ugur.gozaydin' Alıntı:BatuhanKLC' Alıntı:Attığım ARGB uzatma kablosu 24 pin güç konnektörü kablosu fanlarla alakası yok. Yönetici konuyu eksik bir şekilde okumuş ben bilmişlik yapmayayım ama siz size söylediğim herşeyi not edin.
Attığım ramler anakartınızla uyumlu ramler gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.
Yanlışınız var hocam 3600 cl 16 alacağı rami oc ile cl 14 e çeksin, Sağlam B-Die çipli ramı 4400 cl19 dan 4000 cl 16 ya çeksin arada yüzde 10 luk performans farkı var tecrübe ile sabit. R5-R7 için dediğiniz oyun performansı olarak doğru fakat R9 için değil. Ayrıca sadece oyun oynamayacak aynı zamanda yayın açacak render vb işlerle uğraşılacak anladığım kadarıyla .
Ben önerdiğiniz kablolara bakmadım. Sadece kullanıcı fanları için ekstra kabloya gerek var mı diye sordu bende anakart soketlerine göre gerek yok dedim. Sizin yorumlarınızı okumadım kullanıcıya sordum direkt.
İkincisi anakart uyumluluk listesine bakmaya gerek yok. RAM markasının sitesinden uyumluluk listesine bakılması yeterli ki Ryzen ile uyumsuz bir bellek bulmak şuan için pek olası değil.
Son olarak tecrübe ile bende de sabit. Çipi önemli belleğin doğrudur ama bende 3600MHz CL16 bir belleği CL18 ile 4100MHz hıza OC ettiğim için bu yapılabilir dedim. Ryzen 5/7/9 hepsinden test edildi ve sorun çıkmadı. Ayrıca frekans farkı zaten iş için 3600Mhz üzerinde sorun yaratıyor. Aynı bellekleri Premier ile Ryzen 9 5950X işlemci ile 4100MHz CL18 ve 3600MHz CL16 ile test ettik 3600MHz daha hızlı işlem sonucu veriyor. Direkt kafadan boş yorum yapmam. Yani sizin tecrübeniz ile benim tecrübem farklı. Bellek ve anakart farkından işlemci silikon farkına kadar bu aradaki deneyim farkı değişiklik göstermiş olabilir. Ama sabit olarak şu şöyledir dememek gerek.
ErsinAydin' Alıntı:Tabi tabi dostum sadece oyun değil. Bir sürü video render vs yük altında olacak. Bu yüzden 2x16 şimdi alacam. Diğer ay ise bir 2x16 daha alırım. 64 garanti tamamlayacam. Ya iyice kafam karıştı benim vallahi. :shy: 4000 - 3600 vs artık ne beni ileri götürürse artık.
Birde ben windows falan ne kurmalıyım bu sisteme. Biri diyor DX11 kur diğeri diyor 12 kur. Vallahi ne zor şeymiş bunlar ya.
Misal 3 monitör var bende. Sanırım oyun için olanı DP ile bağlayacam diğerleri 165hz görmeyecek muhtemelen. 2x msi var 1 tane Rampage 165hz.
Bilim deneyi gibi her şey![]()
Benim görüşüme göre 3600MHz CL16 alın geçin. Dediğim gibi gerekirse OC edebilirsiniz. Aynı şey 4000MHz bir RAM 'i 3600Mhz düşük CL hızda çalıştırmada da işe yarayabilir ancak 4000MHz bir belleği daha pahalıya alabilirsiniz. Piyasasına bakmadım.
Windows için DX11 veya DX12 kur derken? DirectX teknolojisi Windows 'un içinde son sürüm olarak geliyor. Siz Windows 11 'mi yoksa 10 'mu kuracaksınız bunun kararını verin sadece.
Son olarak monitör için Hz farkı eğer monitörleri dediğim gibi birleştirip tek bir toplam çözünürlükte ekran halinde kullanmayacaksanız hepsi farklı Hz değerinde kullanılabilir. Ama birleştirme yapacaksanız Hz değeri en düşük ekran ile sınırlı olur.
Bu bellek CL18 3600Mhz bir bellek ben bunu önermem zaten. CL16 üzerine çıkmayın.ErsinAydin' Alıntı:Yukarda Ram link yazan yerin altında yorum yapmış biri. Herkes bir şey diyor ya. 40 yaşında saçlarımda siyah kalmadı.
Link: Corsair Ram Link
Konu sahibinin kafası karışık diye öyle yazdım , mesajlarımı okumadığınızın farkındaydım. Dediğiniz yanlış değil Ram konusunda , şöyle ki Sahip olduğum Crucial Ballistix ramler Micron çipe sahip ve cl 15 3777 mhz çalışabiliyor cl 16 3600 den yüzde 5 veya daha fazla performans veriyor fakat Yüksek cl ve mhz değerine sahip Samsung B-Die çipli ramleri Mhz ve cl değerini düşürüp stabil çalışınca R9 da performans farkı çok oluyor. 4000 mhz cl 16-cl15 vs 4000 mhz cl 18-19 ya da 3800 cl 17 arada yüzde 10 fark ettiriyor performansta. Düşükten yükseğe çıkarınca evet haklısnız fakat yüksekten düşürünce bahsettiğim gibi sonuçlar alacağınıza eminim. Bir de konu sahibi maddi olarak güçlü, fiyatlarına takılmadan öneride bulundum (ki öneride bulunduğum bir diğer ürün de Crucial Ballistix 3600 mhz cl 16 idi ) Sonuç olarak ikimizde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Umarım kalp kırılmamıştır. Saygılar.
ErsinAydin' Alıntı:BatuhanKLC' Alıntı:Ekran kartının çıkış portları tam tersi 3 adet DP 1 adet HDMI olacakır muhtemelen sahip olduğum 3070 de öyle. 3 ekranı da DP ile bağlayıp maks refresh rate yi alabilirsiniz.
Bak bu da iyi oldu yaValla bu ram cl16 mıdır nedir 16x2 hangisi alacam bilmiyorum. Az daha dolaşayım. Akraba olacam e-ticaret siteleriyle.
Ben seni linkler ile aydınlatayım 1 saniye.