Ryzen 9 3900x Tabanlı (Pro, Yayıncı ve oyuncu) sistemi toplama bütçe 15K

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Kule tipi hava soğutma size önerdiğim gibi ürünler ısı borularıyla işlemciden aldığı sıcağı ve kasa içindeki havayı arka egzoz fanına gönderir oda tahliye yapar yani kasa içinde sıcak hava yapmaz aksine ısıyı atar. O olay Ryzen stok soğutuculardaki gibi anakart yüzeyine bakan tarzda fanlı soğutmalarda olabilecek bir yapı.

Sıvı soğutma işinde ise sızdırma vs. gibi bir durum kapalı devre için söz konusu değil. 16 yıldır bu işin içindeyim ve 5 yıldır kapalı devre sıvı soğutma kullanan birisiyim tek bir sıvı sızdırma sorunu görmedim duymadım. Hali hazırda kendi kullandığım üründe bu tarz bir sorun hiç olmadı. Şuan tek sorunum pompa sıvı çeviren ufak fan ses yapıyor 4 seneden sonra oldu bu ki 2 yıllık garantiye sahip bir ürünün 4 senden sonra bu tarz bir ses sorunu olması makul bir sorun yok gayet iyi soğutuyor.

Ben olsam sıvı soğutma alırdım. Artık sıvı soüutmalar bayağı gelişti daha uzun ömürlü oluyor pompalar. Ben 5 sene önceki bir soğutucuyu kullanıyorum eski teknoloji yani. Size önerdiğim ürünler hem sıcaklık bakımından işlemciyi rahat tutar hemde kule tipi gibi görüntü kirliliği oluşturmaz. Yani herhangi bir sorun yok iki tip soğutucuda kullanılabilir ama ben dediğim gibi sıvı soğutma almanızı tavsiye ederim. 3900X güçlü bir işlemci en iyisi sıvı soğutma olur bu işlemci için.

Temizlik olayına gelirsek. Ben her sene başında temizlik yapıyorum. Sıvı soğutmalarda radyatör çok toz dolarsa hava akışı engeli olacağı için soğutma aksıyor. Ben her sene sadece radyatörü önce hava ile temizliyorum fön vs. olabilir sonrada su ile yıkıyorum. 1 saat kuruttuktan sonra geri montajlıyorum. Sadece radyatör yıkanabilir sakın başka bir bileşeni yıkamayın sıvı soğutmada. Eğer sizin sistemin bulunduğu yer öyle çok toz alan bir yer değilse benim olduğum yer aşırı toz alıyor bu yüzden ben yıkıyorum ana sizin olduğunuz yer böyle değilse sadece hava temizliğide olabilir bir sıkıntı yok.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bu fan sayısına ve fanın kalitesine bağlı bir durum. Çok dandik ürün alırsanız birde sıvı soğutma pompasında bir ses gelir ama bu önerdiklerim kaliteli ürünler bunlarda söz konusu değil. Sıvı soğutma her halükarda daha iyi. Tercihinizi bilemiyorum ne alacaksınız ama dediğim gibi 3900X gibi bir işlemciye hava soğutma yakışmaz. Neden bu kadar detaya girdiğinizi bilmiyorum ama söylediğim gibi korkulacak yada bileşen bazlı aksi bir durum söz konusu değil. Bahsettim size ben 5 yıldır sıvı soğutma kullanıyorum daha önce çok hava soğutucu kullandım ama sıvı soğutma ayrı bir dünya hem soğutma hem görsel hemde rahatlık konusunda.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tekrardan selamlar.
Sanırım bu iki bileşeni alacağım.
Soğutucu: https://www.sinerji.gen.tr/coolerma...0-mm-intel-amd-uyumlu-sivi-sogutucu-pmu417141
Kasa: https://www.asus.com/tr/Gaming-Case/TUF-Gaming-GT501VC/overview/
Resmi videosu: https://www.youtube.com/watch?time_continue=62&v=60KZn6j6Nxw&feature=emb_title
Şurdada incelemesi mevcut: https://www.youtube.com/watch?v=sNmYhKtfYlg
Net bilmemekle birlikte bu kasayı alanlar tuf anakart kullanmış ben rog anakart alacağım acaba görsel ve diğer anlamlarda uyumda bir sorun yaşarmıyım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Kasa seçiminiz yani ASUS TUF Gaming GT501VC - 624.69 TL bu model ile Asus GT501 TUF Gaming - 1.300,74 TL bu model aynı kasa. Fark GT501VC modeli sıfır fan ile satılıyor. Hiç fan gelmiyor kasa ile orjinal halinde yani pahalı halinde yaklaşık 700 TL bandında 3 adet 120mm ASUS RGB fan ve 1 adet 140mm arka egzoz fan geliyor. Pahalı bir dörtlü fan setine sahip yani. İşin özü GT501VC kasasını alacağınız zaman ekstra en azından 1 adet egzoz fanı almanız gerekli. Sıvı soğutma ön tarafa takılırsa ön fana ihtiyaç kalmayacağı için en az 1 fan yeterli olur.

Sıvı soğutma tercihinize bir şey diyemem ama birebir aynı soğutmaya hatta bir tık daha iyisine daha ucuza SilverStone PF360 ARGB 360mm - 810,31 TL bu ürün ile sahip olabilirsiniz. Size önermiştim daha önce. Silver Stone markası soğutma işinde çok daha deneyimli ve iyi bir markadır Cooler Master seçmeniz size bir avantaj sağlamayacak bilginiz olsun. Tüm RGB yazılımlar ile 100% uyumlu. ASUS , MSI , Gigabyte ve Biostar anakartlar ile ve Razer yazılımı ile sorunsuz senkron olabiliyor. https://www.enostech.com/silverstone-sst-pf360-argb-cpu-liquid-cooler-review/ bakın burada bir örnek test ve karşılaştırma var. Resimler ile soğutma peformansının nasıl olduğu yazıyor. Bu tarz en az 4 kanal daha var benim bulduğum inceleme hepsi benzer sonuçlar. Birebir aynı sayılırlar hatta bir tık daha iyi SilverStone ürünü. Arada 400 TL fark var değmez o farka bunu kastediyorum. Yinede karar size ait tabi.

TUF yada ROG fark etmez ASUS ürün grubu ailesi 100% birbirleri ile uyumlu bir sorun teşkil etmiyor bu durum.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Evet yanlış ürünün linkini vermişim.
Benim alacağım 3 x 120mm AURA RGB Arka: 1 x 140 PWM fanı olan 1300 tl olan ürün
https://www.asus.com/tr/Gaming-Case/TUF-Gaming-GT501-Case/overview/ yani bu
Bu durumda 360 mm sıvı soğutmayıda üste konuşlandıracağız zannediyorum en iyi yerde üst kısım oluyor zaten değilmi ?
Ayrıca bir şey soracağım palit ekran kartınıda dikey olarak temperli camdan bakınca fanları gözükecek şekilde konuşlandırabiliyormuyum acaba ve yataymı yoksa benim dediğim gibi dikeymi durması daha sağlıklı ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
E.Kartının yatay durması daha sağlıklı olur. Fanlar ile cam arasında az bir miktarda boşluk olacağı için hava akışı yatayda olduğu kadar iyi olmaz. Eğer yatay koyacaksanız Palit RTX 2070 Super JetStream kartının kalınlığı 59.6mm yani 6cm diyebiliriz. En az 1 cm kadarda fana hava akışı için boşluk olmalı yani 7 cm bir alana ihtiyaç var kasa dikey ekran kartında ne kadar alan bırakıyor ona bakarsak bir ölçü bulamadım özelliklerinde yada herhangi bir yerde ama RTX 2080 Ti ROG Strix OC modeli takılabilir bu kart 5.41cm kalınlığında en az 1cm kadar boşluk kalıyor görünüyor. ASUS DUAL serisi 2080 Ti ile de kullanan var bu kart ise 5.8cm kalınlığında bu kart ile de kullanıldığını gördüm resimlerde yani sanırım 6cm 'e kadar tüm kartlar kullanılabilir. Palit kart soğıtma olarak biraz fazla iyi bir kart neredeyse 6cm kalınlığı var blok malzemesi iyi seçilmiş ama dikey konfigürasyonda ne kadar alan kalır bilgim yok ki zaten önermem dediğim gibi hava akışı için iyi değil fanlara yeterli alan kalmıyor yatayda olduğu gibi.

Sıvı soğutma üst bölümde daha stabil bir sonuç verir. Sebebi fanlar radyatöre üfleyeceği için ile kasa içindeki havayı ve radyatör sıcağını direkt dışa atar. Öne takıldığında fanlar radyatör sıcağını kasa içine atar bu kasa içi hava akışı için iyi değil.

Ayrıca kasa olarak bence GT501VC modeli alın. Tek farkı fanlar yok demiştim size zaten. Artı olarak ARGB kaliteli bir markadan fan seti alın en az 300 TL kara geçersiniz.

Kasa : ASUS TUF Gaming GT501VC - 624.69 TL
Fan Seti : Aerocool Astro12 Pro 3x12cm ARGB Led Fan + Hub + Uzaktan Kumanda (AE-ASTR12-PRO) - 250,50 TLAerocool Astro12 12cm ARGB Led Kasa Fanı (AE-CFASTR12) - 67,04 TL toplamda öne 3 arkaya 1 fan oluyor.

Toplamda : 942,23 TL filan yapıyor. 350 TL kara geçiyorsunuz. 480 GB SSD parası bu bence değmez fanlı modeli geçin. Bu önerdiğim fanlar ARGB yani tüm anakartlar ile uyumlu RGB kontrolü var. AsRock, ASUS , MSI ve Gigabyte yazılımları ile 100% uyumlu yani. Fanlar PWM yani devir ayarı yapılabilen fanlar. Fanlar 1000 rpm ve 42.1 CFM hava akışı var. Ses şiddeti tam devirde 1 fan için 17.5 dBA ve fanların hava basınç değeri 1.68 mmH2O değerinde. Bir kasa fanı için bu değerler gayet iyi. Artı olarak 6 fana izin veren Fan kontolcü Hub ile geliyor Pro olarak geçen 3 lü set modeli.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tamamdır ekran kartının yatay olarak monte edilmesini söyleceğim.
Sıvı soğutmayıda zaten birtek üst kısım kalacağı için oraya yapıcaklardır ama ben yinede üst kısıma monde edilmesi gerektiğini dile getireceğim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
G-Sync çalıştırıyor sorun yok. Sadece NVIDIA 'nın onaylı listesinde değil yakında eklenir. Gigabyte monitörü NVIDIA test ürünlerine göndermiş yani NVIDIA 'nın onca monitörden bu monitörü test edip listeye eklemesi ne kadar zaman alır bilmem ama G-Sync sorunsuz çalışıyor bir ton testini bulabilirsiniz nette. Bir kaç tane bırakayım hatta link: https://www.youtube.com/watch?v=KYDm2W5SYsQ / https://m.hexus.net/tech/reviews/monitors/135671-aorus-cv27q/ daha pek çok inceleme var. 100% G-Sync ile çalışıyor ama NVIDIA 'nın onaylı listesine henüz girmedi. NVIDIA her kart güncelemesinde en az 2 monitör ekliyor listeye. Eklenir eklenmesi bir şey değiştirmeyecek zaten çalışıyor eklenince de çalışmaya devam edecek.

Birde siz ekran kartını Dikey yerleştirlmesini isteyebilirsiniz ama onu yapamazlar. Sebebi kartı dikey monte edebiliyorsunuz ama PCI-e Riser yani uzatma kablosu kasaya dahil değil yani https://www.itopya.com/thermaltake-pci-e-x16-riser-cable/ bu tarz bir ürün alırsanız montajını yapabilirler.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tekrardan selamlar taşınma işlerim ve diğer faktörlerden dolayı hala sistemi almamış bulunmaktayım.
Oyun ve yayın için 3900x yerine 3950x almak mantıklımı sizce ? Bana faydası olurmu ?
Birde 2080 super düşünmekteyim
Bu model alınırmı sizce ?
MSI RTX 2080 SUPER GAMING X TRIO.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
İş odaklı size ciddi avantajı olur ama oyunda verdiğiniz paranın hakkı olacak bir artışınız olmayacak. Birde bu 3950X çok güçlü bir işlemci burada anakartınız VRM olarak zayıf ise bu işlemci ile bazı sorunlar yaşayabilirsiniz buda ek bir bilgi.

RTX 2080 Super kartı için ise 2080 Ti 'a en yakın kart yani neden alınmasın ki. Marka ve model seçiminizde iyi bir sorun yok. Bütçeniz nedir bilmiyorum ama ben olsam 2080 Super için 7K fiyata MSI Gaming X Trio 2080 Super almam bunun yerine 5.7K fiyata Palit GRP RTX 2080 Super alırım. Aynı FPS 'i alacaksınız ve benzer sıcaklıklarda olacaksınız kalite olarak ise taviz vermeyeceksiniz daha ucuza bir kart alacaksınız. Tabi bu size kalmış Palit markası E.Kartı pazarındaki en kaliteli firmalardan birisidir bazı yeni nesil markayı bilmez ondan bahsedeyim dedim.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Aslında beraber topladığımız sistemi alıcaktım
AMD Ryzen 9 3900X 3.8 GHz 12 Çekirdek 70MB AM4 7nm İşlemci
Asus ROG Strix X570-E Gaming 4400mhz(OC) RGB M.2 Wi-Fi AM4 ATX Anakart
G.Skill 32GB(2x16) Trident Z RGB 3600mhz CL16 DDR4 Ram
Palit GeForce RTX2070 Super JS 8GB GDDR6 256 Bit Ekran Kartı
Samsung 500GB 970 EVO Plus NVMe Okuma 3500MB-Yazma 3200MB M.2 SSD
COOLER MASTER ML360R
ASUS TUF GAMING GT501
FSP HYDRO G PRO 850W Hydro G Pro
16K yapıyor burası.

İnventustan alacağım için
Orda silverstone yoktu coolermastera ml360r ye yöneldim

Ve inventusta şu sistemde totale %25 indirim uygulanıyor.
https://inventus.com.tr/dedicated/unlost/unlost_x_v3.aspx
Fakat listedeki ürünlerde palit olmadığı için msı düşündüm inventusla görüştüm sadece listedeki ürünlere indirim uygulandığı söylendi.
Alacağım sistemden gayet memnundum fakat böyle bir indirim görünce aşağı yukarı aynı fiyata 2080 super alınabiliyor zannettim.
Fakat sonradan baktımki kendi istediğim ürünleride ekleyip hesaplayınca fiyat yukarıda çıkıyormuş
Kendi sistemimden 2070super js cıkarıp palit 2080grp ekledim yine aynı fiyat hatta daha düşük çıktı.
Birşey değişmiyormuş yani :D
O listede alabileceğim işlemci ekran kartı ve ssd var sadece diğer ürünler için inventusla konuşuyorum hala.
Kendi sistemime %25 indirim uygulatabilirsem güzel olurdu ama olmayacak gibi duruyor.
Her ne kadar indirimdede olsa 3950X Pek değmeyecek gibi duruyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Çoğu hazır sistemde firmalar ellerindeki az satan ürünleri yada stok tüketilmesi gereken ürünleri kullanırlar. Bu yüzden çoğu hazır sistem aynı bileşenleri teker teker topladığınızda pahalıya gelir. Yani o sözde 25% indirim aslında indirim değil ürün eritme çabasının bir yansıması. Farklı ürünlerde bunu yapmaz firma size boşa umutlanmayın.

Ayrıca daha dengeli bileşenler ile 16K bütçeye çok daha iyi bileşenler seçilebilir. Kasadan kısarsınız PSU modelini değiştirebilirsiniz veya anakartı az düşürebilirsiniz gibi gibi çok seçenekler var. Yani illede her bileşenin en iyisini almak zorunda değilsiniz yeterli seviyede sisteme ayak bağı olmayacak bir bileşen olsun yeter.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Topladığımız sistemden memnunum
3950X Almayacağım sanırım.
Palit 2070S Veya 2080S Arasında seçim yapıp alacağım.

Halihazırda inventusa mail atarak palit ekran kartlarını stoklara ben getirttim :D
Fakat gamerock premium modeller en iyisi sanırım fps olarak bir kaç siteden baktığım kadarıyla birde gaming pro var ama onun hakkında bilgim yok siz daha iyi bilirsiniz.

2070 Super js modelini getirdiler diğer modellerinide mail attım
2080 Superin ise game rock premium modeli var şuan.

Palitin sitesinde
2070 Super ve 2080 Super olarak en iyi fps veren ve genel olarak en iyi model hangisi sizce ?
http://www.palit.com/palit/vgapc.php?lang=en

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri