ugur.gozaydin' Alıntı:
DDR5 sistemi bende mantıklı buluyorum ama 22K bütçeye 12900K ile pek olası değil diğer bileşenlere dokunmadan. Ancak 12700K tercihi yapılıp DDR5 sisteme geçilebilir. 12700K işlemcisi de çok başarılı bir işlemci ki daha az TDP değerinin olması da başka bir artı. Aralarında devasa oyun performansı farkları yok hatta OC potansiyelleri açısından TDP dizaynına bakarsak 12900K işlemcisinden daha iyi sonuçlar alınıyor.
SSD için seninle aynı görüşe sahip değilim. Bütçem olsa bile 980 PRO tercihi yapmazdım. Özellikleri istediği fiyata göre uygun değil bence. US70 bu konuda F/P oranını oldukça yukarıda tutan bir disk. Zaten US70 1TB ile 980 PRO 1TB diskin yabancı kaynak incelemelerine bakarsan benzer puanlar verildiğini görürsün. US70 yerine alternatif alınacaksa 980 PRO yerine başka modeller tercih edilmeli bence. Mesela Seagate 520/530 modelleri olabilir.
RAM içinde pek görüşte sayılmam seninle. Samsung çipli bellek seçilmesi gerekmiyor ille de ama modeli daha iyi seçilebilirdi belleğin. Ben bu sisteme 4000MHz altında bellek takmazdım ki oda maksimum CL18 olurdu DDR4 için konuşuyorum. Oda olmadı 3600MHz CL14 takardım.
PSU fazla pahalı evet seninle aynı görüşteyim. 1000W FPS GOLD ürünü alınıyor o paraya ki FSP markasından bahsediyoruz burada. Piyasadaki en iyi PSU üreticilerinden birisi kendisi.
@"BatuhanKLC" Sanırım yine bir tartışma konusu başlattım.
Şimdi aynı anakartın ki yeterli bir anakart ddr5 sistemi yanında mouse ve ekipmanını tanıttan 400 lira geri dönüşle 5.500-400- mouse ile alınabiliyor .
https://www.sinerji.gen.tr/asus-tuf-gaming-z690-plus-6000mhz-oc-rgb-m2-1700p-atx-anakart-p-42201 (Link de bıraktım)
Yani anakart fiyatımız aynı , şimdi ramlere geçiyorum;
Bu ram 4500 TL bu civarlarda geziyor:
https://www.amazon.com.tr/G-Skill-Trident-DDR4-4400MHz-CL19-26-26-46-2x16GB/dp/B094Y69PSH/
bu ram ise geçtiğimiz hafta 6900 TL idi itopyada. Yani aradaki fark sadece 2400 TL ki eğer anakartı tanıtmamışsa veya mouse hediyesiz almışsa ardaki fark 1500 TL:
https://www.itopya.com/gskill-32gb-...0mhz-cl40-ddr5-135v-siyah-dual-kit-ram_u16672
Biz 2400TL'den gidelim daha net olsun.
2400 TL için ddr5 yongalı ki geleceğe dönük çok daha iyi bir tercih , çok uzun yıllar anakartı değiştirmesine de gerek yok hatta hiç değiştirmesin diyelim. artısı da şu andan itibaren yüzde 15 performans artışı(16 gb şu anki ram üzerinden performans artışını yazdım) . Yani biz 2400 TL ile hem güncel , hem geleceğe dönük hem de %15 daha performanslı bir sistem toplamış olduk.
Samsung çipli olması bence ddr4 4000 mhz ve üstünde önemli çünkü cas ve alt gecikmeleri dengeleri çok değiştiriyor bro , tecrübeyle sabit . (tecrübe amd üzerinde)
Ssd konusunda ben ssd yi kötülemedim yanlış anlaşılmasın. Siliconpower yurtdışında deli gibi satılan marka. feedback çok yoğun. Kaliteli bir marka. Ama gen 4 diyince 4000-4500 yazma okuma çok alt seviye kalıyor , Gen 3 ile bir farkı kalmıyor.
Ama fiyatı da göz önünde bulundurduğumuzda gayet alınabilir. Bir de o izlediğin muhtemel testlerde anlık saatlik ve günlük yük bindiriyorlar. Mesela o testlerin hiçbirisinde 970 evo 500 gb nın normal kullanımda ve iyi bir hava akışa sahip kasada 45 derecenin altına inmediğini söylemezler ama bende var ben 48 in altını görmüyorum mesela. Ssd sadece iops , okuma , yazmadan ibaret değil bence, kullanım ömrü , garantisi , desteği , yazılımı. Her şeyin çok önemi var bence.
Bu arada mld m2 için bir video düşünüyorum vaktim olursa içerik çıkaracağım.