Kasma sorunu

laiyto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sistem özelliklerim iyi fakat istediğim verimi alamıyorum. Her oyunda bir kasma ve FPS düşüşü oluyor. Sürücüler güncel, format attım ve AMD Software ayarları ile uğraştım ama düzelme olmadı.

Sistemim;
AMD Ryzen 5 2600 CPU
8GB Ram
RX580 Ekran Kartı
B450M Anakart

CSGO oyununda 100FPS ve LOL 120FPS civarı alabiliyorum. Bu FPS değerlerini LOW ve Medium ayarlarda alıyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birincisi kasma oluyor demişsiniz ama FPS değerleriniz kasma olması için yüksek değerlerde. Kasma derken neden bahsediyorsunuz anlamadım.

İkincisi 8GB RAM bazı oyunlarda yetersiz kalıp eğer sınıra yaklaşırsa anlık FPS drop yaşatır. CSGO oyununda bu olmaz ama LOL oyununu pek bilmiyorum.

Üçüncüsü olarak işlemciniz tek çekirdek performansı olarak düşük bir işlemci. 1080p ayarlarda özellikle seçtiğiniz 2 oyun işlemcinin tek çekirdek performansına göre FPS verir. Birde siz ayarları ve çözünürülüğü ne kadar düşürürseniz işlemciniz o kadar yüke girer performans ekran kartından işlemciye aktarılır. Bunun olmaması için oyunu tam ekran 1080p de ve FPS aşırı düşmeden oynanabilecek en iyi ayarlarda oynamanızı tavsiye ederim.

KS

laiyto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
biosumu güncelledim fpsim arttı ama yine istediğim performansı vermiyor anlık fps droplar yiyorum csgoda karşıma rakip geldiği zaman çatışmaya başladığımız sırada drop giriyor ramdan dolayı olabilir mi ? Bir arkadaşım işlemcimin ramdan beslendiğni söylemişti ram yetersiz kalıyor olabilir mi hatta ram konusunda da konuşmuştuk sizinle

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
1 adet RAM 'in verdiği performans 2 adet RAM 'in verdiği performans ile aynı olmaz. 8 GB bile olsa 4+4 GB RAM 1 adet 8GB bellekten daha fazla performans verir. Birinci olasılık bu. CSGO oyununda 8GB RAM 'in yetersiz gelmesi olası değil. O oyun çok RAM tüketmiyor. MSI Afterburner ile bakın kullanımlarınıza oyun içinde. Tabi durum sadece performans için söylediklerim.

Drop yeme olayı bambaşka bir olay. Buna Windows veya donanım sürücü veya ayar sorunları, işlemci ve ekran kartı sıcaklığı, OC varsa doğru OC ayarlarının uygulanmamış olması, bozuk SSD yada HDD disk gibi pek çok şey sebep olabilir.

Size tavsiyelerim aşağıda.

• Windows güncel değilse güncelleyin.
  • Anakart çipset sürücünüz kurulu değilse kurun. AMD Support adresinden B450 çipsetini indirip kuracaksınız.
  • Windows güç ayarlarınızı yüksek performans ayarına alıp deneyin.
  • Belleğiniz anakartınızdaki tek bellek için takılması gereken sokete takılı mı kontrol edin. Eğer doğru sokette değilse anakart kitapçığından yada sitesindeki PDF kılavuzundan bakın ve doğru sokete takın. XMP açık ve kapalı deneyin.

KS

laiyto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ilk iki madde tamam son ikiyi deneyeceğim

bellek dediğiniz hdd veya ssd dimi

ram miş sanırım

KS

laiyto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ram yuvasını değiştirdim aynı sorun devam ediyor fps drop yiyorum

dediğin her şeyi yaptım hocam başka neyden dolayı olabilir

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Denenebilecek çoğu şeyi önermişim size ama hiçbirisi olumlu sonuç vermedi. Aklıma şuan için 2 şey geliyor. Birincisi disk arızası ki kronik bir sorun varsa anlaşılması çok zor olur. Diğeri ise Windows odaklı sorunlar ki onlarında anlaşılması zor.

İlk önce oyunun kurulu olduğu disk ile başlayalım. Eğer sistemde 2. bir disk varsa oyunu buraya kurup yada taşıyıp burada çalıştırın. Eğer 2. bir disk yoksa 8/16 GB bir USB belleğe kurabilirsiniz oyunu oda olur.

KS

laiyto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
farklı diske yükledim devam ediyor fps drop 

dropu rakiple karşılaştığım zaman veya hareket ettiğim zaman yiyorum haritadaki ayrıntıya göre değişiyor sanırım sabit durunca sıkıntı olmuyor sabit dururken 300-350 fps görüyorum fakat kımıldıyıp etrafa baktığımda veya rakiple karşı karşıya geldiğim zaman 130-150-180 bu civarlarda geziyor ve 300-350 fpsi filanda anlık görüyorum

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Vallahi bilemiyorum bir çok şey önerdim ama sonuç değişmedi. RAM diyeceğim ama sizin oynadığınız oyunlarda çok RAM tüketimi olması pek olası değil. MSI Afterburner ile CPU, GPU yüklerine frekans değerlerine ve sıcaklıklarına artı olarak RAM kullanımınıza ve FPS değerlerine oyun içinden bakın. Oyun içinde oynarken birkaç SS alın ki normal seyrinde ve Drop anında almaya çalışın ki değerleri karşılaştıralım. Bakalım bir sorun görebilecek miyiz.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemci kullanımız gayet normal ki zaten belli bir düzeyde kalmış hep. GPU kullanımınız çok değişken 20% ile 80% arası gidip gelmiş gibi duruyor. RAM kullanımı ise 5 ile 6.5GB arasında oynamış ki 8GB bellek var buda sorun olamaz. Ekran kartı sıcaklığı normal görünüyor işlemcinin sıcaklığını açmamışsınız o yüzden ona bir şey diyemeyeceğim. Anlık FPS düşüşlerine net bir şey söyleyemem bu resimlerden ama birkaç şey geliyor aklıma aşağıya yazıyorum onları.
  • Online tabanlı oyunlarda internet bağlantınızdaki bir sorun yada oyunun sunucularındaki bir sorun oyunda aldığınız FPS durumunu olumlu yada olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden size tavsiyem online tabanlı olmayan bir oyunda sorun yaşıyor musunuz kontrol edin.
  • Anakart , GPU ve Windows güncellemelerinizi kontrol edin. Daha önce söyledim mi bunu bilmiyorum ama güncel anakart BIOS 'u kullanmıyorsanız önce onu bir güncelleyin. Sonra DDU yazılımını indirin ve bu yazılım ile ekran kartı sürücünüzü kaldırıp güncel sürücüyü tekrar kurun sisteme. Windows güncellemeleriniz varsa yapın.
  • Sistemde virüs vs. olabilir. Sistemi iyi bir antivirüs yazılımı ile taratın. Bazen sistem kaynaklarını gereksiz yere anlık yüke sokan solucan vb. zararlılar olabiliyor sistemde. İyi bir antivirüs yazılımı ile tarama yapmak sorun var mı yok mu anlamanıza yarar. Kaspersky Total Security , Bittefender Total Security ve Malwarebytes yazılımlarını öneririm.
  • Bozuk disk bu yaşadığınız sorunlara sebep olabilir. Size tavsiyem deneme amaçlı oyunu başka bir diske kurun. Eğer başka bir disk yoksa harici bir disk veya USB bellek bile olur deneme yapmanız için.
  • Sistem kalıntıları veya arızalı Windows bu sorunlara yol açabilir. Bu sorunları çözmek için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz.
  1. @echo off
    del 
    /s /f /q "%userprofile%\Recent\"*.*
    del /s /f /q "C:\Windows\Prefetch\"*.*
    del /s /f /q "C:\Windows\Temp\"*.*
    del /s /f /q "%userprofile%\appdata\local\temp\"*.*
    exit

Bu temizleme işini birkaç yöntem yapabilirsiniz.
    1. yöntem : Not Defterini açın ve yukarıdaki kodları yazın yada kopyalayın. Daha sonra Dosya > Kaydet deyip Masaüstünü seçin ve Kayıt türü ayarını Tüm dosyalar yapın. Daha sonra dosyaya bir isim verin. Örneğin Reset.bat olabilir. Burada Reset dosya adı .bat dosya tipi oluyor. Daha sonra Kaydet deyin. Bu oluşan dosyayı masaüstünde bulup sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştıracaksınız. Siyah DOS ekranı açılacak temizleme işlemi tamamlanacak ve kapanacak. Eğer bir onay vs. isterse yada bir işlem çok uzun sürerse bir tuşa basıp geçebilirsiniz.
    2. yöntem : C:\Windows\Prefetch ve C:\Windows\Temp bu ve C:\Users\%username%\AppData\Local\Temp bu konumların içerisindeki her şeyi temizleyin. Silinmeyenler olursa şunu deneyebilirsiniz. Başlata CMD yazın ve Komut İstemini Yönetici Olarak Çalıştırın. Açılan siyah pencerede taskkill /f /im explorer.exe komutunu yazın ve ENTER tuşuna basın. Sonrasında del /s /f /q "C:\Windows\Prefetch\"*.* bu kodu yazın ve ENTER tuşuna basın. İşlem tamamlanınca bu del /s /f /q "C:\Windows\Temp\"*.* kodu yazın ve yine ENTER tuşuna basın. Son olarak del /s /f /q "C:\Users\%username%\AppData\Local\Temp\"*.* bu kodu yazın ve ENTER tuşuna basın. Sonrasında explorer.exe yazın ve ENTER tuşuna basın. Pencereyi kapatmak için exit yazıp ENTER tuşuna basın yada direkt pencereyi kapatın.
  2. Başlata CMD yazıp Komut İstemini Yönetici Olarak Çalıştırın. Daha sonra DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth komutunu girin ve ENTER tuşuna basıp işlemin tamamlanmasını bekleyin. Sonra aynı pencereye DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth komutunu girin ve ENTER tuşuna basın tekrar ve işlemin tamamlanmasını bekleyin. Sonra yine aynı pencereye DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutunu girin ENTER tuşuna basın ve işlemin tamamlanmasını bekleyin ve son olarak aynı pencereye SFC /scannow komutunu girip ENTER tuşuna basıp son olarak işlemin tamamlanmasını bekleyin ve tamamlanınca pencereleri kapatabilirsiniz. Sistemi yeniden başlatıp sorunu kontrol edin.

KS

laiyto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
@echo off
del /s /f /q "%userprofile%\Recent\"*.*
del /s /f /q "C:\Windows\Prefetch\"*.*
del /s /f /q "C:\Windows\Temp\"*.*
del /s /f /q "%userprofile%\appdata\local\temp\"*.*
exit

BUNLARI KOMUT İSTEMİNİNEMİ YAZICAM REİS

KS

laiyto

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
1-Reis ben bu başlığı açmadan önce pcye format atmıştım ondan önce oyunlarda yine istediğim fpsi alamıyordum singel oyunlarda 
2-Pc formatladıktan sonra anakart windows ve ekran kartını herşeyini güncelledim şuanda güncel.BİOS umu güncellediğimi söylemiştim daha önce fps artışı sağladı fakat bu seferde fps drop yiyorum.
3-Dediğin birini indirdim ve tarama yaptım hiç virus bulmadı 
4-Disk önerisini önceden söylemiştin reis onuda denemiştim o da olmadı

ugur.gozaydin' Alıntı:
Sizin için daha detaylı düzenleme yaptım.

cmd yerinemi yazıcam yani o kodları kral anlamadım

bide format attığım için ddu ile silip baştan yüklememe gerek varmıdır ekran kartı driverını

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri