OYUNDA RESET ATIYOR

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Herkese merhabalar, foruma yeni üye oldum fazla inceleme şansım da olmadı o yüzden bir yanlışlık bir hata yaparsam affola. 
Ben yaklaşık 6 ay kadar önce bazı malzemeleri sıfır bazıları ikinci el, kendimce ekonomik bir pc topladım. Ama son 1 aydır oyundayken reset atıyor, normal kullanımda hiç bir sıkıntısı yok. İlk olarak CPU ısılarına baktım, 100 derecelerdeydi. Daha sonra termal macunu yenileyip format attım, 80-90 derecelere indi, ilk 3 4 oyun bir problem yoktu fakat tekrarlamaya başladı ayn sıkıntı. Bu arada oynadığım oyun cs go ve artık pubg lite'a girmeye calıştım fakat aynı sorun devam ediyor. Kısacası fikir ve görüşlerinize ihtiyacım var, ilgi ve alakanız için şimdiden teşekkürler.

Sistemim 
İŞLEMCİ = Intel i5 3570 4 çekirdekli 3,4 ghz 
RAM = 2 adet Kllisre Ram DDR3 4GB 1333 MHZ
ANAKART = Quadro H61-L3Y Intel H61 1155 Soket 1600MHz DDR3
EKRAN KARTI = ASUS GTX 950 
HDD = SAMSUNG 500GB
PSU = Rampage 1050w 80+ Gold

KS

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Temel probleminiz sıcaklık %100 diyebilirim. Soğutucu masrafı yapmanız gerek büyük ihtimalle.

Soğutucu derken su anda tx in en ucuz CPU fanını kullanıyorum onu değiştirmek etkili olur mu? Olursa tavsiyelerinizi bekliyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Çok büyük ihtimalle soğutucu işi çözer çünkü 90-100 dereceler işlemcilerin kendilerini koruma altına aldıkları ve sistemi kapattıkları sıcaklıklar sorun budur büyük ihtimalle. Bütçe nedir?

KS

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Çok büyük ihtimalle soğutucu işi çözer çünkü 90-100 dereceler işlemcilerin kendilerini koruma altına aldıkları ve sistemi kapattıkları sıcaklıklar sorun budur büyük ihtimalle. Bütçe nedir?

İnternette PSU nun kabloları ince olduğu için yetersiz olabileceği yazmışlardı bundan dolayı PSU dan kaynaklandığını düşünüyordum fakat PSU nun yetersiz olması sanırım işlemcinin ısınmasıyla pek alakası yok zaten 1050w olduğu için yetersiz gelmesi pek olası gelmedi bana. Bütçeye gelirsek sadece CS GO oynadığım için önceliğim uygun olması zaten 1500 TL civarı bir meblaya topladım kasayı. CPU fanı da 25 TL ye almıştım :) eğer kesin çözüm olacaksa gözümü kararttim 100 TL ye kadar verebilirim :)
Bu arada sistem kendini tamamen hiç bir zaman kapatmiyor reset atıyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
kantar534' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

İnternette PSU nun kabloları ince olduğu için yetersiz olabileceği yazmışlardı bundan dolayı PSU dan kaynaklandığını düşünüyordum fakat PSU nun yetersiz olması sanırım işlemcinin ısınmasıyla pek alakası yok zaten 1050w olduğu için yetersiz gelmesi pek olası gelmedi bana. Bütçeye gelirsek sadece CS GO oynadığım için önceliğim uygun olması zaten 1500 TL civarı bir meblaya topladım kasayı. CPU fanı da 25 TL ye almıştım :) eğer kesin çözüm olacaksa gözümü kararttim 100 TL ye kadar verebilirim :)

Güç kaynağı normal standart güç kaynağı kablolarda değişmez güç kaynaklarında anakartta 4 pin güç girişine ihtiyaç duyuyor yani bir sıkıntı yok. PSU zaten 1050W ve GOLD sertifikalı burada hiçbir sıkıntı yok. İşlemci ısısı soğutucudan yada macundan kaynaklıdır yada ikisi birden.

Sistem zaten tamamen kapatmaz kendisini reset atar. Çözüm olur mu bilemem reset sorununa ama sıcaklık sorunun var bunun çözülmesi gerek bu şekilde 80-90-100 derece işlemci çalışmaması gerekir uzun ömürlü olmaz o işlemci bu şekilde yani illa alacaksın bu soğutucuyu o kesin. Ha sorun bundan kaynaklıdır çözülür tamam çözülmez ise başka şeyleri araştırırız.

Dark Freezer X90 92mm - 76,82 TL

yada 

Akasa Venom Atto 92mm - 97,08 TL bu ikisinden birisini alabilirsin. Akasa daha çok yaprağa sahip biraz daha iyi soğutur.

KS

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
kantar534' Alıntı:

Güç kaynağı normal standart güç kaynağı kablolarda değişmez güç kaynaklarında anakartta 4 pin güç girişine ihtiyaç duyuyor yani bir sıkıntı yok. PSU zaten 1050W ve GOLD sertifikalı burada hiçbir sıkıntı yok. İşlemci ısısı soğutucudan yada macundan kaynaklıdır yada ikisi birden.

Sistem zaten tamamen kapatmaz kendisini reset atar. Çözüm olur mu bilemem reset sorununa ama sıcaklık sorunun var bunun çözülmesi gerek bu şekilde 80-90-100 derece işlemci çalışmaması gerekir uzun ömürlü olmaz o işlemci bu şekilde yani illa alacaksın bu soğutucuyu o kesin. Ha sorun bundan kaynaklıdır çözülür tamam çözülmez ise başka şeyleri araştırırız.

yada 

Akasa Venom Atto 92mm - 97,08 TL bu ikisinden birisini alabilirsin. Akasa daha çok yaprağa sahip biraz daha iyi soğutur.

Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler kısa sürede deneyip sonuçları paylaşacağım.

KS

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
kantar534' Alıntı:

yada 

Sipariş bugün geldi kasaya takip açtım. Oyun içinde işlemci sıcaklığında dediğiniz gibi ciddi düşüş oldu 70 i görmüyor. Fakat oyun içinde reset atma maalesef devam ediyor bazen masaüstü gelir gelmez ikinci reseti atıyor. Yeni önerilerinizi bekliyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
kantar534' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

yada 

Sipariş bugün geldi kasaya takip açtım. Oyun içinde işlemci sıcaklığında dediğiniz gibi ciddi düşüş oldu 70 i görmüyor. Fakat oyun içinde reset atma maalesef devam ediyor bazen masaüstü gelir gelmez ikinci reseti atıyor. Yeni önerilerinizi bekliyorum.

Şimdi önce RAM testi yapalım bakalım RAM 'lerinizde bozuk yada okuma sorunu mu var.

Önce RAM 'leri sökün ve normal bir silgi ile satı uçlarını silin oksit veya bir okumaya engel bir şey varsa gitsin sonra bir kuru fırça ile temizleyin. Diş fırçası olabilir. Soketleri üfleyin toz vs. kalmasın. Sonra RAM 'leri teker teker deneyin. Önce bir RAM 'i deneyin iki 2 sokette de sonra diğerini deneyin. Eğer sorun teker teker denediğinizde yoksa RAM 'lerden birisi arızalıdır veya soketlerin birinde sorun oluyorsa anakart arızalıdır. Sonuçları bildirin sonra yazılım bazlı RAM testi yapacağız.

KS

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
kantar534' Alıntı:

Şimdi önce RAM testi yapalım bakalım RAM 'lerinizde bozuk yada okuma sorunu mu var.

Önce RAM 'leri sökün ve normal bir silgi ile satı uçlarını silin oksit veya bir okumaya engel bir şey varsa gitsin sonra bir kuru fırça ile temizleyin. Diş fırçası olabilir. Soketleri üfleyin toz vs. kalmasın. Sonra RAM 'leri teker teker deneyin. Önce bir RAM 'i deneyin iki 2 sokette de sonra diğerini deneyin. Eğer sorun teker teker denediğinizde yoksa RAM 'lerden birisi arızalıdır veya soketlerin birinde sorun oluyorsa anakart arızalıdır. Sonuçları bildirin sonra yazılım bazlı RAM testi yapacağız.

2 rami de 2 slota takarak denedim ikisinde de sıkıntı yok gibi.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birden RAM 'de donanımsal çalışma sorunu var mı buna bakalım.

RAM arıza testi için yapmanız gerekenler aşağıda.

• Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. 10 dk. kadar testi sürdürün ve aşağıda büyükçe bir kod bölümü var bu kısımda eğer bir tane bile Kırmızı bir girdi çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir.
  • Eğer 2 yada daha fazla RAM kullanıyorsanız teker teker teste sokun ki kodları ayıklamak zorunda kalmayın hangisi arızalı diye.
Arızalı RAM sonucu ile karşılaşırsanız sorun RAM 'lerinizdedir.

Bu arada en başta sormamışım OC yok dimi işlemcide yada RAM 'lerde buda sisteme Reset/Kapanma gibi şeyler yapar, eğer düzgün yapılmamışsa.

KS

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Birden RAM 'de donanımsal çalışma sorunu var mı buna bakalım.

RAM arıza testi için yapmanız gerekenler aşağıda.

• Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. 10 dk. kadar testi sürdürün ve aşağıda büyükçe bir kod bölümü var bu kısımda eğer bir tane bile Kırmızı bir girdi çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir.
  • Eğer 2 yada daha fazla RAM kullanıyorsanız teker teker teste sokun ki kodları ayıklamak zorunda kalmayın hangisi arızalı diye.
Arızalı RAM sonucu ile karşılaşırsanız sorun RAM 'lerinizdedir.

Bu arada en başta sormamışım OC yok dimi işlemcide yada RAM 'lerde buda sisteme Reset/Kapanma gibi şeyler yapar, eğer düzgün yapılmamışsa.

1 2 saattir deniyorum ama test ekranı gelmiyor biosa falan girdim ayarlara tekrar tekrar baktım ama USB de olusturdugum dosyada bı sıkıntı var galiba. Parçalarda işlem yapılmadı.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Yazdığım gibi yaptınız dimi ben bu test yazısını çok kişiye aynı şekilde paylaştım sorun yaşayan olmadı herkes testi başlatıp tamamladı. Kullandığınız bellekte bir sıkıtı olabilir mi? İçini boşaltın ve fat32 biçiminlendirme yapın ve bu şeklinde deneyin. USB 'yi BOOT sekemesinden 1. sıraya koyun ve deneyin.

KS

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Belleği değiştirdim. Fat32 ye dikkat edip de yaptım, normal format atıyormuş gibi USB'yi 1. sıraya alıyorum ama anlamadığım bir şekilde olmuyor.
bios ekran görüntüleri linkteki gibi. 
https://resmim.net/f/QR4htW.jpg
https://resmim.net/f/UbKkip.jpg

'Launch EFI Shell from filesystem device' bölümüne tıklayınca 'file is not found' gibi bir uyarı veriyor. onun üstündeki 'sandisk u3 cruzer micro3.27' tıklayınca windows açılıyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Tamam detaylı test yazılımını geçelim. Windows üzerinden halledelim o kadar detaylı değil ama iş görür.

1. Başlata Windows Bellek Tanımlama yazın ve çalıştırın.
  2. Gelen soruya şimdi yeniden başlat deyip testi başlatmasını bekleyin.
  3. Test başlayacak ve sistem test bitince normal olarak yeniden başlayacak. Uzun sürebilir.
  4. Testin sonucuna şu şekilde ulaşacaksınız.
  5. Başlata Olay Görüntüleyicisi yazın ve açın.
  6. Açılan penceredeki sol menüden Windows Günlükleri / Sistem kısmını seçiyorsunuz.
  7. Ortadaki büyük alandan sıralamayı Tarih ve Saat yapın ve MemoryDiagnostics-Results adında bir girdi arayın testi yaptığınız Tarih ve Saate oluşturulmuş bir sonuç olacak.
  8. Sonucu bulduğunuzda tıklayın ve alt pencerede bir sorun varsa hata belirtilir. Eğer sorun yoksa bellekleri geçebiliriz.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sorun yoksa yoktur RAM 'leri geçelim.

Tüm sistem güç ve veri kablolarınız tam ve doğru eksiksiz takılı mı bunu da SS paylaşıp atar mısınız.

Bunda sorun yoksa aşağıdakilere bakalım.

HDD 'niz ne durumda ondan başlayalım.

https://www.hdtune.com/ bu yazılımı indirin ve Error Scan taraması yapın hızlı kutusunu işaretlemeyin sakın yavaş yavaş yapsın ki atlama olmasın taramada. HDD arızalıysa Windows 'a reset atıyor olabilir. Oyun odaklı düşünmeyin oyun hatanın olduğu kısıma kurulmuş olabilir.

Buda sonuç vermez ise ekran kartınız hatalı olabilir ama bunu bir test ile anlayamayız. Kartı başka bir sistemde denemeniz gerek.

Anakart hatalı çalışıyor olabilir ama bunu test edemeyiz bunu servis, PC tamircisi vs. gibi yerler halledebilir.

Son olarak Windows hatalı olabilir. Format atmayı deneyin.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
kantar534' Alıntı:

Diskte sorun yok bunu da geçtik.

PSU kabloların normal görünüyor ama bazı şeyleri detaylı çekmemişsiniz şöyle sorayım, PSU modüler olduğu için PCI-E çıkışları ekran kartına CPU çıkışları anakarta olacak şekilde değil mi? CPU 4+4 ve Ekran kartı 6+2 olur ama çıktıkları kaynak 8 pin olur oralar PCI-E ekran kartı için ATX anakart için bağlı olmalı eğer yazı olarak belirtilmiyorsa kontrol edin. Sorun yoksa bunu geçebiliriz.

RAM + HDD 'nizde sorun yok ve kontroller gerçekleştikten sonra PSU 'da bir sorun yok dersek bir bu üçlüyü tam emin olmamakla birlikte eleyebiliriz. Aşağıdaki testlerde bir sorun çıkmaz ise tam emin olabiliriz hepsi aynı şeyi söylemiş olur çünkü.

CPU sıcaklık sorununu çözdük CPU 'da fiziksel bir hata yoksa, pin eğilmesi vs. gibi bir durumlardan bahsediyorum yada macunun bir devreye bulaşmışsa bu soruna neden olabilir kontrol edin. CPU , ekran kartı ve anakart kalıyor sistemde test edilecek. Bunların arızalı olup olmadığını anlamak çok zor özellikle anakart ki onu es geçeceğiz.

Sentetik test uygulayalım ve sıcaklık, performans, ses kontrolü yapalım bakalım sorun var mı.

https://www.cpuid.com/downloads/hwmonitor/hwmonitor_1.40.exe - Sıcaklık kontrolü için.

https://geeks3d.com/furmark/https://www.passmark.com/products/performancetest/download.php - Test yazılımı 1

https://geeks3d.com/furmark/ - Test yazılımı 2

Hepsini indirip kurun.

Önce Passmark ile RUN BENCHMARK testi başlatın tüm sistem teste girsin. Bitince sonuç sayfasından SS alın paylaşın.

Sonra Furmark indirin ve GPU bencmarks kısmındaki hazır ayarlardan 1080p FHD ayarına tıklayın ve GO deyin. Test başlasın bu aşamada kartınıza fazlasıyla yük binecek kulağınız kartınızda olsun ıslık veya benzeri ağır bir ses var mı dinleyin. Ağır ses diyorum ciddi yüksek ise sorun var demektir yoksa her karttaki bobinler çok alttan gelen bir ses çıkartır. Test bitecek bitince bir ekran açılacak Submit deyin ve açılan penceredeki sonuçları SS alıp paylaşın.

Bu işlemler sırasında HWMonitör ile sıcaklık takibi yapın ve GPU + CPU sıcaklıklarınızın maks. ne kadar olduğunu not alıp paylaşın.

Bu işlemlerden herhangi birinde sistem yeniden başlarsa yine hata olursa yani hangi aşamada olduğunu not alın testi dikkatle takip edin. Özellikle Passmark yazılımı sırasıyla işlemci, ekran kartı diye diye tüm bileşenleri test ediyor hangisinde sorun olursa o parçada bir arıza vardır demek olur bu dikkat edin.

Sonuçlara göre değerlendirip karar veririz nedir ne değildir.

KS

kantar534

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
CPU dediğiniz gibi ekran kartında direct power ozelliği olduğu için güç kablosu takılı değil. Diğer testlere başladım sonuçlarını paylaşacağım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri