DESTEK

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
PC topluyacam ama pek bilgim yok. Şimdi elimde msı gtx 1050 ti ekran kartı ve 2 tane DDR3 8GB kingston ram var. 
İşlemci olarak x3440 alacam. Burada uyumu sağlayan ve 16gb destekleyen anakart önerisi istiyorum. 

Aliexpress te var lakin gümrük vergisi vs nasıl oluyor bilmiyorum ama vergi hesaplamadan baktım %40 vergi alıyor neredeyse. (Gigabtye GA-H55M-UD2H mATX ).

Ayrıca SSD ile anakartta uyumlu olmalıymış. SSD alırken anakarta nasıl uydurulabilir. 

İşlemciyi oc yapmadan kullanacağım için 5-10 tllik fan yeterli deniliyor. Sizce de yeterli midir. Kullananlar varsa lütfen belirtirse iyi olur.

Ayrıca elimde peak 400w ASUS marka 12 yıldır sorunsuz çalışan psu var. Bu yeterli olur mu yoksa almalımıyım?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemcinize H55 yada P55 çipsetli bir anakart alabilirsiniz.

SSD tercihinizi bilindik markalardan yana yapın çin menşei yada dandik ürünlerden uzak durun. Size önerebileceğim F/P markalardan Patriot ve Adata firmalarına bakabilirsiniz.

Soğutucu olarak ucuz bir ürün alabilirsiniz OC yapmadan kullanacaksınız sonuçta gerek yok para vermenize.

400W PSU normalde yeter ama 1050 Ti ve eski bileşenlerden oluşan bir sistemin güç ihtiyacı fazla olacaktır ve elinizde ki PSU 80+ değilse ki değildir 99% 12 yıllık ürün diyorsunuz ki o PSU modelinin 12V kanalından aktarılan güç yarısı kadar bile yoktur tahminim yani o PSU ile verim alacağınızı sanmam. Sistemi hiç açmayabilir bile yani 400W 80+ bir ürün tercih edin derim ve yine çin menşei ürünlerden uzak durun PSU sistemin kalbidir tüm bileşenleri dandik bir ürün ile bozabilirsiniz. Marka önerim HighPower veya F/P olsun derseniz Aerocool markası olur.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
PSU olarak 600w 80 plus gold ve biraz ucuza 500w 8 plus bronz var. Fark yaklaşık 50TL gibi birşey. 600w ı önerir misiniz?

SSD olarak WD den 240 GB almayı düşünüyorum sizce uygun mu yani. Şuan 230 GB HDD var yarısı bile dolu değil ama win10 kurunca ne olur bilmiyorum.

O kısmı 2 gündür araştırarak anladım :) H55 yada P55 alacam ama 16gb ve en uygunu hangisi olur bilemedim.Nelerine dikkat etmeliyim.

900-1000 TL bütçe var(PSU SSD ANAKART için) ama duruma göre artırabilirim.

Eski konuya yazdığınızı okudum aslında. 1050 için işlemci yetersiz olabilir dediniz yanlış hatırlamıyorsam.Şuan 1050 ti takacam o işlemciye. Test videolarında sorun yoktu ama böyle demenizi merak ettim. Bazı forumda ve bilgisi olan kişilere sordum sıkıntı olmaz filan denildi.
Cidden bu konuda bilgim çok çok az. Bu nedenler manyak bir şekilde ne alayım bilmiyorum. İyilerini alıp kafam rahat kurmasına da imkanım var ama oynadığım oyun ve kullandığım programlar için aşırı fazla olacak. Bu bana yetecektir.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Yasin.Budak58' Alıntı:
PSU olarak 600w 80 plus gold ve biraz ucuza 500w 8 plus bronz var. Fark yaklaşık 50TL gibi birşey. 600w ı önerir misiniz?

SSD olarak WD den 240 GB almayı düşünüyorum sizce uygun mu yani. Şuan 230 GB HDD var yarısı bile dolu değil ama win10 kurunca ne olur bilmiyorum.

O kısmı 2 gündür araştırarak anladım :) H55 yada P55 alacam ama 16gb ve en uygunu hangisi olur bilemedim.Nelerine dikkat etmeliyim.

900-1000 TL bütçe var(PSU SSD ANAKART için) ama duruma göre artırabilirim.

Eski konuya yazdığınızı okudum aslında. 1050 için işlemci yetersiz olabilir dediniz yanlış hatırlamıyorsam.Şuan 1050 ti takacam o işlemciye. Test videolarında sorun yoktu ama böyle demenizi merak ettim. Bazı forumda ve bilgisi olan kişilere sordum sıkıntı olmaz filan denildi.

Cidden bu konuda bilgim çok çok az. Bu nedenler manyak bir şekilde ne alayım bilmiyorum. İyilerini alıp kafam rahat kurmasına da imkanım var ama oynadığım oyun ve kullandığım programlar için aşırı fazla olacak. Bu bana yetecektir.

SSD olarak WD ürünlerinde Blue haricindekiler iyi sayılmazlar. Size tavsiyem Patriot Burst yada Adata SU650 alın veya Gigabyte SSD modelleride uygun ve performanslı onlarıda düşünebilirsiniz ben Patriot alırdım.

Özellikle Patriot ürünleri buradaki ürünler ve çoğu diğer markalardan daha kalitelidir tavsiyemdir.

600W PSU birde GOLD bu tarz bir sistem için çok pahalı ve gereksiz olur. 400W 80+ minimum 500W 80+ ideal olur bu tarz bir sistem için. Yada arada 450W 80+ modelde var oda tercih edilebilir. Benim önerilerim aşağıda.

Hepsi kaliteli ürünler Sharkoon ürünü F/P dengesi ve kalitesi çok iyi bir üründür tavsiyemdir. Garanti olsun diye bence 500W aşağısını alamayın.

Anakart olarak çipset dışında pek bir şeye bakmanız gerekmiyor. Marka tercihinizi AsRock, ASUS, MSI ve Gigabyte bunlar dışında bir markadan yana yapmayın yeter.

1050 Ti vs. bu işlemci seçiminiz için kullanımda bir sorun yok ama şu konu var. İşlemci oyunlarda 100% yüke yaklaştığı anda yada bu seviyeye girdiği anda şu demek oluyor artık erkan kartınıza frenleme yapıyor ki testlere bakın 1050 Ti veya dengi bir kart ile Ekran kartı kullanım yüzdesi %90 altına inmeye başlarsa bu ekran kartına darboğaz var demektir ve o işlemci frenliyor demektir ben bunu anlatmaya çalıştım. Ne olduğunu anlamanız için şuna bakacaksınız videolarda Ekran kartı kullanımını 90% üzerinde olmalı ne kadar yüksekse o kadar iyi ve işlemci kullanımında 90% altında olmalı ne kadar az ise o kadar iyi. Bu bahsettiğim darboğaz denilen şeyin olmadığı bir senaryo eğer darboğaz varsa verdiğim verilere tam tersi durumlar söz konusudur.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
PSU'da https://www.gittigidiyor.com/bilgis...-guc-kaynagi-140mm-sessiz-fanli_pdp_493179682
mesela bu da aynı fiyat neredeyse. Hem 700w hemde altın. Baya kafa karıştırıyor bu ürünler. Büyük ihtimal F/P dengesinde farklılık var.
Sharkoon da ATX yazıyor yani sorun olur mu? mATX var mı varsa fark eder mi?

SSD'de Patriot 240GB alabilirim büyük ihtimalle. Şimdi anakart sata2 SSD ise sata3 ya. Bu verimlilikte fazla etkisi olur mu?

Şimdi düşündümde darboğaz sıkıntı. Eski parçalarıda satarım iyi kötü SSD yi karşılıyor. Bunun yanında 8GB ram yeter sanki diğer ramı da satsam bütçe artıyor. Sizin önerdiğiniz fazla uçuk olmadan (x3440 server işlemcisiymiş bu arada. bazıları 10bin tl :D) ne önerirsiniz(DDR3 ÖNERİSİ OLSUN)? Çünkü x3440 işleve göre çok çok ucuz. Bu çoğu kişiyi cezbetmiş durumda.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Size özellikle söyledim PSU ve SSD 'de çin menşei ürünlerden uzak durun diye siz gidip PSU 'da yine çin meneşi ürün bulmuşsunuz :D Önerdiklerimden tercih yapın.

Sata3 ile Sata6 arasında tabi ki okuma yazma konusunda bir performans farkı olacak ama her türlü bir HDD diskten daha performanslı olacaksınız bu bir sorun değil.

Server işlemcisi olması önemsiz zaten çooook eski bir işlemci şuan ki fiyatları ile o eski modeller kıyaslanmaz. Size önerebileceğim bileşen çok ama bütçe önemli bana anakart ve işlemci için bütçe söylemeniz gerek ki ben biraz bakıp o işlemciden daha iyisi alınabiliyor mu söyleyeyim size ki bunun için şuan ki anakart ve işlemciye ayırdığınız bütçeyi söylemeyin tabi :) üzerine ne koyabilirseniz onu söyleyin.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Pek beceremiyorum bu işleri. Kaç yıldır PC topluyacam sözde :) Öncelikle tek 8gb ram yeterli olur mu diğerini elden çıkartayım mı? (200TL teki)
Sharkoon ATX ama kasa mATX dolayısıyla anakartı da mATX tercih edersem psu sorun olur mu?
Sata3 her durumda varsa sata2 den daha iyidir değil mi anakart uyumsuz olsa da?

O ürünleri farklı sitelerden almam sorun olmaz umarım :D Çünkü 40 lira ucuza geldi kargo dahil.

Bütçe var ama fazla vermek istemiyorum. 500TL ama sattım sayarsak 1000TL diyelim. Çünkü x3440'a 500 yeter ve psu da almam diye fazla ayırmadım. Şimdi yeni işlemcinin kule fanı vs ekstra olmazsa güzel olur. Minimum ne önerirsiniz?

Siz daha iyi bilirsiniz tabi sata3 ddr3 anakart varsa onu tercih edelim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
ATX standardı kasa ve anakart için uyumlu mu diye bakılabilir ancak PSU ATX standardı farklı bir konu :) buda karışık bir mesele. Ama yıllardır çok niş kasalar hariç her kasa PSU 'da ATX standardını destekliyor. Yani bu konuda PSU ile uyumlu mu uyumsuz mu diye bakmanıza bile gerek yok diyebilirim. ATX standardına sahip PSU formatı ile uyumsuz bir kasa bulmanız çok ama çok zor.

8 GB RAM çoğu işe ve oyuna yeter ki bu tarz düşük bütçe bir sistem için ideal sayılır 8 GB ile sorun yaşayacağınızı hiç sanmıyorum.

Farklı sitelerden alışveriş yapabilirsiniz ben örnek linkler bıraktım. Zaten fiyat araştırması yapmam baktığım 1-2 site var direkt onlardan paylaşım yaparım nereden alacağınız sizi ilgilendirir.

İşlemci olarak elinizde DDR3 RAM olduğundan DDR3 anakarta uygun işlemci önermem gerek ki eski olduklarından fiyatları saçma pahalılar diyebilirim. 1K bütçeye aliexpress kullandığınız için oradan örnek veriyorum 2700K veya 3770 alabilirsiniz. Çok iyi işlemcilerdir ama bu fiyatlara 1K bütçeye DDR4 yeni nesil sistem toplanabiliyor. 400-500 TL arasında olmaları gerek bu işlemcilerin. Anakart olarak ise Z77 / H61 / H77 / B75 bu çipsetlerden bir anakart seçilebilir. Oda 300-400 TL civarına alınabilir.

Ama elinizdeki DDR3 RAM 'i satarsanız şöyle yapabilirsiniz. Ryzen 1600 12nm + A320 Anakart + 8 GB 3000 MHz DDR4 RAM üçlüsünü 1200 TL civarına alabilirsiniz.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Doğru diyorsunuz aslında. Büyük ihtimal böyle yapacam ozaman. Ayrıca SSD de uymuş olur daha verimle çalışır.

İşlemci olarak:
https://www.incehesap.com/amd-ryzen-5-1600-fanli-islemci-fiyati-34751/ (14nm olanda varmış 12'yi tercih ettim)

Anakart olarak:mATX olarak fiyatları 3-5 aynı neredeyse. Ekran kartının markasıda MSI olduğu için uyumdan dolayı MSI mı almalıyım? Burada karar veremedim çünkü çeşit çok. Siz ne önerirsiniz?

https://www.incehesap.com/msi-a320m-gaming-pro-gaming-anakart-fiyati-35348/
https://www.akakce.com/siparis/?p=5...ku9mGI06i7lkz1I3pygsNHB-zKm3BBKBoCfWIQAvD_BwE
https://www.tekramarket.com/urun-de...g1oVCOztrtLs72slY2F1a7fY9s6Y9aNRoCXe8QAvD_BwE

Ram olarak: Çok fazla çeşit var gene fiyatlar yaklaşık aynı. Ne önerirsiniz?

Ayrıca tesadüfen şöyle bir şeye denk geldim.
Not: Rev.1.1. sürüm olmayan A320m anakartlar 12nm 5 1600 işlemciyi bios güncellemesi olmadan çalıştırmamaktadır. Bios güncellemesi yapmak için eski sürüm AMD işlemci kullanmanız gerekmektedir. Mahduriyet yaşamamak için sisteminizi toplarken bu hususlara dikkat ediniz.

Ayrıca DDR3 2 adet 8GB ramı almadım. Birisi ikisini 230 liraya satıyor(1 yıldan az kullanılmış). Sıfır olarak teki 230 lira. DDR4 kuralım , iptal ettim.

https://urun.n11.com/anakart/gigabyte-a320m-s2h-am4-ddr4-3200mhz-m2-usb-31-ryzen-3000-amd-P410011140
https://urun.n11.com/islemci/amd-ryzen-5-1600-am4-soket-34ghz-36ghz-16mb-65w-P379197939

Bu ikisini uyumlu haldeymiş.Anakart rev1.1 sürüm. Uygun mu sizcede ?

https://urun.n11.com/bellek-ram/cor...3000mhz-ddr4-ram-cmk8gx4m1d3000c16-P351805286
https://urun.n11.com/bellek-ram/kingston-hyperx-fury-8gb-ddr4-3200mhz-ram-hx432c18fb28-P345148214

Ram olarak hangisi daha uygun olur.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemci i5 rakibi bir sorun yok ama işlemcinin 12nm yeni revizyon olduğundan emin ol. Eski versiyonunu var bu işlemcinin 16nm dikkat et 12nm olanı alacaksın. Anakart sata 6 destekli geriye doğru uyumlu zaten sata 6 ürünler kullanacaksın. Aslında 50 TL daha versen Gigabyte B450M S2H alabilirsin daha iyi olur.

RAM markasını XPG , Adata veya Crucial seçebilirsin daha ucuza olma ihtimali var kaliteden ödün vermeden.

Birde hala 1050 Ti seçiyorsun bence RX570 al demiştim 2 kat daha fazla FPS alırsın ve aynı paraya alırsın. Shapphire Pulse yada Nitro seçebilirsin modeli.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
1 ay kullanılmış 748 TL msı bir de, aldım yolda. Dediği gibi değilse iade edebilirim. RX570'i gördüm ama ikinci el uyguna bulamadım. Anakart fiyatında fark 150 lira neredeyse :( Zaten idare etsin bu PC kardeşlerime kalır ben farklı alırım mezun oluyum iş güç düzelirse :)

RAM olarak çok çeşit var ne seçecem bilemedim ismi tanıdık geldi bir de ucuzuma geldi genel olarak birazda. Baktım ama neye göre eliyecem bilemiyorum. Yaklaşık olarak aynılar. Neye dikkat etmem gerekiyor yada neyi önerirsiniz.

Ayrıca kargo dahil mi değil mi buda önemli :D Şimdi n11 den alınca indirim verecek o yüzden n11 e topladım :D

https://urun.n11.com/bellek-ram/xpg...-ddr4-cl16-ram-ax4u300038g16a-sr10-P373647462 bu ram biraz ucuz sadece fark göremedim aynı gibi. Önerir misiniz ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM olarak CL15/CL16 gecikme süresi olsun ve frekansı 3000/3200 MHz hangisi uyguna gelirse. Marka olarak ise şunlara bak fark etmez markası bu yazdıklarımdan birisini seç hepsi kaliteli ürünler. Adata / XPG / Patriot / Team / Crucial / Corsair / G.Skill / Kigston / Gigabyte / Thermaltake bunlardan birisini bakabilirsin. Bulabilirsen Team yada Patriot al derim F/P kırallarıdır ve ömür boyu garantililerdir ama pahalılar ise diğer markalara bakabilirsin. Örneğin https://urun.n11.com/bellek-ram/cru...tix-sport-bls8g4d30aesbk-pc-ram-cl-P369261179 bu ürün CL15 düşük gecikme süresine ve 3000 MHz hıza sahip gayet hızlı ve iyi bir RAM.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
https://urun.n11.com/bellek-ram/cor...-ddr4-cl16-siyah-cmk8gx4m1d3000c16-P294426457 bu da CL16. Önerdiğinizle arasında 10 lira fark var daha iyi diyorsanız onu tercih edeyim sonuçta ddr4.
Özelliklere baktım hemen hemen aynı hepsi. Bunlara bakarken işlemci tükenmiş :D Şuan işlemcisiz kaldım fena dellendim. Neyse artık kısmet :(

Patriot ve Team baktım ama fiyatlar çok oynamış. Ucuz yakalarsam işlemci gelene kadar alırım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Doğru gecikmede küçük olması lazım.Şimdi belli miktarda alışveriş yapınca mesela 1000 TL üzerine 5 ayrı kupon veriyor. Bunlardan 45TL'lik olanı PSU da kullanmayı düşünüyorum. Benim kafada buralara çalışıyor işte :D
https://urun.n11.com/islemci/amd-ryzen-5-1600-32ghz-16mb-am4-65w-yd1600bbm6iaf-P389399781 bu ürünün sizin dediğiniz ürün olduğuna emin misiniz? Çünkü GHz si 3.2 yazıyor. Diğer tükenende 3.4 yazıyordu şimdi iyice kafam karıştı valla :D Satan adamda emin değilim diyor 14 olursa iade yok sıkıntı orada. Bunlar nasıl satıcı anlamıyorum.

Usta bu arada cidden ustalık yapıyorsun. Çok teşekkür ederim ilgileniyorsun hep.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
12nm olan Ryzen 5 1600 işlemcisinin kodu YD1600BBM6IAF ve YD1600BBAFBOX bu ki adam oraya yazmış yani 12nm versiyon ve 3.2GHz yazılması gerek zaten bu adam doğru yazmış temel frekansı yazılır işlemcilerin Boost Frekansları değil ki bu işlemcinin Boost Frekansı 3.6GHz yani 3.4GHz yazanda yanlış yazmış :D Sadece YD1600BBM6IAF ve YD1600BBAFBOX bu kod numarasının olduğu işlemciyi alacaksın sana attığımda yazıyor sorun yok adam yanlış yazmadıysa ki alanların aşağıda yorumlarında 12nm versiyon olduğunu söylemiş bir kaç kişi.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Adam güncellemiş ben yeni fark ettim :D Fiyatıda üste çekmiş 627 di de yorumlardan güvenemeydim.

Anakartla İşlemci fiyatları yerinde durmuyor. Sabaha göre 40 lira fark olmuş :) Onları aldım hemen diğerlerinide kodla alırım. Şimdiden çok teşekkür ederim. Sistemi kurarken sıkıntı çıkarsa geri gelecem büyük ihtimal :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sıkıntı çıkma ihtimali var aslında anakartı aldğınız yere mail atın. Ryzen 1600 AF işlemci ile kullanacağınızı belirtin BIOS güncelleyip göndersinler işlemciyi tanımama ihtimali var güncel BIOS ile gelmez ise.

KS

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Sordum anakarta rev1.1 dediler işlemciyi de söyledim kabul ettiler. İşlemci gelince bakkala gidip tarttıracam:) . Sistemi 2 haftaya anca kurarım zaten. Açmam sorarım sürekli. Yoksa sıkıntı dediğiniz gibi.

Eski satıcı stoktan koymuş gene 20 lira ucuza kaptım hemen diğerini iptal edip :) Kısmet işte.

Kuzenimde x3440 ve ddr3 den vazgeçti. Aynı işlemci ve anakartı alabilir ama merak ettiği kısım oc yapmak istiyor ama oc yapmasına işlemci fanı ve anakart uygun mu?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri