağı dan olabilir yada anakarttaki CPU beslemesini 8+4 şeklinde değil de eksik kablo yani sadece 8 pin taktıysanız olabilir. Önce eksik bağlantı var mı bakın varsa sorun bu olabilir. Yok bağlantılar tam ise RAM XMP OC ayarlarının değerlerini yazın bir yere ve XMP açmadan manuel girin değerleri. Böyle deneyin sonuca bakın.

KS

QralCrazy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
İşlemciniz K serisi değil yani frekansı ile doğrudan oynayamazsınız. Anakartın kendi fabrika ayarları ile kullanabilirsiniz ancak. BOOST yani işlemcinin kendi maksimum frekansına işlemci kendisi çıkar zaten ki onu ayarı ON/OFF yaparak çözmüşsünüz.

RAM XMP olayına gelirsek ya RAM arızanız var ya BIOS sürümü o RAM için o XMP ayarını kabul etmiyor yada anakartta bir güç problemi var ki bu güç kaynağı dan olabilir yada anakarttaki CPU beslemesini 8+4 şeklinde değil de eksik kablo yani sadece 8 pin taktıysanız olabilir. Önce eksik bağlantı var mı bakın varsa sorun bu olabilir. Yok bağlantılar tam ise RAM XMP OC ayarlarının değerlerini yazın bir yere ve XMP açmadan manuel girin değerleri. Böyle deneyin sonuca bakın.
Power supply kasaya bagli olarak gelmisti 8 pin cikisi var dediginiz gibi ama anakartimin 8+4 cikisi var 4 pin cikisi eksik ama temizlik yapmadan once hic bir sorun cikartmiyordu bana tâki işlemciyi yerinden cikartana kadar. İslemciyi cikartip taktiktan sonra herşey gelisti dediginiz manuel girisi de yaptim fakat yine ayni sorunu yasiyorum hatta bir ara acildi islemci boost ve XMP acikken ama hoparlorden asiri bir cizirti sesi gelmeye basladi bende bilgisayari kapattim

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemcinizde yada anakartta bir hata var görünüyor. Siz artık kendiniz uğraşmayın daha fazla zarar verme ihtimaline karşı. Size tavsiyem anakartı ve işlemciyi varsa garantisi servisine yoksa garantisi iyi bir bilgisayar tamircisine götürün.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri