Ryzen 9 3900x Tabanlı (Pro, Yayıncı ve oyuncu) sistemi toplama bütçe 15K

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
GameRock serisi en iyi serisidir. ASUS modellerde Strix gibi düşünün MSI modellerde Gaming X serisi gibi düşünün tepe serisi Palit kartlarında GameRock modelleri. GameRock Pro modelleri GameRock üzerinde biraz daha kaliteli seri gibi düşünün. Kod adı GRP olarak geçiyor zaten. 2070 Suoer vs 2080 Super kıyaslaması yapmayacağım bunu sizde düşünebilirsiniz 2080 Super daha iyi haliyle :D 2080 Ti 'a en yakın kart.

Genel olarak GRP ile GR yani GameRock Pro ile GameRock arasında en büyük 2 fark var. Saat hızı ve Ray Tracig işlem hızı Pro modelde biraz daha yüksek bu kadar farkları.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
AwayFromTheWorld' Alıntı:
Şöyle bir monitör buldum 4k 144hz 1 ms 5.5 k küsür fiyata satılıyor.
Ne dersiniz bu ürüne.
https://www.epey.com/monitor/acer-predator-xb273kgpbmiipprzx.html#

Normalde odaklandığımız üründe buydu.
https://www.gigabyte.com/tr/Monitor/AORUS-CV27Q/sp#sp

İyide bulduğunuz monitör 4K çözünürlükte diğer AORUS model 2K yani arada ciddi fark var. 2080 Super için 4K monitör olabilir ama çoğu oyunda ayar kısmanız gerekebilir 4K 60 FPS için. Karar sizin ben 2K 144-165 Hz bir monitör alırdım hem kaliteden ödün vermezdim hemde ULTRA ayar ve FPS durumdan ödün vermezdim.

Bu arada itopya adresinde hafta sonuna özel indirimler var çok daha iyi 2 ürün önereceğim size.

1. Gigabyte AORUS 27" AD27QD 144Hz 1ms 2K - 3.899.00 TL
  2. Gigabyte AORUS 27" FI27Q 165Hz 1ms 2K- 4.475.15 TL
Bu ürünler IPS panel ama çok çok hızlı IPS paneller. FI27Q modeli çok çok başarılıdır size tavsiyem onu alın ama yok 577 TL cebimde kalsın derseniz o zaman AD27QD alın bu fiyata çok rakibi yok ondan iyi durumda. Aslında birde Gigabyte 27" AORUS FI27Q-P 165Hz 1ms - 5.107,48 TL modeli var ama 5.1K fiyatı var. FI27Q modelden farkı monitör diğer 2 model Displayport 1.2 desteklerken FI27Q-P modeli Displayport 1.4 desteği ile High Bitrate 3 (HBR3) desteği sunması. Bunun avantajı bu monitörlerin hepsi 10 Bit renk desteği veriyor ama 10 Bit renk desteği aktifken 2K ile 120 Hz alabilirsiniz ancak FI27Q-P modeli 10 Bit aktifken 165 Hz görüntü akışına izin verebiliyor farkları bu. Diğer 2 model ile 8 Bit + sundukları Hz değelerlerini alırsınız. FI27Q-P modelin avantajı bu fark size koymaz ise FI27Q-P modeli alın derim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Daha geniş yüzey için TR4/TRX4 yazanlar o AMD işlemcilerinin boyutları büyük olduğundan soğutucu ona özel. Siz 3900X kullanacağınız için sizin alacağınız ürüne uygun olan ML360R normal versiyon. Alırsanız sizin işlemcinizin potansiyeline uygun bir soğutucu almış olursunuz avantajı olur yani

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Montaj ayakları çok farklı değil aslında bazı CPU soğutucular tümünü destekliyor bazıları CPU yüzeyi geniş olduğundan soğutucu yüzeyi genişletilmiş versiyonu ayrı sunuyor. O diğer soğutucu bu yüzden.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sonuç olarak 3900X e kullanamıyoruz değilmi trx4 tr40 yazan modeli ?

Bu arada her oyunu full ayarda oynayamazsınız demişsiniz ama
Yayın tarafında daha çok işime yaramazmı 4 k monitör ?
Oynacagim oyunlarda çok sistem gereksinimi isteyen oyunlar değil. 144hz olması ve 1 ms olmasida oyun tarafında iyi.
O fiyat bandında 4K 144 Hz 1 ms özellikleri olan başka monitörde göremedim bu özellikte bu fiyatta 4k monitör bulmak şaşırtti beni açıkçası muadilleri uçuk fiyatlara satılıyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Aynen TR4 ve TRX40 ayrı bir soğutucu plakasına sahip AM4 ile bu soğutucu modellerinde kullanamıyorsunuz. ML360R normal versiyonu alabilirsiniz. Birde bence Cooler Master yerine SilverStone PF360 alın aynı soğutma performansını 200 TL civarı daha ucuzua alırsınız. Kaliteden ödün vermeden.

4K monitör yayında değil ama video işlerken iş yaparken işinize yarar. Genel kullanımda insanlar 1080p yada 2K oyuncu monitörü yanına IPS panel 4K 60 Hz minimum F/P bir iş monitörü alırlar. Sizde bütçeniz varsa böyle yapabilirsiniz. Eğer oynayacağınız oyunlar öyle ağır grafikli oyunlar değilse sorun yok ama genel AAA oyunların hepsini Ultra ayarlarda 4K bir monitör ile 2080 Ti bile oynatamıyor 60 FPS ve üzerinde. Bu yüzden ufak tefek birkaç ayar düzenlemeniz gerekebilir oyununa göre tabi.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
AAA oyunlarda 4K monitorün çözünürlüğü masaüstünden 2K ya düşürüldüğünde yine aynı hesaba gelmiyormu ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Bakın burada olay şu siz neden beni anlamadınız ben sizi anlayamadım. 2080 Super diyelim kartınız 4K monitör aldınız oyuna girdiniz ayarlarınızı Ultra yaptınız ama çözünürlüğünüz 4K çözünürlükte bu her oyunda 60 FPS sorunsuz alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Eğer 4K bir monitörde oyun ayarlarınızı 2K çözünürlüğe alıp oyun oynarsanız netlikte sorun yaşarsınız 4K çözünürlüğe sahip pixel yoğunda olan monitörünüz 2K çözünürlükte yarı yarıya kalite düşüreceği için. Burada çözünürlük düşürmek vs. doğru bir yöntem değil. Daha net anlaşılması için 4K FPS durumunun size aşağıya link bırakıyorum bakabilirsiniz.

RTX 2080 vs 2080 Super vs 2080 Ti 4K Ultra 9 Oyun testi : https://www.youtube.com/watch?v=Fj-R8l776yM

Videoda gördüğünüz gibi 9 oyunda 4K 60 FPS+ her kart ile alamıyorsunuz oyuna bağlı değişiyor durum ki bu oyunlar hali hazırda çıkmış 9 oyun. Bu sene veya ileride çıkacak başka oyunlar ile durum ne olur orası bilinmez bunu anlatıyorum size. Ben olsam 1080p yüksek Hz yada 2K 144-165 Hz bir monitörü oyun için alırdım. Birde uygun fiyatlı 4K IPS bir monitörü iş için alırdım. Bütçe yoksa 2K IPS bir monitör alıp geçin derim. FPS durumunu uzun yıllar garantiye almış olursunuz.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Anladım dediğinizi peki 2K olarak alabileceğimiz en iyi monitör FI27Q-P mi dersiniz.
Açıkçası ne kadar araştırsamda paneller biraz kafamı karıştırıyor monitör olarak hakim olduğum ve istediğim özellik yüksek Hz ve düşük ms diğer özelliklerine pek hakim değilim panel çeşitliliği
Bir kaç kişiye sorduğumda tek kişiysen Va panel al iki kişiysen ips gibisinden cevaplar aldım.
Birde Va panellerin genelde vaadedilen Hz değerlerinin altında değer sergilediğini duydum
Açıkçası en başlarda önerdiğiniz cv27q kavisli yapısı duruşu hoşuma gitmişti.
Fakat özellik olarak araştırma içerisindeyim.
Birde yakın zamanda yeni monitörlerin çıkması gibi bir durum söz konusu mu bilginiz varmı bu konuda ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
FI27Q-P modeli 10bit panel bu ayrı bir klasmanda. Samsung C27FG73 modeli ve AORUS CV27Q modeli 8 bit panel ve ikisi de eş değer ürünler diyebilirim. Samsung bir tık önde ama eş sayılırlar.

Yakın zamanda yeni monitörler çıkar mı bilemem ama yakın dönemde çıkmış en kaliteli farklı model Monitör ailesi Viewsonic Elite ürün grubunun Nano IPS panelli ürünleri. Ama fiyatlı biraz uçuk olabilir.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
FI27Q-P modeli 10bit panel bu ayrı bir klasmanda. Samsung C27FG73 modeli ve AORUS CV27Q modeli 8 bit panel ve ikisi de eş değer ürünler diyebilirim. Samsung bir tık önde ama eş sayılırlar.

Yakın zamanda yeni monitörler çıkar mı bilemem ama yakın dönemde çıkmış en kaliteli farklı model Monitör ailesi Viewsonic Elite ürün grubunun Nano IPS panelli ürünleri. Ama fiyatlı biraz uçuk olabilir.
Samsungda önerdiğiniz 1080p sanırım 2K sını bulamadım.

Nanoelite olarak önerdiğiniz ürün grubundan bunu buldum

XG270QG
Özelliklerinde 10 bit olduğu yazıyor Fakat 8+2 olarak mı ve FI27Q-P gibi bütün ozellikleriyle birlikte açılabiliyormu onu bilmiyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
AwayFromTheWorld' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

Samsungda önerdiğiniz 1080p sanırım 2K sını bulamadım.

Nanoelite olarak önerdiğiniz ürün grubundan bunu buldum

XG270QG
Özelliklerinde 10 bit olduğu yazıyor Fakat 8+2 olarak mı ve FI27Q-P gibi bütün ozellikleriyle birlikte açılabiliyormu onu bilmiyorum.

NANI IPS görüntü kalitesi ve hız olarak olarak başka bir seviye.

4ms Input Lag süresi var NANO IPS Viewsonic bu modelin ki bu değer bayağı düşük ama Displayport 1.2 destekliyor yani 10 bit vs. her şey açıp alamıyorsunuz bu değeri. FI27Q-P modelinin 6.1ms her şey açık Input Lag süresi yani hız ve kalite avantajı Gigabyte modelde.
Renk gösterimi olarak NANO IPS modelin avantajına geliyoruz teknoloji avantajı var sonuçta Viewsonic modelde. Şöyle ki sRGB 100% + Adobe RGB 90% + NTSC 94% + DCI-P3 98% çok çok geniş bir skala desteği var. Bu arada https://www.vatanbilgisayar.com/viewsonic-27-xg270qg-1ms-165hz-2k-nano-ips-g-sync-profesyonel-gaming-monitor.html burada biraz daha ucuz. Gigabyte FI27Q-P modelin renk gösterim skalası ise sRGB 100% + DCI-P3 95% yine çok geniş en önemli skalaları destekliyor. Viewsonic modelde olan Adobe RGB düzeni CMYK renk gamutunu destekliyor bu Adobe standardı Adobe ürünlerinde işinize yarar iş odaklı kullanımda eğer CMYK renk düzenini kullanıyorsanız. NTSC standart renk skalasıdır çok bir espirisi yok ama 94% oran yüksek normalde 72 civarında olur. Karar sizin ben şunu alın demem özellikleri yazdım siz karar vereceksiniz.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Elbette kararı ben vereceğim ben twitch yayıncısıyım bu bahsettiğiniz renk skalalarıyla işim varmı onu bilmiyorum
Az önce şöyle bişey okudum

Eğer görsellerinizi internet ortamında paylaşacaksanız kesinlikle sRGB kullanmalısınız. Günümüzde tarayıcıların çoğu sRGB üzerinden çalışmaktadır.

Aldığım sistemin yapacağı iş

Yayın+oyun+video editi

Fı27Q-p 1.4 display port ve tüm özelliklerinin aynı anda açılabilmesiyle önde gibi

Bu wiewsonic monitöre şimdi baktım tek dikkatimi çeken
Gysnc uyumluluk sertifikası oldu.

İnput lag süresinede pek hakim değilim şimdi araştıracağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
FI27Q-P sizin için daha ideal olacaktır. Yayın + Oyun ve Video düzenlemede tüm ihtiyaçlarınızı sorunsuz karşılar ki zaten sRGB ve DCI-P3 size hitap eden kısım. sRGB üzerinde okuduğunuz bilgi kısmen doğru günümüzde en yaygın kullanılan renk gamutudur. Viewsonic ürünü daha çok renk odaklı iş yapan tasarımcılar vs. kişiler için daha uygun.

Ayrıca Input Lag süresi şu oluyor şöyle anlatayım. Monitörlerde 2 gecikme süresi var birisi panelin süresi oda en yaygın 1ms ve bazı modellerde aşağısı ki bu değer monitörün panelinin renkler arası geçiş hızı demek oluyor. Diğer olay Input Lag buda ekran kartından gelen görüntü sinyalini monitörün işleyip görüntü olarak size yansıttığı süre. Viewsonic 4ms ama bunu 10 Bit renk özelikleri ile değil 8 Bit özelliği yapıyor ve diğer FI27Q-P monitörü 165 Hz hızı + 10 Bit renk gamutunun verilerini 6ms seviyesinde sunuyor ki bu aradaki 2ms Input Lag değerini anlayabilecek pek insan yok ki bunu ancak çok çok çok hızlı tepkiler veren bir CSGO tarzı hızlı oyunlar oynayan oyuncu anca belki anlayabilir. Dediğim gibi size en uygun model bariz belli FI27Q-P alın kafanız rahat olsun.

Son bir olay entegre G-Sync olması önemsiz FI27Q-P ürünü G-Sync çalıştırabilen onaylı monitörlerden birisi. Entegre G-Sync bir seçim sebebi olamaz yani işin öze FI27Q-P alın geçin.

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
FI27Q-P sizin için daha ideal olacaktır. Yayın + Oyun ve Video düzenlemede tüm ihtiyaçlarınızı sorunsuz karşılar ki zaten sRGB ve DCI-P3 size hitap eden kısım. sRGB üzerinde okuduğunuz bilgi kısmen doğru günümüzde en yaygın kullanılan renk gamutudur. Viewsonic ürünü daha çok renk odaklı iş yapan tasarımcılar vs. kişiler için daha uygun.

Ayrıca Input Lag süresi şu oluyor şöyle anlatayım. Monitörlerde 2 gecikme süresi var birisi panelin süresi oda en yaygın 1ms ve bazı modellerde aşağısı ki bu değer monitörün panelinin renkler arası geçiş hızı demek oluyor. Diğer olay Input Lag buda ekran kartından gelen görüntü sinyalini monitörün işleyip görüntü olarak size yansıttığı süre. Viewsonic 4ms ama bunu 10 Bit renk özelikleri ile değil 8 Bit özelliği yapıyor ve diğer FI27Q-P monitörü 165 Hz hızı + 10 Bit renk gamutunun verilerini 6ms seviyesinde sunuyor ki bu aradaki 2ms Input Lag değerini anlayabilecek pek insan yok ki bunu ancak çok çok çok hızlı tepkiler veren bir CSGO tarzı hızlı oyunlar oynayan oyuncu anca belki anlayabilir. Dediğim gibi size en uygun model bariz belli FI27Q-P alın kafanız rahat olsun.

Son bir olay entegre G-Sync olması önemsiz FI27Q-P ürünü G-Sync çalıştırabilen onaylı monitörlerden birisi. Entegre G-Sync bir seçim sebebi olamaz yani işin öze FI27Q-P alın geçin.
Ağırlıklı MMORPG Oyuncusuyum 2K 200 Hz bir monitör beni oldukça tatmin edicekti fakat sanırım yok gibi piyasada.
2K 200 Hz civarında olan sadece bir monitör gördüm.
Oda 3440x1440 Çözünürlüğe sahip sanırım 2 ms (gtg) ve oldukça pahalı.
[font=AvenirNextLTPro, Helvetica, sans-serif]PG35VQ[/font]

[font=AvenirNextLTPro, Helvetica, sans-serif]FI27Q-P nin gtg tepki süresini bulamadım.[/font]
Ayrıca burda
https://www.gigabyte.com/Monitor/AORUS-FI27Q-P/sp#sp
Dijital sinyal frekansı 30k - 222k Hz denmiş.
Yani bu 165 Hz 'nin üzerine çıkabildiği anlamınamı geliyor ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Yahu bu kadar detay yazdım kafamdan uydurmadım ya :) FI27Q-P ürünün GTG süresi 1ms ve Input Lag süresi 6ms tüm ayarlar aktifken. 165 Hz ürün maks Hz hızı 222 KHz sinyal dalga aralığı o başka bir mevzu ama yüksek olması iyi ki zaten 165 Hz sınırında bile olsaydı sorun yoktu. Artık bu monitör mevzusunu uzatmasak ta alsanız şı FI27Q-P ürünün :) cidden fazla uzadı her açıdan eşsiz bir ürün ki zaten dünyanın ilk taktik 10 bit monitörü bu başka yok. :D

KS

AwayFromTheWorld

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Anladım hocam kusuruma bakmayın ben biraz her özelliğinin arkasında olmadan satın almıyorum :D
Birkac gün içinde alacağım son rutusları atıyorum.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri