Sistem Donduktan Sonra Siyah Ekran Power Kernel 41-63

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Birkaç aydır bu problemle karşı karşıyayım, sorunun kaynağının ne olduğuna dair fikrim yok.

1) Sistemde oyun oynuyorum, normal günlük kullanıyorum problem yok fakat birden donup, sistemde görüntü gidiyor, her şey açık fanlar dönüyor, anakart üzerinde CPU ışığı yanıyor. Mouse klavye ışıkları sönüyor.
Donması sürekli olan bir şey değil. Bazen 1 hafta sonra oluyor ve o hafta tertemiz sorunsuz kullanıyorum.

2) Sıcaklık değerleri gayet normal.
3) En son geçen cumartesi dondu 2 kere, bugün 13.06.2020'de 1 kere dondu sorunu araştırıyorum.
4) Bu konuda ne yapabilirim? Olay görüntüleyici de şöyle bir şey karşıma çıkıyor PSU'dan şüpheleniyorum

f0d29390094d1b88a1723e3a0925324f.jpeg

Sistemim aşağıdaki gibidir.

işlemci: AMD Ryzen 5 2600.
anakart : MSI B450 Tomahawk.
RAM: G.Skill Ripjaws 1x8GB 3000MHz CL15.
PSU: FSP Hydro 700 700W 80+ Bronze.
kasa: Phanteks P350X.
GPU: Sapphire RX 580 Nitro+ 8 GB.
SSD : Samsung 860 Evo 250GB.

1) RAM testi yaptım memtest ile boot ederek yaklaşık 2-3 saat sürdü 0 hata.
2) Eğer donma olayında işlemci problemse neden 1 haftadır donmuyor.
3) Az önce stress testine soktum 10 dakika boyunca kapanma olmadı.

Problem sizce ne olabilir. Power Kernel 41 63 araştırınca birçok kişi PSU değiştirerek sorunu çözmüş.

Furkan Ersöz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Aygıt yöneticisine gir herhangi bir sorun varmıdır onu kontrol et. Windows'u onar belki işletim sisteminde sorun vardır. psudan olacagini sanmiyorum psudan kaynaklansaydı eğer stress testindede giderdi.dediklerimi yaptıktan sonra yanıtını bekliyorum

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
  1. Öncelikle CPU kısmındaki LED yanması şu anlama geliyor. CPU'nun anlık algılanma sorunu veya tanımlamada başarısız olduğunu gösterir. Bu şu demek oluyor, ya CPU 'da ya BIOS 'ta ya anakartta yada CPU güç girişinde bir sorun olabilir demek oluyor. Öncelikle BIOS odaklı ise 2. maddede önerimi yaptım. CPU güç girişinin bağlantısını söküp kontrol edin sorun var mı yok mu bakın ve tekrar yapın. Eğer anakart yada CPU hatası değilse bu söylediklerimden birisi sorunu çözer. Bu arada CPU 'nuzu söküp onuda bir kontrol edin ve tekrar montajlayın.
  2. BIOS update deneyin güncel değilseniz.
  3. RAM XMP profillerinizi devre dışı bırakıp deneyin.
  4. OC varsa işlemcinizde işlemi geri alıp deneyin.
  5. Anakart çipset sürücünüzü kurduğunuzdan emin olun. AMD Chipset Drivers bu bağlantıda : B450 anakartları için mevcut. Çipset sürücünüzü kurun sistemi yeniden başlatın ve tekrar deneyin.
  6. Windows bazı sistemsel hatalar sebebiyle sürücü vs. hatasıda olabilir bu tarz hatalar verebilir. Format atın yada Windows sıfırlama yapıp deneyin.
  7. PSU sorununuz olabilir. Stress testleri genel olarak tüm bileşenlere oyun vs. işlerdeki gibi yük bindirmezler. Oyunların hesaplamaları vs. farklıdır ve her şeyi ayrı ayrı farklı yüklere sokar bileşen bazlı. Yani stress testi bir kriter değil sizin için. Ancak güç kaynağınız en kaliteli ürünlerden birisi üründe genel bir kronik arıza oluşmadıysa o PSU sorun değildir ama belli olmaz tabi.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Furkan Ersöz' Alıntı:
Aygıt yöneticisine gir herhangi bir sorun varmıdır onu kontrol et. Windows'u onar belki işletim sisteminde sorun vardır. psudan olacagini sanmiyorum psudan kaynaklansaydı eğer stress testindede giderdi.dediklerimi yaptıktan sonra yanıtını bekliyorum

Bugünkü kapanma olayında zzzzt diye bir ses çıktı ve kapandı. Mouse klavye ışıkları gitti, CPU yandı anakarttan ve resetleyip öyle açtım.

Windowsu onardım scan vs komutlarıyla, gayet güncel driverlar güncel.

ugur.gozaydin' Alıntı:
  1. Öncelikle CPU kısmındaki LED yanması şu anlama geliyor. CPU'nun anlık algılanma sorunu veya tanımlamada başarısız olduğunu gösterir. Bu şu demek oluyor, ya CPU 'da ya BIOS 'ta ya anakartta yada CPU güç girişinde bir sorun olabilir demek oluyor. Öncelikle BIOS odaklı ise 2. maddede önerimi yaptım. CPU güç girişinin bağlantısını söküp kontrol edin sorun var mı yok mu bakın ve tekrar yapın. Eğer anakart yada CPU hatası değilse bu söylediklerimden birisi sorunu çözer. Bu arada CPU 'nuzu söküp onuda bir kontrol edin ve tekrar montajlayın.
  2. BIOS update deneyin güncel değilseniz.
  3. RAM XMP profillerinizi devre dışı bırakıp deneyin.
  4. OC varsa işlemcinizde işlemi geri alıp deneyin.
  5. Anakart çipset sürücünüzü kurduğunuzdan emin olun. AMD Chipset Drivers bu bağlantıda : B450 anakartları için mevcut. Çipset sürücünüzü kurun sistemi yeniden başlatın ve tekrar deneyin.
  6. Windows bazı sistemsel hatalar sebebiyle sürücü vs. hatasıda olabilir bu tarz hatalar verebilir. Format atın yada Windows sıfırlama yapıp deneyin.
  7. PSU sorununuz olabilir. Stress testleri genel olarak tüm bileşenlere oyun vs. işlerdeki gibi yük bindirmezler. Oyunların hesaplamaları vs. farklıdır ve her şeyi ayrı ayrı farklı yüklere sokar bileşen bazlı. Yani stress testi bir kriter değil sizin için. Ancak güç kaynağınız en kaliteli ürünlerden birisi üründe genel bir kronik arıza oluşmadıysa o PSU sorun değildir ama belli olmaz tabi.

1) BIOS Güncel, XMP kapalı değil RAM testi yaptım BOOT ederek ve 2-3 saat sürdü ve 0 hata çıktı. 2933 MHZ de çalışıyor.
2) OC yok
3) Anakart bir ara fan çıkarırken bir tane bileşeni hafif yamuldu ama tamamen bağlantısı kopsa sanırım görüntü tamamen gelmez diye düşünüyorum.
4) Kuzenimin bilgisayarı geldi aklıma ekran kartımı ona verip 1-2 hafta oynasın diye bekleyeceğim ona göre ekran kartını test etmiş oluruz.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Pin yamulması oldu dediniz onun neticesinde de olabilir bu sorun. Ayrıca görüntü gelmezdi filan demeyin sistem sorunsuz çalışabilir yada ara ara sizdeki gibi hata verebilir pin eksik veya yamuk temas sorunu vs. varsa. Yani ona bir dikkat edin ve varsa başka bir işlemci ile deneyin.

Yazdıklarımın hepsini göz önüne alın bir sürü şey yazdım anakart çipset sürücü odaklı yada windows odaklı hepsinin denenmesi gerek. Ayrıca PSU odaklıda olabilir yazdım zaten size. Madem arkadaşınız var kartı deneyebilecek PSU sunu siz alıp sizin sistemde deneyin.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Şöyle bazı kısımları geçiyor olmam demek denemişim anlamında. 
Pin yamulması ayrı bir olay, onu kendim düzelttim, 1 tane tekti, zaten düzelmese tam oturmazdı ve hiçbir şekilde görüntü gelmez yada yamuk olan pin kırılırdı. Anakart üzerindeki bir şey yamuk onu da ekliyorum.

CVofRP.jpg

BIOS yeni versiyon eklenmiş ama beta, beta öncesi versiyonu yüklü güncel. Nedense o BIOS güncellemesi sonrası oldu gibi bir his de var içimde.
Chipset güncel. 2.04 versiyonu sanırım 2.5 gelecek hala yüklenmemiş.
Windows güncel.
PSU'yu tek başına en iyi nasıl test edebilirim veya test programlarında herhangi bir bileşenin zarar gördüğünü nasıl anlarım?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Şu pin olayını bir daha anlatıyorum. Yamuk olması düzeltilmiş olması veya hiç olmaması sistem çalışmayacak anlamına gelmez. Bunu belirtmek istemiştim ama siz anlamadınız yada anladınız anladığınızı belirtemediniz. Görüntü gelmezdi veya çalışmazdı vs. demeyin. Ne sistemler gördüm ben işlemcide 2 pin eksik kırılmış ama sorunsuz çalışıyor ta ki OC yapmaya çalışınca sorun çıkartıyor. Bu gibi durumlar olabiliyor sistemlerde. Neyse onu geçelim siz sadece dediğim gibi başka bir sistemde deneyin işlemcinizi yada başka bir Ryzen 200 yada 3000 işlemciyi sizin sistemde deneyin ki sorun omu değil mi anlayalım. Net olmak adına bileşenleri elemek için denenmesi gerek.

BIOS olarak çıkan beta sürümü de kurun belli ki o BIOS sürümünde sorun vardı BETA olarak yeni versiyon deneniyor. BETA sürümü kurmak sorunu çözebilir.

Çipset ve Windows güncel ise sorun yok ama Windows üzerinde başka bir sorun mu var bunu anlamak için format yada sıfırlama denemekte fayda var.

PSU 'yu tek başına test edemezsiniz ekipman gerekli. Ama başka bir sistemde yada başka bir PSU ile sizin sistemi test edebilirsiniz.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Belirttiğiniz hususları dikkate alacağım yamuk pin olayını araştırıp gerekirse çıkarıp tekrar bakacağım. Ekran kartımı yarın götüreyim, gerekli parçaların hepsini gerekirse garantiye yollayıp test edemediklerimi de test ettirmeye çalışacağım. İlginiz çok güzel teşekkür ederim. İyi akşamlar.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Sonuçları güncellersiniz iyi akşamlar.

Merhaba şu an 8 gündür XMP kapalı dediğiniz gibi çıktı sanırım, herhangi bir resetle karşılaşmadım sistem kapanmadı. Bu durumun oluşması tarihini düşündüğümde, BIOS güncellemesi sonrası olmuş olabilir ya da işlemci pini yamulduktan sonra oldu. İşlemciyi düşünürsek pini düzelttim sorunun kaynağı hala bu mu yoksa BIOS güncellemesi mi?

RAM testini memtest86 ile 3-4 saat yaptım 0 hata, dilersen ekran görüntüsü atarım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ya o pinler yada anakart üzerindeki o yamuk bobin veya BIOS güncellemesi ile ilgili sorundur ki hangisi anlamak için anakart olarak başka bir anakartta denenmeli sistem. RAM testi sorun çıkartmamış BIOS sorunuda olabilme ihtimali yüksek ama bu şekilde omu bumu diye anlamak için dediğim gibi başka bir işlemci ile sistem düzelmez ise başka bir anakart ile sistem denenmeli.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sistemi birkaç gün daha deneyip iyice emin olmak istiyorum. Ardından sırasıyla

1) Yeni BIOS geldiğinde (beta versiyonu var şu an) güncellemek, XMP'yi aktif etmek, olmazsa, manuel olarak RAM MHZ değerlerini yükseltmek.
2) İşlemci değiştirmek
3) Anakart değiştirmek

Bunlar da uzun zaman alacak gibi görünüyor :)

Veya direkt işlemcimi, ekran kartımı ve PSU'yu diğer sisteme takıp XMP'yi aktif etmek. Böylelikle direkt sorunu anlamış oluruz anladığım kadarıyla?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Aslında eğer garantileri varsa garantiye gönderebilirsiniz bileşenleri. Daha net çözüm olur zaten sorun varsa söylenir size.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Aslında eğer garantileri varsa garantiye gönderebilirsiniz bileşenleri. Daha net çözüm olur zaten sorun varsa söylenir size.

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Fakat hangisinde olduğuna dair bilgim yok, işlemci veya anakart ikisini de mi göndermem gerekli? İkisi de Vatan'dan alınma, anakartın garantisi var fatura elimde değil[/font][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif], işlemcinin hem faturası hem de garantisi elimde.[/font]

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Aslında ikisinide götürün belge işi kolay orada hallolur. Vatan bu konuda iyi bir işletme sorunu bulurlar siz durumu belirtin ama pini kendiniz düzelttiğinizi söylemeyin garanti dışı filan sayarlar belli olmaz. Sadece sorunu söyleyin ve bu 2 bileşen ve PSU ya kadar indirimdim sorun olacak bileşenleri deyin.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Birkaç gün daha böyle kullanmayı düşünüyorum 2133 MHZ'deyken henüz 8 gündür kapanma olmadı. Bir de XMP'yi devrede değilken manuel olarak yapmak istiyorum. Bu da olmazsa işlemciyi değiştireceğim, tekrar yaparsa işlemci temiz diyebilirim o zaman anakart kalıyor geriye, ya BIOS yazılımı ya da bobin, ama bobin hala temas ediyor diye görüyorum tamamen bağlantısı gitseydi eminimki görüntü de gelmezdi.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Burada stabilite sorunu olabilir bobin bağlantısı tam olabilir ama o bobin hayati olmayabilir yani yaşadığınız sorunun anlık yüke bağlı gelişmesinin ana nedeni bu olabilir teori bunlar neyin ne olduğunu ancak detaylı test anlatır ki bunu en detaylı servis çözer. Ondan dedim zaten garantisi varsa yollayın diye.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Manuel de fayda vermedi, MSI'a ticket attım o RAM'i test etmedik dedi. Manuel MHZ yükseltince 3.gün kapandı. Şimdi Corsair dual bellek takıp XMP'yi açtım. Test ediyorum. İşin ilginç yanı CPU-Z programda G-Skill RAM XMP MHZ değeri 3002 MHZ gösteriyordu acaba ben mi yanlış biliyorum vs derken şimdi Corsair bellekler için CPU-Z 2998 MHZ gösteriyor. Bakalım artık.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
2 bellek farklı yani XMP profili işe yaramaz. Aynı bellekler olsaydı aynı XMP profilini kullandıkları için XMP işe yarardı ama bellekler faklı olduğundan XMP işe yaramaz. Manuel OC yapılması gerek bellekleri aynı CL ve frekans seviyesinde aynı voltajda olabildiğince eşitlemek gerek. Yani bu sorun belleklerden.

KS

4pied

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yanlış anladınız bende 3 adet bellek var G Skill 8 Gb ve 2x4 GB Corsair üçünü birlikte kullanmıyorum. Sadece merak ettiğim acaba uzun süredir çalışan XMP BIOS'tan sonra mı böyle oldu.
1) G-skill 3000 MHZ RAM kullanıyordum. Şuan takınca XMP profili 3002 MHZ olarak gösteriyor XMP açınca. Fakat BIOS'ta 2933 MHZ acaba sorun bu 3002 olması mı?
2) Corsair 2x4 GB dual RAM taktım (Not: Gskill boşta onu takmadım) Corsair takınca o XMP profili 2998 MHZ yazıyor.

Acaba son BIOS'ta MSI G-Skill i dikkate almayarak XMP profilini 3002'de mi bıraktı diye merak ettim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri