Rehber Sistem Topluyorum Ama Yardıma Ihtiyacım Var

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
İşlemci
RTX 9850X3D
Ekran Kartı
5070Tİ
Performansı yüksek dayanıklı ve iyi soğutan bir kasa toplamak istiyorum bu konuyla ilgili itopyadan biraz araştırma yaptım ama bilgili biri varsa yardımcı olabilir mi lütfen? yardımcı olacak kişi ise her konuda yardımcı olabilirse çok minnettar olucam anında cevap yazarım sizi hiç bekletmem
WhatsApp Image 2026-05-03 at 20.02.42.jpeg

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
596
iişlemcyi 9800X3D yapın. Ramleri patriot venom 6000 mhz cl 30 yapın. Ekran kartını direkt 5080 alabilirsiniz. Anakart x870 Rog strix yapın. Croshair uçuk olmuş biraz. Sıvı soğutma o bütçeye gerek yok.

KS

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Kusura bakmazsanız işlemciyi 9800X3D yapmamı istemenizin nedenini sorabilir miyim onun dışında söylediklerini dikkate alarak devam edicem teşekkür ediyorum.

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
596
Kusura bakmazsanız işlemciyi 9800X3D yapmamı istemenizin nedenini sorabilir miyim onun dışında söylediklerini dikkate alarak devam edicem teşekkür ediyorum.
9800X3D ve 6000 mhz cl 30 ikilisi 9850X3D 6400 CL 32 İkilisinden daha iyi çalışır. 9800 serisi tek CCD dediğimiz yapıya sahip, yani işlemci içindeki çiplerin yerleşimi tek paket diyebiliriz, 9850 yapısı ise çift CCD, oyunlarda ram ve illemci arasındaki veri işleniyorlen tek CCD ye daha kolay ulaşır. Aynı şekilde sistem açılıyorken ya da DOCP profile 1 açıldığı zaman, tek CCD ile ımc uyumu yani training dediğimiz bellek tanımlama sistemi daha hızlı olur. Tek CCD ile ramlerle daha düşük voltaj da yüksek frekans alabilirsin. Çift CCD de voltaj ve yüke binme durumları değişir. Ramlerin CL değeri ne kadar düşük olursa timing ve voltaj o kadar iyi olur. 6000mhz cl 30 ram ile 6400 cl 32 arasındaki manuel tweak ayarlarında, zamanlama değerleri farklıdır, 6400 de daha gevşek zamanlama ve yüksek voltaj kullanmak zorunda kalırsın, uzun kullanımda Windowsun stabilitesini bile bozabilir. 6000 de zamanlama daha sıkı, frekans 6400 den aşağı bile olsa zamanlama ile daha stabil çalışır. En basit bu şekilde anlatabilirim, bir çok terim ve detaya inmedim, tam olarak detaylı incelemesi 6 sayfa sürebilir, çok derinlere inmeyeyim 🙃

KS

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Tamamdır teşekkür ederim.

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
596
Tamamdır teşekkür ederim.
Bu sistemi kendim alıyor olsam, işlemci anakart ve sıvı soğutma bütçesini kısarım, ağırlığı Ram ikilisine veririm. 6000 mhz cl 28 ram bulursanız kaçırmayın. Sistemin açılmasından tutun oyunlardaki akıcılığa kadar etki eder. Max CL 30 değerini geçmeyin.

KS

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Ben itopyadan parça bakıyorum da yarın kısmetse itopyaya gidip toplıycam lexarın bir modelinde 6000mhz cl28 bulmuştum onu almalıyım o zaman değil mi bir de onun dışında fan öneriniz ya da belki kasa öneriniz varsa ya da ssdyi gen4 çekmeliyim seve seve dinlerim ben bilgisayar parçalarından pek anlamıyorum 3 günde ne kadar öğrenebilirsem öğrenmeye çalıştım ama tabi bilgili bir kişinin yanında hiç kalıyorum.

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
596
Ben itopyadan parça bakıyorum da yarın kısmetse itopyaya gidip toplıycam lexarın bir modelinde 6000mhz cl28 bulmuştum onu almalıyım o zaman değil mi bir de onun dışında fan öneriniz ya da belki kasa öneriniz varsa ya da ssdyi gen4 çekmeliyim seve seve dinlerim ben bilgisayar parçalarından pek anlamıyorum 3 günde ne kadar öğrenebilirsem öğrenmeye çalıştım ama tabi bilgili bir kişinin yanında hiç kalıyorum.
Lexar da alınır, patriot venom cl 30 varsa ekonomik ve başarılı olur, xpg de aynı şekilde. Ssd okuma yazma hızı 10 000 değerini geçmesin, ne kadar hızlı olursa o kadar ısınacak. Fan ve kasa fark etmez, sadece fan dönme hızına Rpm değerine dikkat edin, 2000 RPM fan olursa iyi olur. Sistemi aldıktan sonra mutlaka proğramlar ile test yapın, oyun ounayıp zorlayın. Sorun çıkarsa erkenden gerekeni yaparsınız.

KS

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Tamam çok teşekkür ediyorum. Uyarılarınızı dikkate alacağım

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
822
Tek bir mağazadan parçaları toplamak dezavantajları beraberinde getiriyor.
Parçaları birleştirecekler, birde bizzat gidip elden almak açısından mı tek bir yeri tercih ediyorsunuz?
Birleştirme işi, bu işlerden biraz anlayan yakın arkadaş ve siz, veya tanıdık eş dost akraba varsa rahatlıkla yapabilirsiniz..

Anakart. 49000 TL listedeki yani bu nedir

ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI bu ayarda birşey.
Örneğin bu anakart AMAZON üzerinden üstelik taksitle 13500 TL

Samsung SSD 9100 Pro Gen 5 üstelik 1tb ve fiyat: 17000 TL
Çok yüksek fiyatlar. Diğer SSD lerde yüksek fiyatları
Kingston 1TB SKC3000S Gen4 NVMe M.2 bu dahi yüksek 12300 TL etiketlindirme
Diğer yerlerde 8500 TL den başlıyor.

İşlemci soğutucu 21.000 Tl lik model seçilmiş.
Buralara çıkmaya hiç gerek yok...

Şahis tavsiyem, şunu söylemek isterim:
Hemen yarın gidip almak olarak bakmayın. PC toplama işi bu işten biraz anlayan, arkadaş, eş dost ,akraba, meraklı, veya sizde yapabilirsiniz.
İmkan dahilinde düşünün.
Yukarıda verdiğim öreneklerdeki fiyatları vermeyin diyebiliyorum

KS

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Ben çevreme baya bir sordum ama anlayan çıkmadı dolayısıyla kendi başıma bir şeyler yapmayı denedim o da pek olmadı o yüzden buraya yazdım şimdi sizden aldığım bilgilerle tekrardan parça bakıyorum. Siz de bana eşlik ederseniz memnun olurum:) yani bütçe sıkıntım yok ama dediğiniz gibi kazık yemek ya da gereksiz parçalara para vermek gereksiz bir şey o yüzden sordum zaten benim amacım çok iyi bir oyun bilgisayarı kurmak grafikçilerin kullandığı gibi aşırı yüksek performanslı ve oyunlara etki etmeyen parçalar almak istemiyorum. ama aynı zamanda da daha önce 2 kere laptopum anakart ssd ve fan arızalarından gitti o yüzden bozulmayacak parçalar da seçmeye çalışıyorum.

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
596
Anakartı Asus tuf gaming B850 serisi ya da Gigabyte X870 Aorus elite serisi alabilirsin, buradan ortalama 22 bin tl cebinde kalır. İşlemciyi zaten 9850 almaya gerek yok. Sıvı soğutmayı 360 mm asus 5000 tl lik bir model bakın.

KS

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ben şu anda bakıyorum zaten. ilemciyi 9800x3d seçtim. anakartı asus rog strix x870e-h seçtim tuf da seçebilirim bunlar da aşırıysa yine diyebilirsiniz. ekran kartını da asus tuf 5080 seçtim rami lexar ares 16x2 6000mhz cl28 seçtim devam ediyorum sizin dediklerini ya da onlara yakın şeyler seçicem.

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
596
Ekran kartı tuf serisi pahalıdır. Colorful ve gainward markasına bakın en ucuzuna yönelin.

KS

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Tamamdır peki bir psu öneriniz var mıdır?

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
822
Kendinizin birleştirme işini halledebileceğini düşnüyorum.
Yeterki acele etmeyin, gerek forumda, gerek diğer kaynaklarda, videolu, kılavuz olarak yeterli yararlanabileceğiniz bilgi mevcut olacaktır.
Anakarttan, PSU dan çıkan kılavuz okumaları yapsanız dahi halledebilirsiniz.
İki kritik nokta olacaktır:
İşlemciyi anakarta düzgün oturtup klipsi kapatmak.
Anakartı kasaya önerdikleri yükseltme vidaları ile monte etmek..
Önceden bu tür kritik noktalar ile mutlaka bilgi edinin.

------------------------

ve hemen yarın için acele etmemenizi öneririm

Forumda, @narcotic arkadaşımız olsun, @Kürşat Bey arkadaşımız olsun ve diğer arkadaşlar olsun benzer sistemler kurup kullananalar tecrübelerini ve önerilerini bekleyin. Müsait olduklarında ......
----------------------------------

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
596
Hocam bekleyin biraz mağazaya gerek yok , yarın bişelenlere bakalım, amazon satıcılı taksitli alırsınız, montajı burada yaparız, işlemler kolay adım adım tarif ederiz. Sorun olursa iade yaparsınız problem çıkmaz. @bwrcat

KS

bwrcat

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Biz montajı halledebiliriz orda sıkıntı yok ben parçaları almak için gideceğim zaten hem yarın mağazaya çok yakın bir yerde işim var ordan oraya geçmeyi düşünüyorum ailemle ben 16 yaşındayım ama kredi kartım olmadığı için tek alamıyorum onlar da çalışıyorlar başka zaman denk getiremem bakın abilerim ben o bilgisayarı almak için biraz kazık yemeye razıyım sıkıntı yok siz bana burda parçaları önerirseniz ben hallederim zaten gerisini montaj falan dert değil yardım ederseniz çok sevinirim..
Ayrıca onların zamanı olmadığı için kaliteli malzemeler bakmaya çalışıyorum sonra hiç zamanları olmuyor.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
822
Bakın şunu söyleyeyim:
Tek bir yerdeki ürün yelpazesinin darlığı ve yüksek fiyatlandırmada
Burada hiç kimsenin ürün seçimi konusunda içine sineceğini düşünmüyorum...
Madem 16 yaşındasınız. Öneriler tamamalandıktan sonra parça listesini ailenize gösterirsiniz. Bu şekilde çok daha avantajlı fiyata topladık diye...
Hep beraber bulunduğunuz zamanlarda, artık haftasonu mu olur ne olur... bilemem
Aileneizle siparişleri beraber verirsiniz...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri