Ryzen 5 5600x Isınma Problemi

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Arkadaşlar Merhaba,

İşlemci valorant ta full hd en yüksek ayarlarda çok fazla oyun süresi geçmeden 80 derecelere geliyor hatta ara ara drop yiyorum sistemi yeni kurdum w11 temiz kurulum ve driverleri yükledim. Soğutucumun modeli Dark Freezer X124 12cm (Kule Tipi) montajını kendim yaptım termal macun olarak ise Xigmatek PTI-G3606 kullandım fakat bu macunu tahminen yaklaşık 4 sene önce almıştım kapağı kapalıydı fakat akışkanlığı iyiydi acaba diyorum özelliğini yitirmiş olabilir mi ? Duruma göre ilk önce ya termal macun yenileyeceğim yada bir sıvı soğutma alacağım. Fakat kafama takılan şu bazı testler izledim yine valorant üzerinden gittim stock soğutucuyla bile 70 i geçmiyor testlerde nerdeyse sorunum macun kaynaklı olabilir mi ?

Sistemin diğer bileşenleri :

Anakart : MSI B550M MAG MORTAR WİFİ
Ram : Gskill Ripjaws 4000 Mhz 2*8 16 Gb cl 18
Ekran Kartı: Sapphire NITRO+ AMD RX 6700 XT
Cpu Soğutucu : Dark Freezer X124 12cm (Kule Tipi)
Psu : Aerocool 600 Wat 80 Plus
Kasa : 5 Fanlı Dark N10 Mesh Kasa

Son düzenleme:

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bu işlemci için X124 çok iyi bir seçim değil ama sıcaklıklar biraz abartı yine de. Macunda çok iyi sayılmaz ki 4 sene uzun bir süre oda sorundur yüksek ihtimalle. Macun yenilemesi işe yarayabilir ama iyi bir ürünle değiştirilmeli. Birde eğer soğutucuyu değiştirme kararı alırsanız çok daha iyi bir öneri yapabilirim size ama ortalama 800 ile 1100 TL cebinizden çıkar bilginiz olsun. Ayrıca macun + anakart BIOS üzerinden işlemciye Undervolt işlemi uygularsanız büyük ihtimalle fazla masraf yapmadan uzun vadede idare eder bir sonuç alırsınız.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Bu işlemci için X124 çok iyi bir seçim değil ama sıcaklıklar biraz abartı yine de. Macunda çok iyi sayılmaz ki 4 sene uzun bir süre oda sorundur yüksek ihtimalle. Macun yenilemesi işe yarayabilir ama iyi bir ürünle değiştirilmeli. Birde eğer soğutucuyu değiştirme kararı alırsanız çok daha iyi bir öneri yapabilirim size ama ortalama 800 ile 1100 TL cebinizden çıkar bilginiz olsun. Ayrıca macun + anakart BIOS üzerinden işlemciye Undervolt işlemi uygularsanız büyük ihtimalle fazla masraf yapmadan uzun vadede idare eder bir sonuç alırsınız.
Ayrı ayrı olarak hem macun hemde soğutucu önerinizi alabilirim hocam, eğer kendimi ayarlayabilirsem direk soğutucuyu alırım şayet olmaz ise ilk etapta tavsiye edeceğiniz macunu bir denerim ?

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Undervolt hakkında pek bilgi sahibi değilim açıkcası eğer basit bir işlem ise ilgili kaynaklardan izleyerek gerçekleştirebilirim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Undervolt hakkında pek bilgi sahibi değilim açıkcası eğer basit bir işlem ise ilgili kaynaklardan izleyerek gerçekleştirebilirim.
Undervolt işlemi anakartın işlemcinize verdiği otomatik voltaj değeri üzerinden -eksi yönde deneme yanılmayla performanstan taviz vermeden ne kadar aşağı bir voltajla çalışabildiğiniz bulup o değeri uygulamak üzerine bir sıra işlem. Ne kadar az güç çekerek çalışırsa işlemci performanstan taviz vermeden o kadar az ısınır. Kendimden örnek vermem gerekirse ki ben eski bir sistem kullanıyorum ama anakart 1.273V veriyor otomatikte işlemciye ama ben 0.948V ile çalıştırıyorum işlemcimi. Daha az ısı ve stabil performans kaybı vs. yok.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Undervolt işlemi anakartın işlemcinize verdiği otomatik voltaj değeri üzerinden -eksi yönde deneme yanılmayla performanstan taviz vermeden ne kadar aşağı bir voltajla çalışabildiğiniz bulup o değeri uygulamak üzerine bir sıra işlem. Ne kadar az güç çekerek çalışırsa işlemci performanstan taviz vermeden o kadar az ısınır. Kendimden örnek vermem gerekirse ki ben eski bir sistem kullanıyorum ama anakart 1.273V veriyor otomatikte işlemciye ama ben 0.948V ile çalıştırıyorum işlemcimi. Daha az ısı ve stabil performans kaybı vs. yok.
Anladım hocam biraz kurcalıyacağız o zaman peki voltaj düşürdükçe performansını nasıl test edebilirim sıkıntı varmı yok mu diye ? Ayrıca birde Arctic Mx-4 şu termal macun nasıldır, araştırmalarımda çok adını duydum ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Anladım hocam biraz kurcalıyacağız o zaman peki voltaj düşürdükçe performansını nasıl test edebilirim sıkıntı varmı yok mu diye ? Ayrıca birde Arctic Mx-4 şu termal macun nasıldır, araştırmalarımda çok adını duydum ?
MX-4 macunundan daha iyi önerdiklerim kontrol ettim ona göre önerdim zaten.

Cinebench R23 ile işlemcinizin şuan ki puanlarını alın ve voltaj düşürünce puanları tekrar test yapıp karşılaştırın. HWinfo yazılımıyla kontrol edersiniz frekans ve sıcaklık konusunu. Birde en son her şey tamam diyelim inebildiğiniz yere kadar indiniz sınırı buldunuz ki bu sınır mavi ekran hatası vs. ile size kendisini belli eder, o saatten sonra stabilite testi yapacaksınız OCCT yazılımını öneririm bunun için. Yazılımdan CPU testi yapın en az 15dk. sürsün.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Tamamdır hocam macun geldiğinde dedikleriniz uygulayacağım çok teşekkürler.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Konu aktif kalacak sonucu buradan yazarsınız. İyi akşamlar diliyorum şimdilik...
Hocam tekrar merhaba, macunu değiştirdim sizin önerdiğiniz Noctua'nın teslim tarihi çok uzundu bende bunu aldım. (Arctic MX-4 2020 ) Ürün orjinal kontrol ettim işlemciye uyguladım fakat kıvamı bayağı çamurumsuydu öteki zalman 4 senelik olmasına nazaran daha akışkandı velhasıl kelam aıd64 de 13 dk test aptım maximum 78 dereceyi gördü ama diğer macuna göre daha geç ısındı fakat 10 dk doom oynadım işlemci 80 81 arası geziyor. Bu durum normal mi bakıyorum stock soğutucuyla bu değerleri görmüyorlar. Voltaj işlemini henüz yapmadım. Başka bir problem olabilir mi acaba ? Bios güncel en son beta olmayan sürümü kurdum.

Syqex

Bilgisayar Uzmanı
Bilgisayar Uzmanı
Tepki
5,235
Soğutucunuz stok olmamasına rağmen değiştiniz macun ile 81 derece sıcaklık fazla. Problem nedir kesin bilemem ama termal macun kıvamının çamur gibi olmaması gerekiyor galiba.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Soğutucunuz stok olmamasına rağmen değiştiniz macun ile 81 derece sıcaklık fazla. Problem nedir kesin bilemem ama termal macun kıvamının çamur gibi olmaması gerekiyor galiba.
Bende anlamadım önceki macunu ıslak mendil sonrası kuru mendil yardımıyla temizledim, fakat termal macun gerçekten çamur kıvamındaydı sürerken aşırı zorladı hatta, bios ile ilgili bir problem olabilir mi acaba ?

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12

hocam aldığın macun büyük ihtimal orijinaldir ama şuradan bi kontrol eder misin
Ürün orjinal hocam ondan yana sıkıntı yok, fakat kule tipi soğutucunun stock soğutucudan yüksek değer görmesi enteresan kasa sirkülasyonumu iyi değil acaba ? 5 fan var kasada 2 üst 2 ön alt kısımda 1 tane egzoz arka fan.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Hocam tekrar merhaba, macunu değiştirdim sizin önerdiğiniz Noctua'nın teslim tarihi çok uzundu bende bunu aldım. (Arctic MX-4 2020 ) Ürün orjinal kontrol ettim işlemciye uyguladım fakat kıvamı bayağı çamurumsuydu öteki zalman 4 senelik olmasına nazaran daha akışkandı velhasıl kelam aıd64 de 13 dk test aptım maximum 78 dereceyi gördü ama diğer macuna göre daha geç ısındı fakat 10 dk doom oynadım işlemci 80 81 arası geziyor. Bu durum normal mi bakıyorum stock soğutucuyla bu değerleri görmüyorlar. Voltaj işlemini henüz yapmadım. Başka bir problem olabilir mi acaba ? Bios güncel en son beta olmayan sürümü kurdum.
Soruna var hala ama her işlemci aynı kalitede olmaz. Bu yüzden stok soğutucuya göre yorumlayamayız sıcaklıklarınızı. Undervolt deneyin işe yaramazsa soğutucu şart. Ayrıca PBO kapatılabilir ki deneyin ne kadar kayıp oluyor işlemcinizde.

IV.PALADADDY

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
821
Hocam kasa modelini ve fanları nasıl montajladığını merak ettim. Zahmet olmazsa resmini atabilir misin?

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri