M.2 SSD Sıcaklıkları Kasa Sıcaklığını Etkiler Mi?

Shivers

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
Selam Arkadaşlar,

Sistemde üç adet RGB M.2 SSD mevcut. Bunlar RGB oldukları için soğutma bloklarını kullanmıyorum. Bu durumda hem RGB olması ve soğutma bloklarını kullanmamam sebebiyle sıcaklıkları 65 derecelerin üstlerinde oluyor.

3080 strix kartımın sıcaklığı şu an hava 25 derece olmasına rağmen oyunda en düşük 80 derecede çalışıyor. Uzun süredir süregelen bir sıcaklık sorunum var. Bunun içi kasa değiştirmiştim ama sanırım sorunun kaynağı bu.

C diski ekran kartının üzerinde yer alan SSD ve o kısmın hava sirkülasyonu daha rahat olduğu için o 5 ile 15 derece arasında daha serin çalışıyor. Ama aşağıdaki iki M.2 SSD ekran kartının sıcaklığına maruz kaldıkları için daha sıcak çalışmaktalar. Aynı şekilde ekran kartı da onlardan gelen yüksek sıcaklıklar sebebiyle yüksek sıcaklıkta çalışıyor.

Şu an diskleri sökmek için müsait değilim ama sizce denemeli miyim? Sıcaklığın sebebi bu olabilir mi?

Ekli dosyalar

• ssd.png
    ssd.png
    101.3 KB · Görüntüleme: 44
  • 301002434_3281600312128910_9115472825631897810_n.jpg
    301002434_3281600312128910_9115472825631897810_n.jpg
    186.6 KB · Görüntüleme: 43
Moderatörün son düzenlenenleri:

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
Ekran kartı sıcaklığının sebebi o değil , kasanızın genel fotosunu atar mısınız , fan yönlerine vb bakalım.

KS

Shivers

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
Ekran kartı sıcaklığının sebebi o değil , kasanızın genel fotosunu atar mısınız , fan yönlerine vb bakalım.
O zaman ya fanlar çöp, ya da arka kapaktaki kabloların dağınık olmasından mı bilmiyorum. 3080 strix bu kadar sıcak olmamalı. İşlemcim 11700k sıvı soğutma Xigmatek aurora 360mm ve sıcaklık 75+ derecelerde. İşlemci soğutucuyu değiştireceğim sorun soğutucuda biliyorum kalitesiz soğutucu ama ekran kartını anlayamadım. SSD fikri bana mantıklı gelmişti.

Ekli dosyalar

• 298999896_491527222815858_8648932085044871712_n.jpg
    298999896_491527222815858_8648932085044871712_n.jpg
    187.5 KB · Görüntüleme: 30

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
Bak şimdi
1-11700k gbi bir işlemci için 75 dereceler normal .
2- o RGB sleve lerin üstünden geçirme sıvı soğutucunun borularını , düzlük yaratmak pompaya sorun yaratır.
3- SSD ısı artışı yapmaz ama , o sslerin ömrü yok onu söyleyeyim . O sıcaklıklarda ssdler uzun süre sağlıklı çalışmaz .
Fanların sitesinden teknik verilerini paylaş fanların iyi mi kötü mü söyleyelim.

KS

Shivers

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
Bak şimdi
1-11700k gbi bir işlemci için 75 dereceler normal .
2- o RGB sleve lerin üstünden geçirme sıvı soğutucunun borularını , düzlük yaratmak pompaya sorun yaratır.
3- SSD ısı artışı yapmaz ama , o sslerin ömrü yok onu söyleyeyim . O sıcaklıklarda ssdler uzun süre sağlıklı çalışmaz .
Fanların sitesinden teknik verilerini paylaş fanların iyi mi kötü mü söyleyelim.
https://www.xigmatek.com/product_detail.php?item=222 AT120 olanlar hocam. 75 derece size söylediğim en minimum sıcaklıklar. Havanın 35-40 derece olduğu zamanlarda sıcaklıklar 85 derecenin üzerine çıkıyordu. Peki sıvı soğutma borusunu nerden geçirebilirim ki?

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
1.68 statik basıncı var normal sayılır hatta birçok fandan iyi bile .
Silikon kalitesi , voltaj bunlar hep etken . SSD ile alakasınyok .
Fotoğraf daki gibi düz ilerlememeli o borular , 24 pinin önüne al . Kavisli ilerlesin.

KS

Shivers

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
1.68 statik basıncı var normal sayılır hatta birçok fandan iyi bile .
Silikon kalitesi , voltaj bunlar hep etken . SSD ile alakasınyok .
Fotoğraf daki gibi düz ilerlememeli o borular , 24 pinin önüne al . Kavisli ilerlesin.
Nasıl yani hocam 24 pin kablonun önü derken altından mı geçireyim yoksa radyatörü üstten öne mi alayım anlamadım.

White Ravens

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,169
Sıcaklığın sebebi bu olabilir mi?
Bana göre cevap muhtemelen evet. Bu modelin RGB olayı zaten sorunluydu. Isınma sorunu yaratıyor.
Direkt olarak boarda yapıştırıyorsun. Yanlış hatırlamıyorsam Technopat'ta görmüştüm. -- ( Doğru hatırlıyormuşum, video linki burada )
Bulunduğu konum ise kasa içinde en düşük hava akışının olduğu yer olduğundan, normale göre daha sıcak çalışması normal.
Birbirinin aynısı 3 SSD olmasına rağmen, üsttekinin daha serin çalışıyor olmasının sebebi de hava akışı/sıcaklığı farkındandır diye düşünüyorum.
Eğer elinizde boşta herhangi bir fan var ise, SSD'leri sökmeden önce kasanın alt tarafına takın ve bileşenlerdeki sıcaklık değişimini kontrol edin derim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Selam Arkadaşlar,

Sistemde üç adet RGB M.2 SSD mevcut. Bunlar RGB oldukları için soğutma bloklarını kullanmıyorum. Bu durumda hem RGB olması ve soğutma bloklarını kullanmamam sebebiyle sıcaklıkları 65 derecelerin üstlerinde oluyor.

3080 strix kartımın sıcaklığı şu an hava 25 derece olmasına rağmen oyunda en düşük 80 derecede çalışıyor. Uzun süredir süregelen bir sıcaklık sorunum var. Bunun içi kasa değiştirmiştim ama sanırım sorunun kaynağı bu.

C diski ekran kartının üzerinde yer alan SSD ve o kısmın hava sirkülasyonu daha rahat olduğu için o 5 ile 15 derece arasında daha serin çalışıyor. Ama aşağıdaki iki M.2 SSD ekran kartının sıcaklığına maruz kaldıkları için daha sıcak çalışmaktalar. Aynı şekilde ekran kartı da onlardan gelen yüksek sıcaklıklar sebebiyle yüksek sıcaklıkta çalışıyor.

Şu an diskleri sökmek için müsait değilim ama sizce denemeli miyim? Sıcaklığın sebebi bu olabilir mi?

M.2 diskiniz S40G modeli üzerindeki RGB yapı sebebiyle diğer soğutuculu M.2 disklerden daha sıcak çalışıyor. Sebebi o M.2 disk üzerindeki yapı metal ısı dağıtmaya yönelik bir parça değil. Üstelik birde RGB olduğu için LED odaklı ekstra bir ısı var M.2 disk üzerinde. Yani ürün çık olsun diye termal dizayndan vaz geçilmiş bir diskiniz var.

Size tavsiyem ekran kartı altında olan M.2 disklere fan yönlendirme ile daha serin çalışmak için bir ortam hazırlayabilirsiniz. Kasa fanlarınız yüksek CFM değerine sahip değillerse veya havayı fazla dağıtan bir kanat yapısına sahiplerse değiştirmenizi öneririm.

KS

Shivers

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
M.2 diskiniz S40G modeli üzerindeki RGB yapı sebebiyle diğer soğutuculu M.2 disklerden daha sıcak çalışıyor. Sebebi o M.2 disk üzerindeki yapı metal ısı dağıtmaya yönelik bir parça değil. Üstelik birde RGB olduğu için LED odaklı ekstra bir ısı var M.2 disk üzerinde. Yani ürün çık olsun diye termal dizayndan vaz geçilmiş bir diskiniz var.

Size tavsiyem ekran kartı altında olan M.2 disklere fan yönlendirme ile daha serin çalışmak için bir ortam hazırlayabilirsiniz. Kasa fanlarınız yüksek CFM değerine sahip değillerse veya havayı fazla dağıtan bir kanat yapısına sahiplerse değiştirmenizi öneririm.
Yani hocam kasamda fanları konumlandırabileceğim farklı bir yer bulunmuyor. Disklerin iki tanesi 500er GB diğeri 1TB. 1TB olanı tutacağım diğer ikisini söküp oraya soğutma bloklarını monte ederim. RGB ne aldıysam zararını gördüm. Her şeyin olduğu gibi bunun da fazlası zarar oldu. İlk önce 10 fanlı cam Xigmatek kasamı sattım, ardından sırf aynı fan olsun diye aldığım Xigmatek sıvı soğutmamın yetersiz olduğunu gördüm, şimdi de bu SSD'ler sorun oldu. Sleeve kablolar da bir miktar sıcaklık yayıyor. Onları da salmalı mıyım?

KS

Shivers

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
Bana göre cevap muhtemelen evet. Bu modelin RGB olayı zaten sorunluydu. Isınma sorunu yaratıyor.
Direkt olarak boarda yapıştırıyorsun. Yanlış hatırlamıyorsam Technopat'ta görmüştüm. -- ( Doğru hatırlıyormuşum, video linki burada )
Bulunduğu konum ise kasa içinde en düşük hava akışının olduğu yer olduğundan, normale göre daha sıcak çalışması normal.
Birbirinin aynısı 3 SSD olmasına rağmen, üsttekinin daha serin çalışıyor olmasının sebebi de hava akışı/sıcaklığı farkındandır diye düşünüyorum.
Eğer elinizde boşta herhangi bir fan var ise, SSD'leri sökmeden önce kasanın alt tarafına takın ve bileşenlerdeki sıcaklık değişimini kontrol edin derim.
SSD'lerden bir tanesini tutup diğer ikisini satacağım galiba hocam. RGB'nin bokunu çıkardık sonuçlarına maddi olarak katlanacağız.

White Ravens

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,169
SSD'lerden bir tanesini tutup diğer ikisini satacağım galiba hocam. RGB'nin bokunu çıkardık sonuçlarına maddi olarak katlanacağız.
Buna gerek yok. SSD'lerin üzerindeki parçayı sökebilirsiniz.
Direkt olarak M2'nin üzerine yapıştırılmış halde. Söktüğünüzde bile bir nebze faydası olacaktır.
1662159205471.png
1662159216825.png

1662159239744.png

KS

Shivers

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5

Buna gerek yok. SSD'lerin üzerindeki parçayı sökebilirsiniz.
Direkt olarak M2'nin üzerine yapıştırılmış halde. Söktüğünüzde bile bir nebze faydası olacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 6320Ekli dosyayı görüntüle 6321
Ekli dosyayı görüntüle 6322
Bunu elle sökersem bir deformasyon ya da hasar oluşmaz mı? Yoksa tak çıkar kıvamında rahatça sökülür mü?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Yani hocam kasamda fanları konumlandırabileceğim farklı bir yer bulunmuyor. Disklerin iki tanesi 500er GB diğeri 1TB. 1TB olanı tutacağım diğer ikisini söküp oraya soğutma bloklarını monte ederim. RGB ne aldıysam zararını gördüm. Her şeyin olduğu gibi bunun da fazlası zarar oldu. İlk önce 10 fanlı cam Xigmatek kasamı sattım, ardından sırf aynı fan olsun diye aldığım Xigmatek sıvı soğutmamın yetersiz olduğunu gördüm, şimdi de bu SSD'ler sorun oldu. Sleeve kablolar da bir miktar sıcaklık yayıyor. Onları da salmalı mıyım?
Anakartınız kendi M.2 soğutucusunu kullanın. Ekstra masraf yapmadan sadece böyle çözülebilir.

White Ravens

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,169
Rog strix z590-e anakart.
Eğer masrafa girmek istemezseniz, yapışkanı söktükten sonra anakartınızın soğutma bloklarını kullanabilirsiniz.
1662159800088.png

Eğer bütçe konusunda sıkıntı yaşamıyorum derseniz, harici olarak M2 soğutma blokları da alabilirsiniz.
Bunların bazıları pasif (düz)
1662160025150.png
1662160057844.png

Bazıları RGB,
1662159990161.png
1662160100377.png

Bazıları ise aktif soğutma (Fan) barındırıyor.
1662159943194.png
1662159878812.png

Tamamen sizin tercihinize kalmış. Hangisini seçerseniz seçin, şu an olduğundan daha iyi olacağı kesin.

KS

Shivers

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
5
Eğer masrafa girmek istemezseniz, yapışkanı söktükten sonra anakartınızın soğutma bloklarını kullanabilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 6323

Eğer bütçe konusunda sıkıntı yaşamıyorum derseniz, harici olarak M2 soğutma blokları da alabilirsiniz.
Bunların bazıları pasif (düz)
Ekli dosyayı görüntüle 6327Ekli dosyayı görüntüle 6328
Bazıları RGB,
Ekli dosyayı görüntüle 6326Ekli dosyayı görüntüle 6329
Bazıları ise aktif soğutma (Fan) barındırıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 6325Ekli dosyayı görüntüle 6324

Tamamen sizin tercihinize kalmış. Hangisini seçerseniz seçin, şu an olduğundan daha iyi olacağı kesin.
Soğutma bloğunun altındaki şeffaf bir bant var sanırım söküp takarsınız dediğiniz kısım orası. RGB kısmı söküp ardından bloğu takıp sıcaklıklara bir bakacağım. Yetersiz bulmam durumunda bu ürünlerden birini tercih edebilirim hocam teşekkür ederim.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri