Sistem Güncelleme

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Merhabalar,

Yaklaşık 2 sene önce buradaki tavsiyelere göre sistem toplamıştım. Sistemimde ki eksiklikleri kapatmak veya güncellemek istiyorum hangi parçaları değiştirebilir veya ekleme yapabilirim ?

Ekran Kartı

İşlemci 3600x
Monitörüm 2K olduğu için göz yoruyor. 1920x1080 çözünürlüğe geçmeyi düşünüyorum bu yüzden işlemciye daha çok yük bineceği için işlemcimi değiştirmeyi düşünüyorum.
Kasa
Dark Unreal AIR 750W 80+ GOLD 5x12cm Dual Ring Adreslenebilir RGB LED Fanlı, Full Cam Yan ve Mesh Hava Delikli Ön Panel, USB 3.0 ATX Çift Arka Fanlı Bilgisayar Kasası (DKCHUNREALAIR)
Kasamın içindeki güç kaynağını değiştirmeyi düşünüyorum. Şuan ki çalışır halinde bile performansın %85 ini kullanıyor. Anakartta ki pin sayısı ile güç kaynağından çıkan pin sayısı aynı olmadığından (güç kaynağından 8 pin çıkarken anakartta 12 pin var diye biliyorum).
RAM
RAM'i arttırmak istiyorum aynısından alıp 32 GB yapma gibi bir fikrim var.
Anakart

CPU Soğutucu
Soğutucumdan memnunum fakat Ryzen 5000 serisi işlemci alırsam uyumlu olur mu veya TDP değerini karşılar mı iyi soğutma sağlar mı bilmiyorum.
HDD

SSD

Monitör
Monitörü 1920x1080 yapmak istiyorum 2 veya 3 tane monitör düşünüyorum.

Moderatörün son düzenlenenleri:

PoizDev!

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
84
Hocam şahsen kötü durmuyor. Eski olmasına karşın hâlâ kullanılabilecek bir sistem. Belki bir 32 ram takviyesi gerekebilir. Fakat tavsiyem Noctua'nın hava soğutması yerine bir tane sıvı soğutma kullanın. Hemen birkaç tane uygun fiyatlı sıvı soğutma bulup atıyorum.

PoizDev!

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
84

İstediğinizi alın hocam bulabildiğim bunlar. Öneri isterseniz buradan sonrasında arkadaşlar yardımcı olur ben bulduğum benzer fiyat bandında olan cihazları attım. Puanlarına yorumlarına bakın kendi süzgecinizden geçirin alın derim.

KS

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Hocam önerileriniz için çok teşekkür ederim fakat ben hava soğutmasından memnunun, noctuanın daha hiç 75 dereceyi bile nerdeyse çok geçmedi ve ultra ayarlarda bilgisayarı her konuda zorlamama rağmen. Sıvı soğutma alsam yani ne kadar fark edecek orası da meçhul.

Miraha

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
47
Hocam önerileriniz için çok teşekkür ederim fakat ben hava soğutmasından memnunun, noctuanın daha hiç 75 dereceyi bile nerdeyse çok geçmedi ve ultra ayarlarda bilgisayarı her konuda zorlamama rağmen. Sıvı soğutma alsam yani ne kadar fark edecek orası da meçhul.
Soğutucunuz Mükemmel, Denecek Kadar İyi Sıvı Soğutma Kadar İş Görür Değiştirmeyin Bence. Bende Almak İstiyorum Ama ( Not Money ) :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Merhabalar,

Yaklaşık 2 sene önce buradaki tavsiyelere göre sistem toplamıştım. Sistemimde ki eksiklikleri kapatmak veya güncellemek istiyorum hangi parçaları değiştirebilir veya ekleme yapabilirim ?

Ekran Kartı

İşlemci 3600x
Monitörüm 2K olduğu için göz yoruyor. 1920x1080 çözünürlüğe geçmeyi düşünüyorum bu yüzden işlemciye daha çok yük bineceği için işlemcimi değiştirmeyi düşünüyorum.
Kasa
Dark Unreal AIR 750W 80+ GOLD 5x12cm Dual Ring Adreslenebilir RGB LED Fanlı, Full Cam Yan ve Mesh Hava Delikli Ön Panel, USB 3.0 ATX Çift Arka Fanlı Bilgisayar Kasası (DKCHUNREALAIR)
Kasamın içindeki güç kaynağını değiştirmeyi düşünüyorum. Şuan ki çalışır halinde bile performansın %85 ini kullanıyor. Anakartta ki pin sayısı ile güç kaynağından çıkan pin sayısı aynı olmadığından (güç kaynağından 8 pin çıkarken anakartta 12 pin var diye biliyorum).
RAM
RAM'i arttırmak istiyorum aynısından alıp 32 GB yapma gibi bir fikrim var.
Anakart

CPU Soğutucu
Soğutucumdan memnunum fakat Ryzen 5000 serisi işlemci alırsam uyumlu olur mu veya TDP değerini karşılar mı iyi soğutma sağlar mı bilmiyorum.
HDD

SSD

Monitör
Monitörü 1920x1080 yapmak istiyorum 2 veya 3 tane monitör düşünüyorum.
Bu bileşenler sizde olanlar anladığım. Eğer öyleyse yorumum aşağıda.

1080p için 5600 ve 5600X ideal olur işlemcide. 3600X ile 1080p ve 2070 Super pek iyi bir ikili değil.

Ekran kartı 2070 Super ki bu kart 1080p için fazlasıyla yeterli, değiştirmeye gerek yok.

RAM olarak 1080p için 16GB yeterli 32 GB şart değil. İş yapıyorsanız veya sonradan uğraşmak istemem derseniz 32GB olabilir tabi buna bir şey diyemem.

Soğutucuyu değiştirmeye gerek yok. NOCTUA D14 kullanıyorsunuz ki bu soğutucu ile 5950X soğutulabiliyor.

Kasa dizayn ve özellik olarak gayet iyi değiştirilmesine gerek yok.

Güç kaynağı eğer marka olarak iyi değilse yani DARK marka vs. gibi bir ürünse GOLD iyi bir ürünle değiştirmenizi önerebilirim.

Anakart güçlü kalabilir.

Disk kapasitesi yetersizse ekleme yapılabilir iyi ürünler seçmişsiniz.

KS

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Bu bileşenler sizde olanlar anladığım. Eğer öyleyse yorumum aşağıda.

1080p için 5600 ve 5600X ideal olur işlemcide. 3600X ile 1080p ve 2070 Super pek iyi bir ikili değil.

Ekran kartı 2070 Super ki bu kart 1080p için fazlasıyla yeterli, değiştirmeye gerek yok.

RAM olarak 1080p için 16GB yeterli 32 GB şart değil. İş yapıyorsanız veya sonradan uğraşmak istemem derseniz 32GB olabilir tabi buna bir şey diyemem.

Soğutucuyu değiştirmeye gerek yok. NOCTUA D14 kullanıyorsunuz ki bu soğutucu ile 5950X soğutulabiliyor.

Kasa dizayn ve özellik olarak gayet iyi değiştirilmesine gerek yok.

Güç kaynağı eğer marka olarak iyi değilse yani DARK marka vs. gibi bir ürünse GOLD iyi bir ürünle değiştirmenizi önerebilirim.

Anakart güçlü kalabilir.

Disk kapasitesi yetersizse ekleme yapılabilir iyi ürünler seçmişsiniz.
Hocam işlemci olarak 5900x de karar kıldım fakat güç kaynağı yetersiz gelir gibi düşünüyorum bana güç kaynağı önerisinde bulunabilir misiniz ?
Bir de İşlemci ve Monitörü ikinci el olarak ne kadara verebilirim hiç bilgim yok sizin bilginiz var mı hocam ?

KS

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
RAM de almayı düşünüyorum 32GB yapmayı ileride sıkıntı çekmemek için çünkü hem yazılım mühendisiyim bir yandan oyun oynamayı da seviyorum. Üç tane monitör kullansam ekran kartım yeterli gelecek mi ve bana monitör önerme şansınız va rmı ?
Genel olarak toplam bütçem 30K' ya kadar çıkabilir o yüzden ekran kartını ikinci el satıp yenisini de alabilirim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
5900X işlemcisi 2070 Super için çok fazla. İş yapmak gibi bir düşünceniz yoksa 5600X alın geçin 2070 Super için. Bu işlemciyle 5900X arasında 1080p çözünürlükte dağlar yok.

Ekran kartı için monitör sayısında sorun yok.

RAM yükseltilebilir onda sorun yok ama aynı kit üründen alın. Kod numarasına kadar aynı olsun sıkıntı yaşama olasılığınızı düşürmek adına önemli bu.

Aslında bütçeniz fazlasıyla yüksek. Ben yerinizde olsam sistemi komple satar toplam bütçeye ki bayağı yüksek bir bütçeniz olacak güncel bir sistem toparlardım. Bu sayede parçaları garanti olarakta güncellemiş olurdum.

KS

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
HDD ve SSD hariç hepsini satayım mı yoksa HDD ile SSD yi de mi satayım daha yüksek okuma/yazma hızlı sabit diskler mi alayım ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
HDD ve SSD hariç hepsini satayım mı yoksa HDD ile SSD yi de mi satayım daha yüksek okuma/yazma hızlı sabit diskler mi alayım ?
2000-3500 TL fiyatlara 2TB M.2 diskler var işinizi görür mü bilmiyorum kapasite olarak ama 2299 TL fiyata Silikon Power UD70 2TB M.2 disk var Hepsiburada.com sayfasında. Marka ve disk çok iyidir. Benzer şekilde aynı markanın US70 modeli oda 2TB 3400-3500 TL fiyatlara satılıyor. Bence hepsini satmak mantıklı olur. RTX 3000 veya RX 6000 serisi bir kartla INTEL 12. nesil veya AMD 5000 serisi güçlü bir sistem kurarız size toplam paraya.

KS

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
2 TB m2 disk benim için gayet yeterli teşekkür ederim fikirleriniz için. Ben ortalama bir bütçe çıkarayım sonra sistem toplamaya geçebiliriz.
Parça parça satmayı düşünüyorum fakat topluca satabilme olasılığım var mı ve parça parça satabileceğim bildiğiniz güvenilir siteler var mı ? Benim aklımda (let go, sahibinden.com ... gibi siteler var).

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Önce bir topluca deneyin sonra baktınız istediğiniz ilgiyi alamıyorsunuz yada istediğiniz bütçeye satamıyorsunuz tek tek satmayı denersiniz. Bildiğim sadece Sahibinden ve Letgo var. 2. el işinden pek anlamam o yüzden fiyat veremiyorum şu kadara satın gibi.

KS

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Önce bir topluca deneyin sonra baktınız istediğiniz ilgiyi alamıyorsunuz yada istediğiniz bütçeye satamıyorsunuz tek tek satmayı denersiniz. Bildiğim sadece Sahibinden ve Letgo var. 2. el işinden pek anlamam o yüzden fiyat veremiyorum şu kadara satın gibi.
Tamamdır hocam çok teşekkür ederim fiyat araştırmam bitince size bütçemi söyleyeceğim.

KS

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Hocam bütçem yaklaşık olarak Monitör dahil 45-50k civarında. Eğer üç monitör olmazsa bu bütçeye bir tane tek monitör 1920x1080 olabilir ileride iki monitörü kendimde alabilirim. Anakart ve RAM'i hiç satmadan kullanabiliriz sistemde eğer uygunsa çünkü satıp yeniden almak daha pahalıya gelecek.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Hocam bütçem yaklaşık olarak Monitör dahil 45-50k civarında. Eğer üç monitör olmazsa bu bütçeye bir tane tek monitör 1920x1080 olabilir ileride iki monitörü kendimde alabilirim. Anakart ve RAM'i hiç satmadan kullanabiliriz sistemde eğer uygunsa çünkü satıp yeniden almak daha pahalıya gelecek.
Anakart ve RAM kalabilir evet. Öneri yapacağım ama neden 1080p monitör? Bu bütçeye ben bayağı yüksek bir ekran kartı kullanacağım sistemde ama 1080p ile kullanılabilecek bir ekran kartı olmayacak. Kaliteli bir QHD IPS bir monitör önersek olmaz mı?

KS

arpsgl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Hocam 2k monitör kullanıyorum zaten ve çözünürlükten dolayı göz numaramda büyüme meydana geldi. 3 adet 1080p monitör olsun diye düşündüm ve oyunlarda daha yüksek fps alırım 2k monitöre göre diye düşünüyorum ama yanlış da olabilir.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Hocam 2k monitör kullanıyorum zaten ve çözünürlükten dolayı göz numaramda büyüme meydana geldi. 3 adet 1080p monitör olsun diye düşündüm ve oyunlarda daha yüksek fps alırım 2k monitöre göre diye düşünüyorum ama yanlış da olabilir.
Çözünürlük düştükçe ekran kartına binen yük azalık ve kartın gücü çok yüksekse 1080p çözünürlük olduğundan dolayı darboğaz oluşabilir.

Ama 2 monitör yaparsanız 1080p çözünürlükte monitörleri birleştirip ekran kartına binen yükü QHD bir ürün kullanıyormuş gibi 21:9 veya 21:10 formatına geçtiğiniz için yükseltebilirsiniz. Yani bu olur ama çift monitör olmalı minimum.

Önerinizi yapacağım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri