Sistemsel sorunlar

MehmetYildirim

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sistemim : i9 9900KS
Anakart : Asus Z390-E
SSD : Corsair Nvme SSD 960GB
Güç Kaynağı : Corsair 750W +80
Ekran Kartı : Sapphire RX 5700 XT Nitro+ SE
Soğutma : Corsair H150i Pro RGB 360MM
Kasa : Corsair 570X
Ram : Corsair 3600Mhz 2x8 (16GB)

Bir hevesle böyle bir sistem kurdum kendime. Fakat tüm hevesim kaçtı. Keşke toplamasaydım bile diyorum bazen.

Oyun oynarken bazen bilgisayarım böyle kalıyor. Sebebi nedir bilmiyorum.

CS:GO'yu oynayamıyorum en çok oynadığım oyunlardan biridir +3.5k saatim var. Sebebi nedir bilmiyorum.
CS:GO steamda çalışıyor gözüküyor ama çalışmıyor.
Tüm driverlerim güncel, windows dahi orjinal ama ne yapacağımı bilmiyorum. 4-5 ay oldu bilgisayarı alalı. Sizce ne yapmalıyım?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bileşen bazlı bir sorun olabilir veya montaj bazlı yada yazılımsal hatalar vs. pek çok şey olabilir.

Önce Anakart Çipset sürücünüzü kurun. Windows 10 64 bit için sürücü linki : https://downloadcenter.intel.com/do...for-Windows-8-1-and-Windows-10?product=133293

RAM slotlarını kontrol edin DUAL Channel ve RAM bazlı sorunlar olmasın diye doğru slotlarda olmaları gerek. Sizin anakartınızda 2 RAM için doğru slotlar DIMM_A2 ve DIMM_B2 yani işlemci tarafından başlayarak bir slot boş diğeri dolu şeklinde olacak.

XMP yani ASUS Anakartlarda D.O.C.P olarak geçen hazır RAM OC profilini devre dışı bırakıp deneyin. Belki RAM bazlı bir uyum sorunu vardır diye bu şekilde deneyin sistemi.

BIOS güncellemenizi yapın. Eski BIOS çoğu soruna neden olabilir ve güncel BIOS çoğu sorunu çözebilir. Son BIOS sürümünü 1401 ve 2019/12/11 bu tarihte yayınlanmış. BIOS sürümünü kontrol edin ve güncel değilseniz güncelleyin.

Tüm bunlar işe yaramaz ise montajı kontrol edin hatta gerekirse sökün baştan toplayın. Eğer montaj bazlı bir sorun varsa düzelecektir.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
BIOS güncel.
XMP 2 profilinde çalışıyor.
RAM ler 2 ve 4 slota takılı. Bunları 1ve3 olarak değiştireceğim. Merak ettiğim eğer böyle yapınca sorun oluyorsa 16 gb ram daha alacağım o zaman ne olacak?
Ve montajlı şekilde satın aldım bunu, montaj bazlı sorun derken neyi kast ettiniz?

Ben ramlerden ilk başta şüphelenmiştim, windows testi vs yaptım ama bir sorun çıkmamıştı.
Birde ekranım bayağı eski benim 2008'den kalma bununla alakalı olabilir mi?
Yani ekran kartım monitörü veya monitör ekran kartımı besleyemiyor olabilir mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Monitör olayını neden söylemediniz başta. İşler değişti şimdi şöyle ki monitör bağlantısı nedir? Ayrıca çevirici kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız çevirici arızalı olabilir.Monitör ve ekran kartı arasındaki kabloda sorun olabilir değiştirmeyi yada başka bir bağlantı türü deneyin. Monitör sorunlu olabilir bunu da test etmeniz gerek. Birde monitör modelinizi verin bakalım özelliklerine.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Zaten konunun orada olduğu için söyleme gereksinimi duymadım.
Çevirici ile kullanıyorum evet.
Peki bu CS:GO açılmama durumu hakkında bilginiz var mı? Sebebi ne olabilir?
Ve Sıvı Soğutmam H150i için ideal sıcaklık değerleri nelerdir? 23 derece aşağısına hiç inmiyor da? Bu konuda bilgilendirebilir misiniz?

Ayrıca bu zamana kadar verdiğiniz destek için teşekkür ederim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Çevirici sorundur %99 ihtimalle kaliteli bir ürün alın ama yine bozulabilir. En iyisi bu tarz güçlü bir sisteme çevirisiz kullanabileceğiniz yakışacak bir monitör almak. Tabi bütçe durumunuzu bilemiyorum şuan için.

Windows odaklı bir sorun yada Steam odaklı bir sorun olabilir. Yazılımsal gibi duruyor o sorun. Steam kaldırmayı ve tekrar kurmayı deneyin ama öncesinde oyuna dosya doğrulama yapın ve işe yaramaz ise kaldırıp tekrar kurun.

Soğutucu olarak ise boşta sıcaklığınız 23 derece :D çok çok ama çok iyi bir değer hele ki 9900KS gibi 14nm yüksek TDP değeri olan bir işlemci için. Yükte değeri 70 üzerine çok çıkmıyorsa sorun yok demektir.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Soğutucu önceden 19 derecelere kadar düşüyordu ama. Şimdi ICUE'den neye alırsam alıyım fanları ısınmada değişiklik olmuyor, bunun sebebi ne olabilir?
Ek olarak artık 6 ay gibi bir süre olacak I9 9900KS VE H150i Pro için sizce hangi termal macunu almalıyım?

Ve bilgisayarımın üst ve arkasında fanlar yok.
Kasam Corsair 570X bu kasa için arka ve üstler için hangi fanları almalıyım?
Ve bilgisayar bakımımı nasıl yapabilirim?

Birde montaj sorunları olabilir demiştiniz? Bunu örneklendirerek söyleyebilir misiniz?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
MehmetYildirim2' Alıntı:
Soğutucu önceden 19 derecelere kadar düşüyordu ama. Şimdi ICUE'den neye alırsam alıyım fanları ısınmada değişiklik olmuyor, bunun sebebi ne olabilir?
Ek olarak artık 6 ay gibi bir süre olacak I9 9900KS VE H150i Pro için sizce hangi termal macunu almalıyım?

Ve bilgisayarımın üst ve arkasında fanlar yok.
Kasam Corsair 570X bu kasa için arka ve üstler için hangi fanları almalıyım?
Ve bilgisayar bakımımı nasıl yapabilirim?

Birde montaj sorunları olabilir demiştiniz? Bunu örneklendirerek söyleyebilir misiniz?

Montajda sorun olabilir dedim ama toplanmış aldıysanız sorun yoktur ki zaten sorununuz çevirici olmalı sistemde sorun yoktur. Montajdan kastım gevşek yada eksik takılmış bir kablo veya bir devrenin anakart şasisine değip kısa devre oluşturması gibi şeyler ama bunlar hazır toplanmış sistemde olmaz genelde.

Soğutucu önceden 19 derecelere kadar düşürüyordu dediniz ama bunu şöyle değerlendirin. Ortam sıcaklığınız değişiyor aylara bağlı. Sonrasında sistemde kurulu her yazılımın bir uzantısı arka planda çalışıyor yani 19 derecelerdeki dönemde ki yazılımlar ile şuan kurulu olanların sisteme etkisi farklı olur. Son olarak fan hızını ne kadar arttırırsanız artırırn pompa sıvıyı çevirir ve fanlar soğutur ama fanların bir sınırı vardır yani durumu olumlu yönde son RPM hıza bile alsanız en fazla 3-5 derece ki buda en olumlu senaryo olacaktır. Yani şuan ki derecenizde gayet normal önceki biraz anormalmiş :D 19 derece nedir ya. Neyse işin özü 6 aylık bir sistemde macun yenilemesi gerekmez ama illede kaliteli bir macun almak isterseniz aşağıdakileri alabilirsiniz.

NOCTUA NT-H1 3.5 gr Termal macun - 80,83 TL
NOCTUA NT-H2 3.5 gr Termal macun - 120,33 TL

Bu ürünler en tepe seviyedeki ürünler. NT-H1 ürününe en yakın sonucu Arctic MX-4 veriyor ama ben NOCTUA seçmenizi öneririm. NT-H2 ürünü NT-H1 ürününden 3-5 derece duruma göre değişir daha iyi sonuçlar verebiliyor. 3.5 gr olan tüp 2 ile 4 kullanıma yeterli olacaktır ki her sene macun yenilenir normalde her gün 70 derece civarını gören ideal bir işlemci için süre her yıl aynı dönem olur ki bu tabloda en az 2 en fazla 4 sene bu macunu kullanabilirsiniz demek oluyor. 

Fan olayına gelirsek egzoz fanı eklemek sıcaklığı biraz düşürür kasadan çıkışı olursa giren ve ısınan sıcak hava sisteme olumlu yansır. Eğer aynı tarz RGB ve Corsair iCUE uyumlu bir fan istiyorsanız söyleyin. Birde 1 adet mi yoksa 3 adet mi alacaksınız söyleyin. 3 adet alırsanız önden 3 arkadan 3 giriş çıkış olur fenada olmaz hani. Ama bütçe meselesi tabi bunlar. Birde eğer 1 fan alırsanız sisteminizdeki kontrolcüde ekstra 1 fan için yuva var mı bakın. Set alırsanız gerek yok 3 fan ile kontrolcü geliyor.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Almışken üst tarafıda doldurayım.
Ne önerirsiniz corsair için işe yarayan bir şeyler olsun.
7/24 oyun oynuyorum çünkü. Isı benim için önemli.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Teşekkür ederim, bunun gibi başka öneriniz var mı?
Yoksa bu yeterli midir?
Ve ben bunu kasama zarar vermeden monte edebilir miyim?

Hazır bilgili adam bulmuşken sorayım sizin gibiler çok fazla yok.
Benim bu H150i Pro RGB renkleri çok hızlı değişiyor. En yavaşa da alsam çok hızlı oluyor bunun sebebi nedir? SPIRAL RAINBOW'a alıyorum en yavaşta bile çok hızlı ama tüm diğer renkler normal bi tek buna alınca her seviyesi çok hızlı.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bu attığım ürün en iyilerden birisi ki piyasada stoklar ciddi bitmiş Corsair fan kiti bulamadım adam gibi. Bir sorun yok önerdiğim alın ve montajda sorun yaşamazsınız fan montajı en kolay iştir.

iCUE yazılımdan size bir ayar önerisi yapabilir miyim bakayım Led hızı için.

Bu arada iCUE harici bir başka bileşeninizin RGB kontrolü için yazılım kullanıyorsanız o yazılımda senkronizasyon ayarları ile çakışma oluyor ve iCUE yazılımı devre dışı kalabiliyor olabilir yani bu tarz başka bir yazılım varsa önce o yazılımdan ayarlarınızı sıfırlayın yada yazılımı kapatın sadece iCUE kalsın. Ben iCUE için ayar bakıyorum kasanızdaki fanların özelliği mi öyle yoksa ayar ile alakalı mı bakalım.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yani benim anakartta bunun için yer var mı onuda bilmiyorum ya, yani almışken iyi bir şey olsun. Bunlarla uğraşmıyayım diyorum. CS:GO'da açılmıyor zaten :D.
Yani anlamıyorum bilgisayarda bir sorun var ama nedir.
Yani windows ayarlar kısmında takılıyor bazen. Nedenini de anlamıyorum. Acaba bilgisayar mı bozuk yoksa windows sürümüyle mi alakalı ki son sürüm daha güncelleme yok diyor. Ne yapacağımı şaşırdım açıkcası.

Birde benim sistemime göre nereden hangi driveri indirmem gerekir? Siz bilgilisiniz. Daha iyi yönlendirirsiniz beni.
Bir buradan her şeyi indiriyorum.
https://www.asus.com/tr/Motherboards/ROG-STRIX-Z390-E-GAMING/HelpDesk_Download/
Birde ekran kartı için driveri 20.4.1 sürümünü kullanıyorum optional sürüm her zaman iyidir.
Başka bir şey indirmem gerekli mi?

Mesela Z390-E anakartı için indirmem gereken bir program var mı?
Veya SSD için?
Belki ben bir şeyleri eksikte yapmışımdır bu takılmalar ondan oluyordur.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bence sisteminize temiz son sürüm format atın Windows kaynaklı sorununuz var benim tahminim.

Ayrıca sistem sürücülerinizden indirimeniz gerekenler Z390 çipset sürücüsü https://downloadcenter.intel.com/do...for-Windows-8-1-and-Windows-10?product=133293 buradan kurulacak. Sonrasında ses ve ağ sorununuz yoksa ekstra sürücü kurmanıza gerek yok. Eğer sorun varsa ses ve ağ odaklı ses için https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/..._UWD_SONICSTUDIO_III_TP_W10_64_VER6018666.zip bu ve kablolu ağ için https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/04LAN/LAN_DRV_Intel_I219_UWD_TP_W10_64_VER121897_20190628R.zip bu wifi için https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/08WIRELESS/DRV_WiFi_Intel_TP_W10_64_VER215005_20191122R.zip bu Bluetooth için https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/...l_9461_9560_TP_W10_64_VER215001_20191122R.zip bu bağlantıları kullanacaksınız.

Birde Utilities adlı yerden gerekli kontol araçları için https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Utility/SW_WinRAR_W10_64_VER5710_20200213R.zip bu yazılımı indirip kurun.

Ayrıca ASUS Firmware güncellemesi linki paylaşmış bir adet INTEL işlemci açıkları için onuda https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/ROG_MAXIMUS_XI_APEX/MEUpdateTool_12.0.49.1534_T.zip bu bağlantıdan indirim MEUpdateTool exe dosyası ile güncelleyebilirsiniz. Sistemi yeniden başlatın güncelledikten sonra.

Birde güncel BIOS kullanmıyorsanız BIOS güncellemeyi unutmayın.

Kasanızdaki fanlar SP120 RGB modeli ve bir sorun göremedim RGB hızında genel olarak diğer fanlar ile aynı görünüyor. iCUE yazılımı ile fan hız ayarı vs. göremedim. Elimde Corsair bir klavye var ama RGB ayarları kısıtlı bir ekipman olduğundan bir ayar söyleyemiyorum size bu konuda.

SSD modeliniz ne ise onun bir yazılımı vardır. Markanın adı ve yanına SSD Toolbox yazıp aratırsanız ki sizin SSD disk Corsair https://www.corsair.com/us/en/downloads bu bağlantıdan CORSAIR SSD TOOLBOX yazan sürücüyü indirim kurabilirsiniz. SSD ürünlerinde Firmware güncellemeleri olur bir bakın kurulumdan sonra sizdeki üründe var mı ki varsa yapın performans iyileşebilir veya pek çok sorun çözülebilir.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Defalarca format attım zaten, hep aynı şekil oluyor. Anlamıyorum ki sorun nerede. Her format attığımda 2-3 gün csgo açılıyor arkasından gidiyor. Ayrıca attıklarınızdan Utilities kısmı hariç hepsini indirdim. Bu arada ASUS sayfasında chipset sürümü daha güncel, onu indirmem daha doğru değil mi? Intel'de olan eski sürüm.

SSD : CORSAIR 960GB Force MP510 NVMe M.2 SSD (3480MB Okuma / 3000MB Yazma) bunu kullanıyorum.
Bahsettiğim bu işlemci üzerine konuluyor ya sıvı soğutma. Onun RGB'si hızlı dönüyor ama onu kast etmiştim.

Kendi format usbmi kendim hazırlıyorum ve hani nasıl yanlış bir şey olabilir ki. Yani bu nasıl oluyorda sonradan bozuluyor onu anlamıyorum. Yani ayarlarda bile windows'un takılması normal değil.

Utilities kısmı ne için gerekli? Neleri indirmem gerek içerisinden? Bir sürü dosya var içerisinde.

SSD firmware'de güncel.

Yani böyle bir sistem nasıl donabilir onu düşünüyorum. Önceki sistemlerimin hiç birinde gram donma yoktu. Bunda nasıl donabiliyor onu anlamıyorum. Windows ayarlara girince 2-3 saniye bekliyor öyle açılıyor, herhangi bir ayarı kapatıp açmak istersem de 2-3 saniye bekletiyor.

Bu intel chipset attınız ama, bunun içerisinde iki adet dosya var Cons ve Corp diye bunlardan hangisini kuracağız veya ikisinide kurmamız gerekli mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Çipset kendi sitesinden güncel olur ama harbiden ASUS daha güncel sürüm paylaşmış değişik. :D Siz ASUS 'un sitesindekini kurun.

Soğutucunun RGB ışığı sistem genelinden daha farklı hızda dönüyorsa bu senkronizasyon ayarı odaklı bir sorundur. iCUE yazılımından senkron ayarlarınızı kontrol edin.

Utilities kısmı genel windows üzerinden kontrol yazılımları. AsusSetup.exe olandan kurulum yapacaksınız.

Sistemde genel bir uyumsuzluk var diyeceğim ama sistem komple bir arıza göstermiyor yani bence sistemi bileşen bazlı test etmek gerekli yada servis detaylı bakacak yada sistemi tek bir yerden aldıysanız oraya gönderin baksınlar genel bir uyum sorunumu var. Çünkü format atmışsınız BIOS ve sürücüler güncel. Bileşen son derece hızlı ve güçlü ürünler yani ben durumu pek anlamadım açıkçası uzaktan bu kadar yardımım dokunuyor maalesef.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Demin mesela antivirüs taraması yaparken bilgisayar dondu tekrar başlatmak zorunda kaldım. Bir sıkıntısı var ama nerede onu bulmak işte zor. Virüsten dolayı pek bir servis imkanım olmayacak. Kendi başıma evde neleri test edebilirim? Yani tüm bu sorunlar neden olabilir.

Not: Taramayı tekrar yaptım hiç bir virüs bulunmadı. BitDefender kullandım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemcinizde yada RAM kaynaklı bir sorun var gibi geliyor bana. RAM testi yapar mısınız bakalım sorun çıkacak mı.

RAM test işlemi.
  • Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. Arıza varsa ekranda kırmızı renkte bir hata kodu veyahut gösterge ile belli oluyor zaten. Eğer hata çıkarsa RAM 'iniz arızalı yada frekans bazlı uyum sorunu yaratıyor demektir. Testi bitene kadar sürdürün.

MehmetYildirim2

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bunu yaptım windowsun kendi testinide yaptım bir sorun çıkmadı.
Ya benim en büyük derdim son zamanlarda işlemci ve anakart boştayken bile ısınıyor. Bunun sebebini anlayamıyorum. Boştayken işlemci 40 - 50 derecelere ulaşıyor. Anakartta böyle. Hayır durduk yerde virüs yok hiç bir şey yok. Ney bunun sebebi anlamış değilim. Kaç defa format atıyorum artık ne yapmam gerek gerçekten bilmiyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Windows 'un testi iyi değil bunu yaptıysanız sorun çıkmadıysa problem yoktur ama birde BIOS 'a girip XMP devre dışı bırakıp deneyin ne olur olmaz bir denemekte fayda var.

Birde işlemci sıcaklıkları boşta duruma göre arkaplan uygulamalarına göre değişir 40-50 vs. kullanıma bağlı. Eğer ciddi bir sorun olsaydı işlemcinin tam yük altındaki sıcaklık değerleride tavan seviyenin üzerine çıkardı bunu kontrol ettiniz mi tam yük altında kaç derece diye. Pompa bağlantınızı kontrol edin sıvı soğutmanın bekli bir sorun vardır.

Bu arada Corsair iCUE yazılımından sıvı soğutmanın pompa ayarı yapılabiliyor mu bakın otomatikte bırakın ayarı otomatik yoksa balanced yani orta ayarda bırakın. Eğer bu iCUE yazılımdan pompa devri ayarı yoksa http://downloads.corsair.com/Files/Corsair-Link/Corsair-LINK-Installer-v4.9.7.35.zip bu bağlantıdan Corsair LINK yazılımını kurun buradan pompa ayarını balance ayarına alın ve deneyin.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri