GİGABYTE GA-AB350M Gaming 3 Anakart USB bellek boot etme sorunu

İsco5034

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba Gigabyte GA-AB350M Gaming 3 anakartım var. Bilgisayarıma format atmak istedim.Windows 10 sürüm 2004'ü indirdim ve rufus programı yardımıyla NTFS dosya biçimi ile belleğe yazdırdım. Daha sonra belleği bilgisayara taktım ve yeniden başlattım. Bilgisayar başlarken F12 tuşuna sürekli basarak boot menüsünü açtım. Menüden UEFI ibareli belleğimi seçtim ve sistem kendini yeniden başlattı ve Windows ekranına geldi. Bende biraz araştırma yaptım ve yeni Windows sürümlerinin ISO dosyası 4 GB'dan daha fazla olduğu için rufus NTFS dosya sistemi ile yazıyormuş belleğe ve bizim "Secure Boot" ayarını disabled yapmamız gerekiyormuş. Ben anakartımda bu ayarı bulamadığım için Windows aracı ile ISO dosyası indirdim ve FAT32 ile belleğe yazdım fakat yine belleği boot etmedi. Bende BIOS ayarlarına girdim ve "Storage Boot Option Control" ayarının "Legacy Only" seçeneğinde olduğunu gördüm ve belleği UEFI ile yazdırdığım için sorunun bu olabileceğini düşündüm ve "UEFI Only" ile değiştirdim fakat bir değişiklik olmadı. Ardından BIOS ayarlarını varsayılana getirip denedim olmadı. Farklı bir bellek yuvasını kullandım yine olmadı. Başka belleğe rufus ile FAT32 biçiminde yazdım olmadı. "Secure Boot" ayarını nasıl bulacağımı öğrendim ve en son Windows 10 2004 sürümünü belleğe tekrar NTFS ile yazdım. BIOS'a girdim "CSM Support" ayarını disabled yaptım aşağıda "Secure Boot" kısmı aktif oldu ve ona baktığımda disabled olarak seçiliydi. Yani "CSM Support" ayarını disabled yapınca otomatik olarak "Secure Boot" ayarıda disabled oluyor. Tekrar denedim bu şekilde yine değişen bir durum olmadı. Aklıma başka bir şey gelmiyor. En son formattan sonra BIOS ayarlarınada hiç dokunmadım neden böyle oldu bilmiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birincisi format diskini hazırlarken fat32 olarak dosya sistemini ayarlamanız gerek. NTFS vs. denemeyin boşa. 2. olarak RUFUS yazılımında disk okuma düzenini GPT yani UEFI olarak seçtiğinizden emin olun. Son olarak BIOS ayarlarınızı değiştirmeden önce BIOS güncellemesi yapın tabi son sürüm BIOS ta değilseniz belki BIOS sorununuz vardır güncelleme sorunu çözecektir.

Ayrıca işe yaramaz ise bunlar BIOS ta CMS Suport ayarınızı Enable yapın ve Storage Boot Options Control kısmını Legacy ve UEFI olarak deneyin.

KS

İsco5034

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Birincisi format diskini hazırlarken fat32 olarak dosya sistemini ayarlamanız gerek. NTFS vs. denemeyin boşa. 2. olarak RUFUS yazılımında disk okuma düzenini GPT yani UEFI olarak seçtiğinizden emin olun. Son olarak BIOS ayarlarınızı değiştirmeden önce BIOS güncellemesi yapın tabi son sürüm BIOS ta değilseniz belki BIOS sorununuz vardır güncelleme sorunu çözecektir.
İlk başta başka güvenilir bir forumdan Windows 10 sürüm 2004 iso dosyasını indirdim. Boyut 4 GB'tan fazla olduğu için Rufus NTFS ile yazdı tek seçenek olarak. Boot ettim ve olmadı sonra secure boot ayarını disabled yapıp denedim yine olmadı. Daha sonrasında Windows aracı ile iso dosyasını indirdim onun boyutu 4 GB'tan az olduğu için FAT32 ile yazabildim. Eminim her seferinde defalarca kontrol ettim GPT ve UEFI seçiliydi. Biosum güncel değil. Daha önce bu anakartla bios güncellerken bioslar bozuldu ve servise gitti iade kararı çıktı aynı anakarttan aldım memnundum çünkü Vatan bilgisayardaki personele kurdurdum yeni anakart ile ve biosu onun güncellemesini söyledim. Biosu F10'a güncelledik Gigabyte'ın @bios uygulaması ile fakat sürüm F6 gözüküyordu. Ben sonradan kendim F22 sürümüne yükselttim. Bu anakart modelinin sorunlu olduğunu düşünüyorum şuan mesela biosta anakart modelim GA-AB350 Gaming 3 gözüküyor benim model GA-AB350M Gaming 3. Bu yüzden tekrar bioslara birşey olur diye güncellemeye korkuyorum fakat hala garantim varken deneyip garantiye göndermek mantıklı olacak gibi. Şimdi dediğim gibi bios ayarlarıyla uğraştım denedim hiçbir sonuç alamadım anlam veremiyorum olanlara.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
BIOS 'unuz eski sürüm şuan en güncel sürüm F50a olarak geçiyor siz F22 sürümdesiniz. Önce F40 sonra F50a sürümü kurun ve format işlemini tekrar deneyin. Ayrıca BIOS adınız GA-AB350 Gaming 3 ve GA-AB350M Gaming 3 olarak 2 isimde adlandırılmaz. Genelde M modeller yani ufak modeller diğer M takısı olmayan model ile aynıdır 2 farklı BIOS yazılmaması için 1 BIOS sürümünü hem M hem M olmayan için kullanır üreticiler yani sorun yok anakartınızda bu konuda.

KS

İsco5034

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
BIOS 'unuz eski sürüm şuan en güncel sürüm F50a olarak geçiyor siz F22 sürümdesiniz. Önce F40 sonra F50a sürümü kurun ve format işlemini tekrar deneyin. Ayrıca BIOS adınız GA-AB350 Gaming 3 ve GA-AB350M Gaming 3 olarak 2 isimde adlandırılmaz. Genelde M modeller yani ufak modeller diğer M takısı olmayan model ile aynıdır 2 farklı BIOS yazılmaması için 1 BIOS sürümünü hem M hem M olmayan için kullanır üreticiler yani sorun yok anakartınızda bu konuda.
Daha öncesinde son kez başka bir bellek ile başka bir bilgisayarda hazırlayacağım. Biosta anakart ismi ile ilgili olan sorunu şu yüzden söyledim. Youtube da ki bir videoda kendi anakartım ile igili bir video izledim ve bios ismi tam olarak gözüküyordu. (https://www.youtube.com/watch?v=pV_IvhQrnGY&t=163s  (2.43 dk da)). Bios güncelleme ile ilgilide notlarda uyarılar var ve EC FW güncellemesini yapmamızı söylüyor bir sürümde bunuda yapıp bilgisayarı patates olanları okudum. Her yerden tedirginim bu anakarta karşı.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
BIOS sürümüne göre pek çok şey değişebilir. Videodaki anakartın BIOS sürümü F22b sizin aynı BIOS sürümü ile ankart ismi farklıysa sorun var diyemem ama bir tuhaflık var olabilir. Ancak dediğim gibi BIOS eski sorununuzun kesin çözümünü BIOS güncellenmeden çözemeyiz. Ayrıca BIOS odaklı hiçbir sorun yaşamamak için önce https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b350 bu bağlantıdan AMD Chipset Drivers sürücünüzü kurun yeterli sonra önce F40 BIOS sonra F50a sürümü kuracaksınız. Başka bir şey yok kurmanız gereken yada bir ayar vs. yok korkmayın elektrik kesintisi gibi sistem aniden kesilmez ise BIOS kurulumunda hiçbir sorun olmaz.

KS

İsco5034

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
BIOS sürümüne göre pek çok şey değişebilir. Videodaki anakartın BIOS sürümü F22b sizin aynı BIOS sürümü ile ankart ismi farklıysa sorun var diyemem ama bir tuhaflık var olabilir. Ancak dediğim gibi BIOS eski sorununuzun kesin çözümünü BIOS güncellenmeden çözemeyiz. Ayrıca BIOS odaklı hiçbir sorun yaşamamak için önce https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b350 bu bağlantıdan AMD Chipset Drivers sürücünüzü kurun yeterli sonra önce F40 BIOS sonra F50a sürümü kuracaksınız. Başka bir şey yok kurmanız gereken yada bir ayar vs. yok korkmayın elektrik kesintisi gibi sistem aniden kesilmez ise BIOS kurulumunda hiçbir sorun olmaz.
Hocam EC FW güncellemesi 3. nesil ryzen işlemci kullanma ihtimalimi göz önüne alarak önemli birşey. Ben yarın başka bellekle başka bilgisayarda tekrar deneyeceğim olmadı bios güncelleme işine girişeceğim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
EC FW önemli bir şeyde sizin sorununuzun sebebi değil. Ben sorununuza odaklandım onun çözüm önerilerini yapıyorum. Yoksa biliyorum herhalde ne işe yarıyor. :)

KS

İsco5034

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
EC FW önemli bir şeyde sizin sorununuzun sebebi değil. Ben sorununuza odaklandım onun çözüm önerilerini yapıyorum. Yoksa biliyorum herhalde ne işe yarıyor. :)
Tamamdır gelişmelerden haberdar edeceğim yarın.

KS

İsco5034

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Hocam Storage boot option control ve Other PCI device ROM priority ayarlarının ikili tüm kombinasyonlarını denedim. Daha sonra biosu varsayılan ayara çevirip CSM support ayarını disabled yaptım ve secure boot ayarı geldi oda disabled seçiliydi öyle denedim buda olmadı. Aklımda kalan tek şey şuan secure boot enable olduğunda birşey değişirmi yani UEFI kurulum (FAT32) için secure boot enable olmak zorundamı. Ayrıca bu yaptığım yeni denemeler başka bir bilgisayarda hazırladığım başka bir bellek ile denendi.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Secure Boot ayarı ille enable olmak zorunda değil ki varsayılan olarak zaten disable olarak gelir ve BOOT sorunu olmaz. USB bellek Fat32 olmak zorunda oda ayrı bir konu. Ben size bir yöntem daha sunacağım ama bana facebook adresinden ulaşın. İşe yaramaz ise Gigabyte teknik desteğe mail atmanızı isteyeceğim.

KS

İsco5034

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Secure Boot ayarı ille enable olmak zorunda değil ki varsayılan olarak zaten disable olarak gelir ve BOOT sorunu olmaz. USB bellek Fat32 olmak zorunda oda ayrı bir konu. Ben size bir yöntem daha sunacağım ama bana facebook adresinden ulaşın. İşe yaramaz ise Gigabyte teknik desteğe mail atmanızı isteyeceğim.
Hocam yazdım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri