Parçalarını Ayrı Ayrı Topladığım Sistem İçin Görüş Talebi

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
ugur.gozaydin' Alıntı:
BatuhanKLC' Alıntı:
Aynı fikirde olmamıza sevindim , zaten hep böyle başlayıp aynı fikirde sonuç buluyoruz . Sadece ssd konusunda markaların genel olarak hiçbir markanın TBW değerine güvenmiyorum , güvenmemek de lazım olduğunu düşünüyorum . Çok kullanıcı var ilk çıkan sorunlu A200 m2 yonga ssdlerde TBW doldurmadan garanti dışı bırakıldığı söylenen mesela. Hatta bence iyi bile yapmış Samsung düşük göstererek.
Liste yaptım içerik için , 4-5. sırada var merak etme MLD  .
@"Unbeknownst"  yaşadığın sorun gen 3 de çalıştırman ve yüksek ısı kaynaklı muhtemelen. Ssd portu işlemci soğutucusu ya da bakır borulara yakınsa normal sorunun eğer gen 4 de de yaşarsan garantiye gönderebilirsin .
Eğer 3070 için oyun testi izlemek istersen imzadaki youtube kanalım üzerinden bakabilirsin .  :cool:  Reklamımı da yaptım kaçtım.  :)

Güncelde TBW değerinde bu söylediklerini yaşayan hiçbir kullanıcı veya bu sorunu yaşatan marka görmedim. Ben diske çok veri yazıyorum 600 TBW değeri bence çok düşük bir değer. 2 yılda ben diske 400 TBW veri yazmışım ki öyle iş filanda yapmıyorum. Sadece yüksek dosya boyutlu oyunlar yüzünden böyle. O yüzden söylediğin güncelde doğru sayılmaz. Daha geçen aylarda diskimi garanti dışı bıraktılar TBW değerini aştığım için ki markası bilindik büyük firmalardan birisiydi. O yüzden TBW değeri her zaman dikkat edilmesi gereken değerlerden birisidir. Yasal hakkını bile kullanabilirsin mahkeme yoluyla firma özelinde. Size sattığı bilgiler şartlar belli sonuçta.

Bak şimdi sana örnekle demek istediğimi göstereceğim , 2 farklı ssd kullanım süreleri ve okuma yazma miktarı çok az ama ssd ler patlak . 

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
BatuhanKLC' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:
Güncelde TBW değerinde bu söylediklerini yaşayan hiçbir kullanıcı veya bu sorunu yaşatan marka görmedim. Ben diske çok veri yazıyorum 600 TBW değeri bence çok düşük bir değer. 2 yılda ben diske 400 TBW veri yazmışım ki öyle iş filanda yapmıyorum. Sadece yüksek dosya boyutlu oyunlar yüzünden böyle. O yüzden söylediğin güncelde doğru sayılmaz. Daha geçen aylarda diskimi garanti dışı bıraktılar TBW değerini aştığım için ki markası bilindik büyük firmalardan birisiydi. O yüzden TBW değeri her zaman dikkat edilmesi gereken değerlerden birisidir. Yasal hakkını bile kullanabilirsin mahkeme yoluyla firma özelinde. Size sattığı bilgiler şartlar belli sonuçta.

Bak şimdi sana örnekle demek istediğimi göstereceğim , 2 farklı ssd kullanım süreleri ve okuma yazma miktarı çok az ama ssd ler patlak . 

Demek istediğini anlamadım. TBW değeri ve garanti şartlarının önemiyle bunların alakası nedir? Biraz daha detay verirsen daha iyi olabilir.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
Cvp: Parçalarını Ayrı Ayrı Topladığım Sistem İçin Görüş Talebi

Şimdi yukarıdaki ssd için kendi sitesinde 80 TB write garantisi sunuyor . 5 TB yazmışım 4812 saat çalışmış . Daha önce yaşadım 10 tb 8.000 Saatte windows açılmayacak duruma gelecek bu ssd 'de . Aynısı hyper x için de atabilirim , Samsung 870 için de. Samsung 870 bu verilerin 3 katını okumuş yazmış ve 10.000 üstü çalışıyorken yüzde 98 sağlığı var. Hyper x için de o pc de elimin altında onu da atarım . 980 Pro için kaç tb yazdığımı hatırlamıyorum ama sağlığı 100 de 100 .

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Bak şimdi https://www.transcend-info.com/products/No-631 bu benim M.2 almadan önce C diski için kullandığım SATA diskim. 1480 TBW yazım ömrü ve 2 milyon saat MTBF ömrü olan bir disk kendisi. 5 yılı geçti daha tek sorun çıkartmadı ve hızında gram değişiklik yok. Diskin garanti süresi 3 yıl ama demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım. Aşağıda resmini de bıraktım. Markanın verilen TBW değeri o yongaya ne kadar güvendiğinin kanıtı gibidir bu yüzden önemlidir. Bu diske çok fazla veri yazmadım 5 yılı geçti daha 262 TB ama disk gram sorun çıkartmadı. 30.552 saat yani neredeyse 3 buçuk yıl çalışmış. Ama birkaç yorum önce bahsettiğim TBW ömrü dolduğu için garanti dışı kalan diskim oldukça iyi bir markadan 500 GB ve 500 küsür TBW yazım ömrü olan bir diskti. Arızalandı ve servis dışı kaldı 600 TBW kadar veri yazdığım için. Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Ekran-Al-nt-s.png

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
ugur.gozaydin' Alıntı:
BatuhanKLC' Alıntı:

Demek istediğini anlamadım. TBW değeri ve garanti şartlarının önemiyle bunların alakası nedir? Biraz daha detay verirsen daha iyi olabilir.

Kağıt üstünde bana sunulan değerin bir önemi yok demeye çalışıyorum , 80 tbw verse de 8000 tbw verse de birçok kullanıcı biliyor bu bileşenin ömrünü . Garanti kısmına gelince , seagate ve samsungun bir özelliği ön plana çıkıyor(bildiğim 2 marka başkaları var mı bilmiyorum) . Veri yedeği , olduğu gibi alıyorlar ve sana gönderecekleri ssd nın içine koyuyorlar. 1 mail atman yeterli . Öteki türlü ssd de problem olsa ve yüzde 50 den sonra birçok ssd çok hızlı sağlık düşürür, pc açılmasa ya da sorun olsa verilerini de kurtaramıyorsun.

ugur.gozaydin' Alıntı:
Bak şimdi https://www.transcend-info.com/products/No-631 bu benim M.2 almadan önce C diski için kullandığım SATA diskim. 1480 TBW yazım ömrü ve 2 milyon saat MTBF ömrü olan bir disk kendisi. 5 yılı geçti daha tek sorun çıkartmadı ve hızında gram değişiklik yok. Diskin garanti süresi 3 yıl ama demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım. Aşağıda resmini de bıraktım. Markanın verilen TBW değeri o yongaya ne kadar güvendiğinin kanıtı gibidir bu yüzden önemlidir. Bu diske çok fazla veri yazmadım 5 yılı geçti daha 262 TB ama disk gram sorun çıkartmadı. Ama birkaç yorum önce bahsettiğim TBW ömrü dolduğu için garanti dışı kalan diskim Sandisk markasından 500 GB ve 500 TBW yazım ömrü olan bir diskti. Arızalandı ve servis dışı kaldı 600 TBW kadar veri yazdığım için. Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Ekran-Al-nt-s.png

Ben seni anladım bro sadece şu cümleye katılmıyorum ''Markanın verilen TBW değeri o yongaya ne kadar güvendiğinin kanıtı gibidir bu yüzden önemlidir.'' şu an yazıyı yazdığım eczane pc si ile bu değerlerin her zaman doğru olmadığını söylüyorum. Daha uzun süre de dayanabiliyor , çok çok daha kısa sürede. Samsungun ömrünü 2 yıl önce bitirmiş olması lazımken hala yüzde 98 sağlığı var.

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: Parçalarını Ayrı Ayrı Topladığım Sistem İçin Görüş Talebi

ibrahimunaLife' Alıntı:
Beynim çorba oldu. Çok fazla bilgi çok fazla ince detay var. Eskiden seçenekler ve kriterler kısıtlıydı. Al istediğin parçayı tak çalıştır kullandı. Benim de yeni bir bilgisayar alma niyetim var ama hevesim giderek azalıyor. Bunun en büyük etkeni korkular galiba. Ya sistem uyumlu olmazsa ya aldığım parçadan daha uygun fiyata daha iyi performans veren alternatifi varsa gibi gibi... @"Unbeknownst" sana çok çok kolay gelsin. Umarım işin sonunda yüzün güler bilgisayarın keyfini çıkartırsın :)

Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Bahsettiğiniz çekinceleri fazlasıyla yaşadım ve yaşıyorum, artık savaş falan da çıkınca pimi çekmeye karar verdim  :-/

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757

Katılmadığım cümleye ek olarak da şunu diyorum Samsung TBW değerini düşük tutarak iyi yapmış , zaten markaların 10/9 u o tbw yi sağlıklı olarak okuyamıyor yazamıyor , göremiyor bile. Bunu demek istemiştim . İstisnalar tabikide kaideyi bozmayacaktır.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
BatuhanKLC' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

Kağıt üstünde bana sunulan değerin bir önemi yok demeye çalışıyorum , 80 tbw verse de 8000 tbw verse de birçok kullanıcı biliyor bu bileşenin ömrünü . Garanti kısmına gelince , seagate ve samsungun bir özelliği ön plana çıkıyor(bildiğim 2 marka başkaları var mı bilmiyorum) . Veri yedeği , olduğu gibi alıyorlar ve sana gönderecekleri ssd nın içine koyuyorlar. 1 mail atman yeterli . Öteki türlü ssd de problem olsa ve yüzde 50 den sonra birçok ssd çok hızlı sağlık düşürür, pc açılmasa ya da sorun olsa verilerini de kurtaramıyorsun.

ugur.gozaydin' Alıntı:
Bak şimdi https://www.transcend-info.com/products/No-631 bu benim M.2 almadan önce C diski için kullandığım SATA diskim. 1480 TBW yazım ömrü ve 2 milyon saat MTBF ömrü olan bir disk kendisi. 5 yılı geçti daha tek sorun çıkartmadı ve hızında gram değişiklik yok. Diskin garanti süresi 3 yıl ama demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım. Aşağıda resmini de bıraktım. Markanın verilen TBW değeri o yongaya ne kadar güvendiğinin kanıtı gibidir bu yüzden önemlidir. Bu diske çok fazla veri yazmadım 5 yılı geçti daha 262 TB ama disk gram sorun çıkartmadı. Ama birkaç yorum önce bahsettiğim TBW ömrü dolduğu için garanti dışı kalan diskim Sandisk markasından 500 GB ve 500 TBW yazım ömrü olan bir diskti. Arızalandı ve servis dışı kaldı 600 TBW kadar veri yazdığım için. Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.

Ekran-Al-nt-s.png

Ben seni anladım bro sadece şu cümleye katılmıyorum ''Markanın verilen TBW değeri o yongaya ne kadar güvendiğinin kanıtı gibidir bu yüzden önemlidir.'' şu an yazıyı yazdığım eczane pc si ile bu değerlerin her zaman doğru olmadığını söylüyorum. Daha uzun süre de dayanabiliyor , çok çok daha kısa sürede. Samsungun ömrünü 2 yıl önce bitirmiş olması lazımken hala yüzde 98 sağlığı var.

Bende her zaman doğrudur demiyorum zaten ama kullanıcı olarak kendini güvenceye alabileceğim bir değer kendisi. Ne kadar yüksek senin için o kadar iyi. Zaten bu değerler o sınırı geçtiğinde diskin bozulacağı anlamına gelmiyor bu verilerin 10 katına da çıkabilirsin şans işi. Demek istediğim güvence kısmı. Adamlar diyor ki bu diske 1500 TBW yazabilirsin ve bu yazıma kadar ürün garantisi boyunca benden ürünün fiziksel durumu odaklı destek alabilirsin. Bunu anlatamadım sana. Amacım verimin kaybolmaması olacaksa zaten bulut depolama veya RAID üzerinde aynalama özelliğiyle 2. bir disk kullanırım.

ibrahimunaLife

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
348

Unbeknownst' Alıntı:
ibrahimunaLife' Alıntı:
Beynim çorba oldu. Çok fazla bilgi çok fazla ince detay var. Eskiden seçenekler ve kriterler kısıtlıydı. Al istediğin parçayı tak çalıştır kullandı. Benim de yeni bir bilgisayar alma niyetim var ama hevesim giderek azalıyor. Bunun en büyük etkeni korkular galiba. Ya sistem uyumlu olmazsa ya aldığım parçadan daha uygun fiyata daha iyi performans veren alternatifi varsa gibi gibi... @"Unbeknownst" sana çok çok kolay gelsin. Umarım işin sonunda yüzün güler bilgisayarın keyfini çıkartırsın :)

Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Bahsettiğiniz çekinceleri fazlasıyla yaşadım ve yaşıyorum, artık savaş falan da çıkınca pimi çekmeye karar verdim  :-/
Bende şuan bütçe hesaplaması yapıyorum. +/- 20k civarı sistem bakmaya başladım. Artık her gün değişen fiyatlar değil de saatlik değişen fiyatlar dikkatimi çekmeye başladı. Gözü karartıp ya hazır sistem alıcam yada sizin gibi parça parça toplayacağım. Bütçe ve sisteme harcama yapmaya başlayacağım gün muhakkak burada bir konu açıp güncel fikir/bilgi ve taktikler doğrultusunda ilerlemeyi düşünüyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Unbeknownst' Alıntı:
ibrahimunaLife' Alıntı:

@"ibrahimunaLife" aslında çokta incik cıncık dikkat edilmesi gereken veri yok sistem kurulumlarında. Sadece soket, yonga ve RAM uyumlarına bakıyorsunuz o kadar. Gerisi aşırı önemli değil. Zaten çoğu şeyi başkasından destek alarak çözebilirsiniz bu forum vb. yerlerden.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757

Katılmadığım cümleye ek olarak da şunu diyorum Samsung TBW değerini düşük tutarak iyi yapmış , zaten markaların 10/9 u o tbw yi sağlıklı olarak okuyamıyor yazamıyor , göremiyor bile. Bunu demek istemiştim . İstisnalar tabikide kaideyi bozmayacaktır ama elime geçen ürünlerden deneyimlerim bu şekilde. Ki biliyosun adı sanı belli olmayan dahi ssd bile kullanıyorum  :)

ugur.gozaydin' Alıntı:
BatuhanKLC' Alıntı:

Bende her zaman doğrudur demiyorum zaten ama kullanıcı olarak kendini güvenceye alabileceğim bir değer kendisi. Ne kadar yüksek senin için o kadar iyi. Zaten bu değerler o sınırı geçtiğinde diskin bozulacağı anlamına gelmiyor bu verilerin 10 katına da çıkabilirsin şans işi. Demek istediğim güvence kısmı. Adamlar diyor ki bu diske 1500 TBW yazabilirsin ve bu yazıma kadar ürün garantisi boyunca benden ürünün fiziksel durumu odaklı destek alabilirsin. Bunu anlatamadım sana. Amacım verimin kaybolmaması olacaksa zaten bulut depolama veya RAID üzerinde aynalama özelliğiyle 2. bir disk kullanırım.

Uzun uzadıya konuşuruz bu konuyu , konuyu kirletmeyelim bro keyifli sohbetti . Ağzına sağlık.

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
BatuhanKLC' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:
DDR5 sistemi bende mantıklı buluyorum ama 22K bütçeye 12900K ile pek olası değil diğer bileşenlere dokunmadan. Ancak 12700K tercihi yapılıp DDR5 sisteme geçilebilir. 12700K işlemcisi de çok başarılı bir işlemci ki daha az TDP değerinin olması da başka bir artı. Aralarında devasa oyun performansı farkları yok hatta OC potansiyelleri açısından TDP dizaynına bakarsak 12900K işlemcisinden daha iyi sonuçlar alınıyor.

SSD için seninle aynı görüşe sahip değilim. Bütçem olsa bile 980 PRO tercihi yapmazdım. Özellikleri istediği fiyata göre uygun değil bence. US70 bu konuda F/P oranını oldukça yukarıda tutan bir disk. Zaten US70 1TB ile 980 PRO 1TB diskin yabancı kaynak incelemelerine bakarsan benzer puanlar verildiğini görürsün. US70 yerine alternatif alınacaksa 980 PRO yerine başka modeller tercih edilmeli bence. Mesela Seagate 520/530 modelleri olabilir.

RAM içinde pek görüşte sayılmam seninle. Samsung çipli bellek seçilmesi gerekmiyor ille de ama modeli daha iyi seçilebilirdi belleğin. Ben bu sisteme 4000MHz altında bellek takmazdım ki oda maksimum CL18 olurdu DDR4 için konuşuyorum. Oda olmadı 3600MHz CL14 takardım.

PSU fazla pahalı evet seninle aynı görüşteyim. 1000W FPS GOLD ürünü alınıyor o paraya ki FSP markasından bahsediyoruz burada. Piyasadaki en iyi PSU üreticilerinden birisi kendisi.

@"BatuhanKLC" Sanırım yine bir tartışma konusu başlattım. :D
Şimdi aynı anakartın ki yeterli bir anakart ddr5 sistemi yanında mouse ve ekipmanını tanıttan 400 lira geri dönüşle 5.500-400- mouse ile alınabiliyor . https://www.sinerji.gen.tr/asus-tuf-gaming-z690-plus-6000mhz-oc-rgb-m2-1700p-atx-anakart-p-42201 (Link de bıraktım)

Yani anakart fiyatımız aynı , şimdi ramlere geçiyorum;

Bu ram 4500 TL bu civarlarda geziyor: https://www.amazon.com.tr/G-Skill-Trident-DDR4-4400MHz-CL19-26-26-46-2x16GB/dp/B094Y69PSH/

bu ram ise geçtiğimiz hafta 6900 TL idi itopyada. Yani aradaki fark sadece 2400 TL ki eğer anakartı tanıtmamışsa veya mouse hediyesiz almışsa ardaki fark 1500 TL: https://www.itopya.com/gskill-32gb-...0mhz-cl40-ddr5-135v-siyah-dual-kit-ram_u16672

Biz 2400TL'den gidelim daha net olsun.

2400 TL için ddr5 yongalı ki geleceğe dönük çok daha iyi bir tercih , çok uzun yıllar anakartı değiştirmesine de gerek yok hatta hiç değiştirmesin diyelim. artısı da şu andan itibaren yüzde 15 performans artışı(16 gb şu anki ram üzerinden performans artışını yazdım) . Yani biz 2400 TL ile  hem güncel , hem geleceğe dönük hem de %15 daha performanslı bir sistem toplamış olduk.

Samsung çipli olması bence ddr4 4000 mhz ve üstünde önemli çünkü cas ve alt gecikmeleri dengeleri çok değiştiriyor bro , tecrübeyle sabit . (tecrübe amd üzerinde)

Ssd konusunda ben ssd yi kötülemedim yanlış anlaşılmasın. Siliconpower yurtdışında deli gibi satılan marka. feedback çok yoğun. Kaliteli bir marka. Ama gen 4 diyince 4000-4500 yazma okuma çok alt seviye kalıyor , Gen 3 ile bir farkı kalmıyor.

Ama fiyatı da göz önünde bulundurduğumuzda gayet alınabilir. Bir de o izlediğin muhtemel testlerde anlık saatlik ve günlük yük bindiriyorlar. Mesela o testlerin hiçbirisinde 970 evo 500 gb nın normal kullanımda ve iyi bir hava akışa sahip kasada 45 derecenin altına inmediğini söylemezler ama bende var ben 48 in altını görmüyorum mesela. Ssd sadece iops , okuma , yazmadan ibaret değil bence, kullanım ömrü , garantisi , desteği , yazılımı. Her şeyin çok önemi var bence.

Bu arada mld m2 için bir video düşünüyorum vaktim olursa içerik çıkaracağım.

Yaptığınız hesap çok iyi olmuş, teşekkür ederim.

Anakart konusunda bir şey diyemem, benim aldığımın aynı anakartın D5 olanı 500 TL farkla alınabiliyor, haklısınız. Bu arada fare hediyesi benim aldığım anakart için de geçerli, promosyon başvurumu yaptım geçen gün. Gerçi fareye ihtiyacım da yok, büyük ihtimalle geleni paketini açmadan satışa çıkaracağım. Elimde Xtrfy MZ1 ve Logitech G Pro Wireless fareleri mevcut halihazırda.

Yalnız RAM konusuna gelindiğinde sizden farklı düşünüyorum. Benim seçmiş olduğum Kingston RAM, hangi klasmanda olursa olsun, neticede 3600 Mhz CL17 değerine sahip ve bu benim için yeterliydi. O nedenle paylaştığınız DDR5 RAM kitini bir öncesinde gönderdiğiniz DDR4 kitle değil, kendi kitimle kıyaslıyorum.

Ayrıca ve benim için asıl önemli olanı şuydu; DDR4 bu hız, gecikme ve ulaşılabilir fiyat seviyelerine uzun yıllar sonucunda ancak gelebildi. DDR5 teknolojisi şu an için daha dünkü bebek konumunda ve 1 sene, 2 sene içinde çok daha düşük CL gecikme değerli RAM'leri çok daha uygun fiyata bulacağıma eminken şimdiden 8-9 milyar parayı bunun gibi bir DDR5 RAM'e verip kısa zaman sonra üzülmek istemedim.

Açıkçası 4-5 sene bu sistemi DDR4 ile kullanıp bu süre zarfı sonunda işlemcime dokunmadan yalnızca anakartı ve ramleri DDR5'e geçirmek istiyorum, bu son nesil bileşenlerden oluşan sistemi DDR4'te bırakmaya karar verirken bu mantıkla yola çıktım. Belki de yanlış düşünmüşümdür ancak işlemci, anakart, güç ünitesi bileşenlerinde yeterince düşündüğümün üzerine çıktım, bari RAM'lerde biraz gözüm üç haneleri rakamlar görsün diye düşündüm sanırım :angel: En son ıskartaya çıkarsam bile pek üzülmeyeceğim bir fiyat bandındaki rami tercih ettim.

Şu anda yalnızca sistemi kurup gözlerimle çalıştığını görmek istiyorum. Performansın suyunun suyunu sıkmayı, overclock falan yapmayı düşünmüyorum. Ve gerçekten bir süre bu sistemi Intel UHD 770 üzerinden çalıştırmak gibi bir düşüncem var, bakalım, gerçekten merak ediyorum nasıl olacak  :huh:

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
BatuhanKLC' Alıntı:
Katılmadığım cümleye ek olarak da şunu diyorum Samsung TBW değerini düşük tutarak iyi yapmış , zaten markaların 10/9 u o tbw yi sağlıklı olarak okuyamıyor yazamıyor , göremiyor bile. Bunu demek istemiştim . İstisnalar tabikide kaideyi bozmayacaktır ama elime geçen ürünlerden deneyimlerim bu şekilde. Ki biliyosun adı sanı belli olmayan dahi ssd bile kullanıyorum  :)

ugur.gozaydin' Alıntı:
Uzun uzadıya konuşuruz bu konuyu , konuyu kirletmeyelim bro keyifli sohbetti . Ağzına sağlık.

Tartışacak bir şey yok aslında aşağı yukarı aynı fikirdeyiz sayılır. :) Kullanıcı zaten alacağını almış ufak tefek şeyler var konunun dağıldığı yok yani dert etme.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
Unbeknownst' Alıntı:
BatuhanKLC' Alıntı:
Şimdi aynı anakartın ki yeterli bir anakart ddr5 sistemi yanında mouse ve ekipmanını tanıttan 400 lira geri dönüşle 5.500-400- mouse ile alınabiliyor . https://www.sinerji.gen.tr/asus-tuf-gaming-z690-plus-6000mhz-oc-rgb-m2-1700p-atx-anakart-p-42201 (Link de bıraktım)

Yani anakart fiyatımız aynı , şimdi ramlere geçiyorum;

Bu ram 4500 TL bu civarlarda geziyor: https://www.amazon.com.tr/G-Skill-Trident-DDR4-4400MHz-CL19-26-26-46-2x16GB/dp/B094Y69PSH/

bu ram ise geçtiğimiz hafta 6900 TL idi itopyada. Yani aradaki fark sadece 2400 TL ki eğer anakartı tanıtmamışsa veya mouse hediyesiz almışsa ardaki fark 1500 TL: https://www.itopya.com/gskill-32gb-...0mhz-cl40-ddr5-135v-siyah-dual-kit-ram_u16672

Biz 2400TL'den gidelim daha net olsun.

2400 TL için ddr5 yongalı ki geleceğe dönük çok daha iyi bir tercih , çok uzun yıllar anakartı değiştirmesine de gerek yok hatta hiç değiştirmesin diyelim. artısı da şu andan itibaren yüzde 15 performans artışı(16 gb şu anki ram üzerinden performans artışını yazdım) . Yani biz 2400 TL ile  hem güncel , hem geleceğe dönük hem de %15 daha performanslı bir sistem toplamış olduk.

Samsung çipli olması bence ddr4 4000 mhz ve üstünde önemli çünkü cas ve alt gecikmeleri dengeleri çok değiştiriyor bro , tecrübeyle sabit . (tecrübe amd üzerinde)

Ssd konusunda ben ssd yi kötülemedim yanlış anlaşılmasın. Siliconpower yurtdışında deli gibi satılan marka. feedback çok yoğun. Kaliteli bir marka. Ama gen 4 diyince 4000-4500 yazma okuma çok alt seviye kalıyor , Gen 3 ile bir farkı kalmıyor.

Ama fiyatı da göz önünde bulundurduğumuzda gayet alınabilir. Bir de o izlediğin muhtemel testlerde anlık saatlik ve günlük yük bindiriyorlar. Mesela o testlerin hiçbirisinde 970 evo 500 gb nın normal kullanımda ve iyi bir hava akışa sahip kasada 45 derecenin altına inmediğini söylemezler ama bende var ben 48 in altını görmüyorum mesela. Ssd sadece iops , okuma , yazmadan ibaret değil bence, kullanım ömrü , garantisi , desteği , yazılımı. Her şeyin çok önemi var bence.

Bu arada mld m2 için bir video düşünüyorum vaktim olursa içerik çıkaracağım.

Anakart konusunda bir şey diyemem benim aldığımın aynı anakartın D5 olanı 500 TL farkla alınabiliyor, haklısınız. Bu arada fare hediyesi benim aldığım anakart için de geçerli, promosyon başvurumu yaptım geçen gün. Gerçi fareye ihtiyacım da yok, büyük ihtimalle geleni paketini açmadan satışa çıkaracağım. Elimde Xtrfy MZ1 ve Logitech G Pro Wireless fareleri mevcut halihazırda.

Yalnız RAM konusuna gelindiğinde sizden farklı düşünüyorum. Benim seçmiş olduğum Kingston RAM klasman olarak nasıl olursa olsun neticede 3600 Mhz CL17 değerine sahip ve bu benim için yeterliydi. O nedenle paylaştığınız DDR5 RAM kitini bir öncesinde gönderdiğiniz DDR4 kitle değil kendi kitimle kıyaslıyorum.

Ayrıca ve benim için asıl önemli olanı şuydu; DDR4 bu hız, gecikme ve ulaşılabilir fiyat seviyelerine uzun yıllar sonucunda gelebildi. DDR5 teknolojisi şu an için daha dünkü bebek konumunda ve 1 sene, 2 sene içinde çok daha düşük CL gecikme değerli RAM'leri çok daha uygun fiyata bulacağıma eminken şimdiden 8-9 milyar parayı bunun gibi bir DDR5 RAM'e verip üzülmek istemedim.

Açıkçası 4-5 sene bu sistemi DDR4 ile kullanıp bu süre zarfı sonunda işlemcime dokunmadan yalnızca anakartı ve ramleri DDR5'e geçirmek istiyorum, bu son nesil bileşenlerden oluşan sistemi DDR4'te bırakmaya karar verirken bu mantıkla yola çıktım. Belki de yanlış düşünmüşümdür ancak işlemci, anakart, güç ünitesi bileşenlerinde yeterince düşündüğümün üzerine çıktım, bari RAM'lerde biraz gözüm üç haneleri rakamlar görsün diye düşündüm sanırım :angel: Şu anda yalnızca sistemi kurup gözlerimle çalıştığını görmek istiyorum. Performansın suyunun suyunu sıkmayı, overclock falan yapmayı düşünmüyorum. Ve gerçekten bir süre bu sistemi Intel UHD 770 üzerinden çalıştırmak gibi bir düşüncem var, bakalım, gerçekten merak ediyorum nasıl olacak  :huh:

Dostum sistemin kesinlikle kötü değil ve kötü toplanmamış. Ben senin yerinde olsaydım kısmını yazmıştım , Elinde ddr5 i iliklerine kadar sömüren bir işlemci ve Ddr5 alsan çok iyi bir anakart var . Bu açıdan bakınca ddr 4 mantıksız . Ben aldığın haliyle üstüne 4-5 daha koyup kesinlikle ddr5 e geçerdim. Arada ciddi performans farkı var onu demek istedim. Yani şöyle söyleyeyim sen 12900 değil de 11900 performansı alacaksın sisteminden . Bu şekilde düşünebilirsin. Bir de eğer ddr5 de düşük cl değeri bekliyorsan tahmin ettiğin gibi olmayacak . Kanal ve teknoloji farkı var belleklerde. Sanırım Hocamın bir videosu vardı bununla alakalı , eğer yoksa ondan dinlemek isterim ben şahsen. Gidiş geliş hesaplandığı için cl değerleri yüksek diyeyim en basitinden. Ki İntel sistemler için cl değerleri cas değerleri alt gecikmelerin önemi AMD kanadındaki gibi değil . Şu an en genel kullanılan bellek Ddr4 sistemlerde 3000 mhz ve cl 16 , Ddr4 sistemlerin çıkışında da 2933 mhz cl 16 bellekler görebilirsin. Demem o ki o kadar üstün bir ilerleyiş beklememelisin. 6000 Mhz Cl 36-34 çok iyi değerler .

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

@"BatuhanKLC" 'ye katılıyorum eğer anakartı ve RAM 'i değiştirirseniz platforma özel bu işlemciyle daha fazla verim alacaksınız. DDR5 belleklerin bant genişliği daha fazla olduğundan dolayı CL değeri en yüksek bellek bile DDR4 emsalinden daha iyi performans sunuyor buna takılmayın yani.

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
BatuhanKLC' Alıntı:
Unbeknownst' Alıntı:

Anakart konusunda bir şey diyemem benim aldığımın aynı anakartın D5 olanı 500 TL farkla alınabiliyor, haklısınız. Bu arada fare hediyesi benim aldığım anakart için de geçerli, promosyon başvurumu yaptım geçen gün. Gerçi fareye ihtiyacım da yok, büyük ihtimalle geleni paketini açmadan satışa çıkaracağım. Elimde Xtrfy MZ1 ve Logitech G Pro Wireless fareleri mevcut halihazırda.

Yalnız RAM konusuna gelindiğinde sizden farklı düşünüyorum. Benim seçmiş olduğum Kingston RAM klasman olarak nasıl olursa olsun neticede 3600 Mhz CL17 değerine sahip ve bu benim için yeterliydi. O nedenle paylaştığınız DDR5 RAM kitini bir öncesinde gönderdiğiniz DDR4 kitle değil kendi kitimle kıyaslıyorum.

Ayrıca ve benim için asıl önemli olanı şuydu; DDR4 bu hız, gecikme ve ulaşılabilir fiyat seviyelerine uzun yıllar sonucunda gelebildi. DDR5 teknolojisi şu an için daha dünkü bebek konumunda ve 1 sene, 2 sene içinde çok daha düşük CL gecikme değerli RAM'leri çok daha uygun fiyata bulacağıma eminken şimdiden 8-9 milyar parayı bunun gibi bir DDR5 RAM'e verip üzülmek istemedim.

Açıkçası 4-5 sene bu sistemi DDR4 ile kullanıp bu süre zarfı sonunda işlemcime dokunmadan yalnızca anakartı ve ramleri DDR5'e geçirmek istiyorum, bu son nesil bileşenlerden oluşan sistemi DDR4'te bırakmaya karar verirken bu mantıkla yola çıktım. Belki de yanlış düşünmüşümdür ancak işlemci, anakart, güç ünitesi bileşenlerinde yeterince düşündüğümün üzerine çıktım, bari RAM'lerde biraz gözüm üç haneleri rakamlar görsün diye düşündüm sanırım :angel: Şu anda yalnızca sistemi kurup gözlerimle çalıştığını görmek istiyorum. Performansın suyunun suyunu sıkmayı, overclock falan yapmayı düşünmüyorum. Ve gerçekten bir süre bu sistemi Intel UHD 770 üzerinden çalıştırmak gibi bir düşüncem var, bakalım, gerçekten merak ediyorum nasıl olacak  :huh:

Dostum sistemin kesinlikle kötü değil ve kötü toplanmamış. Ben senin yerinde olsaydım kısmını yazmıştım , Elinde ddr5 i iliklerine kadar sömüren bir işlemci ve Ddr5 alsan çok iyi bir anakart var . Bu açıdan bakınca ddr 4 mantıksız . Ben aldığın haliyle üstüne 4-5 daha koyup kesinlikle ddr5 e geçerdim. Arada ciddi performans farkı var onu demek istedim. Yani şöyle söyleyeyim sen 12900 değil de 11900 performansı alacaksın sisteminden . Bu şekilde düşünebilirsin. Bir de eğer ddr5 de düşük cl değeri bekliyorsan tahmin ettiğin gibi olmayacak . Kanal ve teknoloji farkı var belleklerde. Sanırım Hocamın bir videosu vardı bununla alakalı , eğer yoksa ondan dinlemek isterim ben şahsen. Gidiş geliş hesaplandığı için cl değerleri yüksek diyeyim en basitinden. Ki İntel sistemler için cl değerleri cas değerleri alt gecikmelerin önemi AMD kanadındaki gibi değil . Şu an en genel kullanılan bellek Ddr4 sistemlerde 3000 mhz ve cl 16 , Ddr4 sistemlerin çıkışında da 2933 mhz cl 16 bellekler görebilirsin. Demem o ki o kadar üstün bir ilerleyiş beklememelisin. 6000 Mhz Cl 36-34 çok iyi değerler .

Anladım, açıklama için sağ olun, şimdi kafamda daha iyi oturdu. Yine de performans ve gecikme değerleri açısından büyük ilerlemeler olmasa da şu an teknoloji yeni çıktığı için gerçekten fahiş fiyatlara satıldığını ve aradan geçecek sürede fiyatlarının hızlı bir şekilde normal seviyelere doğru ilerleyeceğini düşünmekteyim yabancı kaynaklardan takip edebildiğim kadarıyla.

Bahsettiğiniz performans farkı ve DDR4'ün sanki 11. nesil i9 kullanıyormuşum gibi performansa yol açacağı konusundaki görüşünüze şüpheyle yaklaşıyorum. Gamersnexus i9-12900K DDR5 vs DDR4 test sonuçlarında oyun testlerinde göz ardı edilebilir bir fark olduğunu düşünmekteyim:

https://youtu.be/fIN8lLhSqmg?t=470

Ayrıca CS GO gibi bazı oyunlarda DDR4 performansı DDR5'i sollayabiliyor (!!!), testlerle kanıtlanmış durumda. Bunu da belirtmiş olmak istedim:

https://youtu.be/fIN8lLhSqmg?t=515

Başka kanallar tafarından yapılan testlerde de Microsoft Simulator gibi oyunlarda da DDR4'ün DDR5'i yüzde 10 gibi ciddi bir oranla solladığı tespit edilmiş. Ancak bunların CS GO testinde DDR5 önde görünüyor:

https://youtu.be/T5_7nJT2KBw?t=345

Bu iş en sonunda dönüp dolaşıp sonsuz RAM marka, markanın segmentleri, Mhz ve CL değeri kombinasyonu arasında bir noktada anlamsız bir yere gidiyor gibi, ancak benim için önemli olan husus 12900K'dan DDR4 ile de DDR5'e kıyasla çok da bir kayıp olmadan hatta yeri geldiğinde kazanç olacak şekilde performans alınabildiği gerçeği.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Platform güncelliği konusunu unutmamak gerek. DDR4 vs DDR5 kıyaslamasında CL ve frekans farkının DDR4 modelleri için DDR5 performansı verdiği doğrudur hatta çoğu zaman önde bile oluyorlar. Örnek 4800MHz DDR4 bellek ile 4800MHz DDR5 bellek arasında DDR4 RAM benzer sonuçları hatta daha iyisini sunabiliyor oyunlarda. Ama güncel platforma geçmiş oluyorsunuz. İleride çıkacak olan çok daha performanslı bellekler ile güncel bir platformda daha uzun süre kalacaksınız. Ben aldığınız anakartı ve RAM 'i iade edin ve DDR5 alın demiyorum ama güncel kalmak her zaman avantajdır.

KS

Unbeknownst

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Platform güncelliği konusunu unutmamak gerek. DDR4 vs DDR5 kıyaslamasında CL ve frekans farkının DDR4 modelleri için DDR5 performansı verdiği doğrudur hatta çoğu zaman önde bile oluyorlar. Örnek 4800MHz DDR4 bellek ile 4800MHz DDR5 bellek arasında DDR4 RAM benzer sonuçları hatta daha iyisini sunabiliyor oyunlarda. Ama güncel platforma geçmiş oluyorsunuz. İleride çıkacak olan çok daha performanslı bellekler ile güncel bir platformda daha uzun süre kalacaksınız. Ben aldığınız anakartı ve RAM 'i iade edin ve DDR5 alın demiyorum ama güncel kalmak her zaman avantajdır.

Teşekkürler bu yanıt için. İki seçeneğin de artı eksilerini olabildiğince tarafsızca göz önüne almak gerek. Nihayetinde seçenekler maliyeti biraz daha artırıp en güncel sistemi kullanmak ya da maliyeti düşük tutarak performanstan çok da kısmadan devam etmek.

Tabii ki DDR5 teknolojisinin kendisine özel anakart gerektirmesi tam şu anda yeni sistem dizen birisi için DDR5 anakartla başlamayı daha mantıklı kılıyor ancak yine de DDR4 de kıyaslandığınca sırf eksileri olmayan ve halen mantıklı sayılabilecek bir seçenek olarak duruyor henüz.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757

Müsait olunca yazacağım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Unbeknownst' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

Teşekkürler bu yanıt için. İki seçeneğin de artı eksilerini olabildiğince tarafsızca göz önüne almak gerek. Nihayetinde maliyeti biraz daha artırıp en güncel sistemi kullanmak ve maliyeti düşük tutarak performanstan çok da kısmadan devam etmek. Tabii ki DDR5 sisteminin özel anakart gerektirmesi tam şu anda yeni sistem dizen birisi için DDR5 anakartla başlamayı daha mantıklı kılıyor ancak yine de DDR4 de kıyasla sadece kötü olmayan bir seçenek olarak duruyor henüz.

Benzer görüşteyim zaten başta belirttim. Bütçe doğrultusunda ilerliyorsanız DDR4 size yetecektir. Ama bütçe varsa güncel kalmak mantıklı burada genel bir kıyaslama yapmıyorum ben. Bence ürünlerinizi iade etmeniz gerekmiyor benim görüşüm bu yönde.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri