Parçalarını Ayrı Ayrı Topladığım Sistem İçin Görüş Talebi

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi günler. Bilgisayar toplama işine tamamen yabancı biri olarak gözü kararttım ve en az 10 senedir kafamın arkasında bir masaüstü sistem toplamak olduğundan ve şu an maddi durumum buna imkân da tanıdığından bir çılgınlık yapıp parçaların siparişlerini farklı günlere yayarak verdim. Ekran kartı doğal olarak en sıkıntılı kısım, onu şimdilik sona bıraktım ancak büyük ihtimalle alacağım kart Asus TUF 3070 OC olacak. Bu deli dehşet piyasada benim de kafamda bir süre işlemcimin dahili ekran kartıyla idare etmek var. Halihazırda zaten bir Asus Rog oyuncu laptopum olduğu için sıkıntı olmayacağını düşünüyorum.

Bu forumdaki tecrübeli kişilerden ekran kartı hariç topladığım parçalar hakkında varsa seçtiğim parçalar özelinde veya nedeniyle alternatifini sunan görüşler almak isterim. Teşekkürler.

Kasa - MSI Quietude 100S (1799 TL)

Anakart - ASUS TUF Gaming Z690-Plus Wifi D4 (4999 TL)

İşlemci - Intel i9-12900K (8053 TL)

İşlemci Sıvı Soğutucu - Arctic Liquid Freezer II 360mm (1470 TL)

SSD - Silicon Power US70 PCIe Gen 4 M.2 1000GB (1519 TL)

RAM - Kingston Fury Beast 8 gb DDR4 3600 Mhz CL17 KF436C17BB/8 (555 x2)

PSU - ASUS Rog Strix 850G White Gundam PSU 850W (2680 TL)

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,417
Cvp: Topladığım sistem nasıl? i9-12900K / RTX 3070

Selamlar,

Aramıza hoş geldiniz. Kalıcı olmanız dileğiyle hocam. Sistem özelliklerine göz attığımda i9-12900K gibi tepe noktası işlemci için RTX 3080 ekran kartı eş değer niteliğinde tam birbirini tamamlayan komponentler diyebilirim. Bir problem olur mu? Tabii ki hayır. Yine CPU ve GPU performansınız birbirini rahat tamamlayacaktır.

• Anakart modeliniz ASUS TUF serisinin en baba modellerinden. Memnun kalırsınız. Ancak DDR4 RAM slotlarına sahip. Bu kadar üst segmentte acaba DDR5 zorlasak diyorum ne dersiniz?
• SSD olarak alternatifler o fiyat bandında çok. Ancak okuma yazma hızı olarak bu fiyatta PCI-Gen4 bandında Silicon Power'dan başka ürün de yok. O yüzden değiştirmeyiniz.
• RAM tercihiniz 16GB olarak belirlenmiş yine DDR4 bandında ve 3600MHz. Eğer DDR5 seçecek olursanız, böyle bir sistemde daha iyi bir yatırım olabilir. Bütçe çıkmazsa, alternatif RAM modelleri önereceğim.
• 12900K Turbo TDP ile 245W civarına çıkıyor. RTX 3070 ekran kartı da 220W civarı tüketiyor. Seçtiğiniz PSU modeli de gayet "bilinçli" bir şekilde eklenmiş. Rahatlıkla yetecektir.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
Cvp: Parçalarını ayrı ayrı topladığım sistem için görüş talebi

Bütçeniz çok fazla . Hayırlı olsun tek tek ele alayım parçalarınızı.
Kasa; Uyguna almışsınız , metali çok kaliteli hissiyat bırakan kaliteli bir kasa. 1 adet fanla gelmesi kötü, ön tarafa 3 adet 120 lik kaliteli fan takarsanız bileşen sıcaklıklarınızı düşürecektir . (geçen hafta vatanda incelemiştim).
Anakart; İyi bir anakart tercih etmişsiniz fakat bu bütçede keşke ddr 5 e geçiş yapsaydınız (ben sizin yerinizde olsam ddr 5 e geçiş yapardım ) dipnot olarak ekleyeyim 12900 ddr5 i en verimli kullanan işlemci ve ddr4 ile beklediğiniz performansı muhtemelen alamayacaksınız.
İşlemci; Diyecek söz yok zaten . Muhteşem tek kelimeyle fakat bunun yanında dehşet güç tüketiyor.
Ssd; Bütçeden kısmadan 980 pro gibi bir ssd almanızı öneriridim. Aldığınız ssd kötü değil tabiki fakat en tepe kurarken sistemi keşke o da Tier S sınıfta olsun isterdim. 
Ram; Kötü tercih , lütfen iade edip en az Samsung çipli Trident Z lere yönelin . (bu ram ile işlemcinizden yüzde 10 kısmışsınız) hatta en az 32 olsun diyeceğim ddr 5 fiyatına gelecek.
Psu; Gayet kaliteli bir psu tek sorunu fiyatı , çok çok pahalı . 
Ekran kartı için de söylenecek söz yok , 2. el uygun düşürmeye çalışın bence çok çok pahalılar öteki türlü , ama sistem bir 3080 istemiyor değil onu da belirteyim.

Eksik olarak gördüğüm işlemci soğutucu, 360 lık bir sıvı soğutucu tercih edip 3 adet de ekstra fan alıp in out yapabilirsiniz kasanızın ön paneline . 
Özetleyecek olursak alacağınız sıvı soğutma ve konumu hayati önem taşıyor işlemciniz için , ve iade seçeneğiniz varsa anakartı ve ramleri ddr5 yapmanız sizin yararınıza olur . (fiyat olarak ciddi bir fark yok ama performans olarak ciddi fark var aralarında.) Ddr4 32 gb 4400 mhz fiyatı neredeyse ddr5 32 gb 5800 mhz ile aynı fiyat.

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: Parçalarını Ayrı Ayrı Topladığım Sistem İçin Görüş Talebi

ugur.gozaydin' Alıntı:
Sistemde hiçbir sorun yok gayet kaliteli bileşenlerden oluşuyor. Benim bir alternatif önerim yok aslında ama PSU bana fazla pahalı geldi. FSP Hydro G Pro HG2-1000 1000W 80+ Gold - 2.629 TL benzer fiyata bu ürün alınabilir.

Teşekkür ederim yorumunuz için.

FSP'nin iyi bir marka olduğunu okudum, ancak sanırım sizin paylaştığınız 1000W olanın aynı seri 850W olanı için kötü denebilecek inceleme gördüm: https://www.tomshardware.com/reviews/fsp-hydro-g-pro-850w-power-supply,6228-4.html

Ben Rog Strix PSU sipariş ederken çok pahalı olduğunun farkındaydım ancak araştırınca kaliteli bir Seasonic üretimi olması ve Gamersnexus'un şu incelemesi çok etkili oldu:

https://www.youtube.com/watch?v=ftF8V6Di84s

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
BatuhanKLC' Alıntı:
Kasa; Uyguna almışsınız , metali çok kaliteli hissiyat bırakan kaliteli bir kasa. 1 adet fanla gelmesi kötü, ön tarafa 3 adet 120 lik kaliteli fan takarsanız bileşen sıcaklıklarınızı düşürecektir . (geçen hafta vatanda incelemiştim).
Anakart; İyi bir anakart tercih etmişsiniz fakat bu bütçede keşke ddr 5 e geçiş yapsaydınız (ben sizin yerinizde olsam ddr 5 e geçiş yapardım ) dipnot olarak ekleyeyim 12900 ddr5 i en verimli kullanan işlemci ve ddr4 ile beklediğiniz performansı muhtemelen alamayacaksınız.
İşlemci; Diyecek söz yok zaten . Muhteşem tek kelimeyle fakat bunun yanında dehşet güç tüketiyor.
Ssd; Bütçeden kısmadan 980 pro gibi bir ssd almanızı öneriridim. Aldığınız ssd kötü değil tabiki fakat en tepe kurarken sistemi keşke o da Tier S sınıfta olsun isterdim. 
Ram; Kötü tercih , lütfen iade edip en az Samsung çipli Trident Z lere yönelin . (bu ram ile işlemcinizden yüzde 10 kısmışsınız) hatta en az 32 olsun diyeceğim ddr 5 fiyatına gelecek.
Ekran kartı için de söylenecek söz yok , 2. el uygun düşürmeye çalışın bence çok çok pahalılar öteki türlü , ama sistem bir 3080 istemiyor değil onu da belirteyim.

Eksik olarak gördüğüm işlemci soğutucu, 360 lık bir sıvı soğutucu tercih edip 3 adet de ekstra fan alıp in out yapabilirsiniz kasanızın ön paneline . 
Özetleyecek olursak alacağınız sıvı soğutma ve konumu hayati önem taşıyor işlemciniz için , ve iade seçeneğiniz varsa anakartı ve ramleri ddr5 yapmanız sizin yararınıza olur . (fiyat olarak ciddi bir fark yok ama performans olarak ciddi fark var aralarında.) Ddr4 32 gb 4400 mhz fiyatı neredeyse ddr5 32 gb 5800 mhz ile aynı fiyat.

DDR5 sistemi bende mantıklı buluyorum ama 22K bütçeye 12900K ile pek olası değil diğer bileşenlere dokunmadan. Ancak 12700K tercihi yapılıp DDR5 sisteme geçilebilir. 12700K işlemcisi de çok başarılı bir işlemci ki daha az TDP değerinin olması da başka bir artı. Aralarında devasa oyun performansı farkları yok hatta OC potansiyelleri açısından TDP dizaynına bakarsak 12900K işlemcisinden daha iyi sonuçlar alınıyor.

SSD için seninle aynı görüşe sahip değilim. Bütçem olsa bile 980 PRO tercihi yapmazdım. Özellikleri istediği fiyata göre uygun değil bence. US70 bu konuda F/P oranını oldukça yukarıda tutan bir disk. Zaten US70 1TB ile 980 PRO 1TB diskin yabancı kaynak incelemelerine bakarsan benzer puanlar verildiğini görürsün. US70 yerine alternatif alınacaksa 980 PRO yerine başka modeller tercih edilmeli bence. Mesela Seagate 520/530 modelleri olabilir.

RAM içinde pek görüşte sayılmam seninle. Samsung çipli bellek seçilmesi gerekmiyor ille de ama modeli daha iyi seçilebilirdi belleğin. Ben bu sisteme 4000MHz altında bellek takmazdım ki oda maksimum CL18 olurdu DDR4 için konuşuyorum. Oda olmadı 3600MHz CL14 takardım.

PSU fazla pahalı evet seninle aynı görüşteyim. 1000W FPS GOLD ürünü alınıyor o paraya ki FSP markasından bahsediyoruz burada. Piyasadaki en iyi PSU üreticilerinden birisi kendisi.

@"BatuhanKLC" Sanırım yine bir tartışma konusu başlattım. :D

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: Topladığım sistem nasıl? i9-12900K / RTX 3070

OceanLaB' Alıntı:
Selamlar,

Aramıza hoş geldiniz. Kalıcı olmanız dileğiyle hocam. Sistem özelliklerine göz attığımda i9-12900K gibi tepe noktası işlemci için RTX 3080 ekran kartı eş değer niteliğinde tam birbirini tamamlayan komponentler diyebilirim. Bir problem olur mu? Tabii ki hayır. Yine CPU ve GPU performansınız birbirini rahat tamamlayacaktır.

• Anakart modeliniz ASUS TUF serisinin en baba modellerinden. Memnun kalırsınız. Ancak DDR4 RAM slotlarına sahip. Bu kadar üst segmentte acaba DDR5 zorlasak diyorum ne dersiniz?
• SSD olarak alternatifler o fiyat bandında çok. Ancak okuma yazma hızı olarak bu fiyatta PCI-Gen4 bandında Silicon Power'dan başka ürün de yok. O yüzden değiştirmeyiniz.
• RAM tercihiniz 16GB olarak belirlenmiş yine DDR4 bandında ve 3600MHz. Eğer DDR5 seçecek olursanız, böyle bir sistemde daha iyi bir yatırım olabilir. Bütçe çıkmazsa, alternatif RAM modelleri önereceğim.
• 12900K Turbo TDP ile 245W civarına çıkıyor. RTX 3070 ekran kartı da 220W civarı tüketiyor. Seçtiğiniz PSU modeli de gayet "bilinçli" bir şekilde eklenmiş. Rahatlıkla yetecektir.

Teşekkür ederim.

Sizin bir altınızdaki yorumda da DDR5 konusu sorulduğu için ortak cevap vermek istedim. Açıkçası ben bu sistemi toplamak için yola çıkarken kafamda en iyisinin en iyisi parçaları toplamak gibi bir şey yoktu, ve seçtiğim parçalara bakınca öyle görünmeyebilir ama hâlâ da yok.

Benim asıl amaçladığım şey bu döviz krizinin olduğu piyasada tamamen dövize endeksli bilgisayar parçalarımı bir şekilde piyasadan uyguna temin ederek 12. nesil Intel bir sistem kurmaktı. Bir hafta sabah akşam fiyat ve parça takibi yaptım. Kafamda 12400f 12500 12600 modelleri vardı, i7 bile düşünmüyordum açıkçası ancak i9 12900K hariç diğer bütün işlemcileri piyasa fiyatının üzerine bulabildiğimden böyle bir tercih yaptım. Açıkçası bu nedenle de i9'un gücünü sonuna kadar kullanıp kullanmama konusunu pek de kafama takmamaya çalışıyorum.

Neden Z690 D5 değil de D4 anakart tercih ettiğime gelirsek kaliteli D5 anakart modelleri 6-7 bin ve hatta asıl gerçekten iyi olanlar 10 bin üzerinde olduğu ve daha da önemlisi şu anda DDR5 ramlerin emekleme aşamasında olmaları nedeniyle 4-5 sene içerisinde anakartı ve ramleri DDR5'e geçirmek ihtimaline kapı açarak şu an için olgunlaşmış ve oturmuş DDR4 tercih ettim. 4-5 sene içerisinde CL değerleri oldukça düşük DDR5 ram'ler piyasada olacaktır ve şu anda yüksek gecikmeli ramlere servet gömmek istemedim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Unbeknownst' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:
Sistemde hiçbir sorun yok gayet kaliteli bileşenlerden oluşuyor. Benim bir alternatif önerim yok aslında ama PSU bana fazla pahalı geldi. FSP Hydro G Pro HG2-1000 1000W 80+ Gold - 2.629 TL benzer fiyata bu ürün alınabilir.

Teşekkür ederim yorumunuz için.

FSP'nin iyi bir marka olduğunu okudum, ancak sanırım sizin paylaştığınız 1000W olanın aynı seri 850W olanı için kötü denebilecek inceleme gördüm: https://www.tomshardware.com/reviews/fsp-hydro-g-pro-850w-power-supply,6228-4.html

Ben Rog Strix PSU sipariş ederken çok pahalı olduğunun farkındaydım ancak araştırınca kaliteli bir Seasonic üretimi olması ve Gamersnexus'un şu incelemesi çok etkili oldu:

https://www.youtube.com/watch?v=ftF8V6Di84s

PSU incelemesi yapan yabancı kaynaklar her şeyini inceliyorlar. Genel toplamda inceledikleri her şey standart ve üst düzey kullanıcılarının çoğunu ilgilendirmeyen şeyler. 3V ve 5V güçlerden puan kesiyorlar bence bu şaka gibi bir şey. Güncel bir sistemde ki güncelden kastım en az 5 sene 3V ve 5V güç kullanan bileşen kalmadı sistemde. Her şey 12V gücüyle çalışıyor. Fan sesi genelde diğer kısılan puanlardan birisi. Son olarak birde kablo AWG gücünden puan kırılıyor buna bir şey demiyorum bundan puan kırılabilir. Yani özetle bu bahsettiğimiz PSU ürününü ben ilk çıkığından beri en baba sistemlerden olabilecek en zayıf sistemlere kadar önerdim ve daha tek şikayet almadım. Ürün kötü değil yani. İncelemelere takılmayın.

Zaten almışsınız ben iade edin demiyorum zaten sadece daha fazla gücü kaliteden ödün vermenden alabilirdiniz dedim. H.olsun sistem bunu yazmayı unutmuşum. :)

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: Parçalarını ayrı ayrı topladığım sistem için görüş talebi

BatuhanKLC' Alıntı:

DDR5 konusunu bir önceki mesajımda açıklamaya çalıştım. SSD konusunda elimde 4 ay önce Hepsiburada'dan 1700 TL'ye almış olduğum 1 TB 980 Pro mevcut. Sistem oturduğunda laptoptan çıkarıp masaüstüne geçirmeyi planlıyorum. Zaten ben yıllardır iki ayrı SSD ile çalıştığımdan her şekilde ikinci bir SSD takacağım. Yalnız bu 980 pro son 3 aydır falan bilgisayarda rastgele kilitlenmelere yol açıyor (Laptopu en az 10 formatlayarak ve diğer bütün ihtimalleri aylar içerisinde tek tek eledim, geriye bir tek SSD kaldı. Yaşadığım sorunla ilgili 1000 üzerinde kullanıcının aynı sorunu yaşadığını belirttiği şu başlığı buldum ama bana çözüm sunamadı: https://www.drivereasy.com/knowledge/solved-windows-10-freezes-locks-up-randomly-easily/), pek memnun kalmadım açıkçası. Laptopta Gen 3 slotta, PC'de Gen 4 slotta da aynı şey devam ederse garantiye vermem gerekiyor. Laptop ikinci SSD'm olan 970 Evo Plus çok daha sorunsuz çalışmıştı zamanında C sürücü iken.

RAM markası kalitesi konusunda açıkçası okyanusta boğulmak üzereyken en son bir karar verip bunu aldım. Aşağıda ugur.gozaydin'ın yorumuna katılıyorum ve hızı 4000 ve üzerine doğru ittirerek düşük CL'li ve fiyatı da abartı olmayan modellere bakabilirdim ancak şu aşamada elimdeki parçaları nihayet kurabilmek ve sistemi açıp deneyebilmek ilk önceliğim.

Daha soğutucumu bugün sipariş ettiğim için en az 2 gün daha beklemem gerekiyor ve ayrıca kasa kurma konusu gözümde giderek çok fazla büyümeye başladı, bakalım altından tek başıma ve izlediğim videolar yardımıyla kalkabilecek miyim? :at:

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Cvp: Parçalarını Ayrı Ayrı Topladığım Sistem İçin Görüş Talebi

Kasa toplama konusunda size video konferans yöntemiyle Discord üzerinden yardım edebilirim. İsterseniz bana DC üzerinden ulaşabilirsiniz.

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Kasa toplama konusunda size video konferans yöntemiyle Discord üzerinden yardım edebilirim. İsterseniz bana DC üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ne kadar teşekkür etsem az, çok sağ olun. Dün size Discord'dan arkadaş isteği göndermiştim, nickim bu forumdakiyle aynı.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Unbeknownst' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

Ne kadar teşekkür etsem az, çok sağ olun. Dün size Discord'dan arkadaş isteği göndermiştim, nickim bu forumdakiyle aynı.

Eyvallah, isteğinizi kabul ettim. Bir sıkıntı olursa oradan da yazabilirsiniz.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757

Ankara içindeyseniz beraber de toplayabiliriz , 2 mizin de müsait olduğu bir zaman . Şimdi Uğur'a cevap vericem  :cool:  Tartışıcaz ki forumda kullanıcı asıl bilgiyi bulacak bro . Keyifli tartışmaları seviyorum.

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

BatuhanKLC' Alıntı:
Ankara içindeyseniz beraber de toplayabiliriz , 2 mizin de müsait olduğu bir zaman . Şimdi Uğur'a cevap vericem  :cool:  Tartışıcaz ki forumda kullanıcı asıl bilgiyi bulacak bro . Keyifli tartışmaları seviyorum.

Çok teşekkür ederim. Maalesef Ağrı'dayım ve bu sistemi götürüp toplaması için emanet edeceğim güvenilir ve tecrübeli bir bilgisayarcı da yok buralarda. İş başa düşüyor. Aslında başta heveslenmiştim de nihayet kendi elimle pc toplayacağım için ama iş yavaşça gerçeğe döndükçe gözümde giderek büyüyor ve yanlış bir şeyler yapıp bir şeyleri berbat edip sonra da aylarca nerede ne hata yaptım onu düzeltmek zorunda kalmaktan korkuyorum. Şu 980 Pro SSD'de yaşadığım sorun zaten ağzımda yeterince kötü bir tat bıraktı.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
BatuhanKLC' Alıntı:

Eyvallah, bekliyorum. :D

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
ugur.gozaydin' Alıntı:
BatuhanKLC' Alıntı:

Psu; Gayet kaliteli bir psu tek sorunu fiyatı , çok çok pahalı.

DDR5 sistemi bende mantıklı buluyorum ama 22K bütçeye 12900K ile pek olası değil diğer bileşenlere dokunmadan. Ancak 12700K tercihi yapılıp DDR5 sisteme geçilebilir. 12700K işlemcisi de çok başarılı bir işlemci ki daha az TDP değerinin olması da başka bir artı. Aralarında devasa oyun performansı farkları yok hatta OC potansiyelleri açısından TDP dizaynına bakarsak 12900K işlemcisinden daha iyi sonuçlar alınıyor.

SSD için seninle aynı görüşe sahip değilim. Bütçem olsa bile 980 PRO tercihi yapmazdım. Özellikleri istediği fiyata göre uygun değil bence. US70 bu konuda F/P oranını oldukça yukarıda tutan bir disk. Zaten US70 1TB ile 980 PRO 1TB diskin yabancı kaynak incelemelerine bakarsan benzer puanlar verildiğini görürsün. US70 yerine alternatif alınacaksa 980 PRO yerine başka modeller tercih edilmeli bence. Mesela Seagate 520/530 modelleri olabilir.

RAM içinde pek görüşte sayılmam seninle. Samsung çipli bellek seçilmesi gerekmiyor ille de ama modeli daha iyi seçilebilirdi belleğin. Ben bu sisteme 4000MHz altında bellek takmazdım ki oda maksimum CL18 olurdu DDR4 için konuşuyorum. Oda olmadı 3600MHz CL14 takardım.

PSU fazla pahalı evet seninle aynı görüşteyim. 1000W FPS GOLD ürünü alınıyor o paraya ki FSP markasından bahsediyoruz burada. Piyasadaki en iyi PSU üreticilerinden birisi kendisi.

Şimdi aynı anakartın ki yeterli bir anakart ddr5 sistemi yanında mouse ve ekipmanını tanıttan 400 lira geri dönüşle 5.500-400- mouse ile alınabiliyor . https://www.sinerji.gen.tr/asus-tuf-gaming-z690-plus-6000mhz-oc-rgb-m2-1700p-atx-anakart-p-42201 (Link de bıraktım)

Yani anakart fiyatımız aynı , şimdi ramlere geçiyorum;

Bu ram 4500 TL bu civarlarda geziyor: https://www.amazon.com.tr/G-Skill-Trident-DDR4-4400MHz-CL19-26-26-46-2x16GB/dp/B094Y69PSH/

bu ram ise geçtiğimiz hafta 6900 TL idi itopyada. Yani aradaki fark sadece 2400 TL ki eğer anakartı tanıtmamışsa veya mouse hediyesiz almışsa ardaki fark 1500 TL: https://www.itopya.com/gskill-32gb-...0mhz-cl40-ddr5-135v-siyah-dual-kit-ram_u16672

Biz 2400TL'den gidelim daha net olsun.

2400 TL için ddr5 yongalı ki geleceğe dönük çok daha iyi bir tercih , çok uzun yıllar anakartı değiştirmesine de gerek yok hatta hiç değiştirmesin diyelim. artısı da şu andan itibaren yüzde 15 performans artışı(16 gb şu anki ram üzerinden performans artışını yazdım) . Yani biz 2400 TL ile  hem güncel , hem geleceğe dönük hem de %15 daha performanslı bir sistem toplamış olduk.

Samsung çipli olması bence ddr4 4000 mhz ve üstünde önemli çünkü cas ve alt gecikmeleri dengeleri çok değiştiriyor bro , tecrübeyle sabit . (tecrübe amd üzerinde)

Ssd konusunda ben ssd yi kötülemedim yanlış anlaşılmasın. Siliconpower yurtdışında deli gibi satılan marka. feedback çok yoğun. Kaliteli bir marka. Ama gen 4 diyince 4000-4500 yazma okuma çok alt seviye kalıyor , Gen 3 ile bir farkı kalmıyor.

Ama fiyatı da göz önünde bulundurduğumuzda gayet alınabilir. Bir de o izlediğin muhtemel testlerde anlık saatlik ve günlük yük bindiriyorlar. Mesela o testlerin hiçbirisinde 970 evo 500 gb nın normal kullanımda ve iyi bir hava akışa sahip kasada 45 derecenin altına inmediğini söylemezler ama bende var ben 48 in altını görmüyorum mesela. Ssd sadece iops , okuma , yazmadan ibaret değil bence, kullanım ömrü , garantisi , desteği , yazılımı. Her şeyin çok önemi var bence.

Bu arada mld m2 için bir video düşünüyorum vaktim olursa içerik çıkaracağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
BatuhanKLC' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

Şimdi aynı anakartın ki yeterli bir anakart ddr5 sistemi yanında mouse ve ekipmanını tanıttan 400 lira geri dönüşle 5.500-400- mouse ile alınabiliyor . https://www.sinerji.gen.tr/asus-tuf-gaming-z690-plus-6000mhz-oc-rgb-m2-1700p-atx-anakart-p-42201 (Link de bıraktım)

Yani anakart fiyatımız aynı , şimdi ramlere geçiyorum;

Bu ram 4500 TL bu civarlarda geziyor: https://www.amazon.com.tr/G-Skill-Trident-DDR4-4400MHz-CL19-26-26-46-2x16GB/dp/B094Y69PSH/

bu ram ise geçtiğimiz hafta 6900 TL idi itopyada. Yani aradaki fark sadece 2400 TL ki eğer anakartı tanıtmamışsa veya mouse hediyesiz almışsa ardaki fark 1500 TL: https://www.itopya.com/gskill-32gb-...0mhz-cl40-ddr5-135v-siyah-dual-kit-ram_u16672

Biz 2400TL'den gidelim daha net olsun.

2400 TL için ddr5 yongalı ki geleceğe dönük çok daha iyi bir tercih , çok uzun yıllar anakartı değiştirmesine de gerek yok hatta hiç değiştirmesin diyelim. artısı da şu andan itibaren yüzde 15 performans artışı(16 gb şu anki ram üzerinden performans artışını yazdım) . Yani biz 2400 TL ile  hem güncel , hem geleceğe dönük hem de %15 daha performanslı bir sistem toplamış olduk.

Samsung çipli olması bence ddr4 4000 mhz ve üstünde önemli çünkü cas ve alt gecikmeleri dengeleri çok değiştiriyor bro , tecrübeyle sabit . (tecrübe amd üzerinde)

Ssd konusunda ben ssd yi kötülemedim yanlış anlaşılmasın. Siliconpower yurtdışında deli gibi satılan marka. feedback çok yoğun. Kaliteli bir marka. Ama gen 4 diyince 4000-4500 yazma okuma çok alt seviye kalıyor , Gen 3 ile bir farkı kalmıyor.

Ama fiyatı da göz önünde bulundurduğumuzda gayet alınabilir. Bir de o izlediğin muhtemel testlerde anlık saatlik ve günlük yük bindiriyorlar. Mesela o testlerin hiçbirisinde 970 evo 500 gb nın normal kullanımda ve iyi bir hava akışa sahip kasada 45 derecenin altına inmediğini söylemezler ama bende var ben 48 in altını görmüyorum mesela. Ssd sadece iops , okuma , yazmadan ibaret değil bence, kullanım ömrü , garantisi , desteği , yazılımı. Her şeyin çok önemi var bence.

Bu arada mld m2 için bir video düşünüyorum vaktim olursa içerik çıkaracağım.
DDR5 için seninle aynı görüşteyim zaten ona niye takıldın @"BatuhanKLC" :) Ben sadece burası 21K küsür yapıyor aynı fiyata DDR5 zor dedim. Arada ki 2500 TL farkı verebiliyorsa kullanıcı kesinlikle seninle aynı düşünüyorum.

Samsung çipli belleklerin AMD sistemlerde daha stabil çalıştığını bende biliyorum ama şart değil. Birde burada INTEL yongasını konuşuyoruz aradaki farkı göz ardı etmemek gerek. Alt CL değerlerinin farkını bende biliyorum ama zaten dedim Samsung yongası olmasa bile daha iyi bir model seçilebilirdi bellekte. Kingston markasının en girişinden bir model seçilmiş.

SSD konusunda kötü bir şey dedin demedim ama 980 PRO ile US70 arasında kalırsam Okuma/Yazma hızı için Samsung almam ben. Bir marka düşün ki bellek yongalarına o kadar az güveniyor ki TBW ömrünü o kadar fazla kısıyor. US70 1TB modeli 1800TBW yazım ömrü garantisi sunarken 980 PRO 1TB modeli 600TBW yazım ömrü sunuyor. TBW değeri garantisi önemli. Diskin 5 yıl garantisi içinde 600 TBW yi geçersen disk garanti dışı kalıyor. Ne kadar yüksek o kadar iyi yani. Bu yüzden 980 PRO yerine farklı modeller seçilebilir demiştim bende. İkimizde birbirimizi yanlış anladık burada sanırım :D

MLD diski için sende bir video bende bekliyorum. Hazır kullanıyorsun bir inceleme videosu gelmeli bence. Marka hakkında ne yerli ne yabancı adam gibi kaynak yok. İçerisindeki yongalar, TBW , IOPS ve MTBF değerleri hakkında bilgileri en azından sendeki model için paylaşırsan iyi olur. En azından öneri listeme MLD markasını alabilirim belki incelemenden sonra.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757

Aynı fikirde olmamıza sevindim , zaten hep böyle başlayıp aynı fikirde sonuç buluyoruz . Sadece ssd konusunda markaların genel olarak hiçbir markanın TBW değerine güvenmiyorum , güvenmemek de lazım olduğunu düşünüyorum . Çok kullanıcı var ilk çıkan sorunlu A200 m2 yonga ssdlerde TBW doldurmadan garanti dışı bırakıldığı söylenen mesela. Hatta bence iyi bile yapmış Samsung düşük göstererek.
Liste yaptım içerik için , 4-5. sırada var merak etme MLD  .
@"Unbeknownst"  yaşadığın sorun gen 3 de çalıştırman ve yüksek ısı kaynaklı muhtemelen. Ssd portu işlemci soğutucusu ya da bakır borulara yakınsa normal sorunun eğer gen 4 de de yaşarsan garantiye gönderebilirsin .
Eğer 3070 için oyun testi izlemek istersen imzadaki youtube kanalım üzerinden bakabilirsin .  :cool:  Reklamımı da yaptım kaçtım.  :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
BatuhanKLC' Alıntı:
Aynı fikirde olmamıza sevindim , zaten hep böyle başlayıp aynı fikirde sonuç buluyoruz . Sadece ssd konusunda markaların genel olarak hiçbir markanın TBW değerine güvenmiyorum , güvenmemek de lazım olduğunu düşünüyorum . Çok kullanıcı var ilk çıkan sorunlu A200 m2 yonga ssdlerde TBW doldurmadan garanti dışı bırakıldığı söylenen mesela. Hatta bence iyi bile yapmış Samsung düşük göstererek.
Liste yaptım içerik için , 4-5. sırada var merak etme MLD  .
@"Unbeknownst"  yaşadığın sorun gen 3 de çalıştırman ve yüksek ısı kaynaklı muhtemelen. Ssd portu işlemci soğutucusu ya da bakır borulara yakınsa normal sorunun eğer gen 4 de de yaşarsan garantiye gönderebilirsin .
Eğer 3070 için oyun testi izlemek istersen imzadaki youtube kanalım üzerinden bakabilirsin .  :cool:  Reklamımı da yaptım kaçtım.  :)

Güncelde TBW değerinde bu söylediklerini yaşayan hiçbir kullanıcı veya bu sorunu yaşatan marka görmedim. Ben diske çok veri yazıyorum 600 TBW değeri bence çok düşük bir değer. 2 yılda ben diske 400 TBW veri yazmışım ki öyle iş filanda yapmıyorum. Sadece yüksek dosya boyutlu oyunlar yüzünden böyle. O yüzden söylediğin güncelde doğru sayılmaz. Daha geçen aylarda diskimi garanti dışı bıraktılar TBW değerini aştığım için ki markası bilindik büyük firmalardan birisiydi. O yüzden TBW değeri her zaman dikkat edilmesi gereken değerlerden birisidir. Yasal hakkını bile kullanabilirsin mahkeme yoluyla firma özelinde. Size sattığı bilgiler şartlar belli sonuçta.

ibrahimunaLife

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
348

Beynim çorba oldu. Çok fazla bilgi çok fazla ince detay var. Eskiden seçenekler ve kriterler kısıtlıydı. Al istediğin parçayı tak çalıştır kullandı. Benim de yeni bir bilgisayar alma niyetim var ama hevesim giderek azalıyor. Bunun en büyük etkeni korkular galiba. Ya sistem uyumlu olmazsa ya aldığım parçadan daha uygun fiyata daha iyi performans veren alternatifi varsa gibi gibi... @"Unbeknownst" sana çok çok kolay gelsin. Umarım işin sonunda yüzün güler bilgisayarın keyfini çıkartırsın :)

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri