Ryzen 5 2600 ısınma sorunu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Pubg oynarken 2 saat kadar süre ile   73 derece oluyor neden acaba

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
73 derece civarı kendi soğutucusu için normal değerler. Bir sorun yok ama sıcaklıkları belki bir ihtimal BIOS üzerinden işlemcinin voltajını düşürerek bir miktar azaltabilirsiniz. Eğer işe yaramaz ise 200 TL civarına bir kule tipi hava soğutma almanız gerekiyor.

KS

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
kaça düşüreyim mesela

fps düşüşü olur mu

KS

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
hocam aida64 ile ölçtüğümde 56 fln geliyor,

hangisi doğru ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Belli bir rakamı yoktur ufak ufak düşürüp her düşürdüğünüzde sistemi açıp test etmeniz gerek hem performans testi hem sıcaklık testi hemde işlemcinin o voltaj ile çıkabildiği frekans seviyesinde düşüklük var mı bunun testi. Bunların sonuçlarına göre düşebildiğiniz kadar düşeceksiniz taki işlemci afallamaya başladığı zaman sınırınız o olur.

Örneğin işlemci şuan 1.3V güç ile çalışıyor siz bunu 1.25V yapıp deneyin eğer sorun yoksa performansı ve ulaşabildiği maksimum frekans seviyesinde tekrar düşüreceksiniz 1.2V yapın eğer sorun olursa 1.22 yapın gibi gibi değişir. Her işlemci anakart ve soğutucuda sonuçlar farklı olur. Hatta aynı işlemci , anakart ve soğutucu ile bile farklı sonuçlar alırsınız bu yüzden belli bir seviye yok şu kadar inebilirsiniz gibi.

Performans testi için işlemlerden önce Cinebench R20 yazılımında Tek Çekirdek (Single Core) ve Çok Çekirdek (Multi Core) testi yapıp sonuçları kaydedeceksiniz. HWMonitör yazılımı ile Tek çekirdek testinde ve Çok çekirdek testinde işlemcinin çıkabildiği maksimum frekans seviyelerini kontrol edeceksiniz bunları da kaydedeceksiniz. Tabi aynı şekilde sıcaklıklarıda test edeceksiniz. Sonra bir işkence testi yazılımı ile işlemciyi 10 dk. yeterli olur teste sokacaksınız ki uzun süreli çalışmalarda işlemci sisteme sorun yaratıyor mu bunu anlamak için. Aida64 veya Prime95 olur. Genelde sorun olduğunda mavi ekran alırsınız.

Bu testleri her voltaj düşürdüğünüzde test edip işlemcinin minimum inebildiği voltaj seviyesini bulacaksınız.

Dediğim gibi biraz uğraştırıcı bir olay.

HWMonitör yazılımı genel tüm bilgileri izlemek için doğru sonuçları size verir.

KS

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
peki bu şekilde çalışması sıkıntı olur mu

ya da bir kule tipi soğutma şart mı

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kule tipi soğutma sizi pek çok işlemden kurtarır. Ayrıca işlemcinin 80 derece üzerine çok çıkmadığı sürece bu şekilde çalışmasında bir sorun yok ama sıcaklık işlemcinin ömrünü belirler. İşlemciler çok üzün ömürlüdürler ama düşük sıcaklıklar ömürlerini katlar yani sorun yok ama yinede ben olsam ya kule tipi soğutma alırdım yada voltaj ayarı çözümü ile sıcaklıkları yük altında maks. 70 derece civarı olacak şekilde ayarlamaya çalışırdım.

KS

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
peki bana corsair carbide spec deltaya sığacak bir soğutucu önerir misiniz ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Hava Soğutma

1. Dark Freezer X126 120mm ARGB - 256,44 TL
  2. Zalman CNPS9X Optima 120mm - 254,37 TL
Bu 2 üründe kaliteli soğutma sağlayan soğutuculardır işinizi fazlasıyla görür işlemciyi serin tutar.

Daha iyisini isterseniz sıvı soğutma alabilirsiniz.
  1. THERMALTAKE Water 3.0 Perfomer - 369.34 TL
  2. Akasa Venom A10 - 388,10 TL
  3. COOLER MASTER MasterLiquid Lite 120 - 396.51 TL
  4. Deep Cool Gammaxx L120 RGB - 405,12 TL
  5. COOLER MASTER ML240L RGB - 453,38 TL ( Bu ürün indirimde şuan 240mm ve fiyatı çok iyi eğer çok az daha çıkarsanız iyi bir soğutucu almış olursunuz. )

KS

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam almışken güzel bir oc yapabileceğimiz bir sıvı soğutma alalım

Birde son soğutma gayet iyi duruyor ama kasama sığar mı

KS

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam son attığınız sıvı soğutmayı alıcam ama kurulum yapabilir miyim bilemedim acaba size kolay bir şekilde ulaşmamın yolu var mı sizden çok yardım alıyorumda. Discord steam telefon numarası falan

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Facebook üzerinden yazarsınız yorumlarımın altında bağlantım var. Ben size anlatırım kolay bir işlem dert etmeyin.

KS

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
peki kasama sığarmı birde anakartıma kasam corsair spec delta anakart b450 gaming plus max

KS

Yusuf Kaçar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yani bizim aldigimizla olur mu ne kadar olur

15 20 FPS artar mı
Ya da anakartın gaming mode ile 350mhz yeter mi

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bakın fazla ezberden konuşuyorsunuz 240mm olan son attığım indirimdeki ürünü alacaksınız diye anladım eğer doğruysa OC yapılabilir ama OC işe şans işi ne kadar çıkabileceğinizi bilemezsiniz OC potansiyeli işlemciden işlemciye anakarttan anakarta değişir. Aynı işlemci ve anakarttan 2 adet olsun fark etmez iki işlemcide farklı seviyelerde OC olur işlemciler aynı model olsa bile aynı düzeyde OC olamazlar şans meselesi yani. FPS artışı OC düzeyine bağlı artar bir oran verilmez şu kadar artar diye. Ezberi yok bu işin dene gör işidir.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Gaming mod filan açmayın otomatik rastgele OC yapar o tavsiye ettiğim bir şey değil. Sıvı soğutmayı alıp takınca Manuel el ile OC yapacaksınız.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri