bugün arkadaşın bilgisayarındaki valorant sorunlarını çözdük. başka şeylerde yaptık ama sonuca etki edenleri yazayım.
konfigirasyon 9800x3d + asus prime rtx 5080 + asus rog x870e crosshair + 2x16 ddr5 6000 cl30 + rog ryujin sıvı soğutma v.s. v.s.
oyunda stuttering (2-3 saniyede bir takılmalar vardı) anakartta 2nci ethernet olarak realtek bulunuyordu. arkadaşım zaten onu kullanmıyor intel ethernet'i kullanıyor. 2nci realtek ethernetin driverını aygıt yöneticisinden kapattık. stuttering mükemmelen çözüldü.
valorantta sanıyorum vanguard koruması birşekilde sıvı soğutmanın ekran uygulaması ile sorun çıkarıyor. bu uygulama devreye girdiğinde valorant ya sistemi kitliyor başka bir sorun çıkıyor. o uygulamayı iptal ettik. yani cihazın firmware güncellemeside tamam mümkün son sürüm uygulamasınıda kullandık ama valorant muhtemelen vanguard o yazılımı bir türlü sevmedi.
bunlar çözüldüğünde hala kilitlenme devam etti. biostan otomatik overclock'u (pbo) iptal ettim. yani pbo açmamıştım ayarları auto daydı. anakart otomatik olarak pbo açıyordu. onları iptal ettim. valorantta belirgin bir fps düşüşüde görmedik. otomatik overclock ortadan kalktıktan sonra valoranttaki kilitlenme ortadan kalktığı gibi işlemci tam yükte sıcaklıklar çok daha iyi.
bu arada bahsettiğim sistemde valorant dışında hiç bir oyunda stabilite sorunu çıkmıyordu.