Xmp sonrası kapanma ve mavi ekran sorunu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

abdullahysf95

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yaklaşık 3 ay önce almış olduğum Ryzen sistemi XMP yapmaya çalıştığımda bilgisayar 3 defa kapanıyor ve açılışa gelince mavi ekran verip döngüye giriyordu. Manuel XMP denedim fakat bu seferde açıldıktan bir süre sonra işlem yaparken mavi ekran verdi. Sorunun çözümü ile alakalı yardımlarınızı bekliyorum.

* Anakart - Asus ROG STRIX B350-F Gaming
* RAM- Corsair Vengeance LED - 16 GB(2x8) 3200 MHz
* İşlemci - Ryzen 1700X

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Araştırdım ve herkezde aynı sorun varmış 3200 Mhz hıza bu bellek kitinde sorun çıkıyormuş genel problem BIOS update ile bazı anakartlarda sorun çözülmüş BIOS update varmı anakartın için bakabilirsin. Eğer sorun çözülmez ise XMP 'ni manuel yap ama gecikme değerlerini düşür. Gecikme değerleri 16-18-18-36 şu tarz rakam sırlamasıdır. Azar azar düşürerek deneyebilirsin.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Frekans ile beraber artıp azalıyormuş. Frekansı biraz düşürüp CL değerini düşürebilirsin. CL değeri RAM özelliklerinde yazar.

Sendeki bellek kiti için fabrikanın varsayılan değerleri 3200 MHz için 16-18-18-36 - 1.35V güç ile bu değerler yapılmış. yani CL 16. 2133 MHz için ise 15-15-15-36 - 1.2V güç ile bu değerler mevcut. Sen XMP yaptığında belki doğru yapılmıyordur bu değerleri el ile gir ve sonuç aynımı kontrol et. Sonuç değişmez ise CL değerini düzgün bir kaynaktan bakarak ayarlayabilirsin. Benim pek kişisel olarak uğraşmadığım bir konu şöyle yapılır diyemem.

KS

abdullahysf95

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Anladım. Yarın deneyeceğim. Bilgisayar otomatik xmp yapınca 3 defa kasadan şartel atar gibi ses çıkartıp kapanıyordu. Bunun sebebi nedir? Bilgisayara bir zararı olur mu?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Voltaj Problemi var gibi XMP ayarlarında sıkıntı olabilir ve zararı olabilir. BIOS ile ilgili bir sıkıntı veya RAM kitin XMP profilleri sıkıntılı gibi yüksek voltaj veriyor olabilir XMP buda bileşenlerine zarar verir. Tavsiyem el ile XMP ayarlarını gir fabrika verilerini verdim yukarda onları dene, olmazsa başka bir anakart üzerinde aynı RAM 'leri XMP yap sorun yoksa anakartında ya arıza yada BIOS Update problemi var update ise sorun yok gelir elbet ama arızada olabilir. Sen dediklerimi yap sonrasına bakarız.

KS

abdullahysf95

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
BIOS güncellemesi gelmiş onu yaptım sonra auto xmp yaptım mavi ekran verdi. BIOS'a girip voltajı 3500 den 3750 ye çıkardım. Mhz 3000 yaptım ve şuanda sorunsuz sistem açıldı fakat işlem esnasında mavi ekran verirmi bilemiyorum deneyip görmek lazım. CL değerleriyle oynamadım sıkıntı çıkar diye :) şuanlık 3000 MHz de herhangi bir sıkıntı gözükmüyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri