Oyunlarda Mavi Ekran Sorunu

VValtieL

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Merhaba oyun oynarken mavi ekran hatasıyla sık sık karşılaşıyorum ve bu yüzden oyun oynayamıyorum özellikle PUBG oyununda karşıma çıkıyor önceden sadece oyunun başında verirken artık her 5 dakikada veriyor oynayamaz hale geldi. CS GO da test ettim onda bir sıkıntı çıkmadı. Verdiği mavi ekran hataları;

Unexpected Store Exception
Kernel Data Inpage Error

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Unexpected Store Exception bu ilk hatanın sebepleri aşağıda.

1. Disk hatası ama SSD kullanıyorsanız sadece teknik bir hatadır bunu format atmadan anlayamazsınız. HDD ise muhtemelen diskinizde bir hata yada Bad Sector var. https://www.hdtune.com/ bu yazılımı indirip Error Scan taraması yapın yavaş tarama olmalı hızlı tarama kutusu işaretli olmasın ve işlem bitince Healt sekmesinin ve bu tarama sonucunun SS görüntülerini paylaşın.
  2. Erkan kartı sürücüsü hatası bu aşamada aşağıdaki yazılım ile E.Kartınızı kaldırıp güncel sürücüyü indirip tekrar kurulum yapın.
    Program Linkihttps://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    Video Anlatımhttps://www.youtube.com/watch?v=MpLFWWkoXt4
  3. Windows hataları ki bu biraz karışık en kolay yol direkt format atmak ama onarım deneyebilirsiniz. CMD (Komut İstemini) Yönetici Olarak çalıştırın. Başlat size yardımcı olur bu konuda. Daha sonrasında açılan siyah ekrana sfc /scannow yazıp ENTER 'a basın ve işlemin tamamlanmasını bekleyin. Bir hata taraması yapacak ve onarım deneyecek.
  4. Antivirüs kaynaklı bir hata ki dosya sisteminden bir veya bir kaç dosyayı karantina altına almış yada silmiş olabilir. Bu aşamada antivirüs yazılımını devre dışı bırakıp deneyin.
Bunlar ilk hatanın çözümleri.

Kernel Data Inpage Error bu ikinci hatada daha çok Windows kaynaklı bir hata ve çözüm önerileri aşağıda.

1. CMD (Komut İstemini) Yönetici Olarak çalıştırınBaşlat size yardımcı olur bu konuda. Daha sonrasında açılan siyah ekrana chkdsk C: /f /r yazıp ENTER 'a basın ve işlemin tamamlanmasını bekleyin.
  2. RAM hatası ki bunun taraması uzun sürebiliyor. RAM Arıza Tespiti bu linkten anlatım yaptığım belgeyi indirip gerekli testi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu işlemler sonucunda en başta denemeniz gereken şey ilk 2 test ve sonuç olumsuz çıkarsa bu testlerde daha sonrasında bence Windows 'a format atın ve öyle deneyin.

KS

VValtieL

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
Formatı denemiştim ama olmamıştı. Sadece C sürücüsüne atmıştım ama.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
By Bugra' Alıntı:
Formatı denemiştim ama olmamıştı. Sadece C sürücüsüne atmıştım ama.

Tamam demek ki Windows sorunu değil o zaman önerdiğim donanım taramalarını yapın. Okudunuz değil mi, yazdıkları mı? Onları yapmanız gerek HDD ve RAM için önerdikleri mi ve Ekran Kartı sürücüsü olayını.

KS

VValtieL

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
RAM yapabilmek için flash bellek yok maalesef onu en sona bırakacağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Diğerlerini deneyip sonucu bildirirsiniz. RAM olayını da dediğim yazılım ile bir şekilde test etmeye çalışın. Windows içindede RAM arıza aracı var bu önerdiğim yazılım kadar iyi değil ama denemekte fayda var.

Windows RAM testi,

1. RUN yani Çalıştır aracına yada Başlata mdsched.exe yazıp uygulamayı çalıştırın.
  2. Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle deyip bekleyin.
  3. Windows kapanacak ve sistem Mavi yada Siyah bir ekranda RAM testi gerçekleştirecek. Bu test süresi RAM miktarına göre uzun sürebilir. Test bitiminden sonucu gösterecek ki eğer kaçırırsanız bu sonuca Windows üzerinden bakabilirsiniz.
  4. Windows üzerinden sonuca bakmak için Olay Görüntüleyicisi aracını açın. Başlata sağ tıklayıp yada direkt Başlata yazıp çalıştırabilirsiniz.
  5. Açılan pencerede Windows Günlükleri altında Sistemi seçip orta kısımdaki girdilerden testi yaptığınız tarihe kayıtlı MemoryDiagnostics-Results sonucunu arayın tıklayın ve alt kısımda sonucun açıklamasına bakın SS atabilirsiniz bu sonuç kısmını.

HakanKorkz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Mavi ekran artık benim yaşantımın bir parçası oldu aynı sorun ve problemden bende müzdaripim kısacası ben oyun oynamam oynasam da oyun oynamasam da mavi ekran hatası alıyorum film seyrederken video izlerken sadece tarayıcı dahi açık olsa pc mavi ekrana düşer aynı yöntemleri uygulasam çözüm olur mu?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
By Bugra' Alıntı:

Evet Windows bir hata bulmamış %50 ihtimal halen daha mevcut dediğim yazılım daha detaylı test ediyor onuda denemenizi tavsiye ediyorum RAM olasılığını bu şekilde tamamen kaldırabiliriz. HDD ve Ekran Kartı sürücüsü + diğer dediklerimi de kontrol edin.

HakanKorkz' Alıntı:
Mavi ekran artık benim yaşantımın bir parçası oldu aynı sorun ve problemden bende müzdaripim kısacası ben oyun oynamam oynasam da oyun oynamasam da mavi ekran hatası alıyorum film seyrederken video izlerken sadece tarayıcı dahi açık olsa pc mavi ekrana düşer aynı yöntemleri uygulasam çözüm olur mu?

Sorunu tespit etmek için önerilerim onları deneyip sonuçları paylaşırsanız kendinize ait bir konu açıp bu konu sahibi farklı buradan ilerlemek olmaz sonuçlara göre değerlendirme yaparız.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
By Bugra' Alıntı:
SSD ve HDD ikisini de taradım ve bir hata çıkmadı.

Tarama sonucunu paylaşır mısınız. SSD ye tarama yapmayın dedim size başta. SSD 'ye tarama yapılmaz. HDD nizin Error Scan taramasın sonucu ve Healt kısmının sonucu gerek. Birde https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/ bu yazılımı indirip açın ve HDD seçili iken alt taraftaki bilgilerin tamamını SS olarak paylaşın.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
By Bugra' Alıntı:

Diskinizde bozuk sektör yok ama eşiğe yaklaşmışsınız. Healt kısmında Reallocated Sector Count sayınız eşik sayınız 200 ve en kötü değerinizde 200 ki eşiğe dayanmış bu birde en yüksek değerini 140 buda sınıra bayağı yaklaşmış. Yani ani bir sectör hatası olasılığınız çok yüksek mavi ekran sorunlarına bunlar neden olur. Zaten format denediğiniz halde bunların olması buna işaret.

Bence ilk deneyeceğiniz şey başka bir disk ile ki sorunlu olmayan bir disk ile sistemi kullanmayı deneyin.

KS

VValtieL

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
3
ugur.gozaydin' Alıntı:
By Bugra' Alıntı:

Diskinizde bozuk sektör yok ama eşiğe yaklaşmışsınız. Healt kısmında Reallocated Sector Count sayınız eşik sayınız 200 ve en kötü değerinizde 200 ki eşiğe dayanmış bu birde en yüksek değerini 140 buda sınıra bayağı yaklaşmış. Yani ani bir sectör hatası olasılığınız çok yüksek mavi ekran sorunlarına bunlar neden olur. Zaten format denediğiniz halde bunların olması buna işaret.

Bence ilk deneyeceğiniz şey başka bir disk ile ki sorunlu olmayan bir disk ile sistemi kullanmayı deneyin.

HDD kablosunu çıkarıp SSD ile deneyim mi acaba? Oyunu SSD ye kurup.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sistemin SSD üzerinde mi çalışıyor HDD 'mi. Eğer SSD üzerinde çalışıyorsa bu verdiğiniz tarama HDD 'ye ait yani oyunu HDD 'den alıp HDD bağlantısını sistemden söküp SSD ile çalıştırırsanız sonuçları o şekilde değerlendiririz.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Eğer SSD üzerinde çalışıyorsa bu verdiğiniz tarama HDD 'ye ait yani oyunu HDD 'den alıp HDD bağlantısını sistemden söküp SSD ile çalıştırırsanız sonuçları o şekilde değerlendiririz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri