Bilgisayar Hiç Bir Hata Vermeden Her Şey Donuyor.

Ömer Faruk Meto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bilgisayar rastgele zamanlarda bir anda donuyor. Sesler takılıyor, maus hareket etmiyor. Şu anlık sorunu çözmemin tek yolu kasanın üzerindeki yeniden başlat butonu. bazen bir süre sonra düzelebiliyor fakat genellikle beklemek istemediğim için yeniden başlatıyorum.

Bir gün yeniden başlattığımda üstte windows işareti çıktı ve altta Repairing CD Rom Drive yazdı. %100 olduktan sonra bilgisayar açıldı. Bunu bir arkadaşıma sorduğuma büyük ihtimalle HDD bozuk dedi. ben de zaten şu an kullandığım 500 GB olduğu için ilk olarak HDD değiştirmek istediğimden Seagate Baracuda 1TB almayı düşünüyordum. Fakat bunun kesinlikle hard diskten kaynaklı olup olmadığından emin değilim.

Anakart: Gigabyte 97OA-DS3P (en son BIOS 2013 te güncellenmiş)
İşlemci : Amd fx 6300 six core processor
GPU: AMD Radeon 7800 Series
RAM: 2x4 DDR3 800mhz 673203DDh

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sistem donma şekli bir mavi ekran hatası verdiğini gösteriyor. HDD ve Windows 'un kendisi buna direkt işaret. Başka sorunlarda olabilir ama önce format atıp sistemde sorun olup olmadığını anlayalım. Format işleminden sonra Windows üzerinde yada format aşamasında sorun olursa bu HDD hatalı çalışıyor demek olabilir bunu test ederiz sonra.

KS

Ömer Faruk Meto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Format atmam uzun sürebilir. ilk değişeceğim parça HDD olduğu için direk satın alsam sorun olur mu?

Ayrıca bilgisayar donduğu zaman mavi ekran vb. çıkmıyor. en son nasıl donduysa kalıyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ömer Faruk Meto' Alıntı:
Format atmam uzun sürebilir. ilk değişeceğim parça HDD olduğu için direk satın alsam sorun olur mu?

Ayrıca bilgisayar donduğu zaman mavi ekran vb. çıkmıyor. en son nasıl donduysa kalıyor.

Söyeldiğiniz şey bir mavi ekran hatası gibi bir hata zaten ve 3 şeyden olur genelde. 

1. Windows kaynaklı sorun varsa ondan olur ki bunu format atarak anlarsın.
  2. HDD yada SSD 'de sorun varsa bu sistem okuma hatasına neden olur buda sistemi farklı şekillerde kilitleyebilir sendeki hata gibi.
  3. RAM 'de bir hata yada arıza varsa buda sistemi sendeki olan sorun gibi kilitleyebilir.
Önce https://www.hdtune.com/ bu yazılım ile Error Scan taraması yap. Hata çıkarsa diskte hata var demektir bu soruna sebep olabilir demek olur.

RAM arıza testi uzun ama format atamam dersen önce onu deneyebilirsin.

RAM arıza testi için yapmanız gerekenler aşağıda.
  • Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. Arıza sorunları ekranda belli oluyor zaten eğer hata çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir ve bu soruna sebep olur.

KS

Ömer Faruk Meto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ömer Faruk Meto' Alıntı:

HDD ve RAM testini tamamladım ve hiç bir sorun çıkmadı. Fakat donduktan sonra yeniden başlattığımda bazen klavye gitmesi(çıkarıp taktığımda düzeliyor) veya dosya silinmesi windows kaynaklı olması normal midir? Daha önce birkaç kere karşılaştım bu sorunlarla.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Windows kaynaklı olabilir ama siz format atmadınız mı? Kullandığınız Windows sürümüde hatalı olabilir yeni 1903 sürümü indirip format atın birde bu şekilde deneyin.

KS

Ömer Faruk Meto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ömer Faruk Meto' Alıntı:
Ömer Faruk Meto' Alıntı:

HDD ve RAM testini tamamladım ve hiç bir sorun çıkmadı. Fakat donduktan sonra yeniden başlattığımda bazen klavye gitmesi(çıkarıp taktığımda düzeliyor) veya dosya silinmesi windows kaynaklı olması normal midir? Daha önce birkaç kere karşılaştım bu sorunlarla.

1 ay sonunda format attım ve 12 saat boyunca hiç bir sorun yaşamadım. Sayenizde sorunu çözebildim.

Fakat çok nadir de olsa Google'da site açarken sol altta önbellek yükleniyor yazıp windows donuyor ve sadece mausu oynatabiliyorum. kendine gelmesi 15 saniye civarı sürüyor.

Ayrıca bilgisayara upgrade yapmayı düşünüyorum ama bunun için ayrı konu açmam daha iyi mi olur?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sorunun bir nebze olsun çözüldüğüne sevindim. Bu tarayıcıda takılma olayına çok şey neden oluyor olabilir. Tarayıcıdayken 3 şey yüke girer. RAM, CPU ve Disk bunlardan birisinde sorun varsa bu dediğiniz olabilir. Birde her tarayıcıda bu sorun oluyormu buna bakın. Tarayıcıya özgü bir sorun olma ihtimalini geçmek için kontrol etmek iyi olur.

Sistem yükseltmesi için ayrı konu açabilirsiniz. Tüm sistemi yazın ve bütçe belirtin yükseltilecek parçaları söyleriz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri