Ryzen 5 5600x Isınma Problemi

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Hocam kasa modelini ve fanları nasıl montajladığını merak ettim. Zahmet olmazsa resmini atabilir misin?
Hocam fanlar kasanın içinde hazır takılı geldi fan yönü araştırması yaptım fanlar doğru idi ama birazdan fotoğrafta eklerim.

Soruna var hala ama her işlemci aynı kalitede olmaz. Bu yüzden stok soğutucuya göre yorumlayamayız sıcaklıklarınızı. Undervolt deneyin işe yaramazsa soğutucu şart. Ayrıca PBO kapatılabilir ki deneyin ne kadar kayıp oluyor işlemcinizde.

Onun haricinde şöyle bir durum oluştu bu PBO dediğiniz ayarı auto moduna aldım. 10 dk aıda64 ile yine aynı testi yaptım sıcaklıklar resimde görüldüğü gibi 14 derecelik bir düşüş söz konusu bu frekans ise sabit değil, bu PBO ayarı ne oluyor da bu ısıyı bu kadar etkiliyor kapalı olması bir performans kaybı yaratırmı. Şimdide aynı doom oyununda test edeceğim 10 dk. Bu arada boşta ise 43 47 arası sıcaklık.

Ekli dosyalar

• değerler.png
    değerler.png
    625.3 KB · Görüntüleme: 25

IV.PALADADDY

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
821
Anladım hocam fotoğraf atmanıza gerek yok o zaman. İşin yazılım kısmında bilgim hiç yok hocam, yardımcı olamadım hakkını helal et.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Hocam fanlar kasanın içinde hazır takılı geldi fan yönü araştırması yaptım fanlar doğru idi ama birazdan fotoğrafta eklerim.

Onun haricinde şöyle bir durum oluştu bu PBO dediğiniz ayarı auto moduna aldım. 10 dk aıda64 ile yine aynı testi yaptım sıcaklıklar resimde görüldüğü gibi 14 derecelik bir düşüş söz konusu bu frekans ise sabit değil, bu PBO ayarı ne oluyor da bu ısıyı bu kadar etkiliyor kapalı olması bir performans kaybı yaratırmı. Şimdide aynı doom oyununda test edeceğim 10 dk. Bu arada boşta ise 43 47 arası sıcaklık.

Bir Undervolt gerekiyor işlemciye.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Anladım hocam fotoğraf atmanıza gerek yok o zaman. İşin yazılım kısmında bilgim hiç yok hocam, yardımcı olamadım hakkını helal et.
Estağfurullah hocam ne demek sağolasın zahmet ettin vakit ayırdın.
Bir Undervolt gerekiyor işlemciye.
Hocam onu yarın veya gece deneyeceğim bakalım ayrıca şu macun mevzusu kafama takıldı macun sürerken çok katıydı baya uğraştım yaymak için acaba diyorum fazla sürmüş olabilirmiyim. Tekrar söküp temizleyip yenilemeye gerek var mı sizce ?

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
@ugur.gozaydin hocam bir şey soracağım şimdi uv öncesi cınebench skorlarını alacağımda PBO açıkken mi yapayım bu testleri kapalı iken mi hocam ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
@ugur.gozaydin hocam bir şey soracağım şimdi uv öncesi cınebench skorlarını alacağımda PBO açıkken mi yapayım bu testleri kapalı iken mi hocam ?
Açıkken yapacaksınız. PBO/CPB ayarlarınızı işlemci veya soğutucu o şekilde de sorun yaratıyor mu anlamak için kapattırdım.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Tamamdır şimdi PBO/CPB açıkken bi öncesi daha sonrası ,10 veya ,15 uv yaparak sonuçları paylaşacağım.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
@ugur.gozaydin hocam testleri yaptım uv öncesi ve sonrası resimler ektedir. doom oyununda 15 20 dk ultra ayarlarda en fazla 75 dereceyi gördüm. uv miktra 15 yaptım. hw monitörden woltaj değerlerinide ekledim.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    33.6 KB · Görüntüleme: 23
  • uv öncesi.png
    uv öncesi.png
    2.1 MB · Görüntüleme: 25
  • uv sonrası.png
    uv sonrası.png
    2.1 MB · Görüntüleme: 23

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
@ugur.gozaydin hocam testleri yaptım uv öncesi ve sonrası resimler ektedir. doom oyununda 15 20 dk ultra ayarlarda en fazla 75 dereceyi gördüm. uv miktra 15 yaptım. hw monitörden woltaj değerlerinide ekledim.
Biraz daha oynanabilir. Tek çekirdek puanınız değişmemiş ama çok çekirdek bir miktar düşmüş. +/- yönde ufak oynamalarla biraz daha kurcalayın derim. En ideal değeri bulun.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Anladım hocam sizce voltajı biraz daha mı aşşağı çekmeliyim peki, birde sıvı soğutma önermiş olsanız çok yüksek bütçeli olmayacak şekilde ne önerebilirsiniz.
Biraz daha oynanabilir. Tek çekirdek puanınız değişmemiş ama çok çekirdek bir miktar düşmüş. +/- yönde ufak oynamalarla biraz daha kurcalayın derim. En ideal değeri bulun.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Anladım hocam sizce voltajı biraz daha mı aşşağı çekmeliyim peki, birde sıvı soğutma önermiş olsanız çok yüksek bütçeli olmayacak şekilde ne önerebilirsiniz.
İşlemciler genelde belirli bir voltajda en iyi değeri verir, sizin o değeri bulmanız gerek. Mesela şuan voltaj az diye çok çekirdek puanında 1000 puan kaybetmişsiniz bu oyun için önemli değil ama mesela bu senaryoda + voltaj vermeniz gerekiyor gibi görünse de - voltaj verdiğinizde senaryo tam tersine de dönebilir. En ideal değeri arayıp bulmak gerek. Bir 15-20dk uğraşın derim minimum. Kafanızda bir değer oturtursunuz zaten denene yanılma yöntemiyle.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Tamamdır hocam biraz deneyeyim bakalım, olmadı böyle idare edip müsait olunca bir sıvı soğutucu alırım, son olarak şunuda sormak istiyorum sıvı soğutucu düşündüğüm zaman 120 mm yeterli olur mu yoksa 240 mı almak mantıklı oc vs düşünmüyorum stock boost saat hızında kullanacağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Tamamdır hocam biraz deneyeyim bakalım, olmadı böyle idare edip müsait olunca bir sıvı soğutucu alırım, son olarak şunuda sormak istiyorum sıvı soğutucu düşündüğüm zaman 120 mm yeterli olur mu yoksa 240 mı almak mantıklı oc vs düşünmüyorum stock boost saat hızında kullanacağım.
İyi bir fark yaşamak için performansı ve kalitesi iyi marka 240mm ürünler tercih edin minimumda.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
@ugur.gozaydin hocam son durum böyle, içime sinmediği içim söktüm macunu yeniledim. sırasıyla 15 20 25 30 uv yaptım her indirişimde daha yüksek cinebench skoru aldım 30 un altınada izin vermiyor artık ayar. son değerler resimdeki gibi (bu testler 30 uv şekilde yapıldı) ayarları doğrumu yaptım bilmek için bios ekranında görüntülerini koyuyorum ayarlar doğrumu ?

Ekli dosyalar

• stress test.png
    stress test.png
    227 KB · Görüntüleme: 21
  • 30 uv sonrası.png
    30 uv sonrası.png
    2.1 MB · Görüntüleme: 23
  • 1.jpeg
    1.jpeg
    124.4 KB · Görüntüleme: 22
  • 2.jpeg
    2.jpeg
    95.3 KB · Görüntüleme: 21
  • 3.jpeg
    3.jpeg
    73.5 KB · Görüntüleme: 20
  • 4.jpeg
    4.jpeg
    91.6 KB · Görüntüleme: 23

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
@ugur.gozaydin hocam son durum böyle, içime sinmediği içim söktüm macunu yeniledim. sırasıyla 15 20 25 30 uv yaptım her indirişimde daha yüksek cinebench skoru aldım 30 un altınada izin vermiyor artık ayar. son değerler resimdeki gibi (bu testler 30 uv şekilde yapıldı) ayarları doğrumu yaptım bilmek için bios ekranında görüntülerini koyuyorum ayarlar doğrumu ?
1.120/1.122/1.124 hangisi en stabil ve sıcaklıklarda sizi tatmin eden değer oldu?

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Hocam ben sanırım curve optimizer ayarı yapmışım, voltage ayarı değil sanırım bu ayar şimdi farkettim :) ama bunu yaparak şunu farkettim aıda testinde 61 62 yi geçmedi sıcaklık yarım saatt hemde oyunda da 73 ü gördüm maksimum bu curve optimizer ne oluyor undervolt yazınca bu çıkmıştı o yüzden bunu yaptım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Hocam ben sanırım curve optimizer ayarı yapmışım, voltage ayarı değil sanırım bu ayar şimdi farkettim :) ama bunu yaparak şunu farkettim aıda testinde 61 62 yi geçmedi sıcaklık yarım saatt hemde oyunda da 73 ü gördüm maksimum bu curve optimizer ne oluyor undervolt yazınca bu çıkmıştı o yüzden bunu yaptım
Ben resimlerin BIOS üzerinde olanlarına bakmadım.

Curve Optimizer Undervolt gibi işlemcinin boşta ve yükte doğru voltajı çekmesini sağlayan bir ayar. Aynı kafada ama voltaj değeri girmiyorsunuz.

KS

emredol3

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Ben resimlerin BIOS üzerinde olanlarına bakmadım.

Curve Optimizer Undervolt gibi işlemcinin boşta ve yükte doğru voltajı çekmesini sağlayan bir ayar. Aynı kafada ama voltaj değeri girmiyorsunuz.
hocam şu an curve optimizer negative 30 cpu core voltage olarak ı 1,075 yaptım cinebench te 9610 aldı çoklu çekirdekte ama sıcaklık oyun içi 60 61 bandına düştü 1.100 yapıp bırakacağım soğutucu alana kadar bu seviye yeterli olur sanırım ?

Syqex

Bilgisayar Uzmanı
Bilgisayar Uzmanı
Tepki
5,235
hocam şu an curve optimizer negative 30 cpu core voltage olarak ı 1,075 yaptım cinebench te 9610 aldı çoklu çekirdekte ama sıcaklık oyun içi 60 61 bandına düştü 1.100 yapıp bırakacağım soğutucu alana kadar bu seviye yeterli olur sanırım ?
Bu sıcaklıklar iyidir yeterli olur merak etmeyin.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Çoklu çekirdek puanını çok düşürmeden kullanabilirsiniz makul bir seviyede.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri